Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 173, 27 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΕΦΥΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΛΑΟ»

«ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ»

ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ
"Αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη"

Διαβάστε κείμενα στη Μυριόβιβλο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΙΕΦΥΛΑΞΕ ΤΟΝ ΠΟΘΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»

«Η Επανάσταση του 1821 έχει τη βάση της στον πόθο της Ελευθερίας και θεωρείται το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας του έθνους. Μέσα στη συνείδηση των Ελλήνων καθιερώθηκε ότι την ιστορία δεν την γράφουν τόσο οι άνθρωποι όσο τη γράφει ο δάκτυλος του Θεού, ο οποίος κατευθύνει τους ανθρώπους…»
Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Χαλανδρίου (24/3/2007) και συνέχισε: «Η Εκκλησία, στα 400 χρόνια της δουλείας, διεφύλαξε μέσα στις ψυχές των υποδούλων τον πόθο της ελευθερίας και κυρίως την εθνική αυτοσυνειδησία. Από τις κακές συνθήκες της εποχής, υπήρχε ο κίνδυνος αυτός ο λαός να λησμονήσει τις βάσεις του, την προέλευσή του. 400 χρόνια δουλείας δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν από τις ψυχές των Ελλήνων την ιστορική του συνέχεια, χάρη στην Εκκλησία, στο Κρυφό Σχολειό, στους Διδασκάλους του Γένους…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΛΑΟ»

«Σε όλη μου τη ζωή μάχομαι να πείσω αυτούς που θέλουν να μάθουν την αλήθεια ότι ο ρόλος της εκκλησίας σήμερα, χθες και αύριο δεν είναι απλά να περιορίζεται στους τέσσερις τοίχους των Ναών και στη Θεία Λατρεία. Εμείς λέμε πως μετά από τη θ. λατρεία υπάρχουν τα κοινωνικά ζητήματα, η ανεργία, η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, το aids, η διαφθορά, η εγκληματικότητα, η οικογένεια, τα προβλήματα της βιοηθικής. Η θέση μας δεν είναι στη γωνία αλλά στην αρένα του αγώνα μαζί με το λαό…»
Το μήνυμα για τον ρόλο και τη θέση στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας, εξέπεμψε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στον Εσπερινό της αποδόσεως της εορτής του Ευαγγελισμού, στον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη (25/3/2007)
Συνέχισε δε στηλιτεύοντας την επιχειρούμενη αλλοίωση της ενότητας Εκκλησίας και λαού στη εποχή μας, σημειώνοντας και τα εξής: «Οι δήθεν προοδευτικοί επιδιώκουν να αφανίσουν, να εξολοθρεύσουν, να καταστρέψουν θεμελιώδης θεσμούς επί των οποίων το έθνος αυτό στήριξε την πορεία του. Τέτοιοι θεσμοί είναι η οικογένεια η πατρίδα, η παιδεία, η δικαιοσύνη, ο στρατός και πριν από όλα η Εκκλησία την οποία έχουν στο μάτι, διότι στέκεται ακόμα όρθια σαν πύργος απροσμάχητος και αποβλέπουν στην αποθωράκιση και αφελληνισμό του λαού. Με το δέλεαρ δε της παγκοσμιοποίησης επιδιώκουν να ισοπεδώσουν τα πάντα, να μείνει λαός μας χωρίς ιστορία, παράδοση, οικογένεια, θεσμούς και Εκκλησία, προκειμένου να μείνει αθωράκιστος στην διάθεση εκείνων οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να καθορίζουν τις τύχες του, μετατρέποντάς τον σε ζαλισμένο κοπάδι… Γι’ αυτό η Εκκλησία θεωρείται οπισθοδρομική, γιατί θέλουν να πείσουν τον κόσμο ότι όποιος είναι Χριστιανός δεν έχει μέσα του προοπτική για το μέλλον…»

Κορυφή σελίδας


«ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ»

Εόρτιο χαιρετισμό στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο (25/3/2007) και ήταν αφιερωμένη στους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Μεσολογγίου, απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος αναφέρει: «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, ως Πανέλληνες, το ηρωικό Μεσολόγγι. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία των γενναίων εκείνων αγωνιστών. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον πεινασμένο ατρόμητο πολεμιστή της Εξόδου του Μεσολογγίου. Κι αν κάποιοι προσπαθούν να διαγράψουν την ιστορική αλήθεια και να σβήσουν από τις σελίδες της ιστορίας πρόσωπα και γεγονότα, θυσίες και ιδέες, η ψυχή του Έλληνα δεν αποκηρύσσει και δεν διαγράφει. Ο ουρανός βροντοφωνεί. Η πίστη στο Θεό και στην ελευθερία της πατρίδος λάμπει ως αστέρας ύψιστων ιδανικών στο πνευματικό στερέωμα και εμπνέει και καθοδηγεί. Πίστη και ελευθερία γίνονται ένα στο πνεύμα των Ελλήνων του Εικοσιένα. Τη μεγάλη αυγή της ηρωικής εξόδου το Μεσολογγίου οι ελεύθεροι πολιορκημένοι δεν νομίζουν ότι ο θάνατος που τους περιμένει είναι το τέλος της ζωής τους, αλλά πιστεύουν ότι βρίσκονται στο κατώφλι της αιωνιότητος…»

Διαβάστε το μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οι υπεύθυνες και θαρραλέες αντιδράσεις της Εκκλησίας μας σχετικά με το διαβόητο πλέον βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, τυγχάνουν, όπως φαίνεται, καθολικής αποδοχής. Το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία των Αθηνών, με μία έκθεση κόλαφο, που επέδωσε στο Υπουργείο Παιδείας, εκθέτει ανεπανόρθωτα τους νεόκοπους ιστορικούς – συγγραφείς του βιβλίου, επισημαίνοντας 78 σημεία με τραγικά λάθη, ασάφειες και παραλήψεις, που συνιστούν, ασφαλώς, απαράδεκτη παραχάραξη της νεότερης ιστορίας του τόπου.
Παράλληλα, όλο και πληθαίνουν οι φωνές δασκάλων που αρνούνται να διδάξουν το βιβλίο στα σχολεία, αλλά και γονέων που ζητούν τα παιδιά τους να μάθουν την αληθινή ιστορία που διδάχθηκαν και οι ίδιοι και όχι ιστορία, κομμένη και ραμμένη στα ιδεολογικά μέτρα των συγγραφέων τους.
Το τελικό χτύπημα ήλθε από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, ο οποίος, όπως καταγράφηκε στον Τύπο, σε σχετικές δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, διατρανώνει την αντίθεσή του με το περιεχόμενο του βιβλίου, ζητώντας την άμεση διόρθωση ή και απόσυρσή του. Την ίδια στιγμή και ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός, αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, επιδεικνύοντας εθνική και πολιτική ευαισθησία.
Επιπλέον και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας ζήτησε την άμεση απόσυρση του επίμαχου βιβλίου, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (26/3/2007)

Κορυφή σελίδας


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ

Πατρικό μήνυμα για τον εορτασμό των 90 χρόνων των Εκπαιδευτηρίων «Δούκα» (26/3/2007), απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, στο οποίο, αναφέρει και τα εξής:
«Το Εκπαιδευτήριό σας έχει δώσει, ως σήμερα, ικανό αριθμό αποφοίτων, επιτυχημένων μελών της Ελληνικής κοινωνίας και έχει απασχολήσει στους κόλπους του εξίσου ικανό αριθμό Εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Το σχολείο του μέλλοντος με το σχολείο του παρελθόντος έχουν κάτι κοινό. Είναι Ελληνικά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το διεθνές Bacalaureat το οποίο υιοθετήθηκε και από τα Εκπαιδευτήρια «Δούκα» δεν καταλύει την Ελληνικότητα του σχολείου. Το Ελληνικό σχολείο φέρει στον πυρήνα του την πληρότητα της Ελληνικής ιστορίας και του Ελληνικού ήθους. Η διατήρησή τους εγγυάται τη συνέχιση της Ελληνικότητας της παιδείας την οποία απολαύσαμε και διακρατούμε για τις επερχόμενες γενιές…»

Κορυφή σελίδας


To Requiem του Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Όλοι οι αριστεροί που περιφέρονται στα Μ.Μ.Ε. προσπαθούν να επιβάλουν τον ψευδή ισχυρισμό τους, ότι τάχα δεν υπήρχαν «Κρυφά Σχολειά». Βεβαίως, δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν τυπικά κτίσματα λειτουργούντα ως «Κρυφά Σχολειά», με την ευνόητη τρομοκρατία των τυράννων. Λειτουργούσαν, όμως, ως σχολεία οι συνάξεις των παιδιών από τους κληρικούς στα διάφορα ναϊδρια. Εκεί όπου, με το φως των κεριών, δίδασκαν τα Ελληνικά γράμματα, την Ελληνική ιστορία και τα ιδανικά των αρχαίων προγόνων μας, κληρικοί και μοναχοί. Οι σημερινοί προπαγανδιστές αποσιωπούν το ότι ήταν κληρικοί ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παπαφλέσσας, ο Ησαϊας και αυτός ακόμη ο Κοσμάς ο Αιτωλός, του οποίου δε μνημονεύουν την ιδιότητα του Ιερομονάχου. Εμφανίζουν, δηλ. αυτόν άνευ ιδιότητος, ωσάν να επρόκειτο περί περιοδεύοντας παραματευτού. Με αυτήν την σκοπιμότητα παραλείπεται από την ιστορία η περιγραφή του μαρτυρικού θανάτου του Χρυσοστόμου Σμύρνης, καθώς και η γενοκτονία που εφήρμοσαν οι Τούρκοι σε βάρος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας…»


Βασίλειος Κόκκινος, τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου
«Αξία», αναδημοσίευση στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», 22/3/2007
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ