Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 177, 10 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΓΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

ΣΤΑΓΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟ»

ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΔΩΡΟ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»

ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΙΖΕΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

ΣΑΜΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΣ: «ΗΓΕΡΘΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΝΤΩΣ»

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «Η ΧΑΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ»

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ»

ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ»

Το Θείο Πάθος και η Ανάσταση
στη βυζαντινή ζωγραφική
και μουσική παράδοση


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΑΓΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

«Η Εκκλησία δεν προσάγει αποδείξεις της Αναστάσεως του Χριστού», επισημαίνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο Πασχαλινό του μήνυμα και συνεχίζει: «Δεν επιδιώκει να πείσει κανένα. Καλεί τον κάθε πιστό με το «έρχου και ίδε», αποβλέπουσα στην βίωσή της αυθεντικά, προσωπικά, ζωντανά, Τα υπέρλογα γεγονότα προσεγγίζονται μόνο με την πίστη. Άλλωστε, πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για το μυστήριο με όρους της ανθρώπινης λογικής, όταν τα ίδια τα γεγονότα σημαίνουν την υπέρβασή της και καλούν σε ανακάλυψη μιας άλλης διάστασης που εκφράζεται με αντιθετικούς όρους, ως λ.χ. “αθέατος θέα, άρρητος λόγος, αμέθεκτος μετοχή, λόγος άρρητος”
Για τον άπιστο ίσως αυτό να μοιάζει με αυταπάτη. Ακούει μόνο λόγια, παρακολουθεί μόνον ακατανόητες τελετές και τις ερμηνεύει μόνον επιφανειακά. Για τους πιστούς, όμως, όλα αυτά ακτινοβολούν εκ των έσω και όχι ως απόδειξη της πίστεώς των, αλλ’ ως αποτέλεσμά της...»

Κορυφή σελίδας


ΣΤΑΓΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «ΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΑΣΤΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟ»

Στροφή προς τον Αναστάντα Χριστό προτείνει ο Μητροπολίτης Σταγών κ. Σεραφείμ, στο Πασχαλινό του μήνυμα προς τους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς του και σημειώνει: «Ο άνθρωπος είναι, πολλές φορές, δέσμιος των παθών και των αδυναμιών του. Και στην πορεία της ζωής του αντιμετωπίζει την απελπισία, τα αδιέξοδα στα σοβαρά και καταθλιπτικά προβλήματά του και, κυρίως, εκείνα που έχουν σχέση με τον πνευματικό του αγώνα για τον καταρτισμό του. Πολλές φορές, δεν ημπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό του νικημένου και τότε νιώθει ολομόναχος και χωρίς στήριγμα στις προσπάθειές του. Όμως, ο θριαμβευτής Ιησούς μάς δίδει μια άλλη διάσταση και μάς βεβαιώνει ότι υπάρχει λύση στα προβλήματά μας, αφού Εκείνος μπορεί να νικήσει, ως νικητής, κάθε αντίθετο και αντιδραστικό, κάθε δύσκολο και ανθρωπίνως ακατόρθωτο.
Στροφή, λοιπόν, στον Αναστάντα Χριστό. Να επανέλθουμε στο δρόμο που μάς καλεί ο Αναστημένος Χριστός. Στο δρόμο του σεβασμού της προσωπικότητος του συνανθρώπου μας. Τα μίση, τα πάθη, οι εκτροπές, οι ανηθικότητες, οι αδικίες, τα απάνθρωπα και στυγνά εγκλήματα, όλα αυτά που είναι αποτέλεσμα της απομακρύνσεώς μας από τον Λυτρωτή Κύριο, θα μειωθούν ή θα εξαφανισθούν, εφ’ όσον θα ανήκουμε και θα ακολουθούμε τον θριαμβευτή Αναστάντα Χριστό...»

Κορυφή σελίδας


ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΔΩΡΟ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ»

«Ο Κύριος, με την Ανάστασή Του, ως πρώτο δώρο μάς έφερε την ειρήνη», παρατήρησε στον Αναστάσιμο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος και συνέχισε: «Με την ειρήνη η κτίσις συμφιλιώνεται μαζί μας και υποτάσσεται και πάλι στον άνθρωπο, εξ αιτίας της Αναστάσεως του Κυρίου και του Αδάμ.
Ας ειρηνεύσουμε, λοιπόν, από σήμερα με τον εαυτό μας πρώτα και ας συγκροτήσουμε ο καθένας μας την ίδια του την προσωπικότητα.
Ας ειρηνεύσουμε με τους συνανθρώπους μας, με τους οικείους και αδελφούς μας.
Ας ειρηνεύσουμε, προ πάντων, με τον Αναστάντα Κύριος, που μάς προσφέρει την ειρήνη κι ας δεχθούμε το δώρο της Αναστάσεως, του Κυρίου την ειρήνη, την καταλλαγή, την ομόνοια, την αγάπη, με αγαθή διάθεση και χαρά...»

Κορυφή σελίδας


ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: «Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΙΖΕΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

«Η πολυπόθητη Ανάσταση ήλθε», κηρύττει στο Αναστάσιμο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και συνεχίζει: «Ας συκοφαντούν οι Ιουδαίοι και οι Ιουδαϊζοντες τάχα επιστήμονες την Ανάσταση του Χριστού. Ας θριαμβολογούν οι μυθιστοριογράφοι και οι χρηματιζόμενοι αρχαιολόγοι, ότι ανακάλυψαν τον τάφο και τα οστά του Ιησού. Ας επιστρατεύσουν οι χριστομάχοι τα σαθρά τους επιχειρήματα για να κλονίσουν την πίστη της Αναστάσεως. Μία είναι η αλήθεια, ότι «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών». Διά τούτο, «σήμερον πάσα κτίσις αγάλλεται και χαίρει ότι Χριστός Ανέστη και Άδης εσκυλεύθη»
Επί 2000 χρόνια το μήνυμα τούτο διατρέχει έθνη και λαούς, κομίζει φως και ελπίδα στον άνθρωπο, εισάγει τον κόσμο στη νέα κτίση του φωτός και της αγάπης και σκορπίζει τα σκότη της αγνωσίας και του φόβου του θανάτου...»

Κορυφή σελίδας


ΣΑΜΟΥ ΕΥΣΕΒΙΟΣ: «ΗΓΕΡΘΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΝΤΩΣ»

Στις θλιβερές προσπάθειες των αρνητών της πίστεως να αμφισβητήσουν το θαύμα της Αναστάσεως του Ανθρώπου, αναφέρεται στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πολλές συκοφαντίες διετυπώθησαν, ανά τους αιώνες, εναντίον του Χριστού και της Αναστάσεώς του. Πρώτοι οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι δωροδόκησαν και συμβούλευσαν τους Ρωμαίους στρατιώτες, που εφύλασσαν το μνήμα του Χριστού, να πουν ότι «οι μαθηταί αυτού νυκτός ελθόντες, έκλεψαν αυτόν ημών κοιμωμένων». Ύστερα, οι ειδωλολάτρες αυτοκράτορες και φιλόσοφοι αγωνίστηκαν να σβήσουν την αλήθεια της Αναστάσεως και εδίωξαν την Εκκλησία του Χριστού. Τον 19ο αιώνα, υλιστές και ορθολογιστές διανοητές προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ιστορικότητα του προσώπου του Χριστού και το γεγονός της Αναστάσεώς Του. Στις ημέρες μας βλέπουμε και ακούμε κάποιους τάχα ερευνητές να ισχυρίζονται ότι Ανάσταση δεν υπήρξε και ότι ο Ιησούς δεν πέθανε πάνω στον Σταυρό, αλλά συνέχισε την ζωή του και, μάλιστα, λέγουν ότι νυμφεύθηκε και απέκτησε και απογόνους.
Όσο, όμως κι αν αγωνίζονται οι αρνητές της Χριστιανικής πίστεως να διαψεύσουν την Ανάσταση του Χριστού «προς κέντα λακτίζουν». Η Αλήθεια δεν διαψεύδεται. Και η αλήθεια είναι ότι “Ηγέρθη ο Κύριος όντως”…»

Κορυφή σελίδας


ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: «Η ΧΑΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ»

Για τη χαρά ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της Αναστάσεως του Χριστού κάνει λόγο στο Πασχαλινό μήνυμά του ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και επισημαίνει:
«Η ζωή του ανθρώπου: κοιλάδα του κλαθμώνος, τα δάκρυα και ο πόνος ο μόνιμος σύντροφός του. Ο Αναστάς Κύριος μάς προσφέρει θάρρος και δύναμη, μάς υπενθυμίζει πως τίποτα δεν τελειώνει στον Σταυρό, πως το τελευταίο γεγονός δεν είναι ο Σταυρός και ο θάνατος, αλλά η Ανάσταση. Δεν υπάρχουν για τον πιστεύοντα Χριστιανό αδιέξοδα, αφού συνοδοιπόρος πάσας τας ημέρας είναι ο Χριστός, ο οποίος δε μάς συνοδεύει μόνο «προς Εμμαούς», αλλά μάς οδηγεί στο δρόμο της ζωής και της Αναστάσεως. Και αν επιτρέπει νεφίδρια και δύσκολα περάσματα, είναι γιατί μάς κάνει αγωνιστές για να μάς ανοίξει τις πόρτες της αιωνίου χαράς...»

Κορυφή σελίδας


ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: «Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ»

Στο Αναστάσιμο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος συνδυάζει την Ανάσταση του Χριστού με την αληθινή ζωή του ανθρώπου και σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η Ανάσταση του Χριστού σηματοδοτεί την αληθινή ζωή, αυτήν που ελευθερώθηκε από την φθορά, από το εσωτερικό βάρος της αμαρτίας. Είναι η ζωή των πιστών... Η ζωή που σύρεται πίσω από τα εφήμερα συμφέροντα, που αγωνίζεται για κάποιες μάταιες φιλοδοξίες, που δηλητηριάζεται από τις λανθασμένες επιθυμίες, που πληγώνεται από την μοναξιά, την εκμετάλλευση, την ανηθικότητα, την άγνοια, είναι μόνον ένα βιολογικό γεγονός. Δεν είναι, όμως, η αληθινή ζωή. Η ζωή μακριά από τον Αναστημένο Χριστό είναι καταδικασμένη να υποταχθεί στην τελειωτική και αιώνια απομάκρυνση από το πρόσωπό του, στον πνευματικό θάνατο...»

Κορυφή σελίδας


ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΣ»

«Έφθασε και πάλι η κυριώνυμος εορτή και φωσφόρος και ποθεινή ημέρα του Πάσχα», διαλαλεί στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και συνεχίζει:
«Ο καταδεξάμενος να καταθέσει στον τάφο, σύμφωνα με την συνήθεια των ανθρώπων, οι οποίοι ενταφιάζονται, όταν αποθνήσκουν, ανέστη αυτεξουσίως εκ νεκρών, ως Θεός και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν εχαρίσατο.
Ο αληθινός τάφος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού είναι κενός. Δεν περιέχει οστά ξηρά, γιατί το φωσφόρο σώμα Του δεν είδε διαφθορά. Τριήμερος ανέστη, ως Θεός μετά δόξης, προσφέροντας, ως δώρο, στους ανθρώπους, ατελεύτητη ζωή και το μέγα έλεος. Ο Θεοδόχος Τάφος πηγάζει για όλους τους ανθρώπους, πιστούς και απίστους, ζωή και ανάσταση...»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Αποδείξεις της Αναστάσεως: το σκότος, ο σεισμός, οι Άγγελοι. Πώς έκλεψαν οι μαθηταί; Τα εμπόδια ήταν:ο λίθος, το πλήθος των στρατιωτών, οι φύλακες και ο φόβος. Εάν ήθελαν οι μαθηταί να κλέψουν το σώμα: α) “εποίησαν αν τη πρώτη νυκτί, ότε ακίνδυνο και ασφαλές”, β) “ουκ αν γυμνόν έκλεψαν το σώμα”. Απόδειξις: Τα σήμαντρα τα εν τω τάφω κείμενα. “Αναμφισβήτητος καντεύθεν η της αναστάσεως απόδειξες φαίνεται”…»


Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
P.G. 58, 787 – 789
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ