Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 184, 4 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΥΣΗ»

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΜΑΣ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»

ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑΟ Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος
στην Εκκλησία της Κύπρου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ

ΟΜΙΛΙΕΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΛΥΣΗ»


Την προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, στην προσωρινή της έδρα στην πόλη Ευρύχου, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (1/5/2007) και έγινε με συγκίνηση δεκτός από τον Μητροπολίτη Νεόφυτο, τις αρχές της πόλης και τον λαό της.
Ο κ. Νεόφυτος, στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στους βανδαλισμούς που έχουν υποστεί τα Χριστιανικά μνημεία στην κατεχόμενη Μητρόπολή του και στον πόνο που προκαλεί η προσφυγιά.
Ο Αρχιεπίσκοπος αντιφωνώντας εξέφρασε την συμπαράστασή του στους Κυπρίους που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν αποτελεί λύση, αλλά διάλυση. Μόνη λύση είναι η επανένωση, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποτελέσει προσεχώς μία ενωμένη μεγαλώνυμη κοινότητα ελληνοχριστιανική και τουρκοκυπριακή, που θα βασίζεται επί της αρχής της συνυπάρξεως…»

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΕΣΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ


Ακολούθως ο Μακαριώτατος μετέβη στην Ι. Μονή Κύκκου όπου τον υπεδέχθη ο Ηγούμενος, Επίσκοπος κ. Νικηφόρος, επικεφαλής της Αδελφότητος και πλήθος προσκυνητών.
Κατά την επίσημη Δοξολογία, ο κ. Νικηφόρος αναφέρθηκε στην προσφορά της Μονής στους αγώνες του έθνους και την θυσία κληρικών προερχομένων από αυτήν για την ανάκτηση της ελευθερίας.
Ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά των Ι. Μονών σε Κύπρο και Ελλάδα στην διαφύλαξη της Ελληνικής Παιδείας, σε καιρούς τραχείς και δυσμενείς και επεσήμανε: «η προσφορά της Εκκλησίας εις την Παιδεία του Γένους θεωρείται κατά τας ημέρας μας «λεπτομέρεια». Υβριζόμεθα, διότι ελέγχομε όσους παραθεωρούν την προσφοράν αυτήν. Δεν θα παύσωμε, όμως, να διακηρύσσωμε την αλήθειαν, όχι επειδή επιζητούμεν ανταλλάγματα η τον έπαινον, αλλά διότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αλλοιώνει την ιστορικήν αλήθειαν…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΜΑΣ»


Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στην Εκκλησία της Κύπρου την 1η Μαΐου ήταν η Πάφος. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Γεώργιος επικεφαλής του κλήρου και του λαού της επαρχίας του.
Στην επίσημη δοξολογία ο κ. Γεώργιος εξέφρασε την λατρεία του για την Ελλάδα, στο πρόσωπο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της και, χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Επισκέφθηκαν, κατά καιρούς, την πόλη και την επαρχία μας, Προκαθήμενοι και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Νοιώσαμε και τότε συγκίνηση για την ίδια κοινή πίστη, το εν ποτήριον, το εν βάπτισμα. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο σήμερα με εσάς. Εσείς προέρχεστε από τον γεωγραφικό χώρο των ονείρων μας, την Ιερουσαλήμ των εθνικών οραματισμών μας…»
Παίρνοντας το λόγο ο Αρχιεπίσκοπος, εκθείασε το έργο του Μητροπολίτου Γεωργίου στο χώρο της νεολαίας και παρατήρησε: «Οι νέοι μας και οι νέες μας ευρίσκονται και πρέπει να ευρίσκονται στο επίκεντρο της ποιμαντικής μερίμνης όλων μας. Αγωνιούμε καθημερινά για τα αντικοινωνικά, αντιπαιδαγωγικά και αντιχριστιανικά ερεθίσματα που δέχονται. Είμαι αισιόδοξος διότι μαθαίνω ότι η Κυπριακή νεολαία στην συντριπτική της πλειοψηφία θέλει να διαφυλάξει την προσήλωσή της στην Ορθοδοξία και στην Ελληνική Παιδεία, χωρίς βεβαίως να αποκόπτεται από την δημιουργική αξιοποίηση της τεχνολογίας και των επιστημών…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ»


Το ίδιο βράδυ στην Πάφο ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με θέμα «Η εθνική μας αυτοσυνειδησία: όρος επιβίωσής μας», σε μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ευαγόρας Παλληκαρίδης». Ανέλυσε τη μεθοδευμένη προσπάθεια υπονόμευσης των θεσμών του έθνους και αλλοίωσης των ταυτοτικών του στοιχείων και τόνισε: ««οφείλουμε να αγωνισθούμε για την ενίσχυση των ταυτοτικών μας στοιχείων, δηλαδή της πνευματικής μας ταυτότητας και της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, κορυφαία στοιχεία των οποίων είναι η Ορθόδοξη πίστη μας, η κοινωνική μας συνοχή και ομοιογένεια, η ιερή ελληνική γλώσσα, η οικογένεια και η γνήσια αγάπη προς την πατρίδα και το έθνος ...»

Κορυφή σελίδας


ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ


Την Μονή του Αγίου Νεοφύτου, έξω από την Πάφο, επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (2/5/2007), συνοδευόμενος πάντα από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Ηγούμενος Αρχιμ. Διονύσιος, επικεφαλής της Αδελφότητος και πλήθος προσκυνητών.
«Υποδεχόμαστε τον πεπνυμένο αγωνιστή της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως και των δικαίων του ευσεβούς ημών έθνους», σημείωσε ο Ηγούμενος της Μονής, κατά την προσφώνησή του, στην επίσημη Δοξολογία.
Από την μεριά του ο Μακαριώτατος μίλησε για την αξία και την προσφορά του μοναστικού βίου και υπογράμμισε: «Ο μοναχός αυτοπεριοριζόμενος εις συγκεκριμένον τόπον έχει την δυνατότητα να εξερευνά τον απέραντον εσωτερικόν αυτού κόσμον και να επιδιώκη την αγιότητα, τουτέστιν τον αγιασμόν της ψυχής αυτού δια του απηνούς πολέμου των παθών. Δι’ αυτού του τρόπου καθίσταται προφανές ότι ο μοναχός δεν αποστρέφεται τον κόσμον αλλά το κοσμικόν φρόνημα…»

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΝΕΟΙ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ


Εντυπωσιακή, σε όγκο και συναισθήματα, ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε σήμερα στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος η μαθητιώσα νεολαία της Λεμεσού (2/5/2007).
Αυτό έδωσε αφορμή στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο να στρέψει τον λόγο του στα νέα παιδιά, κατά την επίσημη Δοξολογία, επί τη αφίξει του και να τονίσει: ««Η Εκκλησία περιβάλλει με στοργή τα νέα παιδιά και διακηρύττει ότι ο ποιμαντικός Της λόγος δεν τα οδηγεί εκτός κοινωνικής πραγματικότητας. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προσωπικότητες ανεδαφικές, που θα ζουν σε γυάλινους πύργους. Θέλουμε τα παιδιά της Εκκλησίας να γίνουν υγιείς παράγοντες της κοινωνίας και στελέχη καθοριστικά της κοινωνικής προόδου. Θέλουμε να τους ενισχύσουμε τις εσωτερικές αντιστάσεις, ούτως ώστε να αναμετρηθούν με το κακό και την αμαρτία και να βγουν νικητές…»
Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είχε επισημάνει στην προσφώνησή του: ««Είμαστε, οι έλληνες Κύπριοι, βαθιά πληγωμένοι από τη σκλαβιά της ημικατεχόμενης πατρίδας μας. Η Κύπρος μας πονά και μάς τραυματίζει και, παρά τη φαινομενική χαρά μας, το τραύμα αυτό της πατρίδος μας αιμορραγεί επώδυνα στο βάθος του είναι μας και γίνεται ακοίμητος βάσανος και ικεσία αδιάλειπτος για την ελευθερία του αγιασμένου τόπου μας. Γι’ αυτό η παρουσία Σας μάς είναι απαραίτητη και πολύτιμη…»

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


Επιστρέφοντας στην Λευκωσία ο Μακαριώτατος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κυπριακού κοινοβουλίου κ. Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποία είχε θερμότατη και εγκάρδια ωριαία συζήτηση. Παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων στο Εθνικό πρόβλημα της Κύπρου και αναγνωρίστηκε το μοναδικό κοινωνικό έργο που επιτελεί η Εκκλησία.
Κατά την έξοδό του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Μιλήσαμε για τον άνθρωπο των ημερών μας και την ανάγκη Εκκλησία και Πολιτεία να σταθούν στο πλευρό του αγωνιζομένου, του εργαζομένου, του πάσχοντος ανθρώπου… Διαβεβαιώσαμε τον κ. Πρόεδρο ότι οι Εκκλησίες μας και σ’ αυτόν τον τομέα στέκονται στο πλευρό του λαού μας…»

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Το πρόγραμμα του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου της 2ας Μαΐου στην Κύπρο, ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛ.ΔΥ.Κ., όπου ο Μακαριώτατος τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των Ελλήνων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς τους Αξιωματικούς και τους οπλίτες το στρατοπέδου και, μεταξύ άλλων, παρατήρησε: «Κοινούς αγώνες υπέρ πίστεως και πατρίδος μόνο στην Ελλάδα συναντούμε. Πολλοί μας επικρίνουν για το γεγονός ότι τονίζουμε συνεχώς αυτή την αλήθεια, καθώς, όπως λέγουν, τα δύο αυτά μεγέθη είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Στην Ελλάδα, όμως, πορεύθηκαν χέρι χέρι και έγραψαν ιστορικές στιγμές δόξης και μεγαλείου… Στη ζωή αποδεικνύεται ότι αληθινός άνθρωπος είναι εκείνος που δε στηρίζεται στην δύναμη των όπλων ή στην οικονομική επιφάνεια, αλλά διακατέχεται από αρχές και αξίες, από πίστη στον Θεό και αγάπη προς την πατρίδα…»

Κορυφή σελίδας


ΚΙΤΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»


Πανεπίσημη υποδοχή επεφύλαξε ο Κλήρος και ο λαός της Μητροπόλεως Κιτίου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο (3/5/2007).
Κατά την επίσημη Δοξολογία ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στο πρόσωπό σας», τόνισε, «βλέπουμε τους Ελλαδίτες αδελφούς μας, βλέπουμε τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, που είναι το στήριγμα, ο προστάτης, ο συμπαραστάτης και ο μεγαλύτερος βοηθός μας στο δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε για σωτηρία, δικαιοσύνη και ελευθερία…»
Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος μίλησε για τους αδελφικούς δεσμούς που τον συνδέουν με τον Μητροπολίτη Κιτίου από τα χρόνια του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και σημείωσε: «Τότε εσείετο η Ελλάς από οργήν δι’ όσα ο λαός και οι πνευματικοί του πατέρες, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, υπέφεραν από την αγγλική κατοχή της Νήσου Σας. Ήταν τότε που ο ελληνικός λαός, και μάλιστα η φοιτητιώσα νεολαία, διεδήλωναν την αμετάκλητη θέλησή τους να εφαρμοσθεί το δίκαιο και να ελευθερωθεί η Κύπρος…»

Κορυφή σελίδας


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ


Τρισάγιο τέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο Παραλίμνι (3/5/2007), στους τάφους των εθνομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τον Αύγουστο του 1996 από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής στην Πράσινη Γραμμή.
Μιλώντας στο λαό της πόλης για τη θυσία τους τόνισε: «Όταν πριν από ένδεκα χρόνια ετελείτο εδώ η Εξόδιος Ακολουθία των δύο αυτών παλικαριών, πάνω στις σεπτές σορούς τους ακουμπούσε όλος ο ελληνισμός και απέθετε τα δάκρυα του πόνου του αλλά και του όρκου του να επαληθευθεί το όραμα της θυσίας αυτών των νέων κυπρίων ηρώων. Να ανατείλει δηλ. η μέρα που θα χαρούμε την Κύπρο μας ενωμένη και ελεύθερη από τον άδικο εισβολέα, που εδώ και 33 ολόκληρα χρόνια κατέχει παρανόμως το 35% περίπου της Μεγαλονήσου, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων…»
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε Τρισάγιο και για τα 12 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας του Γραμματικού, που κατάγονταν από το Παραλίμνι.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Άνθρωπος λέγεται ή εκείνος που χρησιμοποιεί ορθά το λογικό του ή εκείνος που δέχεται συμβουλή για τη διόρθωσή του. Ο αδιόρθωτος δε λέγεται άνθρωπος, αλλά απάνθρωπος»


Μέγας ΑντώνιοςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ