Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 178, 13 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΧΕΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΔΥΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ



Ο Αγιογράφος
π. Σταμάτης Σκλήρης

Αποκλειστικά στην aula ο πατήρ Σταμάτης
μιλά για την αγιογράφηση
του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία
στην Καστέλα του Πειραιά.





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΥΧΕΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

Το 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καστελοριζιών της διασποράς πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό Καστελόριζο (10/4/2007), προς το οποίο πατρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής: «15.000 και πλέον πληθυσμό αριθμούσε η Μεγίστη (Καστελόριζο) στις αρχές του περασμένου αιώνα και σήμερα αυτή η πανέμορφη πέτρα μετά βίας στεγάζει 300. Ποτίσατε, αδελφοί μου, την Ωκεανία, αλλά ορφάνεψε από τη ζεστή καρδιά σας η πατρίδα. Λαμπρύνατε με την εργατικότητά σας, στην ξένη, το όνομα του νησιού, αλλά έμεινε η κυρά της Ρω να μαρτυρεί στην ιστορία το αγέρωχο της γενιάς σας.
Εύχομαι η σύναξή σας να αποτελέσει έναυσμα παλιννόστησης της 4ης και 5ης γενιάς, αφετηριακό σημείο ανάδειξης του αναφαίρετου πλούτου της νήσου και σταθμό επαναξιολόγησης της ιστορικής πορείας των Καστελοριζίων σε μια εποχή αποκέντρωσης και ανάδειξης της περιφέρειας»

Κορυφή σελίδας


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΔΥΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

Αφιέρωμα στη μνήμη των μακαριστών Αρχιεπισκόπων Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και Αμερικής Ιακώβου, εξ αφορμής της συμπλήρωσης εννέα χρόνων από την εκδημία του πρώτου (10/4/1998) και δύο από την εκδημία του δεύτερου (10/4/2005), πραγματοποίησε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος (12/4/2007).

Για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ μίλησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«…Συνδύαζε δύο εσωτερικά πιστεύματα, πρώτον μεν, βέβαια, την αγάπη και το ενδιαφέρον προς την Εκκλησία, που είναι το υπ’ αριθμόν ένα για έναν Αρχιεπίσκοπο, αλλά και για έναν οποιοδήποτε κληρικό και, κατά δεύτερο λόγο, πάντα είχε μια ξεχωριστή αδυναμία και αγάπη προς την πατρίδα, μια φιλοπατρία, η οποία είχε εκδηλωθεί και με έμπρακτο τρόπο, στην περίοδο τη δύσκολη της Κατοχής, όταν όπως γνωρίζετε είχε συνεργαστεί με την λεγόμενη Εθνική Αντίσταση του Ναπολέοντος Ζέρβα και όταν εξεδήλωσε τότε, πράγματι, πνεύμα αυτοθυσίας και προσφοράς, για να εκδηλωθεί η Αντίσταση…»

Για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο μίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ο δημοσιογράφος Γεώργιος Μαλούχος.
Ο π. Θωμάς σημείωσε χαρακτηριστικά:
«…Διέθετε, επίσης και μια βαθύτατη πολιτική σκέψη, η οποία τον βοηθούσε να ξέρει το πότε πρέπει να παρεμβαίνει, για να είναι αποτελεσματικός στα εθνικά μας θέματα και όπως ξέρομε όλοι, είχε αυτή τη δυνατότητα στο να παρεμβαίνει στις εκάστοτε κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκειμένου να υπερασπίζεται τα δίκαια της Ελλάδος. Είναι γνωστή η θέση του για το Κυπριακό, η παρέμβασή του συνεχώς για την αμυντική βοήθεια που έδινε η Αμερική στην Ελλάδα. Έβλεπα ότι ήτο ένας Ορθόδοξος Ιεράρχης με όλη την σημασία που περικλείουν αυτές οι δύο λέξεις».
Ο κ. Μαλούχος επεσήμανε, μεταξύ άλλων:
«…Η διάσταση του Ιακώβου, η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεν είναι μόνο φυσικά η καθαρώς θρησκευτική, όπως αντιλαμβάνεστε, αλλά είναι και η εθνική, γιατί ο Ιάκωβος, επειδή έζησε και έδρασε σε ένα περιβάλλον εκτός Ελληνικής Πολιτείας, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δημιούργησε στην ουσία προδιαγραφές για τον εθναρχικό ρόλο που παλαιότερα είχε η Ορθόδοξη παράδοση μέσα στους Πατριάρχες. Δηλαδή, ήταν το πραγματικό εθνικό κέντρο των Ελλήνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, γιατί ήταν ακριβώς στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή ήταν σ’ ένα χώρο που παιζόταν η τύχη του κόσμου…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ωραίος άνθρωπος δεν είναι ο μόνο εξωτερικά ωραίος, αλλά ο «καλός καγαθός». Υπάρχει η αισθητική ποιότητα του ήθους, του χαρακτήρα, της προσωπικότητας, που ξεκινά μεν από τη μορφή, αυτή που προκαλεί την αισθητική συγκίνηση με την αισθητή μορφή της, αλλά προχωρεί πιο πέρα στη νοητή μορφή της προσωπικότητας. Γι’ αυτό, ενώ το κάλλος της φύσης σταματά στην αισθητική μορφή, το κάλλος του ανθρώπου εκτείνεται σ’ ένα νοητό χώρο απρόσιτο στη φύση…»


Κωνσταντίνος Τσάτσος
«Διάλογοι σε Μοναστήρι», σελ. 164












ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ