Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 165, 27 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ»

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: «ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ
Διημερίδα για τα 50 χρόνια
Ευρωπαϊκής ενότηταςΖάππειο Μέγαρο, 27 και 28 Φεβρουαρίου
στις 6.30 το απόγευμα
Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η εορτή της Ορθοδοξίας, με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, όπου τελέστηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία και η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων (25/2/2007), προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου. Το «παρών» στις λατρευτικές εκδηλώσεις έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εκφώνησε το Σύμβολο της Ορθοδόξου Πίστεως, η Υπουργός και ο Υφυπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και Γεώργιος Καλός, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, η Υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, εκπρόσωποι των κομμάτων, οι Πρέσβεις των Ορθοδόξων κρατών και άλλοι επίσημοι.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος τόνισε και τα εξής: «Η βεβαιότητα της Αναστάσεως δεν είναι αμάρτυρη. Είναι η εμπειρία της Εκκλησίας. Είναι η έκπληξή μας μπροστά στο μυστήριο της Εκκλησίας, που 2000 χρόνια τώρα, δεν σώζεται, σώζει. Δεν καθαρίζεται, καθαρίζει. Η Εκκλησία δεν φοβάται τη ζωή από τότε που ο Χριστός φώναξε: «Στον κόσμο θα συναντήσετε θλίψη, κουράγιο, όμως, εγώ τον νίκησα τον κόσμο». Η Εκκλησία δεν σαστίζει από τις αμαρτίες των πιστών της, τις ξεπλένει όσες και να είναι: «και αν είναι κόκκινες σαν το αίμα», λέει η Αγία Γραφή, «θα τις κάμω λευκές σαν το χιόνι». Η Εκκλησία δεν φοβάται ούτε τον θάνατο, μετέβαλε το ανθρώπινο σώμα σε ναό, μετέτρεψε τον θάνατο σε ύπνο και τα νεκροταφεία σε κοιμητήρια. Και ο παιάνας της Αναστάσεως διαπερνά τους αιώνες, ευτελίζοντας όλες τις ανθρώπινες διακηρύξεις, καθώς και τον μηδενισμό της τέφρας.
2000 χρόνια είναι χρόνια πολλά, πάρα πολλά, για να διατηρηθούν όλα αυτά, αν δεν είναι αληθινά! Και η Εκκλησία συνεχίζει τον ανηφορικό της δρόμο, φορτωμένη με την σκουριά των φίλων της και με τη λάσπη των εχθρών της. Συνεχίζει «καταδικασμένη», καθώς είναι από τον Θεμελιωτή της, να μη γνωρίσει θάνατο ποτέ! Να βλέπει κάτω από τα πόδια της λαούς, φυλές και γλώσσες, πολιτισμούς ολάκερους να περνούν και να χάνονται πίσω της στο γύρισμα των χρόνων. Όλα να αλλάζουν μα η ίδια να προχωράει σ’ ένα φυσικό τέλος, για το οποίο πάλι μάς βεβαιώνει ότι θα ΄ναι η Αρχή!…»

Κορυφή σελίδας


ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ»

Το μεσημέρι της Κυριακής της Ορθοδοξίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας παρέθεσε επίσημο πρόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στο οποίο παρακάθισαν η Υπουργός και ο Υφυπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και Γεώργιος Καλός και άλλοι επίσημοι.
Προσφωνώντας την Ιερά Σύνοδο ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι «Ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία είναι μία βαθύτατα κοινωνική θρησκεία. Δεν είναι δόγμα που τα άτομα θα μπορούσαν να υιοθετήσουν για προσωπικούς και ατομικούς σκοπούς. Από την αρχή ο Χριστιανισμός είχε κοινωνικό χαρακτήρα, ήταν κοινότητα, δηλ. Εκκλησία…
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκκλησία έχει τόσο μεγάλο κοινωνικό και προνοιακό έργο από τη σύστασή της έως σήμερα… Μέσα στην Εκκλησία παύει να υπάρχει ο περιχαρακωμένος στο εγώ του άνθρωπος. Η Εκκλησιαστική ζωή χαρακτηρίζεται από τον ανθρωπισμό, τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη. Ο Χριστιανός δεν έχει δικαίωμα να κλείνε τα μάτια μπροστά στις ανάγκες των συνανθρώπων του…»
Από την μεριά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος επεσήμανε ότι «Στην ιστορία μας Πολιτεία και Εκκλησία, ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου, υπήρξαν συνδεδεμένες και με διακριτούς ρόλους. Η Εκκλησία είναι Θείο καθίδρυμα που άπτεται, παραλλήλως, και των καθημερινών προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Στην Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα αξιοσέβαστο κοινωνικό έργο, τα οποίο εδράζεται επί της αγάπης την οποία δίδαξε ο Κύριος και αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Σήμερα στην Ελλάδα η Εκκλησία, μετά το κράτος, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, που αναπτύσσει ολόκληρο δίκτυο ιδρυμάτων και λοιπών δραστηριοτήτων, που αναφέρονται στην επούλωση των κοινωνικών πληγών και στην προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών στους έχοντες ανάγκη…»
Επίσημο δείπνο, επίσης παρέθεσε, εξ αφορμής της εορτής της Ορθοδοξίας ο Ρώσος Πρέσβης κ. Αντρέι Βντόβιν στη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα (26/2/2007). Το δείπνο αυτό γίνεται κάθε χρόνο σε ανταπόδοση αντίστοιχης δεξίωσης που παραθέτει η Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα προς τιμήν του Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλεξίου.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΠΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ»


Το πνεύμα του Ευρωπαϊκού ουμανισμού, που υπόσχεται πολλά, υπερτονίζει τον ανθρώπινο νου, την γνώση και την δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου, περιέγραψε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την ομιλία του στην ακολουθία της πρώτης Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών (23/2/2007).
«Η αποτυχία αυτού του συστήματος», επεσήμανε ο Μακαριώτατος, «αποκαλύπτει ότι πάνω από τις ανθρώπινες δυνάμεις είναι η παρουσία του Θεού. Αυτή είναι η θεωρία της Εκκλησίας, που διδάσκει ότι ναι μεν ο άνθρωπος έχει δυνάμεις και χαρίσματα, υπάρχουν, όμως, προβλήματα που λύνονται μόνο με την επέμβαση της χάριτος του Θεού. Σ’ αυτόν καταφεύγουν οι άνθρωποι του Θεού, χωρίς, φυσικά, να εγκαταλείπουν τον προσωπικό τους αγώνα… Ο πιστός είναι προνομιούχος άνθρωπος γιατί ξέρει ότι δεν είναι μόνος στον αγώνα για την υπέρβαση των δυσκολιών της ζωής. Γνωρίζει ότι μπορεί ν’ ακουμπήσει στη χάρη του Θεού για την λύση των προβλημάτων του…»

Κορυφή σελίδας


ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ: «ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΑΣΤΙΓΑ»

Ένας ακόμη Ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, έρχεται να στηλιτεύσει την καταστροφική συνήθεια του εύκολου δανεισμού, που οδηγεί χιλιάδες οικογένειες στην πατρίδα μας, σε αδιέξοδα.
Σε άρθρο του στην εφημερίδα της Μητροπόλεώς του «Εκκλησιαστική παρέμβαση» (Ιανουάριος 2007), με τίτλο «Τα δάνεια, μια κοινωνική μάστιγα», ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος σημειώνει: «Βεβαίως υπάρχει πολλή φτώχεια στην κοινωνία μας, αφού πολλοί γονείς δε μπορούν να αναπτύξουν την οικογένειά τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, λόγω της μεγάλης ανεργίας και των αυξημένων αναγκών. Αυτό κανείς δε μπορεί να το αγνοήσει. Και η Πολιτεία πρέπει ιδιαιτέρως να ενδιαφερθεί για την επίλυση αυτού του κοινωνικού προβλήματος.
Πέραν, όμως αυτού νομίζω ότι πολλοί από τους σημερινούς ανθρώπους, λόγω μιμήσεως αυτών που βλέπουν γύρω τους και λόγω της ικανοποιήσεως των παθών, αυξάνουν τις ανάγκες τους, ανάγονται εύκολα σε επίπεδα που δε μπορούν να καλύψουν και προσπαθούν να ζουν ένα τρυφηλό βίο, ωσάν να είναι πλούσιοι. Αυτό φαίνεται στον τρόπο που διασκεδάζουν μερικοί, στον τρόπο που ζουν στην καθημερινή τους ζωή καις τον τρόπο που κάνουν τις διακοπές τους.
Νομίζω στο θέμα αυτό πρέπει να τονίζουμε την αξία της Ησυχαστικής Παράδοσης της Εκκλησίας μας, ήτοι να περιορίζουμε τις ανάγκες μας, να αρκούμαστε στα απολύτως απαραίτητα και αναγκαία, γιατί φτωχός δεν είναι μόνον εκείνος που δεν έχει να ζήσει, αλλά και εκείνος που έθεσε, αλόγιστα και άκριτα, υψηλές απαιτήσεις, στις οποίες δε μπορεί να ανταποκριθεί, οπότε αναγκάζεται να προβεί σε άλλες ενέργειες…»

Κορυφή σελίδας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΠΡΕΣΒΗ

Η πρόσφατη ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, σχετικά με την προσφορά της Εκκλησίας στη διάσωση των Ελλήνων Εβραίων, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, ενώπιον του ανδριάντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, κατά τον εορτασμό της επετείου του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος (28/1/2007), προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον του Γερμανού Πρέσβη στην Ελλάδα Δρος Wolfgang Sehultheiss.
Σε επιστολή του προς τον Μακαριώτατο, ο κ. Πρέσβης σημειώνει και τα εξής άκρως σημαντικά και χαρακτηριστικά: «Διάβασα τον λόγο σας με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το ιστορικό του τμήμα και συγκεκριμένα η ανάμειξη του εκπροσώπου της Γερμανίας στην Ελλάδα, απέσπασαν την ιδιαίτερη προσοχή μου. Σήμερα τα γεγονότα αυτά μπορούν (ευτυχώς) μόνο με δυσκολία να γίνουν κατανοητά και μάς γεμίζουν ντροπή. Το ότι κατέστη δυνατή η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την σημερινή της μορφή, είναι ένα μικρό θαύμα της ιστορίας. Η προθυμία των Ελλήνων να τείνουν χείρα φιλίας προς τους Γερμανούς, λίγο μόνο χρόνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, συνέβαλε σημαντικά σ’ αυτό»

Κορυφή σελίδαςΣτουρνάρη 36, 10433 Αθήνα, τηλ./fax. 210.5240264


Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων & Διαδικτύου της Εκκλησίας της Ελλάδος διοργανώνει στο Ζάππειο Μέγαρο διημερίδα (27 και 28 Φεβρουαρίου) για τα 50 χρόνια Ευρωπαϊκής ενότητας.

«Ο Καποδίστριας και η Ευρωπαϊκή Ιδέα» είναι το θέμα της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα, με συνομιλητές:
• τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο
• τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
• τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Καραθανάση
• τον Διευθυντή του περιοδικού «Νέα Κοινωνιολογία» κ. Μελέτη Μελετόπουλο
Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Βλαβιανός.

Τη δεύτερη ημέρα θα απασχολήσει την στρογγυλή τράπεζα «Η μετάδοση της Ευρωπαϊκής Ιδέας στην Ελλάδα»
με συνομιλητές:
• την πρώην Επίτροπο, υφυπουργό Ανάπτυξης και τώρα βουλευτή του ΠΑ.ΣΟΚ. κ. Άννα Διαμαντοπούλου
• την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σοφία Βούλτεψη
• τον συγγραφέα κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο
• τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Δημητρίου
Τη συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Κωστής Βέρρος


Και οι δύο εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19.00 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο
(ώρα προσέλευσης για το κοινό 18.30 μ.μ.).

Χορηγός επικοινωνίας
Η εφημερίδα


Περισσότερες πληροφορίες
Τηλ. 210 5240 264, 6977 295 882

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Στον τόπο μας η Δημοκρατία ακούμε πως «αναγεννάται» κάθε φορά που το κάθε κόμμα αναλαμβάνει την εξουσία. Φαίνεται πως, κάθε τετραετία, γίνεται ετοιμοθάνατη ή ποτέ δεν προφταίνει να ωριμάσει, στη χώρα, μάλιστα, που την γέννησε»

Μενέλαος Παλάντιος, Ακαδημαϊκός
«Ό,τι χρείη ποιείν», σελ. 28.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ