Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 166, 2 Μαρτίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΝΕΑ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
ο πρώτος Έλληνας Ευρωπαϊστής


Διαβάστε την ομιλία του Μακαριωτάτου
για τον πρώτο Κυβερνήτη της χώρας.

Ζάππειο Μέγαρο, 27/2. Εκδήλωση
για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ

Φτωχότερη είναι πλέον η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την εις Κύριον εκδημία του Μητροπολίτου Μεσσηνίας κυρού Χρυσοστόμου (28/2/2007), σε ηλικία 89 ετών, Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
Ο εκλιπών Ιεράρχης, καταγόταν από την Εύβοια, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών, ενώ διετέλεσε Πρωτοσύγκελος και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Μεσσηνίας και Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου. Το 1957 εξελέγη Επίσκοπος Θαυμακού και το 1965 Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
Πληροφορηθείς το γεγονός, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «… Ο μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε εξέχον μέλος της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, πολυτάλαντη προσωπικότητα και ακάματος εργάτης του αμπελώνα του Κυρίου. Ασκητικός, ανιδιοτελής, στοργικός, ακραιφνής εκφραστής της Ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, με γνήσιο Εκκλησιαστικό φρόνημα, λόγιος, ευγενής, εκκλησιαστικός, με αδάμαστη θέληση και αγάπη. Η Εκκλησία της Ελλάδος στερείται ενός πολυτίμου στελέχους Της…»
Η εξόδιος ακολουθία του πολιού Ιεράρχου θα τελεστεί το Σάββατο 3/3/2007, στις 11 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Κυρίου Καλαμάτας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Μεσσηνίας ορίστηκε ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας & Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Κορυφή σελίδας


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Βαρυσήμαντη εισήγηση για τα «σοβούντα σύγχρονα Εκκλησιαστικά προβλήματα αμέσου αντιμετωπίσεως» έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στην Ιερά Σύνοδο (28/2/2007).
Αφού μίλησε για την επικρατούσα διεθνή κατάσταση, εξ απόψεως Χριστιανικής θρησκείας, καθώς και στην ολοένα αυξανόμενη τάση αποχριστιανισμού της Ευρώπης και αφού περιέγραψε και την επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, η θρησκευτική κατάσταση της οποίας είναι πολύ καλύτερη αναφορικά με την Ευρώπη, αναφέρθηκε στα στοιχεία «τα οποία συνιστούν τα συμπτώματα της κρίσεως στην Εκκλησία μας και συγκεκριμένα τις Ιερατικές κλίσεις, το μορφωτικό επίπεδο των Κληρικών μας, την κρίση στα Κατηχητικά Σχολεία και τη Νεολαία μας, την ανάγκη ενδυνάμωσης του λαϊκού στοιχείου κα το Ορθοδόξου Μοναχισμού, την θεσμική αναδιοργάνωση των δομών της Εκκλησίας (επέκταση Συνοδικότητας σε Ιερείς και λαϊκούς, όριο ηλικίας 80 ετών για τους Ιεράρχες που θα εκλεγούν από τούδε και στο εξής). Τόνισε δε την ανάγκη της οικονομικής αυτοδυναμίας της Εκκλησίας, την ανάπτυξη περαιτέρω του κοινωνικού έργου Της και τέλος, το ουσιαστικότερο άνοιγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τις άλλες Ομολογίες και τα άλλα θρησκεύματα με στόχους α) την μαρτυρία της Ορθοδόξου πίστεως και β) την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων»

Κορυφή σελίδας


Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΩΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Συλλήβδην τα μέλη της Δ.Ι.Σ. (27/2/2007) καταδίκασαν και αποδοκίμασαν τις απαράδεκτες, κατά του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, δηλώσεις του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου, περί δήθεν συμμετοχής του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο παραδικαστικό κύκλωμα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Μακαριώτατος «εξέφρασε την θλίψη αλλά και την αγανάκτησή του για την έστω και απρόσφορη απόπειρα του Σεβ. Ζακύνθου να τον εμπλέξει συκοφαντικώς, στη γνωστή υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Τον κάλεσε δε και τον προκάλεσε ή να φέρει τώρα τις αποδείξεις των έωλων ισχυρισμών του – διαφορετικά θα δικαιούται να τον καταγγείλει ως επαίσχυντο συκοφάντη του – ή με γενναιότητα να τους αποδοκιμάσει ρητώς».
Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τον αποδοκιμασθέντα Ιεράρχη να υποβάλει γραπτές εξηγήσεις επί της υποθέσεως.

Κορυφή σελίδας


ΝΕΑ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Ακόμη μία φορά, παραμονές του Πάσχα, επιχειρείται η γνωστή, καθιερωμένη και καλά σκηνοθετημένη απόπειρα σκανδαλισμού του φρονήματος και της πίστης των ανά τον κόσμο Χριστιανών, με ευθείες βολές κατά της Θεανδρικότητας του Ιδρυτού και θεμελιωτού της Χριστιανικής Εκκλησίας Ιησού Χριστού.
Αυτή τη φορά ο γνωστός για τα κινηματογραφικά ναυάγια χολιγουντιανός σκηνοθέτης James Cameron ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε τον οικογενειακό τάφο του Ιησού, στον οποίο δήθεν ενταφιάστηκαν ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του!!! Μάλιστα, για να διαφημίσει το γεγονός, σκηνοθέτησε και σχετικό ντοκιμαντέρ το οποίο, προφανώς, θα μοσχοπουλήσει. Άλλος ένας, από τους πολλούς, που χρησιμοποιούν ευαίσθητα ζητήματα πίστεως για να θησαυρίσουν.
Η Ιερά Σύνοδος «εξέφρασε την θλίψη Της για το ανιστόρητο του ισχυρισμού, για το αντιεπιστημονικό και ανυπόστατο της υποθέσεως αυτής, η οποία στόχο έχει να πλήξει όσα εξακριβωμένα από τον 1ο αιώνα και επιστημονικώς ηλεγμένα, έχουν παραδοθεί στην Εκκλησία και αποτελούν την πίστη μας…» (1/3/2007)
Σχολιάζοντας το θέμα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος μίλησε για «ανόητα πράγματα». Από την μεριά του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος δήλωσε ότι «Έχουμε μια καλοφτιαγμένη «αρχαιολογική σκηνοθεσία» για την διαφημιστική προβολή ενός κινηματογραφικού έργου και τίποτα περισσότερο…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Την 9η Διεθνή Έκθεση για την Εκπαίδευση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διοργανώνει στο Μαρούσι η EuroPαrtners (1 – 4/3/2007).
Σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι «Παιδεία σημαίνει πολιτισμός, γνώση αληθειών, μόρφωση, επιμέλεια και καλλιέργεια του έσω ανθρώπου… Η αληθής Παιδεία αποβλέπει στην καλλιέργεια του ήθους του ανθρώπου και το σημείο αυτό οφείλουμε να το προσέξουμε και στις μέρες μας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θέλουμε μια Παιδεία ελευθερίας, δικαίου, ισότητος, ανδρείας, σωφροσύνης, μεγαλοψυχίας, πραότητος, φρόνησης και σοφίας. Μια τέτοια Παιδεία πραγματικά συντελεί στον εξανθρωπισμό της κοινωνίας και όχι στον εκβαρβαρισμό της. Έτσι ο άλλος, ο όποιος άλλος, για τον παιδευμένο με την ανθρωπιστική Παιδεία, δεν είναι εχθρός και αντίπαλος, αλλά καθίσταται σύμμαχος και φίλος και εικόνα Θεού…»

Κορυφή σελίδας


ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Άκρως επιτυχημένη ήταν η διημερίδα που διοργάνωσε ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων & Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Ζάππειο (27 & 28/2/2007) για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενότητας, με θέμα «Ο Καποδίστριας και η Ευρωπαϊκή ιδέα».
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος και μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, καθώς και έγκριτοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτου της ελεύθερης Ελλάδος και παρατήρησε: «Ο Καποδίστριας, ως κύριο σκοπό της εκπαίδευσης των Ελλήνων, έθετε την μύηση των μαθητών στην Ορθόδοξη πίστη και τη λατρεία της Εκκλησίας. Αλλά εφρόντιζε, επίσης, να γίνεται σεβαστός και ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του Γένους. Υποστήριζε πως ευθύνη και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να δείχνει ότι “η Χριστιανική θρησκεία εσυντήρησεν εις τους Έλληνας και γλώσσαν και πατρίδα και αρχαίας ενδόξους αναμνήσεις και εξαναχάρισεν εις αυτούς την πολιτικήν ύπαρξιν, της οποίας είναι στύλος και εδραίωμα”…
Ας μη θεωρηθεί η Εκκλησιαστική πολιτική του Καποδίστρια μια πολιτική παραχώρηση προς την Εκκλησία. Ήταν βαθύτατη πίστη του ότι “το μεγαλύτερον από όλα τα συμφέροντα της πατρίδος μας, εκείνο δηλαδή το οποίον εναγκαλίζεται και περιλαμβάνει ολόκληρον την μέλλουσαν ευδαιμονίαν της, είναι η Χριστιανική και εθνική εκπαίδευσις των Ελληνοπαίδων”…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Επιστολή στον Μακαριώτατο κ. Χριστόδουλο (28/2/2007) απέστειλε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Τράιαν Μπασέσκου, σε απάντηση του συγχαρητηρίου μηνύματος του Αρχιεπισκόπου, εξ αφορμής της εισόδου της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρουμάνος Πρόεδρος σημειώνει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Τρίτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος, που θα λάβει χώρα στο Σίμπιου, την Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του πολιτισμού, αποτελεί ένα μεγάλο και σοβαρό γεγονός για την Ευρώπη και την Ρουμανία, το οποίο μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε μαζί την ανάγκη να αποτιμήσουμε την κληρονομιά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και των άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό στόχο της ενότητας μέσω της διαφορετικότητας…»
Εξ άλλου, σε αντίστοιχη επιστολή του ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Αθήνα κ. Γκεόργκε Τσιάμπα σημειώνει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να Σάς εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για την ουσιώδη συμβολή σας στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρουμανίας και Ελληνικής Δημοκρατίας.
Με μεγάλη ευχαρίστηση ανακαλώ τον ενδιαφέροντα και εποικοδομητικό διάλογο, που απέδειξε ότι Εσείς, Μακαριώτατε, είστε ένας αληθινός και αφοσιωμένος υποστηρικτής της ειρήνης και της ευημερίας της περιοχής μας κα ένας πιστός φίλος του Ρουμανικού λαού…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ


«Η ελευθερία και η Δημοκρατία γίνονται ανίερες όταν τα χέρια τους βάφονται κόκκινα με αίμα αθώων»

Μαχάτμα Γκάντι


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ