Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 174, 30 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ή ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ»

ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο Ι.Σ.Κ.Ε. – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε.


"ΤΟ REQUIEM ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ"

Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 19:00
Μάθετε περισσότερα στον Artopos
Η συναυλία αναμεταδίδεται
από το
Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας 89,5 FM


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

«Το καίριο ερώτημα είναι αν το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού αποτελεί πρόκριμα για τον τρόπο με τον οποίο στο μέλλον και στις επόμενες βαθμίδες της εκπαιδεύσεως θα προσεγγίζεται η ιστορία ή είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Το γεγονός ότι το βιβλίο προκάλεσε καθολική αντίδραση εις τον εντός και εκτός Ελλάδος Ελληνισμό ελπίζω ότι θα προβληματίσει τους αρμοδίους για την ανάγκη τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδεύσεως να διδάσκονται την ιστορία της Ελλάδος και όχι την ιστορία κάποιων ιστορικών»
Έτσι ολοκλήρωσε την εισήγησή του προς την Δ.Ι.Σ. (27/3/2007) ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος, σχετικά με το πολυσυζητημένο βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, έχοντας παραθέσει νωρίτερα τα σημεία εκείνα που συνιστούν σοβαρή ιστορική εκτροπή και καθιστούν το εν λόγω βιβλίο απαράδεκτο από κάθε άποψη.
Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε και εξέδωσε επίσημο κείμενο, με βάση μελέτες Ειδικής Επιτροπής Ιστορικών Επιστημόνων, όπου αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο βιβλίο απάδει προς το Ελληνικό Σύνταγμα και προσπαθεί, ως μηχανισμός χειραγωγήσεως, να ελέγξει τις συνειδήσεις των Νεοελλήνων μαθητών.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ»

Την Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Μαριέττα Γιαννάκου επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Παύλος (29/3/2007) και τής επέδωσε το υπόμνημα της Ιεράς Συνόδου σχετικά με το επίμαχο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού.
Στο υπόμνημα γίνεται υπεύθυνη κριτική, πέραν των άλλων και στην ταυτότητα του βιβλίου, για την οποία τονίζονται τα εξής: «Το βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου ευρίσκεται στην επιστημονική μεθοδολογία με την οποία έχει δομηθεί και η οποία κατατείνει σε μια ιδεολογικοποιημένη προσέγγιση της ιστορίας. Αυτό από μόνο του μετατρέπει την Ιστορία σε προπαγάνδα. Η Ιστορία παράγει Ιδεολογία, αλλά η ιδεολογία, όταν επιχειρεί να παράγει «ιστορία», τότε τη διαστρέφει. Το όλο επιχείρημα στηρίζεται στην πολιτική αντίληψη «διόρθωσης του κακού», ώστε να μην αναπαράγεται, εκ της αναφοράς σε αυτό, το «μίσος», σαν να επρόκειτο για διδασκαλία του κακού και όχι για αποτίμηση και μάλιστα κριτική. Προτείνεται δηλ. η λήθη αντί της αλήθειας. Όμως, η ιστορική λήθη μάς καταδικάζει σε επανάληψη του αποτρόπαιου τόσον, όσον η επισημαίνουσα μνήμη μάς βοηθάει να το αποφύγουμε. Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, βιβλίο, το δύσκολο ερώτημα, για τη σχέση της μνήμης με την ιστορία, αντιμετωπίζεται με την προσβολή της μνήμης και την παραχάραξη της ιστορίας…»

Κορυφή σελίδας


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ή ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ»

Συνέντευξη καταπέλτη παραχώρησε ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης και γνήσιος αγωνιστής της Αριστεράς Μίκης Θεοδωράκης, στους εκπροσώπους του Τύπου, εξ αφορμής της παρουσίασης του έργου «Ακολουθία εις κεκοιμημένους», του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, σε σύνθεση δική του, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (30/3/2007) στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για τις επιθέσεις που δέχονται σήμερα οι θεσμοί στην πατρίδα μας και τόνισε: «Πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα. Είναι ασυγχώρητο να λένε ότι δεν εφαρμόζουν το Σύνταγμα. Είναι φασιστική άποψη. Πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς. Έχουμε δύο μεγάλους θεσμούς στην Ελλάδα. Του προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχηγού της Ελληνικής Εκκλησίας. Επαναστατώ όταν βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δε σέβονται αυτούς τους θεσμούς. Όταν μιλάς για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τον Αρχηγό της Εκκλησίας πρέπει να πλένεις το στόμα σου. Να σέβεσαι τους θεσμούς για τους οποίους πεθάναμε εμείς…»
Μίλησε ακόμη για τα επίμαχο βιβλίο της Ιστορίας και είπε: «Επικράτησε η άποψη ότι, αφού τελείωσαν με εμάς τους ζωντανούς, μπορούν να ασχολούνται και με τους πεθαμένους. Τελειώσαμε με τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Ρήγα Φεραίο, το Αρκάδι, το Μεσολόγγι, με τα σύμβολα. Τους πείραξε η 25η Μαρτίου. Γιατί, όμως; Γιατί οι ελευθερωτές μας ήταν αγράμματοι φουστανελάδες… Γιατί είναι λέει μύθος, δεν υπήρχε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, δεν υπήρχε το Σύμβολο της Ελληνικής Σημαίας να το κρατάει με το ένα χέρι ο Κολοκοτρώνης και με το άλλο το Σταυρό και να έρχεται η Εκκλησία να την ευλογεί. Αυτό είναι αντιδραστικό, δεν πρέπει να το ξέρουν τα παιδιά μας… Ακόμα και ο Βελουχιώτης έβαζε στη σειρά τους αγωνιστές, τους καλούσε να μπουν μέσα στην Εκκλησία… και παρακαλούσε τον παπά να ευλογήσει τη σημαία και τα όπλα, τον αγώνα τους…»
Από τη μεριά του ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός μίλησε για το έργο που πρόκειται να παρουσιαστεί και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Πρόκειται πράγματι, για ένα εξαίρετο έργο με όμορφες Ευρωπαϊκές πολυφωνικές γραμμές, με λιτό και σοβαρό ύφος, το οποίο αρμόζει στη συγκεκριμένη Ακολουθία. Οι μουσικές του συνθέτη αποδίδουν τέλεια το νόημα του κειμένου, δίνοντας στον ακροατή την ευκαιρία να καταλάβει και να αισθανθεί τα τόσο σημαντικά λόγια των ύμνων. Σεβόμενοι το ήθος της Ορθοδοξίας επιλέξαμε τη χορωδιακή εκτέλεση και όχι την ορχηστική…»

Κορυφή σελίδας


ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Την κατά νόμον διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια θα δώσουν σήμερα Παρασκευή 30/3/2007, οι νέοι Μητροπολίτες Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Το Σάββατο του Λαζάρου (31/3/2007) θα πραγματοποιηθούν οι ενθρονίσεις τους στις έδρες των Μητροπόλεών τους. Ο Μητροπολίτης Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος θα ενθρονιστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Κυπαρισσίας, στις 11.00 και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα ενθρονιστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής το Χριστού Καλαμάτας στις 16.00.
Των δύο τελετών θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Κορυφή σελίδας


ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ Ο Ι.Σ.Κ.Ε. – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ Τ.Π.Ο.Ε.Κ.Ε.

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, παρουσία των Μητροπολιτών Σταγών κ. Σεραφείμ και Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα (28/3/2007)
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα αφορώντα στον Ιερό Κλήρο, καθώς και το θέμα της υπαγωγής του Ταμείου Προνοίας των Κληρικών Ελλάδος στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Επί του θέματος αυτού ειδικά, παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων του Συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου και ταυτόχρονη διάσταση απόψεων του Συμβουλίου και του απουσιάζοντος Προέδρου του.
Εν τω μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε (29/3/2007) λεπτομερώς από τον Νομικό Σύμβουλο του Ταμείου Προνοίας του Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος κ. Ευάγγελο Μπίκα, σχετικά με το νομοθετικό καθεστώς που θα διέπει το ως άνω Ταμείο, καθώς αυτό, ως ιδιαίτερος κλάδος παροχής του «εφ’ άπαξ», θα ενσωματωθεί στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, μαζί με μέρος της ακίνητης περιουσίας του. Η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία, ως και οι κινητές αξίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Τα παρεκκλήσια θα περιέλθουν στην δικαιοδοσία των οικείων Εκκλησιαστικών Αρχών.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Αμφισβητούν ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε τους επαναστάτες και ψάχνουν το λάβαρο. Ο εγκυρότερος ιστορικός της Επαναστάσεως Σπυρίδων Τρικούπης μαρτυρεί: “Ο δε Παλαιών Πατρών διέταξε και έστησε εις τας πλατείας του Αγίου Γεωργίου Σταυρόν, ον έτρεχον και ησπάζοντο οι παρευρεθέντες, ορκιζόμενοι τον υπέρ πίστεως και πατρίδος όρκον. Εμοίραζον δε οι αρχηγοί και εθνόσημα εξ ερυθρού υφάσματος φέροντα σταυρόν κυανόχρουν, διέταξαν και τους ιστοποιούς να τυπώσωσι σημαίας προς χρήσιν των παρόντων οπλοφόρων και αποστολήν τους εις άλλα μέρη” (τ. Α΄, σελ. 62). Ο θρύλος θέλει ένα λάβαρο, στην πραγματικότητα υπήρξαν πολλά»


Στέλιος Παπαθεμελής, Βουλευτής
«Παρόν», 25/3/2007
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ