Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 19, 30 Σεπτεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρατηρήσεις στο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης

Ανάγκη συνέχισης του Διαλόγου των Εκκλησιών

Ο Πατριάρχης Σερβίας ευχαριστεί για τη συμπαράσταση στον έγκλειστο Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος

Το αίμα δεν είναι εμπορεύσιμο είδος

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Αρχιεπίσκοπο

Προγράμματα συνεργασίας με Προχαλκηδόνιους

Οι πρωταθλήτριες του Μπιτς Βόλευ στον Αρχιεπίσκοπο

Στο Γιοχάνεσμπουργκ η έκθεση Ομογενιακού τύπου και βιβλίουΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή» (29/9/2005), με τίτλο «Ολοκληρωτισμός και ανασφάλεια», ο έγκριτος δημοσιογράφος Κώστας Ιορδανίδης, σημειώνει: «Κατά την νεωτερική αντίληψη, η Εκκλησία πρέπει να παραμείνει μία γραφικότης, στην καλυτέρα των περιπτώσεων και η γενικότερη αναβάθμιση του επιπέδου του κλήρου δεν είναι επιθυμητή, διότι ενδέχεται να εισαγάγει – σε ευρύτερα στρώματα – αντιλήψεις και θεωρήσεις ζωής, ασύμβατες με την κρατούσα τάξη. Πρόκειται για χαρακτηριστική έκφραση ολοκληρωτισμού και ανασφάλειας.»

Παράλληλα, σε επιστολή του στην ίδια εφημερίδα (23/9/2005) ο Υποδ/ντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης Χριστόφορος Κοντάκης επισημαίνει ότι «ατυχώς τον παρόν σχέδιο νόμου υφίσταται πολεμική από μερίδα καθηγητών των Θεολογικών Σχολών, οι οποίοι με ανυπόστατες στην ουσία τους ανησυχίες, επιχειρούν αποπροσανατολισμό, αφού με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου ούτε νέες Θεολογικές Σχολές ιδρύονται, ούτε προβλέπεται διορισμός των πτυχιούχων στην εκπαίδευση. Οι Σχολές αυτές αναβαθμίζονται και επιχειρείται να ξεκινήσει με αυτές κάτι το πραγματικά καινούργιο.»

Και συνεχίζει: «Υπάρχει η αίσθηση ότι οι Θεολογικές Σχολές φοβούνται τη χειραγώγηση των Εκκλησιαστικών σπουδών στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο δεν υφίσταται. Η αναβάθμιση των ήδη λειτουργουσών Σχολών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ποιοτικότερη εκπαίδευση και βαθύτερη καλλιέργεια των Θεολογικών ιδεών. Επιπλέον, θα δώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το δικαίωμα να καταρτίζει τα στελέχη της και με τη δική Της πνευματική ευθύνη, έμπνευση και ζωντανή παρουσία. Αυτός είναι ακριβώς και ο τρόπος να έλθει πράγματι το, όντως διόλου ικανοποιητικό, ακαδημαϊκό επίπεδο των θεολογικών σπουδών στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν υποβαθμιστεί ακριβώς εξ αιτίας της παραθεώρησης οιασδήποτε ουσιαστικής εκκλησιολογικής αναφοράς».

Εξ άλλου, η εφημερίδα «Έθνος», σε αξιοπρόσεκτο άρθρο της κας Παρασκευής Βουνάτσου (27/9/05) παρουσίασε το σχετικό δημοσίευμα του «Πρόναου».

Επισημάναμε και ορισμένα ακόμη δημοσιεύματα στον τύπο, που προέρχονται από επαρκή γνώση των πραγμάτων και διαθέτουν έγκυρη πληροφόρηση. Δεν τα αναφέρουμε όλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμούμε την αξία και συμβολή τους. Δεν μπορεί όμως κανείς να μη παρατηρήσει ότι το νομοσχέδιο και η κυρίως η πνευματική μέριμνα που το κατέστησε αναγκαίο, υπέστησαν πολλά από τον τυφώνα της προκατάληψης, της άγνοιας και της εμπάθειας.

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Συνάντηση των εκπροσώπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Επιτροπή Θεολογικού Διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών συμφώνησαν ότι η ανάγκη της συνέχισης του Θεολογικού Διαλόγου πηγάζει από το χρέος όλων προς υπακοή στην εντολή του Κυρίου για την προώθηση της ενότητας της Εκκλησίας και ότι οι καρποί του Διαλόγου δεν είναι πάντα ορατοί, δοθέντος ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών εναπόκεινται πάντα στον Θεό.

Χαιρετίζοντας τους εκπροσώπους των Εκκλησιών ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αείποτε εύχεται όπως πραγματοποιηθεί η προσέγγισις των αρχαιοτάτων Εκκλησιών και παραδόσεων και όπως αρθούν όλα τα εμπόδια προς την ενότητα των Χριστιανών». «Διά τα θέματα, όμως, της πίστεως», συνέχισε, « η ενότης είναι απαραίτητος και πρέπει να επιδιωχθεί εις το πλαίσιον της προ του σχίσματος αδιαιρέτου Εκκλησίας.»

Την Εκκλησία της Ελλάδος στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο Επίσκοπος Αχαΐας Αθανάσιος και ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σαββάτος.

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ

Ευχαριστήρια επιστολή (4/9/2005) στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο απέστειλε ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος για τη συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος στον δοκιμαζόμενο και κρατούμενο στις φυλακές των Σκοπίων Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Ιωάννη.

«Αυτές τις ημέρες», γράφει, «προσευχόμαστε κλήρος και λαός για την απελευθέρωση του αδελφού μας Αρχιεπισκόπου Αχρίδος ο οποίος αδίκως καταδικάστηκε μόνο και μόνο για την πρόθεσή του, μαζί με τον πιστό λαό της Π.Γ.Δ.Μ., να παραμείνει σε λειτουργική ενότητα με την Οικουμενική Ορθοδοξία. Επιχαίρουμε διότι εσείς ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός κάνατε επίκληση για την αυτονομία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος…»

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΑΙΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ

Μήνυμα προς το Συνέδριο της πανελληνίου Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιείται στις Σέρρες (29 – 30/9/2005) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζει ότι «το αίμα δεν είναι εμπορεύσιμο είδος… Είναι αγαθό που δόθηκε στον άνθρωπο μαζί με την πνοή από τον Δημιουργό. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ούτε να αγοράζεται ούτε να πουλιέται. Μόνο να προσφέρεται -- και θα έλεγα να αντιμετωπίζεται ως καθήκον μας. Το λέγω τούτο διότι η Σταυρική θυσία του Κυρίου αποτελεί ξεκάθαρη εντολή προς τον καθένα πιστό.»

Και ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτει : «Είναι παρήγορο το γεγονός ότι οι Χριστιανοί έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία της αιμοδοσίας, όπως αποδείχνει η επιτυχία των Κέντρων Αιμοδοσίας που η Εκκλησία μας έχει οργανώσει, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δυστυχώς αυξάνονται. Γι’ αυτό απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.»

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Ανεπίσημη επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο πραγματοποίησε ο Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος (27/9/2005). Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνεχή ενίσχυση και υποστήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στον πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου, καθώς και για την καρποφόρο, σε πολλούς τομείς, παρουσία της «Αλληλεγγύης» στην Αφρικανική ήπειρο. Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία των εργασιών ανακαίνισης του Πατριαρχικού Μεγάρου στην Αλεξάνδρεια και της Μονής του Αγίου Νικολάου στο Κάιρο.

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΧΑΛΚΗΔΟΝΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας Ορθοδόξων και Προχαλκιδονίων Εκκλησιών πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας στο Βόλο, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος (20 – 21/9/2005).

Εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Προχαλκιδονίων Ανατολικών Εκκλησιών με σκοπό να εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης βιβλικών προγραμμάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών στις χώρες αυτές, αλλά και η προώθηση Ορθοδόξων ιεραποστολικών – φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΙΤΣ – ΒΟΛΕΪ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Τις πρωταθλήτριες Ευρώπης Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη και Ελλάδος Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη στο Beach Volley, δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος (29/9/2005), συνοδευόμενες από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πετοσφαίρησης κ. Θ. Μπελιγράτη και τον Ομοσπονδιακό τεχνικό κ. Μ. Ρουμελιώτη.

Ο Μακαριώτατος, αφού συνεχάρη τις αθλήτριες για τις σπουδαίες επιτυχίες τους στις μεγάλες διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις, είπε: «Βλέπω ότι έχετε ισχυρή θέληση και έχετε αφοσιωθεί σε ένα έργο το οποίο πιστεύετε και στο οποίο θέλετε να διακριθείτε. Έχετε την ευλογία μας ώστε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας για νέες νίκες. Όμως, ο καλός νικητής ξέρει να δέχεται και τις ήττες του. Αυτό δεν είναι ξένο προς την ανθρώπινη φύση, αρκεί να έχει κανείς την ανάλογη πνευματική καλλιέργεια για να μπορεί, όπως δέχεται τη νίκη χωρίς να επιτρέπει στον εαυτό του να φθάνει στην αλαζονεία, να δέχεται και την ήττα χωρίς αρνητικές αντιδράσεις.»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας βεβαίωσε ότι «όλοι οι αθλητές πριν μπουν στο γήπεδο κάνουν το σταυρό τους και ζητούν την ευλογία του Θεού για να είναι πρώτα υγιείς και μετά να επιτύχουν νίκες».

Η πρωταθλήτρια Βάσω Καραντάσιου, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμητική συνάντηση, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Εκκλησία να είναι κοντά στον αθλητισμό, γιατί ο αθλητισμός είναι μία από τις εκφράσεις του πολιτισμού. Και ποιός αθλητής δεν επικαλείται την πίστη του σε καλές και κακές στιγμές», κατέληξε.

Κορυφή σελίδας


Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΜΑΣ:

ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ Η ΕΚΘΕΣΗ «ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΒΛΙΟΥ»

Η Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου μετά την επιτυχία της στη Κύπρο και στην Αλεξάνδρεια, ταξίδεψε στην Νότιο Αφρική, και ανοίγει την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου τις πύλες της στο Γιοχάννεσμπουργκ (Σχολή ΣΑΧΈΤΙ).

Στην Έκθεση, όπως και στις δύο προηγούμενες παρουσιάζονται πάνω από τριακόσια ομογενειακά έντυπα εφημερίδες και περιοδικά από κάθε γωνιά της γης όπου ανθεί ο Ελληνισμός. Παράλληλα η Έκθεση είναι εμπλουτισμένη με το Ομογενειακό Βιβλίο και είναι για πρώτη φορά που κάποιος φορέας προσφέρει την δυνατότητα τόσο στον ανώνυμο όσο και τον επώνυμο συγγραφέα της διασποράς, να παρουσιάσει το πνευματικό του έργο, με ένα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό βιβλίων μέσα απ αυτή την πρωτότυπη Έκθεση. Δεσπόζουσα θέση θα έχει και ο Κυπριακός Τύπος, όπως επίσης και το Κυπριακό λογοτεχνικό βιβλίο με εντυπωσιακά αξιόλογα έργα.

Με την «Έκθεση Ομογενειακού Τύπου & Βιβλίου» προβάλλεται ολόκληρο το δημοσιογραφικό και πνευματικό έργο της Ελληνικής διασποράς, και δίνεται η ευκαιρία στο πλατύ κοινό να ενημερωθεί και να διαπιστώσει το εθνικό, πολιτιστικό, και κοινωνικό έργο που επιτελεί ο πνευματικός κόσμος στην δεύτερη Ελλάδα των 7.000.000 της διασποράς, που βρίσκεται διάσπαρτη σε πάνω από 143 χώρες του κόσμου.

Την έκθεση Οργανώνει και παρουσιάζει το Αριστοτέλειο Ίδρυμα Έρευνας Μελέτης και Αρωγής Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Ασίας-Αφρικής, το Γενικό Προξενείο, την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, και την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων Λογοτεχνών Πέντε Ηπείρων ΕΕΛΣΠΗ (έδρα Γερμανία). Η Έκθεση στηρίζεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τάκη Σκανδαλάκη, την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας Ασίας Αφρικής κ. Βασίλη Μαγδαληνού.

[Το κείμενο μας έστειλε ο λογοτέχνης Κώστας Δουρίδας, ένας από τους άξιους Έλληνες της διασποράς]

Κορυφή σελίδαςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ