Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 186, 11 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3ΘΜΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΕΛΙΜΕΖΗ

Δείτε στο eikastikon φωτογραφίες από μεγάλα έργα
της γνωστής συλλογής. Τις εικόνες συνοδεύει επεξηγηματικό κείμενο της καθηγήτριας
Νανώς Χατζηδάκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης άρσης της αναγνώρισης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου από την Ιορδανική Κυβέρνηση, συζήτησε η Ιερά Σύνοδος (10/5/2007).

Η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί με αγωνία το ζήτημα που χειρίζεται το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και επισημαίνει τον σημαντικό πνευματικό ρόλο του Ορθοδόξου Πατριαρχείου για την Μέση Ανατολή και την ανάγκη να στηριχθεί ο Πατριάρχης Θεόφιλος για να επιτευχθεί η αυτοτέλεια και η θρησκευτική ελευθερία στη Σιωνίτιδα Εκκλησία.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην Αλεξανδρούπολη θα βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ελευθέρια της πόλης και την πανήγυρη της Παναγίας Ελευθερώτριας.

Σύμφωνα με το καταρτισθέν πρόγραμμα, ο Μακαριώτατος θα προστεί του Πανηγυρικού Εσπερινού την Κυριακή 13/5, ενώ την Δευτέρα 14/5 της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παραστεί στη τελετή λήξης των κατηχητικών σχολείων της Μητροπόλεως για το τρέχον έτος.

Την επομένη (15/5) θα επισκεφθεί την Νομαρχία Αλεξανδρουπόλεως, το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης και τον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Μητροπόλεως.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ


Πατρικό μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στην Διημερίδα που διοργανώνει στην Αθήνα (11 & 12/5/2007) το Κέντρο Σχολικής Επαγγελματικής και Κοινωνικής Ένταξης Ατόμων με Αναπηρία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ποιότητα ζωής προσώπων με αναπηρία: Η συμβολή της Εκπαίδευσης. Προβλήματα και προοπτικές», απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος σημειώνει και τα εξής: «Τα πρόσωπα με ειδικές δεξιότητες, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, καθημερινώς αποδεικνύουν ότι μπορούν να προσφέρουν και προσφέρουν πολλά. Η Εκκλησία ανέπτυξε και συνεχίζει να αναπτύσσει, μια σημαντική δραστηριότητα και μια ιδιαίτερη ποιμαντική διακονία έχοντας ως πρότυπο τον Ιδρυτή Της, Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος έδειξε, κατά την επί γης παρουσία Του, ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για τα πρόσωπα που είχαν ιδιαίτερες ικανότητες. Πάντοτε ως φιλόστοργος Μήτηρ προσπαθεί, τόσο σε ενοριακό, όσο και σε ευρύτερο επίπεδο Μητροπόλεων και σε συνεργασία με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, να δώσει εκείνο που επιζητά ο πλησίον, την αγάπη, έμπρακτη ηθική και υλική…»

Κορυφή σελίδας


Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στους εθελοντές αιμοδότες σε εκδήλωση της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών που πραγματοποιείται στην Αθήνα (11 – 13/5/2007).

Μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει: «Οι αιμοδότες δεν αποζητούν τιμές και εύφημες μνείες γιατί θεωρούν και ορθώς, ότι η αιμοδοτική ιδιότητά τους είναι φυσικό επακόλουθο της ανθρώπινης σύστασης και της αδελφικής αλληλεγγύης.

Οφείλουν, παρά ταύτα, οι εξέχοντες θεσμοί της κοινωνίας να βραβεύουν και να επαινούν πλέον το αυτονόητο, επειδή η αναγνώριση και η τιμή προς τους ανθρώπους της θυσίας παροτρύνει και τους υπολοίπους σε παρόμοια αγία συμπεριφορά…».
Μάθετε που μπορείτε να βρείτε δωρεάν αίμα για τον χειρουργημένο

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ»


Το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο της IVO – UNESCO “COSMO ECHO – ΣΥΝΗΧΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΓΗΣ”, πραγματοποιείται στην Αθήνα. Το Συνέδριο διοργανώνει το Ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης, σε συνεργασία με την Συνοδική υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών Eκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην επίσημη τελετή έναρξης (10/5/2007) παρέστη ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για μία νέα μορφή βίας και πολέμου, που κάνει τη εμφάνισή της στις σύγχρονες προηγμένες κοινωνίες και παρατήρησε χαρακτηριστικά:

«Ο πόλεμος είναι πια ο καθημερινός μας σύντροφος. Όχι, όμως, με την παλιά του έννοια… Είναι ο πόλεμος για την απόκτηση χρήματος, δύναμης, δημοσιότητας. Οι νέες αυτές μορφές πολέμου διεξάγονται στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στα γραφεία των ουρανοξυστών, πολλές φορές και μέσα στα σπίτια, κυρίως στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής… Το μοντέλο ζωής του δυτικού ανθρώπου έχει αντικαταστήσει τους στρατούς και τα όπλα. Η εισβολή δεν είναι πλέον μόνο στρατιωτική. Το μοντέλο αυτό της ζωής έχει αποφασίσει να εισβάλει σε όλες τις παραδοσιακές κοινωνίες. Προσοχή! Δεν έχει μόνο αρνητικά. Έχει και πολλά θετικά. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μοντέλο που έρχεται να ανοίξει ένα διάλογο, αλλά έρχεται να επιβληθεί και μάλιστα, πολλές φορές, με μια εωσφορική αλαζονεία, που διαλύει ό,τι και όποιον τολμήσει να αντισταθεί. Είναι ένα μοντέλο που αναγνωρίζει ως επιτυχημένο μόνο τον πλούσιο και τον ισχυρό. Ο φτωχός, ο αδύναμος, πρέπει να καταχωνιαστεί σε μιαν άκρη, δεν πρέπει να είναι ορατός. Υπάρχει από λάθος. Κάποια, όμως, στιγμή η αδικία αυτή εξοργίζει τον αδύναμο και η εκδίκησή του δεν γνωρίζει ούτε μέτρο, ούτε έλεος. Η εκδίκηση αυτή είναι αιτία πολλών και διαφορετικής μορφής πολέμων με βόμβες και θύματα. Με την πιο απάνθρωπη και άδικη μορφή, εκείνη της τρομοκρατίας. Πολέμων πιο ολοκληρωτικών, πιο ύπουλων. Διότι τα πεδία της μάχης είναι πια οι δρόμοι των πόλεων, δυτικών και ανατολικών…».

Κορυφή σελίδας


ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3ΘΜΙΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Κοντά στους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα βρεθεί ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος. Συγκεκριμένα θα τελέσει παράκληση για τους μαθητές στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας Πλάτωνος το Σάββατο 12 Μαΐου, στις 8 μ.μ. και θα έχει την ευκαιρία να τους δει από κοντά προκειμένου να τους ευχηθεί για την υλοποίηση των ευγενών στόχων τους.

Κορυφή σελίδας


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιήσει η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (12/5/2007), με θέμα «Γνωριμία με το Ισλάμ» και φορείς διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών θεμάτων και την Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.

Στην Ημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ενώ εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
Ο κ. Γρηγόριος Ζιάκας, Ομότιμος Καθηγητής της θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Το Ισλάμ ως Θρησκεία»,
Ο κ. Απόστολος Κραλίδης, Λέκτωρ της ιστορίας των θρησκειών της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η ιστορική εξέλιξη του Ισλάμ. Εμφάνιση θρησκευτικών σεκτών και παραδόσεων»,
Ο κ. Κων/νος Πάτελος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «Το Ισλάμ στη σύγχρονη εποχή. Η συνάντηση με τη Δύση, μια ιστορική και πολιτική προσέγγιση» και
Ο π. Κων/νος Κωστάκης, κληρικός της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, με θέμα «Παιδεία αυθεντικότητας. Μια πρόταση με προοπτική τη διαλογική συνύπαρξη Χριστιανισμού και Ισλάμ σήμερα».

Κορυφή σελίδας


ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ


Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιεί σεμινάρια ενημέρωσης και κατάρτισης των νέων κληρικών της γύρω από θέματα που αφορούν στις σύγχρονες εξαρτήσεις των νέων και των εφήβων, τα προγράμματα πρόληψης που μπορούν να εφαρμοστούν στις ενορίες και τους τρόπους που σήμερα ο Κληρικός μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης, καθώς και τους γονείς και τους συγγενείς τους. Σκοπός των σεμιναρίων είναι όχι μόνο να ενημερώσουν υπεύθυνα τους νέους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής σε ζητήματα που αφορούν στην ουσιοεξάρτηση, αλλά και να προωθήσουν την πρόληψη σε ενοριακό επίπεδο, όσο και τον εντοπισμό ομάδων «υψηλού κινδύνου», συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των νέων και των εφήβων.

Τα σεμινάρια ξεκίνησαν στις 2 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν σε τρεις κύκλους έως 31 Μαΐου 2007.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ο Ιεράρχης αυτός (Παλαιών Πατρών Γερμανός) πρέπει να γίνει πρότυπο και για μας, τους σύγχρονους Ιεράρχες, αλλά και γενικότερα τους κληρικούς, που έχουμε αναλάβει την υπεύθυνη αποστολή να διευθύνουμε πνευματικά τον λαό του Θεού, να διαφυλάττουμε τις ευσεβείς παραδόσεις και να αγαπούμε τα μέλη της λογικής ποίμνης του Χριστού. Πρέπει να είμαστε Ιεράρχες της ελευθερίας, να κηρύττουμε και να εργαζόμαστε για την αποδέσμευση του ανθρώπου από σύγχρονες δουλείες και εξαρτήσεις. Άλλωστε, ένα από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο σήμερα είναι η ελευθερία…».


Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
«Εκκλησιαστική παρέμβαση», Μάρτιος 2007ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ