Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 171, 20 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΙΓΓΑΝΟΥΣ

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑ

«Η ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ»

«Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΟΝΙΚΗ»

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ»

ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ"Ετούτ' είν' ύστερη νυχτιά
όλα τ' αστέρια βγάνει"


Δείτε στο eikastikon πως αποτυπώθηκε ο αγώνας του ’21 στον καμβά. Μεγάλες δημιουργίες από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΘΙΓΓΑΝΟΥΣ

Τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (19/3/2007), συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο και κλιμάκιο της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία επέδωσε και ανθρωπιστική βοήθεια σε άπορες οικογένειες Αθιγγάνων, ενόψει του Πάσχα.
Απευθυνόμενος στους Αθιγγάνους ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Αποτελείτε σημαντικό κομμάτι της καρδιάς μας… θέλουμε να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων σας και να μοιραστούμε μαζί σας χαρές και λύπες, γιατί όλοι είμαστε παιδιά του Θεού και πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η Εκκλησία μας έχει μια μεγάλη αγκαλιά και την ανοίγει διάπλατα για όλα τα παιδιά Της, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις…»

Κορυφή σελίδας


Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑ

Στο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με δήλωσή του στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Σύλλογο των Αθιγγάνων (19/3/2007).
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «Είναι απαράδεκτο τα παιδιά μας να διδάσκονται παραχαραγμένη ιστορία, επειδή αυτό επιβάλουν κάποια κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί προέρχονται από την συλλογική συνείδηση του έθνους… Πράγματα τα οποία είναι γνωστά στην πατρίδα μας από αιώνες δε μπορεί να διαγραφούν επειδή το είπε ο οποιοσδήποτε. Αυτοί που γράφουν τα βιβλία πρέπει να μάθουν να σέβονται τη συνείδηση του έθνους και την ιστορική αλήθεια. Δεν είναι νοητό να μιλάμε για την επανάσταση του 1821 και να μη γίνεται λόγος για την συμβολή της Εκκλησίας. Ποιός έκανε την επανάσταση και ποιός διαφύλαξε μέσα στις συνειδήσεις των υπόδουλων Ελλήνων τον πόθο και την φλόγα της ελευθερίας, αν όχι η Εκκλησία με όλα τα μέσα που είχε στη διάθεσή Της, πέρα από τις θυσίες Της σε έμψυχο δυναμικό;…»

Κορυφή σελίδας


«Η ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ»

Λόγους βγαλμένους από την 33χρονη Αρχιερατική του εμπειρία απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προς τον νέο Μητροπολίτη Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο, κατά τη διάρκεια της εις Επίσκοπον χειροτονίας του στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (17/3/2007).
Μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος σημείωσε: «Το μυστικό της επιτυχίας σου είναι να επιδείξεις την πολύ σου αγάπη, τη θυσιαστική αγάπη υπέρ του Θεού και των ανθρώπων. Καλείσαι να εφαρμόσεις εκείνα που διδάχθηκες επί σειρά ετών προκειμένου και ως Επίσκοπος της Εκκλησίας να επιτύχεις όσα πέτυχες, ως τώρα και ακόμα περισσότερα…»
Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος στηλίτευσε την υποκριτική συνήθεια εκκλησιαστικών, δήθεν, προσώπων, οι οποίοι δε διστάζουν εκ των έσω, να πλήξουν την εκκλησιαστική ειρήνη επιδεικνύοντας «ζήλον ου κατ’ επίγνωσιν» και τόνισε: «Στις μέρες μας πλεόνασε η κακότητα των ανθρώπων, η διαβολή, η συκοφαντία, όλες αυτές οι αμαρτωλές επιδόσεις ανθρώπων, οι οποίοι, ενδεχομένως και μέσα από τον πύργο της Εκκλησίας, βάλουν εναντίον οποιουδήποτε ο οποίος, προς στιγμήν, θα φαινόταν ότι προορίζεται για να αναλάβει υπεύθυνες διακονίες στην Εκκλησία…»

Κορυφή σελίδας


«Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΔΙΑΚΟΝΙΚΗ»

Με λαμπρότητα και Εκκλησιαστική σεμνότητα τελέστηκε και η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών (18/3/2007).
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ομιλία του συμβούλευσε, πατρικώς, τον νέο Ιεράρχη και τού επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η αποστολή του Ορθοδόξου Επισκόπου δεν είναι η εξουσία αλλά η διακονία. Οι επιπολαίως κρίνοντες σταματούν στα φαινόμενα, στην λαμπηδόνα των λίθων της Αρχιερατικής μήτρας, στις τιμές δόξας και μεγαλείου τις οποίες επιφυλάσσει ο ευσεβής λαός μας στους αρχιποιμένες του. Όποιος σκέπτεται έτσι παραβλέπει το ουσιαστικό περιεχόμενο του Επισκοπικού λειτουργήματος, δηλ. τη διακονία και την υπηρεσία…»
Στη συνέχεια, προετοίμασε τον νέο Μητροπολίτη ως εξής: «Θα συναντήσεις ανθρώπους που θα πολεμούν την πίστη, την Εκκλησία. Και γι’ αυτούς ήρθε ο Χριστός στον κόσμο και αυτοί αποτελούν μέρος του ποιμνίου σου. Θα συναντήσεις και τους λεγόμενους θρησκευόμενους, αυτούς που όντως είναι κοντά στην Εκκλησία και στη ζωή τους είναι αγωνιστές και ακέραιοι, αλλά και ένα τμήμα τους που έχουν νοσηρά θρησκευτικότητα, αλλά και τους λίαν Ορθοδόξους οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι είναι οι «καθαροί» μέσα στην Εκκλησία, γι’ αυτό και, με ευκολία, επικρίνουν τους πάντες ακόμα και τους πνευματικούς πατέρες…»

Κορυφή σελίδας


ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ»

Εγκύκλιο προς τον Κλήρο και τον λαό της Μητροπόλεώς του απέστειλε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, σχετικά με υποτιθέμενη εύρεση του «οικογενειακού τάφου του Ιησού», από τον γνωστό χολιγουντιανό σκηνοθέτη Cameron.
Ο κ. Άνθιμος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «Για μια ακόμη φορά, μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και προ της παμμεγίστης εορτής του Πάσχα, τα κέντρα που εχθρεύονται την Χριστιανική πίστη και θέλουν να λείψει από την ζωή των Χριστιανικών κοινωνιών η Εκκλησία, εσχεδίασαν και ήδη εκτελούν μια «αρχαιολογική» σκηνοθεσία για να διακηρύξουν ότι βρήκαν τον τάφο του Ιησού Χριστού και άλλων προσώπων της εποχής του Κυρίου…
Ο επιχειρηματίας και φαντασιοκόπος Τζέιμς Κάμερον και ο συνεργός του εβραίος αρχαιολόγος, όπως και τόσοι όμοιοί τους στο παρελθόν, θα χαθούν μέσα στη λησμονιά και στην περιφρόνηση. Ας ευχηθούμε να μετανοήσουν ομολογώντας την αλήθεια…»

Κορυφή σελίδας


ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

Η συνεχιζόμενη συζήτηση για το διαβόητο βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και η αμφισβήτηση από μερίδα πολιτικών και όχι μόνο, του δικαιώματος της Εκκλησίας να εκφράζει την άποψή της για ζητήματα που αφορούν τον Ελληνικό λαό, προκάλεσε την παρέμβαση του Εκπροσώπου Τύπου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, Αρχιμ. Τιμοθέου Άνθη (15/3/2007), ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Οι λαοί που ξεχνούν τις ρίζες τους και δέχονται την παραχάραξη της ιστορίας τους, τί μέλλον μπορούν να έχουν; Ποιά άραγε είναι η προοπτική τους; Ο Ελληνικός λαός, πάντως, γνωρίζει άριστα τον ρόλο που διεδραμάτισε και διαδραματίζει η Εκκλησία για το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτής της χώρας, που όλοι ανεξαιρέτως αγαπούμε και υπηρετούμε. Γνωρίζει άριστα ότι, όταν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας ομιλούν για τέτοια ζητήματα, δεν ομιλούν για να θίξουν πρόσωπα, αλλά για να καυτηριάσουν καταστάσεις για τις οποίες, αύριο, μπορεί όλοι να μετανιώσουμε πικρά. Όσο μάλιστα και αν αυτοί στοχοποιούνται, δεν θα απεμπολήσουν την υποχρέωσή τους να απευθύνονται στο λαό για ζητήματα που αφορούν την ίδια την ύπαρξή του, στην ίδια την ταυτότητά του»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η σκλαβιά που έσπρωξε τους Έλληνες να ξεσηκωθούνε καταπάνω στον Τούρκο δεν ήτανε μονάχα η στέρηση και η κακοπάθηση του κορμιού, αλλά, απάνω από όλα, το ότι ο τύραννος ήθελε να χαλάσει την πίστη τους, μποδίζοντάς τους από τα θρησκευτικά χρέη τους, αλλαξοπιστίζοντάς τους και σφάζοντας ή κρεμάζοντάς τους, επειδή δεν αρνιόντανε την πίστη τους για να γίνουμε μωχαμετάνοι. Για τούτο, πίστη και πατρίδα είχανε γίνει ένα και το ίδιο πράγμα και η λευτεριά που ποθούσανε δεν ήτανε μονάχα η λευτεριά που ποθούνε όλοι οι επαναστάτες, αλλά η λευτεριά να διαφυλάξουνε την αγιασμένη πίστη τους, που με αυτήν ελπίζανε να σώσουνε την ψυχή τους. Γιατί, γι’ αυτούς, κοντά στο κορμί, που έχει τόσες ανάγκες και που με τόσα βάσανα γίνεται η συντήρησή του, υπήρχε και η ψυχή, που είπε ο Χριστός πως αξίζει περισσότερο από το σώμα, όσο περισσότερο αξίζει το ρούχο απ’ αυτό…»


Φώτης Κόντογλου
«Πονεμένη Ρωμιοσύνη»
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ