Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 176, 6 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΤΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΘΕΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ»ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Δείτε στο πολιτιστικό περιοδικό cultura:
Τα Πάθη του Χριστού στη λογοτεχνία και
τη βυζαντινή αγιογραφία. Ακούστε
ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας και του
Πάσχα και κατεβάστε μουσικά αρχεία στον
υπολογιστή σας.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (2/4/2007), στα πλαίσια των ποιμαντικών του επισκέψεων στα φιλανθρωπικά καταστήματα και νοσηλευτικά ιδρύματα ενόψει του Πάσχα.
Αφού ευχήθηκε στους ασθενείς ταχεία ανάρρωση, μίλησε προς το διοικητικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την προσφορά των ιερέων στο έργο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος δεν είναι μόνον ύλη, αλλά και ψυχή. Οι ψυχικές αντιδράσεις δεν ανιχνεύονται, αλλά μπορεί κανείς να τις διακρίνει... Εάν θέλουμε να ανακαλύψουμε το δρόμο της θεραπείας του ασθενούς, θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τα δύο «συστατικά» του. Έχει σημασία για τη θεραπεία του η πίστη και η βοήθεια του Θεού...
Η παρουσία των Ιερέων στα νοσηλευτικά ιδρύματα είναι απόρροια αυτής της αναγκαιότητας και σε άλλα κράτη, μάλιστα,, τυγχάνει θεσμικής αναγνώρισης. Η υπηρεσία τους στο πλευρό των ιατρών μπορεί να αποβεί ευεργετική, καθώς προσφέρει, ό,τι κανείς άλλος δν μπορεί να προσφέρει...»
Ακολούθως, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε και στην σπουδαία προσφορά των εθελοντριών της αγάπης, της Αρχιεπισκοπής, οι οποίες, έχοντας υποστεί την απαραίτητη επιμόρφωση, «είναι παρούσες σε κάθε περίπτωση που χρήζει ανάγκης, υποβοηθώντας τις νοσηλεύτριες...»
Την ίδια ημέρα ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε και την Στέγη Κατάκοιτων Γερόντων της Αρχιεπισκοπής. Την επομένη (3/4/2007), επισκέφθηκε το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Κορυφή σελίδας


ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Συνεχίζοντας τις ποιμαντικές του επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα ο Αρχιεπίσκοπος, κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Μεγάλη Τετάρτη (4/4/2007) πήγε στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», παραστάθηκε στους ασθενείς και τους ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.
Εξερχόμενος του Ιδρύματος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στα Νοσοκομεία των Αθηνών και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι πάσχοντες άνθρωποι αυτές τις άγιες ημέρες αισθάνονται την ανάγκη της συμπαράστασης και της παρουσίας μας. Χαίρομαι γιατί, κάθε φορά που επισκέπτομαι τα νοσοκομεία των Αθηνών, διαπιστώνω ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για την καλή λειτουργία τους διακατέχονται από υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να τούς επαινέσω, να τούς συγχαρώ και να τούς ευχαριστήσω...»

Κορυφή σελίδας


ΚΟΡΥΦΑΙΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΤΣ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επισκέφθηκε την Στέγη Γερόντων Αγίου Θεράποντος Ζωγράφου, ευλόγησε τους ηλικιωμένους τροφίμους και μίλησε προς όλους, τους ιερείς και τις εθελόντριες του ιδρύματος.
Επεσήμανε ότι «Τα ιδρύματά μας θέλουμε να έχουν υψηλές προδιαγραφές. Πρέπει να εξασφαλίσουμε υψηλή ποιότητα στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και σε αυτό της προσφοράς στο συνάνθρωπο. Η Εκκλησία πρέπει να δίνει το σύνθημα ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία της ποιότητας. Τα οικήματα σήμερα είναι καλά συντηρημένα, με κατάλληλο εξοπλισμό, ώστε η διαμονή σ’ αυτά να είναι ευχάριστη... όλοι θα πρέπει να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με χριστιανικές αρχές, στοργή και αγάπη, γιατί θέλουμε η προσφορά μας να έχει το άρωμα της χριστιανικότητας...»
Εξερχόμενος του ιδρύματος ο Μακαριώτατος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Το έργο της Εκκλησίας στον κοινωνικό και φιλανθρωπικό τομέα είναι πρωτοποριακό και αγκαλιάζει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτές τις ημέρες αισθανόμαστε και εμείς και εκείνοι την ανάγκη να βρεθούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο, για να αλληλοενισχυθούμε στην άρση των σταυρών, που η πρόνοια του Θεού έχει επιθέσει στους ώμους μας...»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΘΕΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΟΟΥΝ»

«Μακριά από τον Θεό υπάρχει πόνος και οδύνη. Ποτέ δεν είναι αργά για να μετανοήσετε». Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στους κρατουμένους των φυλακών Αυλώνος (5/4/2007), τις οποίες επισκέφθηκε στα πλαίσια των ποιμαντικών του επισκέψεων της Μεγάλης Εβδομάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη και συμβούλεψε τους κρατουμένους για τις υποχρεώσεις που έχουμε όλοι οι πολίτες απέναντι σε μια συντεταγμένη Πολιτεία. Στη συνέχεια, τούς μίλησε για την αγάπη του Θεού, ο οποίος συγχωρεί εκείνους που μετανοούν ειλικρινά και ευχήθηκε τα λάθη να καταστούν μαθήματα στη συνέχεια της ζωής τους.
Νωρίτερα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε το Ίδρυμα Κόκορη της Αρχιεπισκοπής, στο οποίο φιλοξενούνται, για την ώρα, δέκα παιδιά με νοητική στέρηση και σύνδρομο ντάουν.

Κορυφή σελίδας
ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ο Ιούδας είναι επαναλαμβανόμενο πρόσωπο στην ανθρώπινη ιστορία. Μοιάζει με τους ορθολογιστές διανοούμενους που δε θέλουν να κατεβάσουν ποτέ τον νου στην καρδιά. Όχι με το να γίνουν νοσηρά συναισθηματικοί, αλλά πιο ανθρώπινοι, πιο καταδεκτικοί, συμπαθείς και επιεικείς. Ο Ιούδας, τελικά, είναι αξιοκατάκριτος, αξιολύπητος, παράδειγμα προς αποφυγή. Την κόλαση την γεύθηκε ο Ιούδας πολύ πριν από τον απαγχονισμό του...»


Γέρων Μωυσής Αγιορείτης
«Μακεδονία», 7/5/2006
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ