Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 187, 15 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΩΣΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΤΙΖΟΥΝ ΓΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ 3ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΕΛΙΜΕΖΗ

Δείτε στο eikastikon φωτογραφίες από μεγάλα έργα
της γνωστής συλλογής. Τις εικόνες συνοδεύει επεξηγηματικό κείμενο της καθηγήτριας
Νανώς Χατζηδάκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ελευθέρια της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού (13/5/2007) ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε προς τους Μουσουλμάνους της περιοχής και τόνισε χαρακτηριστικά: «Απευθύνομαι στους Μουσουλμάνους, που είναι Έλληνες με διαφορά στο θρήσκευμα. Οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί έχουμε αποδείξει ότι αγαπούμε τους Έλληνες Μουσουλμάνους και θέλουμε να συμβιώσουμε αρμονικά μαζί τους...».

Προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ενότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε: «Αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα διαφυλάξουμε την ενότητά μας, πώς οι λαοί της Ευρώπης θα αισθάνονται συγγενείς. Γι’ αυτό μιλούμε για Ευρωπαϊκό πολιτισμό, που στηρίζεται στον τρίποδα Αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, Ρωμαϊκό Δίκαιο και Χριστιανική πίστη, η οποία παρέλαβε τα δύο πρώτα, τα αξιοποίησε και τα διαμόρφωσε.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. που έζησαν με το όραμα της ενότητας ήξεραν ότι δε μπορούν να στηρίζονται μόνο στην οικονομία, στην πολιτική ή στην ασφάλεια, αλλά σε κοινό έδαφος που δεν είναι άλλο από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Και η Ευρώπη αδικεί τον εαυτό της όταν αποστασιοποιείται από τις αρχές της, και αρνείται την αλήθεια που λέει ότι ο πολιτισμός αυτός έχει άρωμα Χριστιανικό...».

Κορυφή σελίδας


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

Για το αγαθό της ελευθερίας μίλησε ο Μακαριώτατος, κατά την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη (14/5/2007), κατά την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, προ 87 ετών.

Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Ελευθερία και Δημοκρατία είναι έννοιες που, στις μέρες μας, ο καθένας χρησιμοποιεί σαν λάστιχο προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντά του και όχι την αλήθεια. Η Εκκλησία πιστεύει στην εσωτερική ελευθερία και, με την θεολογία Της, διακηρύσσει ότι ελευθερία είναι πρωτίστως η απελευθέρωση από τα πάθη και ο άνθρωπος λογίζεται ελεύθερος όταν τα κατακυριεύσει. Ενώ, όταν σύρεται πίσω τους, είναι δέσμιός τους...».

Τον Αρχιεπίσκοπο στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη πλαισίωναν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος, Δράμας Παύλος, Κορίνθου Διονύσιος και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος.

Κορυφή σελίδας


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, επί τω ακούσματι της ειδήσεως της άρσης της αναγνώρισης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου από τον Κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Κατά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη (13/5/2007) ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε στα Μ.Μ.Ε.: «Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, αλλά και δεν πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα, πρέπει ν’ αγωνιστούμε. Το Πατριαρχείο επί αιώνες ήταν Ελληνικό και εκεί εστιάζεται αυτή την ώρα η προσπάθειά μας να εξακολουθήσει να έχει τον Ελληνικό χαρακτήρα έστω κι αν δραστηριοποιείται σε χώρες όπου το ποίμνιο του δεν είναι πλέον Ελληνικό, αλλά Αραβικό. Αυτό είναι θέμα που φαντάζομαι ότι οι αρμόδιοι το έχουν υπόψιν τους»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΩΣΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΤΙΖΟΥΝ ΓΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Χαιρετισμό, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας (15/5/2007), απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στον οποίο αναφέρει:

«Σήμερα θ’ ακουστούν λόγια για κρίση στην οικογένεια, για διάλυση του θεσμού, για ελεύθερες συμβιώσεις. Δεν εθελοτυφλούμε και δε λέμε ότι δεν υφίστανται οι δοκιμασίες αυτές. Όμως, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στον αγρό της ανθρώπινης κοινωνίας δεν φυτρώνουν μοναχά τα αγκάθια. Ανθούν και ρόδα. Ο ιερός θεσμός της οικογένειας ευδοκιμεί και αποτελεί την καλή ζύμη της κοινωνίας. Γι’ αυτό και πολλοί είναι οι νέοι άνθρωποι που θέλουν και φτιάχνουν σωστές, ευλογημένες οικογένειες. Καιρός να πούμε και πάλι: Σωστές οικογένειες κτίζουν γερές κοινωνίες».

Κορυφή σελίδας


Η ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Για την δοκιμασία που υφίσταται η αλήθεια στις μέρες μας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου (13/5/2007).

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στις μέρες μας πολλοί είναι αυτοί, που, με διάφορες δικαιολογίες, προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια και να την παρουσιάσουν όπως θέλουν. Άραγε, η τηλεόραση, οι εφημερίδες, που αποτελούν την τέταρτη εξουσία, λένε όλη την αλήθεια;... Όλα είναι φιλτραρισμένα. Οι μεγάλοι και οι ισχυροί αποφασίζουν μεθοδικά, εν ονόματι της Δημοκρατίας, για το τί πρέπει να μάθει ο λαός. Αυτήν τη μέθοδο χρησιμοποιούν και κατά της Εκκλησίας...».

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΗΣ 3ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Παράκληση για την ενίσχυση των υποψηφίων για την 3βάθμια Εκπαίδευση τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας (12/5/2007).

Απευθυνόμενος στους υποψηφίους ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Σάς καλέσαμε εδώ να προσευχηθούμε μαζί, γιατί πιστεύουμε ότι, με τον τρόπο αυτό, σας βοηθάμε αποφασιστικά, ώστε, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, να διαγωνιστείτε και να πετύχετε. ... Η περίοδος αυτή αποτελεί το τέρμα μιας μεγάλης προσπάθειας, την οποία έχετε αρχίσει από καιρό, με στόχο την είσοδό σας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όλοι γνωρίζουμε τη συμβατικότητα που συνοδεύει τις εξετάσεις αυτές. Δε σημαίνει ότι όλοι όσοι επιτυγχάνουν είναι άξιοι και ικανοί, ενώ όσοι αποτυγχάνουν δεν είναι. Η ζωή μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες, ώστε από εμάς εξαρτάται να τις αξιοποιήσουμε προς όφελός μας...»

Κορυφή σελίδας


ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ


Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα πραγματοποίησε η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο στην Ι. Μονή Πεντέλης (12/5/2007), με θέμα το Ισλάμ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ισλάμ, τα όρια της προβληματικής» και έκανε εκτενή αναφορά στις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον Διαθρησκειακό Διάλογο. Μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε: «Ας διευκρινίσουμε τα όρια του Διαθρησκειακού Διαλόγου. Η Εκκλησία μας είναι ασφαλώς υπέρ της αναπτύξεως Διαλόγου με το Ισλάμ. Και γι’ αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ) να αναπτύξει τέτοιο Διάλογο στο επικείμενο συνέδριο στο Σίμπιου της Ρουμανίας. Αλλά για την Εκκλησία μας, τουλάχιστον, ο διάλογος αυτός θα είναι γόνιμος εάν φροντίζουμε να μην οδηγεί σε συγκρητισμό, να μην μεταβάλλεται σε βήμα προώθησης της αντίληψης ότι Χριστιανισμός και Ισλάμ είναι και οι δύο θρησκείες, όπου εδώ μεν είναι καλύτερη αυτή, εκεί, όμως, η άλλη ή ακόμη, ότι Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι μιλούν για τον ίδιο Θεό.

Για τους Χριστιανούς ισχύει απολύτως κα πέραν οιουδήποτε διαλόγου η φράση του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, που έγραψε και την πρώτη μεθοδική αναίρεση του Ισλάμ: «Πάντα τοίνυν παραδεδομένα ημίν διά τε του νόμου και προφητών και Αποστόλων και Ευαγγελιστών δεχόμεθα και γινώσκομε και σέβομεν ουδέν περαιτέρω τούτων επιζητούντες». Δεν χωρεί και δεν νοείται διάλογος επ’ αυτού».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος οριοθετεί το νόημα του σκοπού του διαθρησκειακού διαλόγου, επισημαίνοντας: «Ο Διαθρησκειακός διάλογος έχει νόημα εφόσον μελετά τις δυνατότητες αντιμετωπίσεως από κοινού προβλημάτων, όπως η αποφυγή επικλήσεως της θρησκείας ως αιτίας πολέμων και τρομοκρατικών πράξεων, η ανάπτυξη της φιλανθρωπίας και του σεβασμού του ανθρώπου ανεξαρτήτως πίστεως, φύλλου ή γένους και βεβαίως, ο αμοιβαίος σεβασμός των θρησκευτικών καθηκόντων...».

Κορυφή σελίδας


ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

Την απορία της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος (11/5/2007) για την ηθελημένη προσπάθεια μειώσεως και διασυρμού του θεραπευτικού Ιερού Μυστηρίου της Εξομολογήσεως. Αφορμή η φημολογία περί δήθεν διαρροής από Ιερέα της εξομολογήσεως ενός εγκλήματος, η οποία τάχα οδήγησε στη σύλληψη του δράστη και ασφαλώς απεδέχθη ψευδής.

Η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι «Το μυστήριο της Εξομολογήσεως είναι στερεωμένο πάνω στα ιδρυτικά λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, συντελείται καθημερινώς επί 20 αιώνες μέχρι σήμερα αναπαύοντας συνειδήσεις Χριστιανών, καθοδηγώντας πιστούς σε συνειδητή σχέση με τις Ευαγγελικές επιταγές και δημιουργώντας την ζώσα Εκκλησιαστική παράδοση του σήμερα».
(φωτογραφία: «Η εξομολόγηση» του Απόστολου Γεραλή)

Κορυφή σελίδας


ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ

Το 13ο Φαρμακευτικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (12/5/2007), με θέμα «Το φάρμακο: Έρευνα, Παραγωγή και νέες θεραπευτικές εφαρμογές».

Προς τους συνέδρους χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Εσείς οι φαρμακοποιοί μπορείτε να βοηθήσετε τους συνανθρώπους μας ιδιαίτερα στις δύσκολες ώρες των δοκιμασιών, να μη μεταβάλλουν τον πόνο σε θρήνο, την κατάσταση της αρρώστιας σε μελαγχολία και μαρασμό. Εσείς οι Φαρμακοποιοί μπορείτε να τροφοδοτείτε, μαζί με τα φαρμακευτικά σκευάσματα και την δυναμική της αισιοδοξίας, της ελπίδας και του θάρρους στη ζωή. Εσείς οι φαρμακοποιοί, με την ευγένεια της ψυχής σας, την λαλιά σας, την όλη σας συμπεριφορά, μπορείτε να κάνετε ώστε στο καμίνι του πόνου ο άλλος να νιώθει δροσιά και ανακούφιση. Το βλέπετε αυτό στην κίνηση της λαχτάρας αποκτήσεως του ιαματικού φαρμάκου από τον πονεμένο συνάνθρωπο.

Το έργο σας είναι υψηλό, ευθυνοφόρο και κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό. Συνεχίστε, λοιπόν, το καθήκον σας και το λειτούργημά σας, με περισσότερο ζήλο, δημιουργικό πνεύμα και με ανανεωμένο φρόνημα διακονίας στην κοινωνίας μας...».

Κορυφή σελίδας


ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Ημερίδα με θέμα «Δημογραφικό – Υπογεννητικότητα – Κρίση στο θεσμό της οικογένειας» διοργάνωσε στην Αθήνα η Ένωση Ελληνίδων για την οικογένεια και την νεότητα.

Προς τους συμμετέχοντες πατρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή γενιά αγάμων και ατέκνων είναι, εν πολλοίς, παιδιά απογοητευμένα από την οικογενειακή εμπειρία, παιδιά μεταπολεμικών γονιών που στήριξαν την οικογένεια στο θάμβος του «έχειν» παρά στο κάλλος του «είναι». Για τούτο και η σημερινή γενιά στανικά θα μπει στη διαδικασία να διακινδυνεύσει να κάνει και τα δικά της παιδιά, παιδιά δυστυχή. Η ευτυχία δε, το ζητούμενο σήμερα, δεν εξαρτάται από την ευμάρεια και την ολιγοτεκνία που αυτή υποτίθεται ότι φέρνει, αλλά από τη χάρη του Θεού που εγκατοικεί στην Ελληνική οικογένεια. Ώστε με το Θεό στήνεται και στεριώνει οικογένεια και πατρίδα, χωρίς Θεό ο κόπος είναι αβάστακτος και η οδός απανδόχευτος...».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Το απόκοσμο του Μοναχού δεν σημαίνει και αντικοινωνικότητα, όπως και η κοσμικότητα δεν σημαίνει κοινωνικότητα. Είναι θαυμαστό πώς οι απόκοσμοι Μοναχοί είναι ανοιχτοί στον κάθε άνθρωπο. Πως δέχονται τον κάθε άνθρωπο ως εικόνα του Θεού και ως αδελφό. Πως οι πιο προχωρημένοι και χαριτωμένοι εκ των Μοναχών μπορούν να αναπαύσουν τον κάθε άνθρωπο, όσο ταλαιπωρημένος και συγκεχυμένος και αν είναι...».


Αρχιμ. Γεώργιος Καψάλης
Ηγούμενος Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους
«Ορθόδοξος Μοναχισμός και Άγιον Όρος», σελ. 54ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ