Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 188, 18 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΚΡΥΠΤΟ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ»

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙπ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΦΙΡΦΙΡΗΣ

Ακούστε στο Musicale
βυζαντινούς ύμνους
από τον μεγάλο ερμηνευτή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

Την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Πολωνίας θα επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (17 – 21/5/2007) προσκεκλημένος του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας & Πάσης Πολωνίας κ. Σάββα (φωτογραφία).
Στην Πολωνία ο Αρχιεπίσκοπος θα εγκαινιάσει τον Ιερό Ναό Παναγίας Τριάδος της επαρχίας Λούμπλιν, για την ανέγερση του οποίου συνέβαλε οικονομικά η Εκκλησία της Ελλάδος. Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, τον Έλληνα Πρέσβη στην Βαρσοβία, ενώ θα επισκεφθεί την Ορθόδοξη Ιερατική Σχολή και την Ι. Μονή Αγίου Ονουφρίου Γιαμπλέτσνα.

Κορυφή σελίδας


ΚΡΥΠΤΟ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

Την σαφή αντίθεσή της προς τον υφέρποντα κρυπτο – ρατσισμό που εκφράζεται στην τελική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής σχετικά με την «Προγεννητική και Προεμφυτευτική διάγνωση και τη μεταχείριση του εμβρύου», εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος, με σχετικό Δελτίο Τύπου (16/5/2007).
Στο κείμενο η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι για πρώτη φορά Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής δέχεται ότι «η αποδοχή της γέννησης παιδιών με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους… κατά κανόνα ελέγχεται ηθικά»!!!
Ύστερα από μία σειρά σοβαρών και καίριων ερωτημάτων, η Ιερά Σύνοδος καταλήγει: «Η Εκκλησία μας καταδικάζει αυτόν τον κρυπτο – ρατσισμό, τιμά το αγαθό της ζωής, ως ιερό μυστήριο, ακόμη και μέσα από αναπηρίες, ατέλειες ή σοβαρές ασθένειες, αγκαλιάζει τους πάσχοντες συνανθρώπους μας ως αδελφούς και προτρέπει τις κοινωνίες μας σε εκστρατεία αγάπης, καλοσύνης, συμπόνιας, ανάπτυξης κέντρων και μονάδων θεσμοθετημένης φιλανθρωπίας. Ο πόνος γεννά την αγάπη όχι η καλοπέραση του ευγονικού σχεδιασμού. Η ταπείνωση της αναπηρίας αναδεικνύει τον πολιτισμό της ευγενούς ηθικής όχι οι γνώμες του σύγχρονου βιοηθικού ορθολογισμού».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ»

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αναλήψεως Νέου Κόσμου λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (17/5/2007) και μίλησε στους πιστούς για την ελπιδοφόρα υπόσχεση του Κυρίου, κατά την Ανάληψή Του «εγώ ειμί μεθ’ υμών πάσας τας ημέρας της ζωής υμών».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η διαφορά των πιστών Χριστιανών από όλους τους άλλους είναι ότι εμείς πιστεύουμε πως δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον κόσμο και ότι δεν χρειάζεται να στηριζόμαστε τόσο πολύ στους ανθρώπους, που είναι οι ισχυροί της ημέρας. Οι άνθρωποι, όσο μεγαλύτερη εξουσία έχουν, τόσο πιο αναξιόπιστοι είναι. Το πνεύμα του Θεού διατάσσει να μην δίνουμε πίστη και να μη στηριζόμαστε στους ανθρώπους που έχουν υψηλές θέσεις γιατί δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά μας, τα οποία μάς τα λύνει μόνον η αγάπη του Θεού. Ξέρω πόσα πολλά είναι τα προβλήματα για τον καθένα μας στη ζωή, όπου δοκιμάζεται η υπομονή μας, οικονομικά αλλά και διάφορα οικογενειακά προβλήματα. Ποιος θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά; Ο Θεός, ο οποίος επιτρέπει να μάς βρίσκουν πειρασμοί, μάς δίνει συν τω πειρασμώ και την έκβασιν, είναι κοντά μας, ανά πάσα στιγμή, για να μάς βοηθήσει, να δείξει διεξόδους εκεί όπου φαινομενικά υπάρχουν αδιέξοδα…»
H Ανάληψις (1449-1450). Τοιχογραφία, από την I. Μονή Παναγίας Οδηγήτριας στην Απόπλαινα Λευκάδος (Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα)

Κορυφή σελίδας


ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

«Στην Ιερουσαλήμ γενικότερα επικρατεί ηρεμία και εις το Πατριαρχείο έχει τρόπον τινά εκτονωθεί αυτή η ένταση και είμεθα αισιόδοξοι ότι θα επιλυθεί αυτή η κρίση αισίως. Και τούτο προς όφελος του ποιμνίου, κατά κύριο λόγο, αλλά και προς όφελος του Πατριαρχείου, το οποίο πάντοτε δοκιμάζεται και θα δοκιμάζεται, ένεκα της ιδιαιτέρας αποστολής την οποία έχει αναλάβει», επεσήμανε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (16/5/2007).
Για την συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο δοκιμαζόμενο Πατριαρχείο σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμπαράσταση είναι δεδομένη. Πρώτα απ’ όλα, από το σώμα της Εκκλησίας, δηλ. όλο τον Ελληνικό λαό, αλλά και από την Εκκλησιαστική ηγεσία, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, κ. Χριστόδουλο, ο οποίος και προσωπικώς επικοινώνησε με εμάς για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και την αγωνία του, όσον αφορά τα τεκταινόμενα».

Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Μήνυμα με την ευκαιρία εκδηλώσεως μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (18 – 19/5/2007), από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιοί είμαστε, από πού προερχόμαστε και προς τα πού βαδίζουμε. Γι’ αυτό και οι γενοκτονίες δεν θα πρέπει να ρίχνονται στον καιάδα της λήθης, γιατί ένα έθνος που λησμονεί και παραθεωρεί την ιστορία του δεν έχει προοπτική.
Μελετώντας τα φρικτά γεγονότα της γενοκτονίας το Ελληνισμού του Πόντου, των αξέχαστων πατρίδων μας, αναλογίζομαι ότι η καλύτερη τιμή για τους ήρωες, αυτούς, τους δικούς μας ανθρώπους, που απέθαναν στον Πόντο, είναι η προάσπιση και διαφύλαξη των ιερών και οσίων της Ελληνορθοδόξου Χριστιανικής παραδόσεως και συγχρόνως η καθόλου πνευματική πρόοδος και ανύψωση της σύγχρονης Ελλάδας…»

Κορυφή σελίδας


ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ – ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων, υπό τη αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα «Ενέργεια, Νέες Τεχνολογίες, Βιομηχανία – Εφοδιαστική», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (16/5/2007).
Προς τους συνέδρους χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στον οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Οι Έλληνες Μηχανικοί, παλαιοί, ως οι Αρχύπας, Ταραντίνος, Διάδης, Κτησίβιος, Ήρων, Αρχιμήδης, νεώτεροι και σύγχρονοι, έχετε να επιδείξετε μία αδιάσπαστη ιστορία επιτευγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο γνωστών στο ευρύ κοινό. Ο δεσμός είναι αρραγής και η συνέχειά του προδιαγράφεται λαμπρά. Εξειδικευμένοι επιστήμονες, με ευαισθητοποιημένο το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αισθητήριο, οι νεοέλληνες Μηχανολόγοι – Ηλεκτρολόγοι δεν υστερείτε σε τίποτε σε σχέση με τους ξένους συναδέλφους σας.
Είναι, όμως, τα μεγάλα και απαιτητικά έργα εκείνα που αναδεικνύουν τον κλάδο. Η ταχεία εξέλιξη της εγχώριας σύστασης μεγάλων δομικών έργων και η βελτίωσης των ήδη υπαρχόντων αναζητά τους καλύτερους εξ υμών, μέσα από ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διαγωνισμών και ανάθεσης. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχετε να αντιπαλέψετε με consorti τεχνικών επιχειρήσεων, διεθνούς βεληνεκούς για μια θέση στην παγκοσμιοποιημένη πλέον αγορά…».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η άποψη ότι η γυναίκα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της για το σώμα της και για το έμβρυο της μήτρας της, είναι όχι μόνο ηθικά, αλλά και κοινωνικά και λογικά απαράδεκτη. Και πριν από όλα, το έμβρυο δεν ανήκει στη γυναίκα, αλλά και στον άνδρα που συνέβαλε στη δημιουργία του. Ακόμα, το έμβρυο δεν ανήκει ως ιδιοκτησία ούτε στη γυναίκα, ούτε στον άνδρα, που το δημιούργησαν, αλλά αποτελεί μια ξεχωριστή ζωντανή ύπαρξη, που οπωσδήποτε αδικείται, αν δε λαμβάνεται υπόψιν απ’ τους γονείς και ειδικότερα απ’ τη μητέρα που το φέρει προσωρινά. Τέλος, δεν είναι λογικό να χαρακτηρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα κάτι το οποίο συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος ζωής μιας ανθρώπινης ύπαρξης που άρχισε ήδη να διαμορφώνεται. Η αδυναμία του εμβρύου να υπερασπίσει το εαυτό του δεν δικαιώνει, ασφαλώς, την καταστροφή του…»


Γεώργιος Μαντζαρίδης
Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
«Χριστιανική ηθική», σελ. 417ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ