Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 168, 9 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΚΛΙΣΕΙΣ Η Γ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

ΣΥΖΕΥΞΗ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΤΙΜΗΜΕΝΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ»ΒΑΣΟΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Δείτε το μεγάλο αφιέρωμα στο έργο
του Βάσου Καπάνταη στη σελίδα
της Μυριοβίβλου και στο eikastikon
Έκθεση με έργα του γλύπτη φιλοξενεί
το Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο
της οδού Πειραιώς.
Από 7/3/2007 έως 6/5/2007


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Επιστολή στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (27/3/2007), στην οποία εκφράζει τις απόψεις Της και κάνει τις προτάσεις Της, επί των αρχών της «Διακηρύξεως του Βερολίνου» που πρόκειται να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου από τους Αρχηγούς των Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει και τα εξής: «Η πρωτοβουλία αύτη αφορά εις την συμπερίληψιν εις την εν λόγω Διακήρυξιν μιας ουσιαστικής παραγράφου, εις την οποίαν θα αναφέρονται ρητώς αι αρχαί και αξίαι της Χριστιανικής Παραδόσεως διά την άχρι του νυν εξέλιξιν του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Άλλωστε, η επερχομένη επέτειος της συμπληρώσεως πεντήκοντα ετών από της ιστορικής υπογραφής της Συνθήκης της Ρώμης επιβάλει την εκ νέου θεώρησιν των Ευρωπαϊκών κοινών αξιών και την επανατοποθέτησιν του ανθρωπίνου προσώπου ως μέτρου διά την ορθωτέραν καλλιέργειαν του ιδεώδους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Προς τούτο, άπαντα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιθυμούμε την εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως υιοθέτησιν και υποστήριξιν του προτεινομένου κειμένου, το οποίον έχει ήδη προταθεί και από τας λοιπάς Χριστιανικάς Εκκλησίας της Ευρώπης εις άλλα εξ (6) Κράτη – Μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και παρακαλούμεν διά την ευαισθητοποίησιν Υμών εις το κρίσιμον τούτο θέμα διά το μέλλον της γηραιάς Ηπείρου και διά την ορθήν συνέχισιν της ιστορικής αυτής πορείας εις την τρίτην χιλιετίαν…»
Το προτεινόμενο υπό της Ιεράς Συνόδου κείμενο είναι το εξής: «Οι Ευρωπαϊκές αξίες έχουν την αρχή τους στις φιλοσοφικές και θρησκευτικές παραδόσεις, ιδιαίτερα στη Χριστιανική, οι οποίες έχουν διαμορφώσει την ήπειρό μας και παραμένουν μια ζωντανή πηγή από την οποία οι Ευρωπαίοι αντλούν τις αξίες τους»

Κορυφή σελίδας


ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΚΛΙΣΕΙΣ Η Γ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

Εγκύκλιο προς τον λαό απέστειλε η Ιερά Σύνοδος, εξ αφορμής της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων, η οποία θα διαβαστεί στους Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως, 11/3/2007). Στην εγκύκλιό Της γίνεται ειδική αναφορά στην ευλογία που λαμβάνει η οικογένεια εκείνη που θα προσφέρει ένα μέλος της στην Ιερωσύνη και στην Εκκλησία.
Χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει: «… Στην ανατολή του αιώνα μας, ἡ ανάγκη για καλούς Ιερείς, είναι επείγουσα και επιτακτική. Η διάβαση της θύρας της τρίτης χιλιετίας δεν αποτελεί για την Εκκλησία μας μία πορεία μέσα σε μια εκχριστιανισμένη οικουμένη, αλλά την έξοδό της προς ένα μεταχριστιανικό κόσμο.
Γι’ αυτό είναι ανάγκη επιτακτική όλοι να βοηθήσουμε στην δημιουργία και καλλιέργεια των Ιερατικών Κλίσεων στις ψυχές των νέων μας, πού αγαπούν την Εκκλησία και το τιμημένο ράσο και οραματίζονται να διακονήσουν στο Άγιο Θυσιαστήριο…
… Είναι μεγάλη ευλογία για τούς γονείς εκείνους, οι οποίοι προσφέρουν ένα παιδί τους στον Χριστό και την Εκκλησία Του. Είναι, επίσης, ιδιαίτερη ευλογία για την οικογένεια, όταν μία θυγατέρα τους γίνει πρεσβυτέρα. Καλούμε τις νέες κοπέλες να μην διστάζουν να έλθουν σε γάμο με έναν νέο, που εκδηλώνει την επιθυμία της Ιερωσύνης, διότι είναι μεγάλη ἡ τιμή και ἡ ευλογία πού θα έχουν κοντά στον Ιερέα σύζυγό τους. Όλοι έχουμε χρέος και ευθύνη για το θέμα αυτό. Δεν πρέπει μόνο να διαμαρτυρόμεθα ότι δεν έχουμε Ιερείς στα χωριά μας, ἤ ότι μερικοί Ιερείς δεν είναι άξιοι της αποστολής των, όταν εμείς οι ίδιοι δεν συμβάλαμε ούτε φροντίσαμε να υπάρχουν νέοι ενάρετοι για να γίνουν αύριο κληρικοί ευσεβείς…»

Κορυφή σελίδας


ΣΥΖΕΥΞΗ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μήνυμα προς την περιοδική έκδοση του Ιδρύματος Ελληνισμού απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο τοποθετείται επί του ιδεώδους της Ελληνικής Παιδείας.
Ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο νεοέλληνας, ο γαλουχημένος με την ελευθερία του Ελληνικού πνεύματος και βαπτισμένος στα ζωοποιά ιορδάνεια ρείθρα, έχει, εφ’ ενός μεν ζυμωθεί με το αρχαίο προζύμι, αφ’ ετέρου δε πλαστεί με τον αγιοπνευματικό πλάστη, ώστε να μη νοείται ούτε εθνικός ούτε εβραίος, αλλά μάλλον Έλλην Ορθόδοξος Χριστιανός.
Υπ’ αυτή τη σκοπιά, το Ίδρυμα Ελληνισμού υπηρετεί τον πρώτο στύλο της νεοελληνικής προσωπικότητας, το πότισμα δηλονότι, της αρχαιοελληνικής μνήμης και παιδείας, που συστήνει και ιδιοπροσωπεί τον Ευρωπαίο Έλληνα. Για τούτο, παρέχοντας μία ελληνοκεντρική ανθρωπιστική παιδεία συμβάλλουμε στην αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας πνευματικής ρίζας. Μέλημα δε της Εκκλησίας, για την ορθοπόδηση της προσωπικότητας, αποτελεί η συμπλήρωσή της με την παροχή και της Χριστοκεντρικής παιδείας…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Τον Πρόεδρο και την Γενική Γραμματέα της Διεκκλησιαστικής Επιτροπής για τους μετανάστες δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (8/3/2007) και τους εξέθεσε το έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην απορρόφηση του μεγάλου αριθμού των μεταναστών. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας των Εκκλησιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους μετανάστες.
Από την πλευρά τους τα μέλη της Επιτροπής ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Εκκλησία της Ελλάδος στον χώρο των μεταναστών και εξέφρασαν την επιθυμία να διοργανωθεί σύντομα στην Αθήνα Διεκκλησιαστικό Συνέδριο με θέμα τα προβλήματα των μεταναστών.

Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Επίκαιρο μήνυμα εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο αναφέρει και τα εξής:
«Εάν σήμερα εορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας είναι για να θυμηθούμε όλοι να εργαστούμε σε αυτή τη δίδυμη αλλοτρίωση αποστροφής και επικυριαρχίας. Αφ’ ενός μεν οι γυναίκες να μάθουν να αποδέχονται τον συνάνθρωπο άνδρα, αφ’ ετέρου δε οι άνδρες να απεμπολήσουν την τάση καθυπόταξης της συνανθρώπου γυναικός, καθυπόταξης και επικυριαρχίας που αστόχως επιβάλει εφ’ όλης της κτίσεως με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.
Ευχή της Εκκλησίας μας είναι η υπόμνηση αυτή να καταστεί περιττή και κάθε ημέρα να είναι ημέρα του ανθρώπου, του ενθέου και συναγγέλου ανθρώπου»

Κορυφή σελίδας


ΤΙΜΗΜΕΝΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μήνυμα, εξ αφορμής της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (8/3), εξέδωσε και ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.
Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ένα μήνυμα θέλουμε να μεταφέρουμε προς τις εορτάζουσες σήμερα γυναίκες και τούτο δεν είναι άλλο από τη θέση την οποία ο Χριστός εχάρισεν εις την Γυναίκα. Σε μια εποχήν κατά την οποία η γυναίκα εθεωρείτο «res» (πράγμα) ο Ιησούς Χριστός έθεσεν αυτήν στην ισότιμον μετά του τότε «αυθέντου», ανδρός θέσιν, διά να διακηρύξει αργότερα ο Απόστολος ημών Παύλος: «… ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες γαρ εις εστέ εν Χριστώ Ιησού».
Η τιμημένη αυτή θέσις της γυναίκας χρήζει σεβασμού τόσον υπό των ανδρών όσον και υπό των ιδίων των γυναικών. Ο σφετερισμός των διακριτών αλλά και αλληλοσυμπληρουμένων ρόλων τους είναι εις βάρος της εν Χριστώ ισοτιμίας των δύο φύλλων, άρα εναντίον της δημιουργίας, εφόσον την διασαλευθείσαν, ένεκα της πτώσεως των πρωτοπλάστων τάξιν, επανέφερεν εις την προτέραν και πάλιν κατάστασιν ο νέος Αδάμ, ο Ιησούς Χριστός…»

Κορυφή σελίδας


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Ένα ντοκουμέντο «φωτιά» έδωσε στην δημοσιότητα ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, που δίνει απάντηση στους διάφορους νεοφανείς «ιστορικούς», οι οποίοι, διά του διαβόητου βιβλίου ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, αμφισβητούν, εκτός των άλλων και την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Μονή της Αγίας Λαύρας.
Σε σχετική του ανακοίνωση (7/3/2007) ο κ. Αμβρόσιος επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «… Στις ημέρες μας η γραμμή Κίσινγκερ βρίσκει πλήθος υποστηρικτών, οι οποίοι, στο όνομα της ιστορικής έρευνας, με μία μονοκονδυλιά, σβήνουν την ένδοξη ιστορία της Εθνικής μας παλιγγενεσίας…»
Το ντοκουμέντο είναι «Η Διακήρυξη του Γερμανού, εξάρχου της πρώτης κατά την τάξιν Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, προς τον κλήρον και τους πιστούς της Πελοποννήσου, η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά την 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821».
Η Διακήρυξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Le Constitutionnel” των Παρισίων, στις 6 Ιουνίου 1821 και μεταξύ άλλων, αναφέρει: «… Αύριον, ακολουθούντες τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η γη είναι ηγιασμένη από το αίμα το ενδόξου Μάρτυρος Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάσει το θάρρος σας. Ίνα δε προστεθούν εις υμάς αι αναγκαίαι διά να αναζωογονηθήτε δυνάμεις, σάς απαλλάσσω από την νηστείαν της Τεσσαρακοστής, την οποίαν τηρούμεν.
Στρατιώται του Σταυρού, ότι καλείσθε να υπερασπισθήτε, είναι αυτό τούτο το θέλημα του Ουρανού! Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να είσθε ευλογημένοι και συγκεχωρημένοι από πάσας τας αμαρτίας σας»

Κορυφή σελίδας


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΑ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ»

Τα στελέχη της Ιεράς Συνόδου ενημέρωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασίμης για θέματα της αρμοδιότητός του (8/3/2007). Ο κ. Κασίμης εκθείασε την συνεργασία του Υπουργείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» σε ζητήματα κοινωνικής παρέμβασης και βοήθειας στο εξωτερικό λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Επιδιώξαμε πιο στενή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και αναπτύξαμε δράσεις που ωφελούν τον Ελληνισμό. Ανοίξαμε μαζί πόρτες τις οποίες από μόνη της η Πλατεία ίσως και να μη μπορούσε να ανοίξει»
Ο κ. Κασίμης σημείωσε, επίσης, ότι οι συνδυασμένες δράσεις μπορούν να ωφελήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα επειδή διεθνώς η Ορθόδοξη ομολογία είναι πιο ελκυστική, καθώς είναι η ομολογία της ανοχής και της αγάπης. Παρατήρησε, επίσης, ότι, με τη δράση της Εκκλησίας, μπορεί η χώρα μας να ασκεί ήπια πολιτική παρέμβασης σε χώρες και λαούς η επικοινωνία με τους οποίους, σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ χρήσιμη για την πατρίδα μας.
Ο κ. Υπουργός επεσήμανε τέλος, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στον διάλογο των κοινωνιών. «Μπορεί να υπάρξει παρέμβαση, μέσω διεθνών συνεδρίων και πρωτοβουλιών, που θα δείξουν ότι οι θρησκείες δε μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη πορεία των λαών, αλλά παράγων ενοποιητικός… Πρέπει να συνδέσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας σε κοινό δρόμο και να τις αξιοποιήσουμε για το καλό αυτού του τόπου»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Οι αξιόλογες προσπάθειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την εκπαίδευση, η οποία στους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της…, οι αγώνες της για τη διαφύλαξη της Χριστιανικής πίστης και την καθαρότητα της Ορθοδοξίας, τα μέτρα για το σταμάτημα των εξισλαμισμών, αποτελούν θεμελιακή συμβολή για την διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων. Οι Νεομάρτυρες, συχνό φαινόμενο της εποχής, που δέχονται τον μαρτυρικό θάνατο για την Χριστιανική πίστη, είναι συγχρόνως και οι πρώτοι εθνικοί ήρωες του νέου Ελληνισμού… Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται επικεφαλής έτσι, των δυνάμεων που οργανώνουν την άμυνα του Ελληνισμού και εξασφαλίζουν την διατήρησή του μέσα στις δύσκολες συνθήκες της κατάκτησης και συνδέεται άρρηκτα με το έθνος…»

Νίκος Σβορώνος
Μαρξιστής Ιστορικός
«Το Ελληνικό έθνος – Γένεση και διαμόρφωση του νέου Ελληνισμού»
Εκδόσεις «Πόλις», Αθήνα 2004, σελ. 84-85
ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ