Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 167, 6 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΚΟΙΝΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ»

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΟΥ

Η ΘΕΙΑ ΚΛΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ

ΕΡΓΟ ΙΕΡΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΟΙΑ Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ;

ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

«ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΡΓΥΡΙΟΝ ΚΑΙ ΧΡΥΣΙΟΝ. ΕΡΓΑ ΧΕΙΡΩΝ (ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ) ΑΝΘΡΩΠΩΝ»



ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΗΜΑ

Δείτε στο eikastikon περίτεχνα κεντήματα,
αληθινά αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης
από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΚΟΙΝΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΥΣ»

Μεγάλη συνέντευξη στο μηνιαίο περιοδικό «Κορινθιακοί Ορίζοντες» (Μάρτιος 2007), παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα.
Στην Θεολογικού περιεχομένου, κυρίως, συνέντευξή του, ο Μακαριώτατος απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την σημασία της διπλής εορτής της 25ης Μαρτίου, με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού, για την πίστη του σύγχρονου ανθρώπου κ.άλ.
Χαρακτηριστικά αναφέρει και τα εξής: «Στην Ελληνική παράδοση η θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η πρώτη σηματοδοτεί την έναρξη του μυστηρίου της Θείας Οικονομίας, που οδηγεί στην πνευματική αναγέννηση του ανθρώπου από τα δεσμά της αμαρτίας και στην εγκαθίδρυση των βάσεων για την σωτηρία του στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Η δεύτερη σηματοδοτεί την έναρξη του αγώνα των σκλαβωμένων Ελλήνων για την Εθνική τους παλιγγενεσία και την απελευθέρωση από την τουρκική δουλεία. Η σύνδεσή τους στη συνείδηση των Ελλήνων αποκαλύπτει την βαθειά ριζωμένη πίστη στη Θεία ενίσχυση για την διευθέτηση των ιερών, κατά καιρούς, αγώνων του Ελληνισμού για την κατάκτηση της ελευθερίας και την υπεράσπιση των απαράγραπτων δικαίων του.
Η ταύτιση των δύο αυτών συμβάντων συμβολίζει την απόλυτη εναρμόνιση Εκκλησίας και Έθνους, τους κοινούς αγώνες, τις κοινές θυσίες, κάθε φορά που οι ιστορικές συγκυρίες το απαιτούσαν. Γι’ αυτό και θεωρώ απολύτως άδικη και ανιστόρητη την συντονισμένη προσπάθεια, που συντελείται στις μέρες μας, για την αποσύνδεση των δύο αυτών ιερών μεγεθών, η συνεργασία των οποίων συνέδραμε στη συγγραφή λαμπρών σελίδων στην νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πατρίδος μας»

Κορυφή σελίδας


Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΟΥ

Με πληθωρικό και άκρως συγκινητικό τρόπο ο Κλήρος και ο λαός της Μεσσηνίας αποχαιρέτισαν τον εκλιπόντα Ποιμενάρχη τους κυρό Χρυσόστομο, η εξόδιος ακολουθία του οποίου τελέστηκε από τον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο, τη συμμετοχή πλειάδος Ιεραρχών, στον Καθεδρικό Ναό της Υπαπαντής Καλαμάτας (3/3/2007).
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο και την προσωπικότητα του εκλιπόντος Ιεράρχου, τον οποίο χαρακτήρισε «Πρύτανη της Ιεραρχίας» και τόνισε, μεταξύ άλλων: «Άνδρας αληθινός ευπατρίδης, ευγενικός εξαίρετος ιεράρχης, ιδανικός ποιμένας ψυχών και σωμάτων. Υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα στο στερέωμα των Ιεραρχών της λεγομένης παλαιάς Ιεραρχίας. Άνθρωπος τάξης, καθοδηγητικός, επέδειξε ως ιεράρχης όλα τα χαρίσματα και τα διοικητικά προσόντα. Συμπλήρωσε 50 έτη αρχιερατίας, 42 ως Ιεράρχης Μεσσηνίας, πρύτανης της Ιεραρχίας τα τελευταία χρόνια. Δεν περιορίστηκε στα ποιμαντορικά του καθήκοντα και με το λόγο του, την παρουσία του, δίδασκε όλους μας για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της Εκκλησίας και της κοινωνίας.
Υπήρξε αισθαντικός άνθρωπος, έβλεπε μπροστά του το χρέος απέναντι του ποιμνίου του, της Εκκλησίας, του λαού, υπήρξε πανταχού παρών, με αγάπη και προσήλωση στα θέσμια της Εκκλησίας, υπήρξε σεμνός και αυστηρός με τον εαυτό του.
Την περίοδο των σεισμών, όταν το Επισκοπείο επλήγη από αυτόν, ο ίδιος έμεινε σε αντίσκηνο και δεν δέχθηκε να μετακινηθεί έως ότου και ο τελευταίος Μεσσήνιος έφευγε από τη σκηνή του και αυτό από υπερβολική αγάπη και ευαισθησία στο ποίμνιό του.
Ήταν προσηλωμένος στη ζωή της πόλης και της περιοχής, ζούσε για τη Μεσσηνία, την Εκκλησία, τα γράμματα, την Παιδεία, τα κοινωνικά προβλήματα, το έθνος και την πατρίδα
Ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύσει και να αναδείξει στη Μητρόπολη αυτή αντάξιο διάδοχο…»

Κορυφή σελίδας


Η ΘΕΙΑ ΚΛΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ


Με τους σπουδαστές οι οποίοι φοιτούν στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και σχολές της Ελλάδος, επικοινώνησε, με μήνυμά της, η Ιερά Σύνοδος, εξ αφορμής της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων. Σ’ αυτό αναφέρονται και τα εξής:
«Στο μεγάλο αυτό σταυροδρόμι της ζωής σας βρεθήκατε να μαθητεύετε στα εκκλησιαστικά σχολεία και στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές. Στους χώρους αυτούς καλείσθε να σπουδάσετε και να εντρυφήσετε στην αλήθεια των πραγμάτων, να οξύνετε το νου σας και να προετοιμασθείτε για τη μεγάλη αποστολή. Διότι ἡ Εκκλησία κάποια μέρα θα καλέσει πολλούς από σας να τούς αναθέσει την ιερή παρακαταθήκη, τη μέγιστη κληρονομιά, τη διακονία του Χριστού και των αδελφών του των ελαχίστων…
… μην αμελείτε για το χάρισμα της Θείας κλίσεως, πού εμφύτεψε στην καρδιά σας ὁ Χριστός. Καλλιεργείστε τη Χάρη του Αγίου Βαπτίσματος και του Θείου Χρίσματος. Σταθείτε εδραίοι και δυνατοί στην πίστη, γίνετε «Θεού γεώργιον και Θεού οικοδομή» (Α´ Κορ, 3,9). Ελάτε όσοι έχετε τις προϋποθέσεις να πυκνώσετε τη χορεία των αξίων και αγωνιστών κληρικών. Ελάτε να διακονήσετε «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» το ιερό θυσιαστήριο. Κι αν κάποιοι από σας δεν καταφέρουν να εισέλθουν στην ιερωσύνη μπορούν να προσφέρουν από άλλο μετερίζι στην Εκκλησία του Χριστού. Υπάρχουν πολλά διακονήματα στην Εκκλησία, αλλά και την κοινωνία…»

Κορυφή σελίδας


ΕΡΓΟ ΙΕΡΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αντίστοιχο μήνυμα, με την ευκαιρία της Εβδομάδος των Ιερατικών Κλίσεων απέστειλε η Ιερά Σύνοδος και προς τους Εκπαιδευτικούς της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, στο οποίο επισημαίνει και τα εξής:
«Ας επιτραπεί δε να υπογραμμίσουμε, ότι ὁ 21ος αιώνας, πού μάς επιφυλάσσει περαιτέρω εκπληκτικές - εκρηκτικές αλλαγές και ως εκ τούτου γίνεται περισσότερο απαιτητικός, είναι ὁ χρόνος στον οποίο καλείται η Εκκλησία μας να πορευθεί ως κιβωτός σωτηρίας και να δράσει με τούς ανθρώπους της και ιδιαίτερα τούς ποιμένες της, χωρίς βεβαίως να συσχηματίζεται με τον κόσμο, αλλά προσλαμβάνοντάς τον να τον εκκλησιοποιεί και να τον μεταμορφώνει πραγματώνοντας έτσι τη Βασιλεία του Θεού μέσα σ’ αυτόν. Μέσα σ’ ένα τέτοιο κόσμο καλείται να αποδώσει καρπούς το δικό σας σημερινό έργο ως εκπαιδευτικών λειτουργών της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως. Προφανώς ἡ ευθύνη των Σχολαρχών όλων των βαθμίδων της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως έχει ειδική βαρύτητα και οπωσδήποτε δεν αποτελεί απλή διαχείριση διοίκησης και τρόπον τινά εξουσίας, αλλά έργο διακονίας ιερής, λεπτής, και εξειδικευμένης…
… Οπωσδήποτε ως Ιερά Σύνοδος παρακολουθούμε με άγρυπνο βλέμμα την όλη εξέλιξη της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και βεβαίως είμαστε ανοικτοί σε κάθε γόνιμη πρότασή Σας πού μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση την ιερή αυτή υπόθεση της προετοιμασίας των στελεχών (κληρικών και λαϊκών) της Εκκλησίας μας. Φυσικά και δεν μάς διαφεύγουν οι πολλές ελλείψεις και δυσκολίες του χώρου. Όμως, αμετάκλητη απόφασή μας είναι να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αντιμετώπισή τους…»

Κορυφή σελίδας


ΠΟΙΑ Η ΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ;

Την διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος της σωτηρίας του ανθρώπου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων (4/3/2007).
Ως εκφραστή της Ορθόδοξης άποψης πρόβαλε τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος αντιπαρατέθηκε στον Δυτικό μοναχό Βαρλαάμ, που ήταν εκφραστής της άποψης ότι ο άνθρωπος σώζεται από τα έργα του και την λογική του, λέγοντας ότι ο άνθρωπος σώζεται από τη Χάρη το Θεού. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «Η εποχή μας είναι αυτή που δόξασε τον άνθρωπο, που έκανε τόσες προόδους μέσα από την επιστήμη, την τεχνολογία, τα γράμματα, μέχρι ενός ορίου. Όλα αυτά δεν είναι τόσο χρήσιμα για τη σωτηρία της ψυχής, είναι χρήσιμα μόνο για τις ανέσεις της ζωής. Για τον Θεό έχει αξία η καλλιέργεια της ψυχής, του έσω της καρδίας ανθρώπου, των αρετών, βάσει των οποίων μπορούμε, μέσα από την Εκκλησιαστική – λειτουργική ζωή, να αποκτήσουμε την εμπειρία της παρουσίας του θεού στη ζωή μας…»

Κορυφή σελίδας


ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ

Τους μαθητές και τις μαθήτριες από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γέφυρες Πολιτισμού 2006», βράβευσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/3/2007).
Απευθυνόμενος στα παιδιά ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Η προσπάθειά σας έδειξε ότι αθόρυβα, μέσα από τις ενορίες και την Χριστιανική πίστη, εκπορεύονται έργα πολιτισμού στα οποία πρωτοστατούν νέα παιδιά που εκφράζονται για θέματα που απασχολούν όχι μόνο την πατρίδα μας αλλά και όλη την ανθρωπότητα, όπως ναρκωτικά, πόλεμος, υποσιτισμός, δουλεμπόριο, εκμετάλλευση παιδιών κ.άλ.
Είστε παιδιά άξια συγχαρητηρίων γιατί τα έργα σας δείχνουν τις ανησυχίες και τις ελπίδες για έναν κόσμο καλύτερο στο μέλλον. Εύχομαι η κοινωνία που θα δημιουργήσετε να είναι καλύτερη και από άποψη ποιότητας αλλά και έκφρασης και εικόνας…»

Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Την Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (2/3/2007) και μίλησε προς τους διδάσκοντες και διδασκομένους.
Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «Στις Εκκλησιαστικές Σχολές αυτές διδάσκονται μαθήματα χρήσιμα στους ποιμένες της Εκκλησίας, γιατί μάς χρειάζεται Κλήρος με ευλάβεια, πίστη, παραδοσιακότητα και σύγχρονες ιδέες, ώστε, διαμέσου των σύγχρονων νέων μεθόδων επικοινωνίας, να μιλά στο σύγχρονο άνθρωπο... Δε νοείται ο αυριανός ιερέας να μη γνωρίζει τις νέες επιστήμες, όπως η βιοηθική, η πληροφορική, η οικολογία και άλλες… Οι αυριανοί πτυχιούχοι αυτών των Ακαδημιών πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν προσλάβει τις απαραίτητες γνώσεις και το ήθος για να ασκήσουν με επιτυχία το ποιμαντικό, ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο μέσα σε μία κοινωνία αμφιβόλων λογισμών σε ό,τι αφορά την πίστη μας». Και κατέληξε: «Εύχομαι, ελπίζω και προσδοκώ οι Σχολές αυτές να γίνουν Σχολές ιδεώδεις, μέσα στις οποίες θα καλλιεργείται το ορθόδοξο και λατρευτικό ήθος, η θεολογική επιστήμη και η πρακτική ποιμαντική».

Κορυφή σελίδας


«ΤΑ ΕΙΔΩΛΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΡΓΥΡΙΟΝ ΚΑΙ ΧΡΥΣΙΟΝ. ΕΡΓΑ ΧΕΙΡΩΝ (ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ) ΑΝΘΡΩΠΩΝ»

«Στην Παναγία, που λειτούργησε ως δοχείο της Χάριτος του Θεού, οφείλουμε τη λύτρωσή μας από τη βάρβαρη θρησκεία των ειδώλων, διότι έφερε τον Χριστό στον κόσμο, τον διδάσκαλο της αληθείας, που φώτισε τα σκοτάδια του κόσμου, στα οποία ζούσε η ανθρωπότητα και κήρυξε την μόνη αληθινή πίστη».
Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο κήρυγμά, του, κατά την ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, στον Ι. Ναό Αγίας Ζώνης Κυψέλης (2/3/2007) και συνέχισε: «Οι φανταστικοί «Θεοί», που προήλθαν από την επιθυμία των ανθρώπων να πιστέψουν και να λατρέψουν κάτι ανώτερο από αυτούς, οδήγησε και τους δικούς μας προγόνους να φανταστούν θεότητες, όπως το αρχαίο Ελληνικό δωδεκάθεο, που, όλοι ξέρουμε πως δεν ήταν υπαρκτές προσωπικότητες, αλλά γεννήματα της φαντασίας των ανθρώπων… Χάρη στην Παναγία ήλθε στον κόσμο ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας Χριστός, του οποίου η διδαχή είναι απαράμιλλη και ο οποίος εκ Θεού ήλθε, Θεός ων και ο ίδιος, για να μας αποκαλύψει την κεκριμένη αλήθεια. Αυτή είναι η βασική διαφορά που υπάρχει μεταξύ του Χριστιανισμού και των υπολοίπων θρησκειών…
Μέσα μας πρέπει να καλλιεργούμε αισθήματα ευγνωμοσύνης προς την Παναγία, γιατί αυτή, ως εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους υπούργησε, υπηρέτησε το μεγάλο μυστήριο της σωτηρίας μας. Απ’ το άλλο μέρος, να ενισχύουμε την πιστότητά μας στην Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας η οποία έχε διατηρήσει όλα όσα ο Κύριος και οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας δίδαξαν διαχρονικά…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ


«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ντροπή για ένα γέρο, από του να μην έχει να παρουσιάσει άλλη απόδειξη πως έζησε, παρά μόνο τα χρόνια του»

Σενέκας












ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ