Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 182, 27 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ»

ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΦΑΙΝΕΙ ΠΑΣΙ

Διαβάστε στη Μυριόβιβλο το δοκίμιο
του Ρουμάνου Γέροντα
π. Δημητρίου Στανιλοάε

Διαβάστε για τον π. Δημήτριο Στανιλοάε


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Επίσημη Ειρηνική Επίσκεψη στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου θα πραγματοποιήσει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, από 29 Απριλίου έως 6 Μαΐου 2007.
Η επίσημη Δοξολογία επί τη υποδοχή του Μακαριωτάτου θα τελεστεί την Δευτέρα 30/4/2007 στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Λευκωσίας. Αμέσως μετά, ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της Επισήμου Επισκέψεώς του στην Κύπρο, ο Μακαριώτατος θα συναντηθεί με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου. Επίσης, θα τελέσει τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στα «Φυλακισμένα Μνήματα» και στον Τύμβο της Μακεδονιτίσσης, στον τάφο του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Αντιστρατήγου Γεωργίου Γρίβα, στους τάφους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, στο Μαυσωλείο των αοιδίμων Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου και λοιπών Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, στον τάφο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχου Μακαρίου Γ΄ και στον ανδριάντα του ήρωος Γρηγορίου Αυξεντίου.
Η επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου θα ολοκληρωθεί με Συλλείτουργο που θα τελεστεί στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού Παλουριωτίσσης Λευκωσίας, την Κυριακή 6 Μαΐου 2007, στη διάρκεια του οποίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ θα απονείμει στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος το Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την Ανώτατη Τιμητική διάκριση της Κυπριακής Εκκλησίας.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ»

Εκδήλωση μνήμης, εξ αφορμής της συμπλήρωσης 180 ετών από τον θάνατο του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (25/4/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος περιέγραψε τους αγώνες του Καραϊσκάκη για την ελευθερία, αλλά και την αχαριστία της πολιτικής ηγεσίας της εποχής προς το πρόσωπό του, οι ενέργειες της οποίας, όπως συνέβη και σε περιπτώσεις άλλων κορυφαίων αγωνιστών, λειτούργησαν αρνητικά στην υπόθεση του αγώνα.
Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «Ασφαλώς από την ομιλία μου αυτή θα σας έχει προκύψει ένας έντονος προβληματισμός. Τι λαός είμαστε; Πώς δικαιολογούνται οι εξάρσεις μας και μαζί οι χαμέρπειές μας; Πώς ενωμένοι κάνουμε θαύματα και διηρημένοι αλληλοφαγωνόμαστε; Τελικά, είμαστε ένας λαός μεγάλων αντιθέσεων που μας οδηγούν από το μεγαλείο στην ευτέλεια. Και αυτό από των αρχαίων χρόνων μέχρι σήμερα. Δεν αντέχουμε εύκολα τους άξιους, δεν αναγνωρίζουμε όσο ζουν τους χαρισματικούς, δεν παραδεχόμαστε την υστέρησή μας. Αντί να παραδειγματιζόμαστε από τους καλύτερούς μας, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους κατεβάσουμε στο επίπεδό μας».
Ακολούθησε εισήγηση του Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Αθανασίου Καραθανάση, με θέμα «Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αρχηγός των ατάκτων» και Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Μελωδική Ορχήστρα Δωματίου, υπό την Δ/νση του Ελευθερίου Καλκάνη, που παρουσίασε το έργο του συνθέτη Γιώργου Βούκανου «Ο σταυραετός της λευτεριάς».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥΣ»

Μήνυμα αγάπης προς τους συμμετέχοντες στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο και Διεθνές FORUM που διοργανώνει στην Αθήνα (26 – 28/4/2007) το Ελληνικό Κολλέγιο Χειρουργών, απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος.
Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην αλληλέγγυα συνεργασία της πίστεως με την ιατρική, γενικά και την χειρουργική επιστήμη, ειδικά και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είτε στην έρευνα, είτε στη διδασκαλία, είτε στη διάγνωση, είτε, τέλος, στο χειρουργικό τραπέζι και την μετεγχειρητική παρακολούθηση, δεν είστε μόνοι. Η ανταλλαγή εμπειριών, η παρακολούθηση των διεθνών ιατρικών εξελίξεων γίνονται και αλλαχού. Δεν πρωτοτυπούν η Αθήνα και η Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα. Όμως, διαφέρει το έμψυχο υλικό μας. Έχομε να επιδείξουμε όχι απλά καλούς χειρουργούς, αλλά, πολύ περισσότερο, καλούς και πιστούς χειρουργούς. Κάνετε εσείς το χρέος σας κατ’ άνθρωπον και ο Θεός συνεργεί και επαυξάνει. Έχετε εν τη επιστασία του αντικειμένου σας ταπείνωση και ο Θεός διορθώνει και αναπληρώνει. Έχετε το θάρρος να ομολογήσετε τη σχετικότητα της ανθρώπινης παρεμβατικότητας και Εκείνος θα οδηγήσει το χέρι σας εκεί που δε καταγράφουν οι χειρουργικοί άτλαντες. Είναι εκεί για τον ασθενή και τον χειρουργό…»

Κορυφή σελίδας


ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πατρίς» Πύργου παραχώρησε ο Μητροπολίτης Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος (25/4/2007). Ο Σεβασμιώτατος απάντησε, μεταξύ άλλων σε ερώτηση για το επίπεδο των κληρικών σήμερα και για τον ρόλο του Συνδέσμου Κληρικών.
Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Οι κληρικοί είμαστε σταυροφόροι του πρώτου σταυροφόρου Ιησού Χριστού. Δεν ανήκουμε πουθενά, δεν επιδιώκουμε τίποτα, παρά μόνον ένα πράγμα: τη σωτηρία των πιστών που ενεπιστεύθη ο Κύριος. Έχουμε μόνον υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα. Τα δικαιώματά μας τα διεκδικούμε στον ουρανό. Αυτές είναι οι πεποιθήσεις και τα πιστεύω μου, για αυτό και εγώ σαν κληρικός δεν διεκδίκησα ποτέ, ούτε σαν Διάκονος, ούτε τώρα σαν Επίσκοπος τα δικαιώματά μου…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η τραγικότητα της ζωής είναι ότι ο άνθρωπος θέλει να είναι αυτός η ουσία. Και αυτό είναι αδύνατο. Ο Θεός είπε στον Μωυσή: “Εγώ ειμί ο ών. Εσύ δεν είσαι!”»


Κων/νος Τσάτσος
«Στοχασμοί και Διαλογισμοί»ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ