Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 180, 20 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΠΛΟΥ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ

ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ ΘΕΜΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ
ΙΑΚΩΒΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ
Ο ΑΜΟΡΓΕΟΣΔιαβάστε στο eikastikon για τη
ζωή του αγιογράφου και δείτε
εικόνες από το έργο του

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΠΛΟΥ

Ενημερωτικό σημείωμα περί της αναπτύξεως του προσκυνηματικού τουρισμού εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος (17/4/2007) εξ αφορμής της φιλολογίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες σχετικά με δήθεν εμπλοκή Της στην ανάθεση στην εταιρεία «Louis» του πρώτου διάπλου, που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν των μαθητών και καθηγητών που συμμετείχαν στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό για τον Απόστολο Παύλο, το σχολικό έτος 2005-2006.
Όπως διευκρινίζεται στο Συνοδικό Σημείωμα, «Για την διεξαγωγή του διάπλου αυτού, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Πετραλιά, στις 12/4/2007, το ως άνω Υπουργείο πραγματοποίησε έρευνα αγοράς και επέλεξε μεταξύ των τριών ναυτιλιακών εταιρειών την εταιρεία «Louis» για την πραγματοποίηση του πρώτου προσκυνηματικού διάπλου με χρηματοδότηση του Ε.Ο.Τ….»
Ακολούθως το σημείωμα αναφέρεται στους σκοπούς του προσκυνηματικού τουρισμού, στη μαζική συμμετοχή σε αυτόν μαθητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και τελειώνει με τα εξής: «καθίσταται σαφές πως, δεδομένης και της μη αρμοδιότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο στην χρηματοδότηση του νέου Διάπλου, όσο και στην τελική επιλογή του φορέα υλοποίησής του, μόνο σε σύγχυση θα μπορούσε και ιδιαίτερα καλόπιστα μάλλον να αποδοθεί η εμπλοκή από μερίδα των Μ.Μ.Ε., της Ιεράς Συνόδου και του Μακαριωτάτου Προέδρου της Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου».
Όσον αφορά στον νέο προσκυνηματικό διάπλου, ο οποίος προγραμματίζεται για τον επόμενο Ιούλιο, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε (18/4/2007) την τροποποίηση τού προγράμματός του, οι λεπτομέρειες της οποίας θα κανονιστούν από την αρμόδια επιτροπή. Όπως δήλωσε δε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος (19/4/2007), εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο της ματαίωσής του.

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΧΡΙΔΟΣ

Με ανύστακτο ενδιαφέρον η Ιερά Σύνοδος παρακολουθεί τις περιπέτειες και τις διώξεις που υφίσταται ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης από το κράτος των Σκοπίων, με την καθοδήγηση της σχισματικής Εκκλησίας της χώρας.
Ο κ. Ιωάννης, ανήκων στο Κανονικό Πατριαρχείο Σερβίας, διώκεται τα τελευταία χρόνια και φυλακίζεται, για το γεγονός ότι στηρίζει την κανονικότητα της Εκκλησίας στην χώρα του και αρνείται να αναγνωρίσει και να αμνηστεύσει το σχίσμα που ταλαιπωρεί την τοπική Εκκλησία.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε (19/4/2007) την οικονομική του ενίσχυση για την στήριξη του ποιμαντικού του έργου, το οποίο συνεχίζεται παρά τις επανειλημμένες διώξεις.

Κορυφή σελίδας


ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Επιστημονική Σύναξη του Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο (21/4/2007) με θέμα «Θρησκείες και Κοινωνία».
Κατά την έναρξη θα αναγνωσθεί μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Κατά τη διάρκεια της Συνάξεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν:
Ο κ. Αντώνιος Παπαρίζος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Κοινωνία και νέες μορφές θρησκευτικότητας» και ο κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Από την ενότητα της πρώτης Χριστιανικής κοινότητας στη διάσπαση της σημερινής κοινωνίας».
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Ποιός είναι ο λόγος των θρησκευτικών κοινοτήτων στη σύγχρονη κοινωνία;», στην οποία θα συμμετάσχουν ο π. Paolo Perazzo, από την Καθολική Εκκλησία, ο κ. Μελέτης Μελετιάδης από την πλευρά των Ευαγγελικών και ο κ. Μάκης Μωυσής από την Ισραηλιτική κοινότητα.

Κορυφή σελίδας


ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ ΘΕΜΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το 3o Πανελλήνιο Συνέδριο του Διαδημοτικού Δικτύου Δομών υγείας πραγματοποιείται στο Μαρούσι (20/4/2007).
Προς τους συνέδρους θερμό μήνυμα απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής: «Η υγεία των πολιτών είναι ένα πολυδιάστατον θέμα που εκκινά από την υγεία του ίδιου του τόπου… Δεύτερο επίπεδο θωράκισης της υγείας είναι η συντήρηση της ζωτικότητας των πολιτών με ένταξή τους σε ρυθμούς υγιεινής ζωής… Σε τρίτο επίπεδο, πλέον, αφορά η βραχυπρόθεσμη θεραπευτική παρέμβαση στην ασθένεια για την οποία απαραίτητο είναι να υφίσταται ένα δίκτυο δομών υγείας ικανών να στηρίζει την πολιτική ενός Δήμου, σε συνεργασία με τους λοιπούς κρατικούς φορείς…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

Το 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Μουσικής Αγωγής της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιείται στην Αθήνα (20/4/2007).
Στους συνέδρους πατρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος σημείωσε και τα εξής: «Σκέπτομαι πόσο κενοί θα ήμασταν εσωτερικά και τι καταχνιά θα μαύριζε τα αισθήματά μας αν διώχναμε την μουσική Παιδεία. Χωρίς τις μουσικές μελωδίες χάσκει ένα κενό και η ψυχική μας διάθεση καταστρέφεται και καθίσταται άτονη. Ωστόσο, αξίζει να προσέξουμε, βέβαια και την ποιότητα της μουσικής, το είδος και την εκτέλεση. Η μουσική περνά μηνύματα, χαράσσει πορεία ζωής, άλλοτε αληθινή και άλλοτε παραπλανητική, διαμορφώνει στυλ ζωής, μερικές φορές δίνει αλλοιωμένη εικόνα της πραγματικότητος και άλλοτε σε παραμυθιάζει και γίνεται δούλη των παθών. Αλλά η μουσική τέχνη έχει και την δύναμη να σε ανεβάζει πνευματικά και να καλλιεργεί το είναι σου. Η καλή μουσική προσφέρει υψηλές ανατάσεις και πραγματικά εξευγενίζει τον άνθρωπο…»

Κορυφή σελίδας


Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ

Πατρικό μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στο 13ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος και του 1ου Διεθνούς FORUM Φοιτητών Ιατρικής και νέων Ιατρών, που πραγματοποιείται στην Αθήνα (20/4/2007), έστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.
Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Όλη η υπόστασή μας εξαρτάται από μία νομοτέλεια την οποία η επιστήμη αναζητά και η Θεολογία επαγγέλλεται. Ο λόγος της ανθρώπινης ύπαρξης, κατά τη Θεολογία, είναι η μετοχή στην άκτιστη δόξα του Θεού Δημιουργού. Ο σκοπός δε της ιατρικής είναι να στηρίζει την ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου για την πραγμάτωση του λόγου της υπόστασής του. Ώστε η ιατρική πράξη θεοδρομεί εμπειρικά κατά την επιτέλεση του έργου της.
Σε αυτή την πορεία της η ιατρική πέρασε και περνά, όπως οι περισσότερες επιστήμες, από θέσεις και αναιρέσεις των θέσεων αυτών, από συνθέσεις και αναζητήσεις. Όμως, πάντοτε παραμένει ανθρωποκεντρική, ακόμη και όταν το δίλημμά της είναι καθαρώς ηθικό. Προέχει η ευθύνη για τον ασθενή κάθε άλλης προτεραιότητας, ώστε κάποια στιγμή η υγεία να θεωρείται αυταξία. Δεν πρέπει να είναι, όμως, έτσι. Δεν είναι θεμιτό ο ιατρός να εργάζεται για την υγεία αλλά για τον άνθρωπο. Αυτό, βέβαια, θα το διαπιστώσετε στην πράξη, όταν, Θεού θέλοντος, αναλάβετε κι εσείς την ευθύνη των ασθενών…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η γη έχει αρχίσει να πληρώνει το βαρύτατο τίμημα της τεχνολογικής ανάπτυξης και της απληστίας των καταναλωτικών κοινωνιών της υφηλίου. Η ανθρώπινη ευαισθησία έχει τόσο εξασθενήσει ώστε να μην ακούει το κλάμα της γης. Πότε θ’ αρχίσει να σκέπτεται ο άνθρωπος ότι και το δικό του μοιραίο κλάμα πρόκειται ν’ ακολουθήσει;»


Μενέλαος Παλλάντιος, Ακαδημαϊκός
«Απλά εστί της αληθείας έπη», σελ. 166ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ