Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 179, 17 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣΟ Αγιογράφος
π. Σταμάτης Σκλήρης

Αποκλειστικά στην aula ο πατήρ Σταμάτης
μιλά για την αγιογράφηση
του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία
στην Καστέλα του Πειραιά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε όσους επέκριναν την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βατικανό και τα ανοίγματα της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την Ρωμαιοκαθολική Δύση, σε μελέτη του που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Εκκλησία» (Μάρτιος 2007).
Μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος επισημαίνει: «… όλες οι ποικίλων μορφών ανταλλαγές επισκέψεων Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών γίνονται στο πλαίσιο της ενάρξεως (από το 1980) του επισήμου Διαλόγου, τον οποίο Συνοδικά όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν αποφασίσει από το 1963 (Πανορθόδοξος).
Εφ’ όσον αποφασίστηκε ο Διάλογος, οι κάθε είδους, μη καθαυτό λειτουργικές, βέβαια, συναντήσεις, όχι μόνο δεν απαγορεύονται, αλλά είναι και πολλαπλά χρήσιμες για την έμμεση διευκόλυνση του Διαλόγου που γίνεται ένεκα των δογματικών διαφορών. Ποιός μπορεί να ισχυρισθεί ότι συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων για μη κυρίως δογματοθεολογικά θέματα, που μάς διαιρούν, δε βοηθάει στην αλληλοκατανόηση, στη δημιουργία καλύτερου κλίματος μεταξύ των αντιφρονούντων; Ποιος εχέφρων υποτιμάει σήμερα την σημασία των διαπροσωπικών σχέσεων; Πότε η Εκκλησία αρνήθηκε να συζητάει για την διευκόλυνση συζητήσεων δογματικών;…
Το να συζητεί κανείς με Χριστιανούς που έχουν δογματικές διαφορές για θέματα κοινού και πανανθρώπινου ενδιαφέροντος μόνο θετικό μπορεί να είναι. Η συζήτηση για τη θρησκευτική ελευθερία, για τον αποχριστιανισμό της Ευρώπης, την ανάγκη να δηλώνεται στο περίφημο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ο Χριστιανικός χαρακτήρας της Ευρώπης, για την επιστημονική έρευνα και την ορθή κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος μας, για τους τρόπους αντιμετωπίσεως των θρησκευτικών μειονοτήτων και για τόσα άλλα κοινού ενδιαφέροντος θέματα, συμβάλει αναμφίβολα όχι μόνο στην ορθή αντιμετώπισή τους, αλλά και στη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και, τουλάχιστον, μειώσεως της καχυποψίας, που δηλητηρίαζε και δηλητηριάζει κάθε καλή προσπάθεια προς επίλυση δογματικών διαφορών…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

«Το σκοινί με το οποίο τον κρέμασαν έγινε σύμβολο αντίστασης των Ελλήνων απέναντι σε κάθε κατακτητή. Γιατί συμβόλισε, έκτοτε, την εσωτερική ψυχική δύναμή μας…»
Με αυτά τα λόγια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την ομιλία του, κατά την επίσημη δέηση που τέλεσε στο Καθεδρικό Ναό των Αθηνών η Αδελφότητα των εν Αθήναις Δημητσανιτών (15/4/2007) και συνέχισε: «Τα χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά οι Έλληνες, χάρη στην Εκκλησία, όπως αναγνωρίζουν οι ιστορικοί, κατάφεραν να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα της ελευθερίας. Η Εκκλησία ήταν η μοναδική οργανωμένη δύναμη, η οποία κατάφερε να διαφυλάξει τη γλώσσα, την παράδοση, την εθνική αυτοσυνειδησία και την ιστορία μέσα στα στήθη των υπόδουλων ραγιάδων…»
Στο τέλος της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τα δεινά που επέφερε στην ιστορική διαδρομή των Ελλήνων ο διχασμός και τόνισε: «Ο υπέροχος λαός μας έχει πολλά προτερήματα, αλλά και ελαττώματα και στη διάρκεια του αγώνα εμφανίστηκαν και τα δύο. Ένα μεγάλο ελάττωμά μας είναι ο διχασμός, ο οποίος έρχεται, πολλές φορές, να διαλύσει τις δυνάμεις του έθνους και να παρουσιάσει τους Έλληνες να αλληλοτρώγονται…»

Κορυφή σελίδας


ΕΠΕΚΤΑΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Έτοιμο να λειτουργήσει είναι το νέο ίδρυμα περιθάλψεως ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες «Ο Άγιος Χαράλαμπος» Ελίκας, της Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης.
Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό έργο της Εκκλησίας μας, το οποίο θα περιθάλψει άτομα με ειδικές ανάγκες ή μοναχικά πρόσωπα που ζουν στην επαρχία και στερούνται συγγενικών προσώπων για να τα περιποιούνται.
Τα εγκαίνια του νέου ιδρύματος θα τελεστούν από τον Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο την Κυριακή 6 Μαΐου 2007 και από την επομένη θα τεθεί σε λειτουργία.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Με την Ανάσταση του Χριστού ερχόμαστε μπροστά σε μία διχάλα. Ή θα τη δεχθούμε την Ανάσταση ή δε θα την δεχθούμε. Εγώ την δέχομαι. Χωρίς δυσκολία; Όχι. Με πολλή δυσκολία, γιατί μού λείπει η διευκόλυνση από σύγχρονη παρόμοια εμπειρία. Αλλά, αν μού ήταν δύσκολο να δεχθώ την Ανάσταση, μού είναι αδύνατο να πιστέψω όσα λέγονται από εκείνους που την αρνούνται…»


Αλέξανδρος Τσιριντάνης
«Για μια πορεία με επίγνωση», σελ. 98
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ