Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 170, 16 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΥΡΥΤΑΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ
ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ


Διαβάστε στη Μυριόβιβλο έργα του κορυφαίου μυστικού της Ορθοδοξίας.

Μάθετε ακόμη για τη ζωή και τη διδασκαλία του από τον καθηγητή Βασίλειο Τατάκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δύο νέους Μητροπολίτες εξέλεξε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος (15/3/2007) για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων Τριφυλίας & Ολυμπίας και Μεσσηνίας ύστερα από την παραίτηση του γηραιού Μητροπολίτου κ. Στεφάνου και την εκδημία του Μητροπολίτου κυρού Χρυσοστόμου, αντιστοίχως.
Νέος Μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας εξελέγη ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σταυρόπουλος, 48 ετών, Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, ο οποίος έλαβε 62 ψήφους.
Νέος Μητροπολίτης Μεσσηνίας εξελέγη ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Σαββάτος, 46 ετών, Ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έλαβε 42 ψήφους.
Οι χειροτονίες των δύο εψηφισμένων Μητροπολιτών θα τελεστούν στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, το Σάββατο και την Κυριακή 17 & 18/3/2007, αντιστοίχως, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.

Κορυφή σελίδας


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΥΡΥΤΑΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Πατρικό μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Συνεδριακό και Επαγγελματικό Τουρισμό, που διοργανώθηκε στην Αθήνα (15/3/2007), με θέμα «Ανθρώπινοι πόροι & Marketing: Κεντρικοί συντελεστές επιτυχίας του Συνεδριακού και Επαγγελματικού τουρισμού», απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Έλληνας, εκτός από διαχειριστής μιας ανεκτίμητης πολιτιστικής περιουσίας, είναι ο ίδιος φορέας ενός ευρύτατου και πολυτάλαντου πνεύματος, ιδιότυπου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Με πρώτο χαρακτηριστικό την ουσιαστική και όχι κατ’ όνομα μόνο δημοκρατικότητά του, μαθαίνει να είναι πολύγλωττος και προσδέξιμος σε ανθρώπους και νοοτροπίες ξένες και άγνωστες. Η ευρύνοια του Έλληνα και η γεωγραφική πολυμορφία του χώρου που ζει, του έχει δωρίσει το χάρισμα της γεφυροποίησης των διεστώτων και της μεταφοράς σκέψεων, λόγου και αγαθών, ώστε να είναι ο καλύτερος πνευματικός διακομιστής.
Τέτοιες αρετές ταιριάζουν κάλλιστα στην ανάληψη της διοργάνωσης και διεκπεραίωσης συνεδριακών άθλων και επαγγελματικών εκθέσεων, καθόσον, πέραν της πιθανής θεωρητικής εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας, ο Ελληνικός νους είναι προσφυής στην εξεύρεση λύσεων αμεσότητος σε απρόοπτα συμβάντα και οριακές καταστάσεις…»

Κορυφή σελίδας


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΜΗ ΣΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Με εγκύκλιό του προς τους Ιερείς της Μητροπόλεως Δημητριάδος (8/3/2007) ο Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, τούς καθιστά κοινωνούς των ποιμαντικών του προβληματισμών και αποφάσεων, σχετικά με την τέλεση ορισμένων Ιερών Μυστηρίων και Ακολουθιών της Εκκλησίας μας.
Σχετικά με την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου, ο κ. Ιγνάτιος, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Ο λαός μας είναι, εν πολλοίς, ακατήχητος περί τα ιερά δρώμενα. Έτσι εις την κατάληξιν του Αποστολικού αναγνώσματος «η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα…» συμβαίνουν πολλά γελοία και τραγικά ενίοτε. Ενημερώσατε τους μελλονύμφους ότι ο γάμος δεν είναι κινησις κομπλεξικής επικυριαρχίας, αλλά κενωτικής αγάπης και θυσίας. Τα δύο φύλα αλληλοσυμπληρώνονται, δεν καταπιέζουν και δεν εξουθενώνουν το ένα το άλλον…»
Σχετικά με το Μυστήριο του Βαπτίσματος ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Ο ανάδοχος του Βαπτίσματος είναι μόνον είς και δη αυτός που, κατά την ακολουθίαν του ποιήσαι κατηχούμενον, δίδει τας σχετικάς διαβεβαιώσεις ενώπιον του Θεού… ανάδοχοι δέ θα γίνονται δεκτοί ετερόθρησκοι, ή ετερόδοξοι, παιδία κάτω των 12 ετών και πρόσωπα τελέσαντα πολιτικόν γάμον…»
Σχετικά με την Εξόδιο Ακολουθία ο Σεβασμιώτατος παρατηρεί, μεταξύ άλλων: «Εις το αγγελτήριον των κηδειών ας γίνει σύστασις να αποφεύγεται η απεικόνισις ιερών μορφών (Εσταυρωμένου Κυρίου, Θεοτόκου κ.λπ.) και ιερών συμβόλων, διότι, μετά την παρέλευσιν της κηδείας ή του μνημοσύνου, ξεσχίζονται και καταπατούνται ασεβώς…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η Χριστιανική θρησκεία εσυντήρησεν εις τους Έλληνας και γλώσσαν και πατρίδα και αρχαίας ενδόξους αναμνήσεις και εξαναχάρισεν εις αυτούς την πολιτικήν ύπαρξιν, της οποίας είναι στύλος και εδραίωμα.
Το μεγαλύτερον από όλα τα συμφέροντα της πατρίδος μας, εκείνο δηλ. το οποίον εναγκαλίζεται και περιλαμβάνει ολόκληρον την μέλλουσαν ευδαιμονίαν της, είναι η Χριστιανική και εθνική εκπαίδευσις των νεοελλήνων…»


Ιωάννης Καποδίστριας
Πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ