Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 189, 22 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Ακούστε στο Musicale τραγούδια
από ερασιτέχνες τραγουδιστές,
όπως διασώθηκαν
στο πέρασμα των αιώνων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΩΝ

Την δυσκολία των Νεοελλήνων να αρθρώσουν την ιστορική αλήθεια, την διαρκή προσπάθεια να αμβλύνουν τις αιχμές και να χαμηλώσουν τις καμπάνες της ιστορικής συνείδησης για να μην ξυπνήσουν οι γείτονες, επεσήμανε στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19/5/2007) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι λεβεντιά να παραδέχεσαι τα λάθη σου και είναι αναισχυντία να τα καλύπτεις. Είναι σκληρό να παραδέχεσαι πως αιματοκύλισες και θέλησες να διαγράψεις ένα ολόκληρο γένος από την ιστορία, μα είναι και ανανδρία να απειλείς όσα στόματα δικά σου τολμούν να το ομολογήσουν. Ναι, είμαστε το Ελληνικό έθνος θύμα γενοκτονιών. Του Ποντιακού, του Μικρασιατικού, του Ελληνισμού της Πόλης. Οφείλουμε να το θυμόμαστε και έτσι να το διδάσκουμε. Δε χάθηκαν ενάμισι εκατομμύρια Έλληνες σε εσωτερικές συγκρούσεις. Σφαγιάστηκαν, πέθαναν στο δρόμο προς την εξορία, από τις κακουχίες και την ασιτία...
... Ο Πόντος είναι μέσα στην καρδιά μας και είσαστε οι Πόντιοι μαγιά στη νεοελληνική κοινωνία, όσο συντηρείτε τις μνήμες κι όσο διατηρείτε τις αξίες...».

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Λεχ Καζίνσκι συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία και την εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία (18/5/2007).
Ο κ. Πρόεδρος υποδέχθηκε εγκάρδια τον Μακαριώτατο και αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία. Σημείωσε τους ιστορικούς δεσμούς των Πολωνών με την Ορθοδοξία ενώ τόνισε την ενδυνάμωση της Ορθόδοξης παρουσίας στην Ε.Ε, με την είσοδο νέων Ορθοδόξων κρατών. Επεσήμανε ότι χρειάζεται συνεργασία των Χριστιανικών Ομολογιών της Ευρώπης, για το καλό των λαών της, ενώ υπεραμύνθηκε των Χριστιανικών αξιών οι οποίες, όπως δήλωσε, αποτελούν τη βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και υποσχέθηκε ότι θα αγωνίζεται με συνέπεια για την τελική αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα της συμβολής του Χριστιανισμού στην διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Από τη μεριά του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε τις σχέσεις συνεργασίας και συνεννόησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις άλλες Χριστιανικές ομολογίες στην Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ανοικτή σε συνεργασία και με τις άλλες Εκκλησίες και θρησκείες σε θέματα ανθρωπιστικών σχέσεων, οικολογίας, βιοηθικής κ.λπ. που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.

Κορυφή σελίδας


ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ

Επίσημο δείπνο παρέθεσε, προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Βαρσοβία κ. Παντελεήμων Καραμπάσης (18/5/2007), στο οποίο παρακάθισε και ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας.
Στη διάρκεια του δείπνου ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξήρε την θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνική κοινωνία και επεσήμανε: «Ως άνθρωπος της Εκκλησίας του Χριστού διαπίστωσα, ότι, καίτοι η Ορθόδοξος Εκκλησία εν Πολωνία αποτελεί μειονότητα εν σχέσει προς την Ρωμαιοκαθολικήν Εκκλησίαν, παρά ταύτα, είναι απολύτως σεβαστή από τους Κυβερνητικούς παράγοντας, διατηρούσα αρίστας σχέσεις συνεργασίας τόσον μετά της Πολιτείας, όσον και μετά των άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και θρησκειών.
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί απόδειξιν μόνον του υψηλού επιπέδου πολιτισμού που επικρατεί εις την Χώραν και την αναδεικνύει άξιον μέλος της συγχρόνου Ευρωπαϊκής οικογενείας, της οποίας τας θεμελιώδεις αρχάς σέβεται απολύτως, αλλά και της μεγάλης και προσεκτικής προσπαθείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας και του Σεπτού Προκαθημένου Αυτής Μακαριωτάτου Μητροπολίτου κ. Σάββα...».

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Με επισημότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν στο Κόντεν της Πολωνίας τα εγκαίνια του Ι. Ναού της Αγίας Τριάδος, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ. Σάββα, με τη συμμετοχή του Ορθοδόξου πληρώματος της περιοχής.
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει ο Ναός στη ζωή των Ορθοδόξων Χριστιανών, καθώς αποτελεί το κέντρο της πνευματικής και όχι μόνο ζωής τους και κατέληξε τονίζοντας τις αδελφικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Εις το σημείο αυτό επιθυμώ, διά μίαν εισέτι φοράν να διαβεβαιώσω πάντας ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ελλάδος, ως κατά το παρελθόν, τοιουτοτρόπως και κατά το παρόν και εις το μέλλον, πάντοτε θα ευρίσκεται εις το πλευρόν της αδελφής Πολωνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υποστηρίζουσα, εν τω μέτρω των δυνατοτήτων Αυτής, πάσαν προσπάθεια του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής και της Σεπτής Αυτής Ιεραρχίας διά την προάσπισιν της Ορθοδόξου πίστεως και τασσομένη πάντοτε αλληλέγγυος εις παν έργον αγαθόν και θεάρεστον, επ’ ωφελεία του Ορθοδόξου Πολωνικού λαού...».

Κορυφή σελίδας


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»

Την συστηματική προσπάθεια απαξίωσης των θεσμών και των αξιών στον τόπο μας στηλίτευσε, με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» (20/5/2007), ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Ο κ. Άνθιμος επικέντρωσε την προσοχή του κυρίως στην απαξίωση του πολιτικού βίου και των πολιτικών και στην επιθετικότητα εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Ιδιαίτερα αυτά τα δύο φαινόμενα μπορούν να κάψουν το εθνικό και πνευματικό «νοικοκυριό» των Ελλήνων. Αυτό το «νοικοκυριό» έχουμε χρέος να το συμπληρώνουμε και να το συντηρούμε και όχι να το κατεδαφίσουμε. Εάν όντως το γκρεμίσουμε, θα ταφούμε όλοι μέσα και εμείς και τα όνειρά μας και, προ πάντων, τα παιδιά μας. Αλλά δεν πρέπει να γίνει έτσι. Και δε θα γίνει έτσι, επειδή οι καρδιές των Ελλήνων και ο δοκιμασμένος δυναμισμός τους θα στηρίξουν την πατρίδα μας, τη χώρα των προγόνων μας, τη χώρα των πολιτισμών, τη χώρα της μακραίωνης ιστορίας, τη χώρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας τη χώρα του δημιουργικού σήμερα…»
Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι «Για να επιτευχθεί το αλίευμα της απαξιώσεως επιστρατεύεται η ψευδής πληροφόρηση, η οποία είναι ανυπόφορη και εξοργιστική. Γίνονται δε αυτά από ανθρώπους οι οποίοι διακηρύσσουν υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η λύση αυτή (έκτρωση) δεν είναι μόνο ηθικά απαράδεκτη, αλλά είναι και αδύνατη. Ηθικά είναι απαράδεκτη γιατί σημαίνει απλούστατα το ίδιο σα να δίναμε στο κράτος το δικαίωμα να παρέμβει για να επιβάλει στους ανθρώπους να πεθαίνουν ενωρίτερα. Ο αγέννητος έχει το ίδιο δικαίωμα στη ζωή όπως κι εκείνος που γεννήθηκε. Κι έχει, ίσως, ένα δικαίωμα μεγαλύτερο. Αν παρέμβεις για να μη γεννηθεί, του κόβεις απόλυτα τη δυνατότητα μιας ζωής που τού ανήκει, ενώ, αν παρέμβεις στον γεννημένο επιβάλλοντάς του να πεθάνει ενωρίτερα, τού περιορίζεις μονάχα μια πραγματικότητα ζωής που, ως ένα σημείο, την έζησε. Αν το δεύτερο χτυπάει στο ηθικό μας αίσθημα περισσότερο, γιατί όποιος ζει έχει και τη συνείδηση ότι ζει, αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε δίκιο θεωρώντας την άμβλωση μικρότερο κακό από τη θανάτωση. Γιατί, τάχα, είναι η συνείδηση του ζωντανού ένα αγαθό μεγαλύτερο από το δικαίωμα κάποιου αγέννητου ν’ αποκτήσει τη συνείδηση αυτή;»


Παναγιώτης Κανελλόπουλος
«Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας», σελ. 253ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ