Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 175, 3 Απριλίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ

Ο ΛΑΟΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΝΕΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥ»

«ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ


"Ορθόδοξες Θέσεις
Σύγχρονες Προσεγγίσεις"

του Αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου

Διαβάστε την παρουσίαση του βιβλίου
στη Μυριόβιβλο

Διαβάστε ένα από τα κείμενα του βιβλίου
στις Συζητήσεις


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ

Με παλλαϊκή συμμετοχή, συγκίνηση και ενθουσιασμό, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Τριφυλία & Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου (31/3/2007) στην Κυπαρισσία.
Κατά την προσφώνησή του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, επαίνεσε την πρωτοβουλία του πρώην Τριφυλία κ. Στεφάνου να παραιτηθεί και να δώσει τη σκυτάλη σε νεότερο Ιεράρχη, ενώ έκανε λόγο για την αποδοχή του κόσμου στον νέου του Ποιμενάρχη, όπως αυτό φάνηκε από τις θερμές προς το πρόσωπό του εκδηλώσεις. Μεταξύ των παραινέσεων προς τον κ. Χρυσόστομο, ο Αρχιεπίσκοπος του επεσήμανε: «Κατά τη χειροτονία σου, η Εκκλησία σού παρέδωσε την Αρχιερατική ράβδο, με την ευχή να είναι ράβδος επιστηριγμού, πάνω στην οποία εσύ και το ποίμνιό σου θα στηρίζεστε. Αλλά για τους απειθείς και ευτραπέλους, η ράβδος πρέπει να είναι ράβδος παιδεύσεως, που σημαίνει λόγος ελεγκτικός για εκείνους που επιχειρούν να αλλοιώσουν το Εκκλησιαστικό φρόνημα του λαού και συνάμα παραμυθητικός, και αγαπητικός για τους αμαρτωλούς που επιζητούν το έλεος του Θεού και την επιστροφή στη ζωή της Εκκλησίας...»
Κατά τον ενθρονιστήριο λόγο του, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Έργο της διακονίας μου και μέλημα της Αρχιερατικής μου ζωής, η προσπάθεια να είμαι τύπος Χριστού, εικόνα της σταυρωμένης αγάπης Του... Υπόσχομαι να είμαι εγγυητής της ενότητας, εφ’ όσον η Εκκλησία είναι το αιώνιο καθεστώς της Βασιλείας του Θεού, όπου οι πιστοί ενώνονται σ’ ένα σώμα, μακριά από πολιτικές διαιρέσεις και ιδεολογικές κατατομές...»

Κορυφή σελίδας


Ο ΛΑΟΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ

Με ανάλογες εκδηλώσεις συγκίνησης και λαϊκού ενθουσιασμού, έγινε στην Καλαμάτα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (31/3/2007).
Και προς αυτόν απηύθυνε λόγους συμβουλευτικούς και καθοδηγητικούς, επισημαίνοντας κυρίως την λεπτότητα της σχέσης ποιμένων και ποιμαινόμενων. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Κρινόμαστε, ανά πάσα στιγμή, από τον λαό, ο οποίος μάς βαθμολογεί και μάς χαρίζει την εμπιστοσύνη του, που σημαίνει ότι κάθε λεπτό μπορούμε να βρεθούμε μακριά από την αγάπη του και να αποτύχουμε στην αποστολή μας». Ακολούθως παρατήρησε, με νόημα: « Η άνοδος στον Αρχιερατικό θρόνο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που, πολλές φορές, οι επιπολαίως κρίνοντας νομίζουν ως πραγματικότητα, η δόξα δήθεν και το μεγαλείο του αξιώματος. Μέσα στον Αρχιερατικό θρόνο υπάρχει το ικρίωμα του Σταυρού στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι, αυτοθυσιαζόμενοι, να σταυρωνόμαστε κάθε μέρα, διότι τούτο επιβάλει η διακονική μας αποστολή...»
Ο κ. Χρυσόστομος, στον επιβατήριο λόγο του μίλησε για το ιδεολογικοκοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο αναλαμβάνει να ποιμάνει τον λαό της τοπικής Εκκλησίας και τόνισε: «Αναλαμβάνω την διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως σε καιρούς δύσκολους, όχι μόνο για την ταυτότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και την εθνική αυτοσυνειδησία μας, αλλά και για το γενικότερο κοινωνιολογικό γίγνεσθαι της Ευρώπης, το οποίο εμφανίζεται ως μια δυναμική αμφισβήτησης, ιδεολογικής και πολιτιστικής. Η Εκκλησία, σε όλο αυτό το τοπίο, αποδεικνύεται ως ο μόνος παράγοντας διατήρησης και έκφρασης της κοινωνικής συνοχής...»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΝΕΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥ»

Σύγκριση του τρόπου με τον οποίο ανέμεναν οι άνθρωποι της εποχής της ενανθρώπισής Του τον Χριστό, με αυτόν με τον οποίο Τον αντιμετωπίζουν κάποιοι στις μέρες μας, έκανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του την Κυριακή των Βαΐων (1/4/2007), στον Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων. «Τότε Τον ανέμεναν ως ελευθερωτή από τα δεινά των κατακτητών», τόνισε, «τώρα τον παρουσιάζουν ως υπέροχο διδάσκαλο της αρετής και του καθήκοντος, ως κοινωνικό αναμορφωτή... ενώ άλλοι Τον εκμεταλλεύονται, προκειμένου να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Άλλοι, δε υποτιμούν την αξία Του και προσπαθούν να γκρεμίζουν μέσα από τις συνειδήσεις την αγάπη, την αφοσίωση και την λατρεία προς Εκείνον... Όλοι Τον απογυμνώνουν από την Θεότητα...»
«Ο Χριστός, όμως», όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, «είναι ο πυρπολητής των ψυχών... δεν καταδέχεται να μοιραστεί την αγάπη μας με άλλους πολλούς... Είναι ο Θεός μας, ο μόνος που μπορεί να μάς σώσει. Αν ενδιαφερόμαστε για τη σωτηρία και τη λύτρωση των ψυχών μας μόνον ο Χριστός μπορεί να είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας...»

Κορυφή σελίδας


«ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Ακολουθίας εις Κεκοιμημένους, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη, στον κατάμεστο, μέσα και έξω, Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (30/3/2007).
Η συναυλία αποτέλεσε σπουδαίο μουσικό γεγονός, αλλά και ιστορικό συνάμα, καθώς έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί η βαθιά και ουσιαστική σχέση του μεγάλου συνθέτη με το Ορθόδοξο βίωμα, το οποίο, κατά τη δική του μαρτυρία, διαπερνά τα μεγαλύτερα έργα του.
Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος εντυπωσίασε, την προηγούμενη από την θαρραλέα ομολογία του και την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της σημασίας του ρόλου της Εκκλησίας στην ιστορική μας διαδρομή, προκαλώντας τα πικρόχολα σχόλια μερίδος του «προοδευτικού» Τύπου, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την σύμφωνη γνώμη του να παρουσιαστεί το έργο στη Μητρόπολη των Αθηνών, ενώ χαρακτήρισε το γεγονός, μία από τις σημαντικότερες και συγκλονιστικότερες στιγμές της ζωής του.
Από τη μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κλείνοντας την εκδήλωση σημείωσε ότι «Η αποψινή μεγαλειώδης εκδήλωση απέδειξε ότι τής Εκκλησίας αποστολή είναι η κατανόηση και η συγκατάβαση στην ανθρώπινη ελευθερία και κυρίως στην αγωνιώδη αναζήτηση τής αλήθεια, η συνένωση των διεστώτων και η κατάφαση στην πολιτισμική προσφορά...». Επεσήμανε, επίσης, παίρνοντας αφορμή από τις επικρίσεις που δέχθηκε ο μεγάλος συνθέτης από ανθρώπους του χώρου του για τα όσα εντυπωσιακά ομολόγησε, ότι «Απορεί κανείς με τη δογματική στάση που τηρούν απέναντι σε θέματα ζωής κάποιοι Αριστεροί σήμερα στην Ελλάδα, που, σε πείσμα της λαϊκής ψυχής, επιμένουν να αρνούνται αυταπόδεικτες ιστορικές αλήθειες, που έθρεψαν πνευματικά τον λαό μας και τού εξασφάλισαν την ουσιαστική του επιβίωση. Απορεί κανείς διαπιστώνοντας ότι οι αυτοαποκαλούμενοι προοδευτικοί αυτοαναιρούνται καθώς χλευάζουν με αναίδεια και προπέτεια την εμμονή μας στις πατροπαράδοτες αξίες του πολιτισμού μας και επιζητούν να αλλοτριώσουν τις συνειδήσεις μας αρνούμενοι τη θρησκεία, την ιστορία, την παράδοση, τη γλώσσα και όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν το πνευματικό μας στίγμα μέσα στην οικουμένη...»

Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ

Στην τελετή παρουσίασης των Μεταπτυχιακών φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Αθηνών (29/3/2007) παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό αγάπης στους νέους Θεολόγους.
Μεταξύ άλλων, τούς μίλησε για την έντονη πολεμική και αμφισβήτηση που δέχονται στις μέρες μας η ιστορική αλήθεια και ο ιερός σύνδεσμος Ορθοδοξίας και Ελληνικής παράδοσης και τόνισε: «Μην απογοητεύεστε και μην επηρεάζεστε από την πολεμική η οποία γίνεται ενάντια στην Εκκλησία και στην ιστορία, γιατί αυτό δείχνει πόσο πολύτιμη είναι η Εκκλησία και πόσο σημαντικό εθνικό κεφάλαιο η Ορθόδοξη πίστη. Εάν αυτά τα οποία εκπροσωπούμε και κάτω από τη σημαία των οποίων εργαζόμεθα και αγωνιζόμεθα δεν είχαν αξία κανείς δε θα ασχολείτο μαζί μας. Το γεγονός ότι ενεργούν με πάθος εναντίον μας να σάς χαροποιεί, κατά βάθος, γιατί επιβεβαιώνει πως αυτά που εκπροσωπούμε είναι πολύτιμα πνευματικά κεφάλαια...»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«... Κάθε ανθρωποκτόνος είναι και Θεοκτόνος, γιατί κάθε άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα της Εικόνος του Θεού, του Ιησού Χριστού. Αλλά κάθε Θεοκτόνος – ανθρωποκτόνος είναι και αυτοκτόνος...

Ο Θεοκτόνος Ιούδας κατήντησε αυτοκτόνος. Οι Θεοκτόνοι σταυρωταί του Κυρίου επλήρωσαν, επίσης, ακριβά το τίμημα της Θεοκτονίας τους. Όχι γιατί ο Χριστός τους ετιμώρησε, αφού ο ίδιος ηύχετο για τη συγχώρεσή τους, αλλά γιατί οι ίδιοι προτίμησαν το σκότος από το φως.

Οι σημερινοί ανθρωποκτόνοι δε γνωρίζουν ότι κάθε βόμβα και πύραυλος που εκτοξεύουν κατά ανυπεράσπιστων ανθρώπων πλήττει πρώτα αυτούς τους ιδίους, φυγαδεύει την αγάπη και ο πλασμένος για φιλανθρωπία άνθρωπος γεμίζει από μισανθρωπία...»


Αρχιμ. Γεώργιος Καψάνης
Ηγούμενος Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου, Αγίου Όρους
«Πειραϊκή Εκκλησία», Μάιος 1999
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ