Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 185, 8 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΟ Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
στην Εκκλησία της Κύπρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ

ΟΜΙΛΙΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και απόλυτης ικανοποίησης, ολοκληρώθηκε χθες η Επίσημη Ειρηνική Επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στην Εκκλησία της Κύπρου.
Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ επεσήμανε: «…Όπου στάθηκε, ο Μακαριώτατος, όπου περπάτησε, συνεχώς έστελνε μηνύματα με τις ομιλίες, τις συνομιλίες με απλούς ανθρώπους και πιστεύω ότι το εθνικό φρόνημα του λαού μας ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα... Πιστεύω ότι η επίσκεψη ήταν θετικότατη…».
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δήλωσε: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, εκφράζουσα πράγματι τους πιστούς Της στη Μητέρα Πατρίδα, θέλει να διαβεβαιώσει και την Εκκλησία της Κύπρου και την Πολιτεία, ότι συμπαρίσταται, συμμερίζεται τις ανησυχίες και τις αγωνίες του κυπριακού λαού, ότι προσεύχεται για την αίσια έκβαση του Κυπριακού Ζητήματος, ότι είναι διατεθειμένη και πρόθυμη να βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα για τη σωστή, ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού Προβλήματος…».

Κορυφή σελίδας


ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»


Την Κυριακή (6/5/2007) πραγματοποιήθηκε Αρχιεπισκοπικό συλλείτουργο, στον Ι. Ναό Παναγίας Παλουριώτισσας στην Λευκωσία, ιερουργούντων των Μακαριωτάτων Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ και Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.
Στην ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε μεταξύ άλλων: «…θέλουμε να μεταφέρετε στην Ελλάδα, στο λαό και την ηγεσία, μίαν αξίωσή μας: Δεν είμαστε απομακρυσμένοι συγγενείς για τους οποίους πρέπει να δείχνει κάποια συμπάθεια το Εθνικό Κέντρο. Ούτε και αποτελούμε μέρος της Ελληνικής διασποράς, «πάροικοι εν γη αλλοτρία», που χρειαζόμαστε, απλώς, στήριξη για να μη χάσουμε τη γλώσσα και τα έθιμά μας. Είμαστε οι γηγενείς κάτοικοι του τόπου τούτου, γνήσιοι Έλληνες, εδώ και τρισήμισι χιλιάδες χρόνια. Και δεν εκλιπαρούμε. Απαιτούμε δικαιωματικά, την συμπαράταξη ολοκλήρου του έθνους. Θέλουμε και να ακούμε τη λέξη απελευθέρωση (που τελευταία διεγράφη από το Ελληνικό λεξιλόγιο), αλλά και να βλέπουμε έργα προς αυτή την κατεύθυνση…».
Ανταπαντώντας ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος σημείωσε: «Η Εκκλησία εστάθη πάντοτε όρθια προ των απειλών και των παντοίων υποσχέσεων προς υποστολήν της σημαίας των ιδανικών της φυλής ημών έναντι των οιωνδήποτε ανταλλαγμάτων. Πιστεύουμε ακραδάντως ότι δεν θα αργήσει να σαλπίσει ο άγγελος Κυρίου την Ανάστασιν του κατεχομένου τμήματος της νήσου και την απελευθέρωσιν των εγκλωβισμένων, την επιστροφήν των αγνοουμένων, την επανένωσιν της Κύπρου…».

Κορυφή σελίδας


ΔΕΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ


Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε δέηση για την διακρίβωση της καταστάσεως των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974, στον Καθεδρικό Ναό της Λευκωσίας.
Στη σύντομη ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι «Η Εκκλησία έχει εκφραστεί επί του θέματος… Καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας και την αναλγησία των ισχυρών της γης… Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους συγγενείς, αλλά όλο τον Ελληνισμό… Δε θα πάψουμε ποτέ να τους αναζητούμε. Θέλουμε να μάθουμε την για την τύχη τους, αν ζουν ή πέθαναν, για να τελειώσει το δράμα…».
Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος τόνισε: «Είμαι αγανακτισμένος γιατί, αν και πέρασαν 33 ολόκληρα χρόνια, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να παρακολουθεί με απάθεια το δράμα και δεν εφαρμόζει τις αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού Δικαίου… Αν οι αγνοούμενοι ανήκαν σε άλλη μεγάλη χώρα θα έρχονταν τα πάνω κάτω για να αναγκαστούν οι θύτες να ξομολογήσουν τα εγκλήματά τους…».

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο οποίο παρακάθισαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο Β΄.
Στο γεύμα παρακάθισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης κ. Σοφοκλής Σοφοκλέους και Γεωργίας & Φυσικών Πόρων κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ. κ. Μάριος Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Κυπριακής Βουλής κ. Νίκος Τορναρίτης, ο Γενικός Εισαγγελεύς κ. Πέτρος Κληρίδης, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Δημήτριος Ράλλης, Βουλευτές, ο Δ/της της ΕΛ.ΔΥ.Κ., εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων κ. άλ. επίσημοι.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Οι σημερινοί Χριστιανοί πρέπει να δώσουν στους λαούς να καταλάβουν την έννοια της σημερινής κρίσεως, να προσφέρουν στην ανθρωπότητα τους θησαυρούς του Ευαγγελίου που βρίσκονται στα χέρια τους Η ιστορική τους ευθύνη ποτέ δεν υπήρξε μεγαλύτερη. Σαν άνθρωποι που ακούν το μάθημα, που τούς έδωσε το πέρασμα από τη δοκιμασία, πρέπει να καθαρίσουν πρώτα – πρώτα την καρδιά και την σκέψη τους. Να πάψουν να προτιμούν τα λόγια από την πραγματικότητα. Να ρίξουν ακόμη τα τείχη μέσα στα οποία είχαν ως τώρα οχυρωθεί και να μπουν στα κατάβαθα του κόσμου, υπολογίζοντας στη δύναμη του Θεού, που είναι η δύναμη της αγάπης και της αλήθειας. Να φέρουν παντού, σε όλους τους τομείς της ζωής, τη μαρτυρία του πνεύματος, την ζωντάνια της πίστεως»


Φιλόσοφος J. Maritain
Ανθρωπιστικού Συνδέσμου Αθηνών, «Τα θεμέλια της Ευρώπης», σελ. 19ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ