Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 191, 24 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣΥΛΛΟΓΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ
Στο eikastikon παρουσιάζουμε
επιλογές από τη σημαντική
συλλογή του Βυζαντινού
Μουσείου. Δείτε αξιόλογα
δείγματα της Κρητικής και
Επτανησιακής ζωγραφικής.ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ ΟΣΟΙ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Για το προνόμιο να είναι κανείς μέλος της Εκκλησίας του Χριστού έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του την Κυριακή της Πεντηκοστής στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (27/5/2007).
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Μέσα στην Εκκλησία αποβάλουμε τον εαυτό μας και γινόμαστε μέλη της Εκκλησίας το Χριστού και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας όπου η παγκοσμιοποίηση συνθλίβει το ανθρώπινο πρόσωπο, τη στιγμή που η δίψα για τον Θεό αυξάνει…»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει το καπιταλιστικό σύστημα της εποχής «να οδηγήσει και εν πολλοίς το έχει πετύχει, την κοινωνία μας στον ατομικισμό, όπου ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του και μόνο και αγνοεί τον πλησίον. Αντιθέτως, διά της Εκκλησίας, επαναπροσδιορίζεται η θέση μας μέσα στην κοινωνία, γιατί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι το Μυστήριο της κοινωνίας και αληθινή κοινωνία είναι η επικοινωνία το ανθρώπου με το Θεό, αλλά και με τον συνάνθρωπό του…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»

Απάντηση σε εκείνους που κατηγορούν την Εκκλησία για το διαρκές ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις Της σε θέματα που αφορούν την Ελληνική κοινωνία, καθισταμένη έτσι, δήθεν, περισσότερο ελληνοκεντρική και όχι οικουμενική, έδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού (28/5/2007).
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «επειδή είμαστε Ορθόδοξοι μπορούμε να είμαστε οικουμενικοί, αλλά ταυτόχρονα και Έλληνες. Η Εκκλησία ταυτίστηκε με τους Έλληνες στην ιστορική τους διαδρομή, έδωσε τη μαρτυρία Της και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής και αίματος προκειμένου σήμερα να είμαστε ελεύθεροι, γι’ αυτό και στον τόπο μας δε είναι απλά ένας θρησκευτικός θεσμός που στηρίζει την πίστη και διδάσκει την ελπίδα, αλλά είναι ο θεματοφύλακας των βασικών αρχών και αξιών του πολιτισμού μας, που θυσιάστηκε για το λαό και το έθνος, έκανε τους μεγαλύτερους αγώνες για την σωτηρία και διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας, πήρε πάνω Της τις εθνικές περιπέτειες και προσπάθησε να δώσει λύση στα κοινωνικά προβλήματα… Γι’ αυτό και όσοι Την πολεμούν, πολεμούν ουσιαστικά τον ίδιο τον λαό που Εκείνη υπηρετεί…»

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Για την στάση της Εκκλησίας έναντι της Τρίτης Ηλικίας κάνει λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο, με θέμα «Η Τρίτη Ηλικία στην τρίτη χιλιετία», που διοργανώνει στην Αθήνα (29/5/2007) η Κοινωνική Αρωγή Ελλάδος, με τη Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Η Εκκλησιαστική θεώρηση και στάση έναντι των ηλικιωμένων δεν άλλαξε ποτέ, βρήκε μόνο συγχρόνους τρόπους εφαρμογής, αναλόγους με τα υφιστάμενα παρεχόμενα μέσα. Αυτό μπορούμε να το συλλάβουμε καλύτερα στην αξία και την τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στους γηραιούς Ιεράρχες Της. Δεν παραγκωνίζει τους πολιούς γέροντες, παρά τα ενίοτε αντίθετα κελεύσματα μέρους του ποιμνίου Της, επειδή αντιλαμβάνεται ότι η κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα έχει αξία ακόμη κι όταν δεν είναι στην ακμή της παραγωγικότητός της. Με αυτή τη στάση της δίνει παράδειγμα ζωής στις Χριστιανικές οικογένειες που έχουν την ευλογία να συγκαταλέγουν στους κόλπους τους γέροντες και γερόντισσες…»

Μάθετε για τις Στέγες Προνοίας Γερόντων της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κορυφή σελίδας


Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τα πενήντα χρόνια του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς γιορτάστηκαν με λαμπρότητα (24/5/2007), σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Μητρόπολη και η Νομαρχία Πειραιώς, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Παράλληλα η τοπική Εκκλησία και ο Ποιμενάρχης της κ. Σεραφείμ τίμησαν τον Προκαθήμενο της Εκκλησία της Ελλάδος για το γεγονός ότι εισήλθε ήδη στο δέκατο χρόνο της Αρχιεπισκοπίας του. Παίρνοντας τον λόγο ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την τιμή και υπογράμμισε: «Βλέπω αυτά που δεν έχω κάνει ακόμα.. Να εύχεστε να με αξιώνει ο Θεός, να με φωτίζει ώστε να σκέφτομαι και να εισηγούμαι τα σωστά, γιατί αλλιώς θα μείνουμε σε καταστάσεις που δεν μάς ικανοποιούν, ενώ πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα. Φέραμε την Εκκλησία στη μέση του χάρτη, στο κέντρο της ζωής μας. Ζητήσαμε από τους νέους να έρθουν κοντά, ζητήσαμε από τους ιερείς να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε όλους, είπαμε στους αρχιερείς να κατεβούν από το θρόνο τους και να φτάσουν εκεί που είναι ο κάθε πιστός με ταπείνωση, αυτεπίγνωση, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα ο κόσμος…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«…Στον πίνακα των αξιών σας προσθέσατε, εκτός από το μέτρο και την ευγενική άμιλλα, την ανεκτικότητα, το σεβασμό και την αλληλεγγύη. Νιώστε βαθιά μέσα σας ότι η αμφισβήτηση είναι αδελφή της αναγνώρισης, ότι αδελφή της επανάστασης είναι η Δικαιοσύνη. Χωρίς αγάπη και δικαιοσύνη οι κοινωνίες δεν πάνε μακριά, αλλ’ ούτε και δημιουργούν τα μεγάλα και σπουδαία.

Στη ζωή σας κινηθείτε χωρίς πάθη, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς σκοπιμότητες. Να σας θέλγει το μεγάλο και το γενναίο, όπως ακριβώς έθελξαν οι αρχές και οι αξίες αυτές όλους στο παρελθόν τους αποφοίτους του Παγκυπρίου γυμνασίου.

Στηρίξτε ό,τι είναι Ελληνικό, ό,τι είναι Χριστιανικό. Γίνετε σημαιοφόροι της κοινωνικής δικαιοσύνης, του χρέους και της τιμής. Γίνετε κήρυκες της ενότητας, που είναι όρος επιβίωσης για όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, όπου κι αν ανήκουν, σε ό,τι κι αν πιστεύουν. Με μέτρο ζυγίζετε τον λόγο και τις πράξεις σας. Γεμίστε την ψυχή σας με αγάπη και γίνετε αλληλέγγυοι προς κάθε άνθρωπο, κάθε φυλής και κάθε θρησκείας.

Να σέβεστε και να τιμάτε τον άνθρωπο, που είναι εικόνα του Θεού, διώχνοντας από μέσα σας τη σκοπιμότητα, τη μνησικακία, το πάθος και την προκατάληψη. Να σέβεστε και να τιμάτε τις ιδέες του άλλου, έστω κι αν αυτές δε σας εκφράζουν. Η χωρίς μέτρο διαφωνία οδηγεί στη διχόνοια, γιατί μασά της φωλιάζει η προκατάληψη και το πάθος. Και τη διχόνοια την πλήρωσε διαχρονικά ο Ελληνισμός με δοκιμασίες και εθνικά δράματα. Σας ζητώ, με αισθήματα στοργής και αγάπης, να μείνετε σταθεροί σε δύο διαπιστώσεις: 1) ότι αυτοί που δε συγχωρούν, δεν αγαπούν και 2) ότι, αν μισούμεθα ανάμεσά μας, δεν μας πρέπει η λευτεριά…»


Χριστόδουλος,
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος
(Απόσπασμα ομιλίας στους μαθητές και τις μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Λευκωσία 4/5/2007)ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ