Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 183, 1 Μαΐου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: «ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ

Διαβάστε από το τμήμα
Νεοελληνικής Γραμματείας της Μυριοβίβλου
έργα του Κύπριου ποιητή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«…Ερχόμεθα όχι ως επισκέπται οικείου χώρου, αλλ' ως προσκυνηταί του τόπου εις τον οποίον ακόμη και σήμερον δοκιμάζονται αδελφοί μας…», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (29/4/2007), ξεκινώντας την επίσημη, ειρηνική επίσκεψή του στην Εκκλησία της Κύπρου και συνέχισε:
«…Την Αναστάσιμη αυτή περίοδο και από του ελευθέρου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας η σκέψη μας διαβαίνει το Πενταδάκτυλον όρος και αγκαλιάζει τους εισέτι εσταυρωμένους αδελφούς μας. Τους διαβεβαιώνουμε ότι προσευχόμεθα θερμώς η Ανάστασή των να είναι εγγύς…».
Καταλήγοντας τη δήλωσή του ο Μακαριώτατος σημείωσε: «…Εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκική πλευρά θα επιδείξει, εν τέλει, πνεύμα ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας στο κατεξοχήν ανθρωπιστικό ζήτημα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. Επίσης, εκφράζω την επιθυμία μου, γρήγορα να υπάρξει μία συνολική επίλυση του προβλήματος της νήσου, με την επανένωση της Κύπρου υπό συνθήκες ασφαλείας και ευημερίας για το σύνολο των κατοίκων της».
Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ τόνισε: «Ερμηνεύουμε την παρουσία σας στην Κύπρο, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς γι’ αυτήν, λόγω της αυξανόμενης αδιαλλαξίας και της κυνικής προκλητικότητας της Τουρκίας, που κατακρατά με τη βία τα μισά εδάφη μας και εποφθαλμιά τα υπόλοιπα, ως έκφραση αγάπης προς την Εκκλησία της Κύπρου και εκδήλωση ενδιαφέροντος προς τον Κυπριακό λαό, που βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για την ανάκτηση της ελευθερίας του…».

Κορυφή σελίδας


ΚΛΗΡΟΣ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Κύπρο, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λευκωσίας (30/4/2007), παρουσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, πολιτικών αξιωματούχων, Κλήρου και λαού.
Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ σημείωσε και τα εξής: «Την ειρηνική επίσκεψή Σας τη μεταφράζουμε ως αποσκοπούσα στην τόνωση του εθνικού συναισθήματος και στην ενδυνάμωση της αγωνιστικής διάθεσης του λαού μας…».
Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επεσήμανε: «Οι κοινοί αγώνες και οι κοινοί κίνδυνοι επιβάλλουν να είμεθα πάντοτε ενωμένοι και εδραίοι εις τας εθνικάς και θρησκευτικάς αξίας μας, μη πτοούμενοι και μη καμπτόμενοι.
Εις την δύσκολη σημερινή εποχή του απομονωτισμού, της αυταρκείας, του ατομισμού και του συμφέροντος ημείς οι Ορθόδοξοι έχομεν χρέος ιερόν και ευθύνην επιτακτικήν, όχι μόνον να παραμείνωμεν σταθεροί και ακλόνητοι εις τας επιταγάς του Ιερού Ευαγγελίου, αλλά και να βοηθήσωμεν τας κοινωνίας των ανθρώπων συμβάλλοντες εις την προσπάθειαν της καταλλαγής και της ειρήνης μεταξύ των λαών. Το θλιβερό γεγονός της περιφρονήσεως της ανθρωπίνης αξίας και ζωής κατά την παρούσαν εποχήν της παγκοσμιοποιήσεως προβάλλει εντονότατα την αξίαν του λόγου του Θεού και την αποστολήν της Εκκλησίας να δώση εις τον σύγχρονον άνθρωπον την μόνην σώζουσαν πρότασιν, την αλήθειαν του Ευαγγελίου, η οποία τυγχάνει η μόνη αληθής εγγύησις της αρτίας ζωής και της ειρηνικής συμβιώσεως των ανθρώπων…».

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: «ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (30/4/2007), δοκιμάζοντας θερμότατη και εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία.
Ο κ. Πρόεδρος προσφώνησε, από στήθους, τον Μακαριώτατο και, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Αγωνιζόμαστε να δεχθεί η Τουρκία ουσιαστικές συνομιλίες και να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει ζήτημα επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν. Πιστεύω ότι ακολουθούμε την μόνη υπάρχουσα και σωστή γραμμή για το Κυπριακό…». Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε το αυτονόητο του ρόλου της Εκκλησίας στα Εθνικά μας πράγματα και είπε: «Είναι αστείο να λέμε ότι η Εκκλησία, η οποία υπήρξε και εθναρχούσα, δεν έχει λόγο και ρόλο στις εθνικές μας εξελίξεις».
Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «…Στο πρόσωπό Σας αναγνωρίζουμε τον γνήσιο πατριώτη και αγωνιστή, που σκέπτεται και εργάζεται διαρκώς για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου του. Σας διαβεβαιώνουμε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα είναι πάντα κοντά στα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού... Χαίρω, διότι αναγνωρίζετε τον ρόλο της Εκκλησίας στην επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος, καθώς και για τις αγαθότατες σχέσεις Σας με Αυτήν και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄, που συναντά στο πρόσωπό Σας ένα θερμό συναντιλήπτορα».

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Επίσημη υποδοχή επεφύλαξε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Παύλος στον Αρχηγό της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την επίσκεψή του στην προσωρινή του έδρα στην Κοινότητα Πλατύ Αγλαντζιάς (30/4/2007).
Κατά την διάρκεια της Δοξολογίας, ο κ. Παύλος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και σημείωσε, εκτός των άλλων: «Οι άρχοντες και ο προσφυγοποιημένος λαός της πόλεως και της επαρχίας της Κυρήνειας, ατενίζοντας το πρόσωπό Σας, εναποθέτουν πολλές ελπίδες ότι θα χρησιμοποιήσετε την επιρροή Σας, απαιτώντας συμπαράσταση από τους αδελφούς μας Ελλαδίτες, την Ελληνική Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος και ανυψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας στους ευρωπαίους εταίρους μας, για να σταματήσει επιτέλους ο συνεχιζόμενος ανελέητος και ασταμάτητος βανδαλισμός εις βάρος των χριστιανικών μας μνημείων…».
Από την μεριά του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, τόνισε στην αντιφώνησή του: «…Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη, γιατί στο πρόσωπό Σας βλέπουμε τον δεινώς δοκιμαζόμενο για τρεις και πλέον δεκαετίες ευλαβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας, ο οποίος βιώνει στη σάρκα του τις τραγικές συνέπειες της βίαιης εκτοπίσεως από τις εστίες του και από την ιερή γη των πατέρων του, κατά παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου και διεθνούς νομιμότητας. Η συγκίνησή μας όμως γίνεται μεγαλύτερη, γιατί όλοι έχουμε τη βεβαιότητα της ελπίδας ότι πλησιάζει ο καιρός για την επιστροφή του ποιμνίου Σας στις εστίες του και για τη σύναξή του στους ιερούς ναούς της Μητροπόλεώς Σας…».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΑΠΕΡΡΙΨΕ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΛΑΟΣ»

Συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Μεγαλόνησο (27/4/2007).
Ερωτηθείς για την λύση του Κυπριακού προβλήματος τόνισε ότι «Η θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ταυτόσημη με τη θέση της αδελφής Εκκλησίας της Κύπρου. Μία δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να προκύψει μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και το σεβασμό στις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και όλων των διεθνών οργανισμών που έχουν καταδικάσει την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της Μεγαλονήσου».
Όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν, σημείωσε: «Το σχέδιο Ανάν απέρριψε ο ίδιος ο Κυπριακός λαός, ο οποίος ζητά την επανένωση της Μεγαλονήσου. Κάθε δικό μας σχόλιο περιττεύει. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως η Εκκλησία της Κύπρου ζητήσει τη συνδρομή μας, εμείς θα σταθούμε στο πλευρό Της, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα. Άλλωστε, η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν μεταξύ των πρώτων που εξέφρασε αρνητική άποψη για το Σχέδιο Ανάν».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΗ»

Πατρικό Χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαιδευτικών στην Αθήνα (30/4/2007), με θέμα «Η Εκπαίδευση στην Ε.Ε. Παρελθόν, Παρόν και μέλλον», απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Στον χαιρετισμό του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την σπουδαιότητα της εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας στην σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα των Ευρωπαίων και τόνισε ότι «Η Εκπαίδευση στην Ε.Ε. δεν είναι υπερεθνική. Είναι σαφής επιθυμία των θεσμικών οργάνων της Ένωσης να μην καταργηθεί η πολυποικιλότητα και λαμπρή διαφορετικότητα των Ευρωπαίων πολιτών, χάριν μιας αμερικανικού τύπου ομογενοποίησης. Οι εκπαιδευτικοί δεσμοί εκκινούν από το ενδιαφέρον για την γνωριμία του άλλου, του γείτονα, του σημερινού επισκέπτη και αυριανού εμπορικού συναλλάκτη και η γνωριμία αυτή επιτυγχάνεται πληρέστερα μέσω του οχήματος που λέγεται ξένη γλώσσα…».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΑΣΚΗΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Στην έναρξη του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (27 - 29/4/2007), παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος τιμήθηκε για την αγάπη, αλλά και τη στήριξή του στον Ελληνικό Αθλητισμό.
Χαιρετίζοντας τους συνέδρους, αφού ευχαρίστησε για την τιμή που του επεφύλαξαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, σημείωσε και τα εξής:
«Η άσκηση, μέλημα παλαιότερα των αθλητών και των πολεμιστών, καθίσταται πλέον ανάγκη όλων των πολιτών, καθόσον η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οφείλει να αναπληρωθεί από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα άσκησης για την διατήρηση του φέροντος οργανισμού, του φθαρτού μεν, αλλά και δυνάμει αγίου. Στην ασκητική παίδευση του σώματος από τη νεαρή ηλικία και στην αρτιότερη εφαρμογή της στο σχολικό περιβάλλον στοχεύει αυτό το συνέδριο καθώς και στη διαμόρφωση υγιούς αθλητικού και φιλάθλου πνεύματος…».

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε ο νέος Πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα κ. Michat Klinger (27/4/2007). Ο Πολωνός Διπλωμάτης προσήλθε για να γνωρίσει τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και να υποβάλει τα σέβη του, καθώς και να τον προσκαλέσει στην Πρεσβεία για την Εθνική εορτή της χώρας του.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των Εκκλησιών Ελλάδος και Πολωνίας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος, ευχήθηκε στον νέο Πρέσβη καλή επιτυχία στα καθήκοντά του.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η επιβίωση, φυσική και εθνική του Κυπριακού Ελληνισμού, εδώ και τριάντα πέντε σχεδόν εκατονταετίες, οφείλεται στην απαρασάλευτη προσήλωσή του προς τις Ελληνικές πνευματικές αξίες, οφείλεται στον αρχέγονο ακατάλυτο δεσμό του με τις πηγές και τις ρίζες της φυλετικής του προελεύσεως και της εθνικής του υποστάσεως. Αυτοί οι Πανάχραντοι δεσμοί του Ελληνισμού της Κύπρου με την Ελλάδα διασταυρώνονται και ταυτίζονται με τη φύτρα της ζωής του, με την ίδια τη ζωή και την ύπαρξή του και είναι δεσμοί μόνιμοι και αναλλοίωτοι, πέρα από το πρόσκαιρο και το εφήμερο, πάνω από κάθε υπολογισμό και σκοπιμότητα».


Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Μακάριος Γ', 1977ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ