Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 193, 5 Ιουνίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟΣ"

Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΕΝΕΠΝΕΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ

ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

"ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ"

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε το αφιέρωμα
στη
Μυριόβιβλο βιβλιοθήκη.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


"Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΤΙΚΟΣ"

"Μάς λένε ότι θέλουμε να συγκυβερνήσουμε. Ούτε θέλουμε ούτε ενδιαφερόμαστε. Ενδιαφερόμαστε μόνο να λέμε την άποψή μας και, αν θέλετε, να πείθουμε ένα μέρος του λαού μας να αποδέχεται αυτή μας την άποψη. Από κει και πέρα η ευθύνη είναι στα αρμόδια δημοκρατικά όργανα της Πολιτείας..."
Αυτά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη της Έδεσσας (3/6/2007), ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαντώντας στον θερμό χαιρετισμό που τού απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ιωάννης Σόντρας και συνέχισε: "Ως πολίτης αυτής της χώρας, ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να έχει οποιαδήποτε τοποθέτηση θέλει, την οποία φυλάσσει για τον εαυτό του. Από κει και πέρα, όμως, στο δημόσιο λόγο του, πρέπει να είναι ενωτικός. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην ενότητα του λαού μας, ώστε να μην υπάρχουν διχασμοί, αλλά ελευθερία διατύπωσης των απόψεων όλων... Δε ζούμε σ' ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου δε σου επιτρέπεται να μιλάς και να σκέφτεσαι διαφορετικά από τον τρόπο που σκέπτονται οι ηγήτορές του, αλλά σε μια δημοκρατία, όπου ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει ελεύθερα την γνώμη του και να μη φοβάται ότι θα υποστεί κυρώσεις γι' αυτή του τη γνώμη..."

Κορυφή σελίδας


Η ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΟ ΕΝΕΠΝΕΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ

Στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης λειτούργησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (3/6/2007), επικεφαλής πλειάδος Ιεραρχών.
Κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η πίστη στο Θεό ενέπνεε πάντα τους αγωνιστές για την ελευθερία της πατρίδας μας, γεγονός που αποδεικνύεται από το παράδειγμα των ηρωικών Μακεδονομάχων. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: "Στις μέρες μας εμφανίζονται διάφορες θεωρίες που θέλουν να μάς επιβάλουν μια άλλη φιλοσοφία, αυτή του λεγόμενου εκσυγχρονισμού, ότι δήθεν η Εκκλησία ανήκει στο παρελθόν... Πιστεύουν ότι η θρησκεία στις μέρες μας είναι κάτι παρωχημένο και ότι η νέα γενιά αποστασιοποιείται από αυτήν... Οι ήρωες Μακεδονομάχοι αποτελούν για εμάς αξιοσημείωτο παράδειγμα της θυσίας και της πίστης τους. Απέδειξαν ότι αυτό που έλεγαν το εννοούσαν και στήριζαν τον αγώνα τους πάνω στη δικαιοσύνη, στην αρετή, στην ειλικρίνεια, στους καρπούς, δηλ. του Αγίου Πνεύματος..."

Κορυφή σελίδας


ΙΕΡΟ ΧΡΕΟΣ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Στη θυσία των ηρωικών Μακεδονομάχων Τέλλου Άγρα (φωτογραφία) και Αντώνη Μίγκα αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά την ομιλία του με θέμα "Από τη θυσία στη δικαίωση", που εκφώνησε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Εδέσσης (3/6/2007), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τον μαρτυρικό θάνατό τους.
Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του διετράνωσε την ιστορική αλήθεια περί της Ελληνικότητας της Μακεδονίας και έδωσε σαφή απάντηση στους ανιστόρητους αρνητές της. Σημείωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε σήμερα όλοι εδώ ενωμένοι, κάτω από την ευλογία του Θεού και της Εκκλησίας Του για την απότιση του χρέους της μνήμης και της αλήθειας, έναντι δύο Ελλήνων ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα, επειδή πιστεύουμε ότι η συντήρηση της ιστορικής μνήμης δεν αποτελεί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό, αλλ' είναι ευλαβικό κερί, που τονίζει την ευγνωμοσύνη μας προς τους εθνικούς μας ήρωες και τονώνει το ηθικό και πατριωτικό μας φρόνημα...
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: "Βρισκόμαστε στη Μακεδονία την ιστορία και το όνομα της οποίας επιδιώκουν να σφετεριστούν αλλότρια γένη, με την ανοχή των, χωρίς μνήμη και πνεύμα δικαιοσύνης, ισχυρών του κόσμου τούτου. Αλήθεια, πόσο αδικούν την ιστορία και τον εαυτό τους ορισμένοι που δε διστάζουν να παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια... Η εξοργιστική τους τακτική, όμως, δε μπορεί να αμαυρώσει τη θυσία εκείνων που έδρασαν με βάση τα ιδανικά τους και άνοιξαν τους ορίζοντες του Ελληνισμού..."

Διαβάστε όλη την ομιλία στο ecclesia:
«Τέλλος Άγρας και Αντώνης Μίγγας: Από τη θυσία στη δικαίωση»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: "Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Κορυφαία στιγμή της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου στην Έδεσσα ήταν η συμμετοχή του στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των Μακεδονομάχων Τέλλου Άγρα και Αντώνη Μίγγα, που έγινε στον χώρο του μαρτυρικού θανάτου τους, στο χωριό Καρυδιά (3/6/2007).
Ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη τους, παρουσία πολλών Ιεραρχών Μακεδονικών Μητροπόλεων και όχι μόνο, αλλά και πλήθους λαού, από την γύρω περιοχή και τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής του Τέλλου Άγρα. Στην σύντομη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος εξέφρασε τον θαυμασμό και την αγάπη του για τον λαό της Μακεδονικής γης, ο οποίος, όπως, τόνισε "δεν έχει πάθει ιστορική λοβοτομή στην ιστορική του συνείδηση, όπως, δυστυχώς, συμβαίνει σε άλλα μέρη της Ελλάδος..."
Και συνέχισε: "Η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα, γιατί κάποια Ελλάδα αποφάσισε να αυτοκτονήσει. Η Μακεδονία είναι αυτή που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη, καθάρια, χωρίς σκοπιμότητες, υπολογισμούς, χωρίς έξωθεν εντολές και υπαγορεύσεις. Καλό θα ήταν όλοι οι Έλληνες να έρχονταν από καιρού εις καιρόν στη Μακεδονία, αλλά να προσέχουν που πατάνε, γιατί σε κάθε βήμα μπορεί να πατήσουν χώμα ιερό, ένα τάφο, ένα λείψανο. Είναι διάσπαρτος ο τόπος από θυσία η οποία μάς δίνει ζωή, μάς συντηρεί και είναι το αντίδοτο της παγκοσμιοποίησης, που θέλει όλα να τα ισοπεδώσει, να μη μιλάμε για αγώνες, για πολέμους και θυσίες...
Στο δήθεν δίλημμα ειρήνη ή πόλεμος μόνο ψυχασθενείς θα δώσουν την ψήφο τους στον πόλεμο. Όλοι θέλουμε ειρήνη μετά αξιοπρεπείας, με εθνικό παλμό που δε θα διακυβεύει, όμως, τα διαχρονικά συμφέροντα του έθνους... Αν δε θελήσουμε να πάρουμε πίσω αυτά που έχουν αρχίσει κάποιοι να σκορπίζουν δεν θα αργήσει να έρθει η μέρα που άνευροι, χωρίς παλμό, θα γίνουμε απλώς, καταναλωτικά όντα..."
Στις λατρευτικές και λοιπές εκδηλώσεις στην Έδεσσα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο πλαισίωσαν οι Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Ιεράρχες Τυρολόης Παντελεήμων, Σταγών Σεραφείμ, Φλωρίνης Θεόκλητος, Ζακύνθου Χρυσόστομος, Κίτρους Αγαθόνικος, Βεροίας Παντελεήμων, Ελασσώνος Βασίλειος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Τριφυλίας Χρυσόστομος, Εδέσσης Ιωήλ, Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος, Ναζιανζού Θεοδώρητος, Ταρτούς Βασίλειος, Κονίτσης Ανδρέας, Κοζάνης Παύλος, Λαγκαδά Σπυρίδων, Γρεβεών Σέργιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Καστορίας Σεραφείμ και Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Κορυφή σελίδας


ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Στην Γενική Ιερατική Σύναξη της Μητροπόλεως Εδέσσης μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (4/6/2007) κλείνοντας ουσιαστικά την επίσημη επίσκεψή του στην Μακεδονική αυτή Μητρόπολη, παρουσία του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιωήλ.
Ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλευσε καταλλήλως τους κληρικούς και τους επέστησε την προσοχή σε τρία κυρίως σημεία: Ζήτησε να καλλιεργήσουν τη ζωή της προσευχής και να επεκτείνουν την αγιοπνευματική τους συγκρότηση, να διαφυλάξουν με θρησκευτική ευλάβεια την μεταξύ τους ενότητα και να καλλιεργήσουν τις σχέσεις τους με το λαϊκό στοιχείο της Εκκλησίας στα πλαίσια της ανεκτικότητας της αγάπης και της καταλλαγής.
Νωρίτερα, ο Διευθυντής της Μ.Κ.Ο. "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης, ανέπτυξε στους κληρικούς το έργο που επιτελεί η " Αλληλεγγύη" τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Κορυφή σελίδας


"ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΜΑΣ"

Έκκληση στην Πολιτεία έκανε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος από τον Δήμο Μακεδονίδος Ημαθίας (1/6/2007) να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε τα νέα παιδιά να μείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν, εγκαινιάζοντας τις εκδηλώσεις μνήμης του καταγομένου από την περιοχή Μητροπολίτου Νικαίας κυρού Γεωργίου Παυλίδη, που διοργάνωσε η Μητρόπολη Βεροίας.
Εκθειάζοντας στη συνέχεια τον σύνδεσμο των κατοίκων της περιοχής με την πολιτιστική και θρησκευτική μας παράδοση επεσήμανε ότι "δε χρειάζεται κανένας εκσυγχρονισμός στα ήθη και τα έθιμά μας και καμία αλλαγή για να φανούμε προοδευτικοί, εγκαταλείποντας την πίστη μας και την αγάπη προς την πατρίδα μας. Αυτά τα μηνύματα βγαίνουν από την πληθωρική προσωπικότητα του αειμνήστου Μητροπολίτου Γεωργίου..."

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΓΚΡΑΤΕΙΑΣ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Μήνυμα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων συστήνει:
"Από τις βασικές προτεραιότητες για την πιθανή αναστροφή του ορατού κινδύνου από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, πρέπει να είναι η δραστική μείωση της ζήτησης ενέργειας που οφείλουν πρώτα οι ανεπτυγμένοι και ισχυροί της γης να εφαρμόσουν, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αλλαγής του τρόπου ζωής ο οποίος δεν είναι σήμερα καθόλου συμβατός με την αειφορία.
Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνη της, χωρίς αλλαγή στον τρόπο ζωής, από τη ζωή που ζούμε σε μια ζωή που θα είναι προσαρμοσμένη στον πολιτισμό της "εγκράτειας", τον οποίο οι Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπέδειξαν πριν από αιώνες ως μια μοναδική βιωματική εμπειρία, δεν μπορεί να αποτελεί λύση των προβλημάτων που οι κλιματικές αλλαγές ήδη προκαλούν. Και τούτο διότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλουν στην προσφορά ενέργειας, όχι στη ζήτηση που είναι η αιτία του κακού..."

Κορυφή σελίδας

ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ