Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 169, 13 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΟΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΙΝΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

ΤΑΥΤΙΣΗ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»ΒΑΣΟΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα στο έργο
του Βάσου Καπάνταη στη σελίδα
της Μυριοβίβλου και στο eikastikon
Έκθεση με έργα του γλύπτη φιλοξενεί
το Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο
της οδού Πειραιώς.
Από 7/3/2007 έως 6/5/2007


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΟΣ

Τη θεωρία της μετανεωτερικότητος στηλίτευσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλο, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου (11/3/2007). Αναφέρθηκε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η πίστη στο Θεό πρέπει να είναι ιδιωτική υπόθεση, χωρίς καμία εξωτερίκευση στη δημόσια ζωή.
«Η θεωρία αυτή επιδιώκει να δώσει μοναδική και αποκλειστική υπόσταση στην κρατική εξουσία, ώστε ανενόχλητη να μπορεί να καθοδηγεί το λαό σα ζαλισμένο κοπάδι... Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα εμφανίζεται δήθεν οπισθοδρομική διότι επηρεάζεται απ’ τη φωνή της Εκκλησίας και των πνευματικών Πατέρων. Γι’ αυτό επιθυμούν να αλλάξουν οτιδήποτε πάνω στο οποίο ο λαός θεμελίωσε την πρόοδό του... Σήμερα δεν αμφισβητείται μόνο η παρουσία της Εκκλησίας στη δημόσια ζωή του τόπου, αλλά και η έννοια του έθνους. Διότι τα έθνη, υποστηρίζουν όσοι τ’ αμφισβητούν, υπήρξαν δημιουργήματα άλλων εποχών που σήμερα δεν είναι απαραίτητα, έστω κι αν το έθνος αποτελεί τη συνεκτική έννοια του Ελληνισμού...»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΙΝΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ»

«Αν διατηρήσαμε γλώσσα, εθνική υπόσταση και ιστορία, το οφείλουμε στον παπά, στον καλόγερο και στο Κρυφό Σχολειό. Αυτά δεν πρέπει να λέγονται γιατί ενοχλούν τον γείτονά μας... Δεν είμαστε σοβινιστές, αλλά πατριώτες, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας γιατί βλέπουμε ότι όλα είναι οργανωμένα και συστηματοποιημένα, εντολές κέντρων που μάς διατάσσουν πώς πρέπει να ζούμε και να συλλογιζόμαστε»
Αυτά, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του στην Ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέου Γαλατσίου (9/3/2007). Αναφέρθηκε δε και στο διαβόητο βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι γεμάτο από νόθευση και παραποίηση των ιστορικών στοιχείων και προσπαθεί να μάς πείσει ότι όλα όσα πιστεύαμε ως τώρα θα πρέπει να τα απαρνηθούμε διότι τίποτα δεν είναι αληθινό...
Η μπόρα πήρε την Εκκλησία, τους Ιερείς, τους Πατριάρχες, το Κρυφό Σχολειό... Η διπλωματία σήμερα δεν επιτρέπει στα παιδιά μας να τα γνωρίζουν αυτά, αν έχουν θυσιαστεί δηλ. εκατομμύρια μαρτύρων της Εκκλησίας και της πίστεως για την ελευθερία, οι οποίοι προτίμησαν τον θάνατο από την αποστασία και την άρνηση. Οι ίδιοι αυτοί τεχνολόγοι έρχονται να δηλητηριάσουν την νεολαία, η οποία, μη έχοντας έρμα πνευματικό, παρασύρεται στον άνεμο, με αποτέλεσμα όσα βλέπουμε αυτές τις μέρες, όχι μόνο τις καταλήψεις ή την απομόνωση του κέντρου της Αθήνας, αλλά τα πιο σοβαρά που είναι η βεβήλωση του Άγνώστου Στρατιώτου, με παιδιά να ασεβούν στο μνημείο του έθνους, να καίνε την Ελληνική σημαία και προκλητικά να ασεβούν στα ιερά σύμβολα της πίστεως και της πατρίδος...
Αυτοί οι νεόκοποι τεχνολόγοι, δήθεν διανοούμενοι μάς διδάσκουν έχοντας το θράσος να υποστηρίζουν τις απόψεις τους όταν γνωρίζουν ότι όσα γράφονται στο εν λόγω βιβλίο ουδείς τα υποστήριξε και ακόμα και οι μαρξιστές στη χώρα μας τα έχουν αποδεχθεί...»

Κορυφή σελίδας


ΤΑΥΤΙΣΗ ΙΕΡΩΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Στα πλαίσια της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος λειτούργησε για τους καθηγητές και σπουδαστές της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου της εν λόγω Σχολής.
Κατά το κήρυγμά του ο Μακαριώτατος ζήτησε από τους σπουδαστές να ερευνήσουν βαθιά μέσα τους εάν πράγματι τούς καλεί ο Θεός να αναλάβουν το βαρύ ζυγό της Ιερωσύνης στον σύγχρονο κόσμο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Κάθε παιδί που αισθάνεται τον πόθο της Ιερωσύνης πρέπει να τον συνταυτίσει με τον πόθο της ιεραποστολής, δηλ. της σωτηρίας των ψυχών. Στην εποχή μας γίνεται προσπάθεια ν’ απαξιωθούν οι άνθρωποι της Εκκλησίας, με πολλούς τρόπους, όπως με την κίτρινη δημοσιογραφία, την γενίκευση και καταδίκη όλων για τα ανομήματα των λίγων, την είρωνα με την οποία αντιμετωπίζεται ο κλήρος, την προσπάθεια για την αναίρεση της πίστης στις ψυχές... Κάθε άνθρωπος που θέλει να γίνει κληρικός πρέπει να οπλιστεί με πίστη και υπομονή...»

Κορυφή σελίδας


ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: «ΛΑΘΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΑ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Εφημέριος» (Φεβρουάριος 2007), παραχώρησε ο Ευρωβουλευτής κ. Κων/νος Χατζηδάκης, εξ αφορμής της Ημερίδος που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος για τα 25 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνέντευξή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ένας δρων οργανισμός, με ευρύτερη κοινωνική δραστηριότητα. Θα ήταν, λοιπόν, παράλογο να αδιαφορεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επηρεάζεται από τις πολιτικές της... Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς όπου υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον και κοινός τόπος. Είναι οι πολιτικές που έχουν σχέση με το περιβάλλον, καθώς αφορούν στις επόμενες γενιές αλλά και την ίδια τη Δημιουργία. Είναι οι πολιτικές που αφορούν στη Βιοηθική και σε όλα τα συναφή ηθικά και πολιτικά ζητήματα που εγείρονται. Είναι η πολιτική της μετανάστευσης, δεδομένης της κοινωνικής δραστηριότητας της Εκκλησίας στον συγκεκριμένο τομέα. Αλλά είναι και η ευρύτερη ανθρωπιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Εκκλησία, μέσω της Αλληλεγγύης και της Αποστολικής Διακονίας, έχει αναπτύξει δραστηριότητα, εντός και εκτός της Ένωσης. Μέσω του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες, αλλά και των επαφών με την Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική Εκκλησία, η δράση της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να αποβεί επωφελής όχι μόν για την ίδια αλλά και για τους Ευρωβουλευτές, των οποίων το έργο υποβοηθά»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η συνύφανσις του ελληνικού έθνους με την Εκκλησίαν του εκορυφώθη κατά τους ζοφερούς χρόνους της μακράς και στυγνής του δουλείας, κατά τους οποίους η Εκκλησία περιέβαλεν υπό την σκέπην αυτής το ατυχήσαν έθνος και διέσωσεν εις τους κόλπους της, ως άλλη κιβωτός, μαζί με την πάτριον θρησκείαν και την εθνικήν γλώσσαν και την εθνικήν ενότητα και διετήρησεν, έστω και με αμόρφωτα όργανα και με «οστράκινα σκεύη» και, εν γένει, με ατελέστατα μέσα, αφενός αλώβητον την μνήμην του ενδόξου εθνικού παρελθόντος, αφετέρου δε άσβεστον τον πόθον προς την ελευθερίαν...

Όχι δε ολιγότερο παντός άλλου μέσου συνετέλεσεν η Εκκλησία εις την διατήρησιν ανεξαλείπτου της αυτοσυνειδησίας του έθνους και της μνήμης του ενδόξου παρελθόντος του και του προς την ελευθερίαν πόθου και διά της Παιδείας, η οποία υπήρξεν αντικείμενο αποκλειστικόν μέριμνες αυτής της Εκκλησίας. Αυτός ο Αδαμάντιος Κοραής, παρά τα υπ’ αυτού αμειλίκτως καυτηριαζόμενα ελαττώματα του Ελληνικού κλήρου ανωμολόγει: “Εις την Εκκλησίαν, ως κοινήν μητέρα, είναι το γένος προσκεκολλημένον και διά την θρησκεία και διά την μητρική φροντίδα την οποίαν δείχνει καθ’ εκάστην ημέραν υπέρ της Παιδείας του Γένους”»


Π.Ι. Μπρατσιώτης. Καθηγητής Πανεπιστημίου
Περιοδικό «Ελληνική Δημιουργία» Τεύχος 123, 15/3/1953
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ