Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 194, 8 Ιουνίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

«ΕΦΥΓΕ» Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


ΠΕΡΗΣ ΙΕΡΕΜΙΑΔΗΣ


Δείτε στο eikastikon
φωτογραφικό υλικό
από το έργο του
σπουδαίου ζωγράφουΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Επίσημος προσκεκλημένος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου (φωτογραφία) είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου 9/6/2007 θα μεταβεί στο Κάιρο, προκειμένου να τελέσει τα εγκαίνια του Μεγάρου της εκεί Πατριαρχικής Επιτροπείας, παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο και το Ελληνικό Τετράγωνο στην Ηλιούπολη του Καΐρου (9/6/). Την ίδια μέρα ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Παναγιώτης Βλασσόπουλος θα παραθέσει επίσημη δεξίωση προς τιμήν του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της συνοδείας του.
Την Κυριακή 10/6 θα τελεστεί Πρωθιεραρχικό Συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια του Μεγάρου.
Την επομένη (11/6), ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια όπου θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο, την Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα και την περίφημη Βιβλιοθήκη της πόλης. Το βράδυ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Στέφανο Ταμβάκη.
Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο στην Αίγυπτο θα συνοδεύουν μέλη της Ιεράς Συνόδου και άλλοι Εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Κορυφή σελίδας


ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΗ «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Αίτημα να συναντηθεί με την Ιερά Σύνοδο ή τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο υπέβαλε η σχισματική «Εκκλησία» της Π.Γ.Δ.Μ., το οποίο επισταμένως εξετάσθηκε.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να διαμηνύσει, όχι με επίσημο τρόπο, όπως παρατήρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος (6/6/2007), ότι την Σκοπιανή αντιπροσωπεία θα συναντήσει ευχαρίστως, εκ μέρους Της, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος (φωτογραφία).

Κορυφή σελίδας


«ΕΦΥΓΕ» Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ

Ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες θρύλους του Μικρασιατικού Ελληνισμού που ενσάρκωνε την τραγωδία και την συνείδηση των Ελλήνων της Ιωνίας, η Φιλιώ Χαϊδεμένου έφυγε από αυτόν τον κόσμο σε ηλικία 108 ετών (6/6/2007).
Στο άκουσμα του θανάτου της ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Αποχαιρετούμε την υπεραιωνόβια και θαυμάζουμε την υπομονή της να ζήσει να δει την πατρίδα της όπως την άφησε, γεμάτη Χριστό, γεμάτη Ελλάδα. Αποχαιρετούμε την γιαγιά Φιλιώ και υποσχόμαστε να φυτέψουμε εμείς μια τριανταφυλλιά στο χώμα της, μυρωδάτη όπως η αστείρευτη καρδιά της.
Δρόμο καλό, γερόντισσα, μακάριο και ευλογημένο. Στην ανάπαυσή σου, κοίταζε την Πόλη και τα Βουρλά, κοίταζε και τη νέα γενιά και ζήτα παρακλητικά από την Παναγία τη Βουρλιώτισσα να σκέπει τα παιδιά της, όσα στην Ελλάδα και όσα στην Ιωνία»

Κορυφή σελίδας


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Νέο, υπερσύγχρονο Τυπογραφείο απέκτησε η Αποστολική Διακονία, το οποίο βρίσκεται στο Κρυονέρι και εγκαινίασε επισήμως ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (5/6/2007).
Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού επαίνεσε τον Γενικό Διευθυντή Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο για τις άοκνες και συνεχείς προσπάθειές του με σκοπό την σε όλα τα επίπεδα προαγωγή και ανάπτυξη του έργου που επιτελεί ο κορυφαίος εκδοτικός και ιεραποστολικός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το εγχείρημά μας αυτό προσλαμβάνει μια ιδιαίτερη αξία λόγω των διανυομένων καιρών, όπου η ανάγκη ευρύτερης κατηχήσεως του ποιμνίου της Εκκλησίας αφενός, αλλά και της διασποράς των Ευαγγελικών αληθειών αφετέρου προς το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού έχει καταστεί αδήριτη…
Το έργο του Τυπογραφείου της Αποστολικής Διακονίας υπήρξε καθαρά έργο Θεολογικό, ποιμαντικό, λειτουργικό, Εκκλησιαστικό και σ’ αυτόν τον τομέα οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι και πρωτοτύπησε και αρίστευσε…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ»

Τα διπλώματα στους αποφοίτους του Φροντιστηρίου Κατηχητών και της Σχολής Νοηματικής Γλώσσας της Αποστολικής Διακονίας επέδωσε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου (6/6/2007).
Μιλώντας στους αποφοίτους ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «Η Εκκλησία είναι μια διαρκής Πεντηκοστή και όπως στη Πεντηκοστή οι άγιοι Απόστολοι βρέθηκαν να μιλούν όλες τις γλώσσες, έτσι και σήμερα η Εκκλησία μιλά όλες τις γλώσσες, γιατί αγαπά όλους τους ανθρώπους, δεν κάνει διάκριση απέναντι σε κανένα. Όλοι μέσα στην Εκκλησία είμαστε ίσοι παιδιά του Θεού, γι’ αυτό Εκείνη βρίσκει και χρησιμοποιεί όλες τις γλώσσες που υπάρχουν σήμερα για να μπορούν να επικοινωνούν οι άνθρωποι, για να μπορέσει να προωθήσει το μήνυμά Της, για να μπορέσει να ευαγγελισθεί στους ανθρώπους τη σωτηρία και τη λύτρωση…»
(φωτογραφία: από την τελετή λήξης των υποψηφίων κατηχητών το 2006)

Περισσότερα για το σεμινάριο εκμαθήσεως της Ελληνικής νοηματικής γλώσσας

Κορυφή σελίδας


ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα, με θέμα «Αξιοποίηση του εγχειριδίου οργάνωσης και δράσης. Το Ενοριακό Ποιμαντικό έργο στη σύγχρονη κοινωνία», πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (7/6/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού έργου και τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων.
Στην Ημερίδα αναγνώστηκε χαιρετισμός του Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος επεσήμανε ότι «Η σπουδή και η μελέτη των προβλημάτων και η ανύσταχτη φροντίδα μας για τα «πρόβατα της αυλής ταύτης», κατά τον Κυριακό λόγο, αλλά και για τα άλλα πρόβατα, τα εκτός της μάνδρας και του Σώματος του Χριστού, καθώς και η εναγώνια εκζήτηση κάθε προσευχόμενης καρδιάς για την επίλυση των ανακυπτόντων συγχρόνων νέων πολύπλοκων προβλημάτων του μεταμοντέρνου συνανθρώπου μας, οφείλουν να εναρμονίζονται με την διορατική ενέργεια κάθε ποιμένα και την συμβουλευτική αγιοπατερική καθοδήγηση.
Η προφητική και εσχατολογική θεώρηση των όσων συμβαίνουν στον κόσμο και στην ιστορία, ιδιαίτερα δε στον Εκκλησιαστικό χώρο μας, τα νέα ήθη που παρουσιάζονται με τη συνύπαρξη των διαφόρων λαών και με την παρουσία μεταναστών, οι κίνδυνοι αλλοτριώσεως της αυτοσυνειδησίας του Γένους ημών των Ορθοδόξων Χριστιανών, οι προκλητικές παρεμβολές των τεχνολογιών μέσων, οι θεωρίες και οι πρακτικές εφαρμογές της βιοτεχνολογίας, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία ενός αδήριτου ποιμαντικού προβληματισμού και αποτελούν συνεχείς προκλήσεις και προσκλήσεις για τον κάθε ποιμένα της Εκκλησίας…»

Μάθετε για τη Συνοδική Επιτροπή Θείας Λατρείας και Ποιμαντικού Έργου

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«… Η μόνη δύναμη που μπορεί ν’ αντισταθεί εναντίον της νέας, φοβάμαι, «δαιμονικής» τάξεως είναι η Ορθοδοξία. Και γι’ αυτό έχουν βαλθεί να ξεριζώσουν την Ορθοδοξία. Αν το καταφέρουν αυτό, τότε η κοινωνία μας θα χάσει κάθε ελπίδα σωτηρίας…»

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου
Αμφιλόχιος Ράντοβιτς
«Πειραϊκή Εκκλησία», Δεκέμβριος 1992ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ