Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 164, 23 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

ΠΑΠΑΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ: «ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ»

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Διημερίδα για τα 50 χρόνια
Ευρωπαϊκής ενότηταςΖάππειο Μέγαρο, 27 και 28 Φεβρουαρίου
στις 6.30 το απόγευμα
Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Με την δέουσα λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η Κυριακή της Ορθοδοξίας (25/2/2007), με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.
Τα Σάββατο θα τελεστεί Μέγας Συνοδικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, στη διάρκεια του οποίου τον Θείο λόγο θα κηρύξει ο Αρχιμ. Θεόφιλος Μανωλάκος, ενώ την Κυριακή θα τελεστεί Πολυαρχιερατική Συνοδική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου, με ομιλητή τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση των Ιερών Εικόνων.
Στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία το παρών θα δώσουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, μέλη της Κυβερνήσεως, Πρέσβεις Ορθοδόξων κρατών και άλλοι επίσημοι. Το μεσημέρι επίσημο πρόγευμα, προς τιμήν του Μακαριωτάτου και των μελών της Ιεράς Συνόδου, θα παραθέσει ο κ. Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ την Δευτέρα (26/2/2007) ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Αντρέι Βντόβιν θα παραθέσει αντίστοιχο δείπνο στη Ρωσική Πρεσβεία.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΖΩΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

Επιστολή στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, σε απάντηση της, από 30/12/2006, ανακοίνωσής της σχετικά με την επίσκεψή του στο Βατικανό.
Στην επιστολή του, ο Μακαριώτατος, αφού εκφράζει τον σεβασμό του για τις θέσεις και τις απόψεις της Αγιορειτικής Κοινότητας, σημειώνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Ασφαλώς και ασπάζομαι όσα γράφετε σχετικώς με τας αντιχριστιανικάς ενεργείας του παρελθόντος, ου μην αλλά και της σήμερον, αι οποίαι βαρύνουν την Δύσιν, αλλά πρόδηλον είναι ότι τον δυτικόν άνθρωπον είμεθα εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι, με πολλήν διακριτικότητα και μεθοδικότητα, να τον προσεγγίσωμεν, ακριβώς λόγω της απομακρύνσεως μεγάλων μαζών εκ του ρωμαιοκαθολικού και προτεσταντικού Χριστιανισμού, ένεκα των λαθών της ετεροδοξίας. Οι ξένοι θεωρούν συνήθως τον Ορθόδοξον ως «ανατολίτην», ως κάτι το «μυστηριώδες» ή προερχόμενον από την Ασίαν ή, έστω, εκ της Ρωσίας και μόνον. Ωμιλήσαμεν, άραγε, ημείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι εις ποία διεθνή fora όσον θα έπρεπε διά την Ορθοδοξίαν, διά το άλλο ήθος, το φιλοκαλικόν της Αγίας παραδόσεώς μας; Προεβάλαμεν όσο έπρεπε την Ορθοδοξίαν; Τούτο το θεωρώ ύψιστον χρέος και ιερόν καθήκον. Είναι αδήριτος η ανάγκη της προβολής και μαρτυρίας της Ορθοδόξου ακαινοτομήτου πνευματικότητος εις την Δύσιν. Και αυτό να είσθε βέβαιοι ότι επράξαμεν και μόνον…»
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει: «Είναι καιρός ο ρόλος της Ορθοδοξίας να καταστεί ζωτικός και ουσιαστικός εις το Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, εις τα κέντρα τω μεγάλων αποφάσεων. Κατόπιν διαμαρτυρόμεθα διατί αυτή η νομοθεσία, διατί η άλλη. Όμως, είμεθα εκεί διά να ομιλήσωμε, να αντιδράσωμε, να διορθώσωμε; Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να διαλυθεί ο ιερός θεσμός της οικογένείας, να επέλθει πλήρης φιλελευθεροποίησις των ηθών και καταστρατήγησις της εννοίας της ιερότητος. Θα ομιλήσωμε διά την έννοιαν του προσώπου και όχι του ατόμου, θα στηρίξωμεν την Χριστιανικήν άποψιν διά τας εκτρώσεις, την ευθανασίαν, τας μεταμοσχεύσεις, την θανατικήν ποινήν, τα λεπτότατα θέματα των εξελίξεων της γενετικής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καύσιν των νεκρών, την θρησκευτικήν διαπαιδαγώγησιν και πολλά άλλα επίκαιρα θέματα. Θέλομε να μείνουν τα ιερά σύμβολα, Σταυρός και η Εικών, εις τα σχολεία και εις τα δημοσίας υπηρεσίας, θέλομε να επικρατήσει η καταλλαγή και η ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, μακριά από την βία, την τρομοκρατία και τον πόλεμο…»

Κορυφή σελίδας


ΠΑΠΑΣ ΠΡΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ: «ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ»


Επιστολή στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος (2/2/2007), ως επιστέγασμα της συνάντησης των δύο Εκκλησιαστικών ηγετών στο Βατικανό, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στην επιστολή του ο Πάπας παρατηρεί χαρακτηριστικά: «Είναι έντονη στις καρδιές μας η συναίσθηση της αναγκαιότητος να απαντήσουμε στην επιθυμία του Κυρίου για πραγματοποίηση της ενότητος μεταξύ όλων των Χριστιανών…»
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Ποντίφικας αναφέρεται στην Χριστιανική παρουσία στην Ευρώπη και σημειώνει: «Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα θέμα πολύ σημαντικό και σύγχρονο, στο οποίο είχα την ευκαιρία να επανέλθω πολλές φορές και που πιστεύω πως θα μπορούσε να προκαλέσει μια αποδοτική συνεργασία όλων των Εκκλησιών, γιατί η Ευρώπη έχει ανάγκη να καταδείξει, με πλήρη συνείδηση, την ταυτότητά της, κομμάτια της οποίας αποτελούν εκείνες τις Χριστιανικές αξίες που καθόρισαν την ιστορία της και που πραγματικά αποτελούν τα θρησκευτικά και ηθικά θεμέλια στα οποία οικοδομήθηκε. Αισιοδοξούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ήπειρος θα συνεχίσει να είναι πιστή σ’ αυτόν τον αυθεντικό προορισμό της, προκειμένου να είναι, όπως ήταν και στο παρελθόν, πνευματικός φάρος του ανθρώπινου πολιτισμού…»

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ


Αναλόγου περιεχομένου επιστολή απέστειλε στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο o Γραμματεύς του Κράτους του Βατικανού Καρδινάλιος Bertone (6/2/2007).
Χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι «Η συντήρηση ή καλύτερα η αναζωογόνηση της ταυτότητας της γηραιάς Ηπείρου αποτελεί μια πρόκληση και μια υποχρέωση για τις Εκκλησίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν με βαθειά συναίσθηση της αποστολής που τούς εμπιστεύθηκε ο Κύριος, δηλ. να διακηρύξουν προς πάντες το χαρούμενο μήνυμα το Ευαγγελίου.
Αισιοδοξώ ότι τα κοινά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ιστορικές προκαταλήψεις και διχόνοιες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ερέθισμα για να βαδίσουμε, με τρόπο όλο και πιο σταθερό, προς την πλήρη ενότητα και με σκοπό την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών, έτσι ώστε να αφυπνισθεί και να ενδυναμωθεί στους Ευρωπαίους πολίτες η συνείδηση των κοινών Χριστιανικών καταβολών…»

Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Την Εθνική ομάδα Καράτε δέχθηκε στο γραφείο του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, η οποία θέλησε να πάρει την ευχή του, μετά την κατάληψη της 5ης θέσης σο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Μιλώντας στους νέους αθλητές ο Μακαριώτατος τούς κάλεσε να δώσουν περιεχόμενο στη ζωή τους: «Προσέξτε τις παγίδες, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το οποίο, δυστυχώς, θερίζει στη χώρα μας, προσέξτε την ακεραιότητα και την αξιοπρέπειά σας. Δυστυχώς, πολλά παιδιά της ηλικίας σας έχουν ψυχολογικά προβλήματα, έχουν τάσεις αυτοκτονίας και πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια, τα οποία μπορούμε να βρούμε με τον πόνο ή τη συμβουλή και την πείρα του μεγαλύτερου. Είναι σοφός αυτός που τα παθήματα τού γίνονται μαθήματα, αλλά σοφότερος αυτός που μαθαίνει με τα παθήματα των άλλων…»

Κορυφή σελίδας


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Με εγκύκλιό του προς το πλήρωμα της Μητροπόλεώς του ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονούν από το «πλαστικό» χρήμα (πιστωτικές κάρτες), καθώς και τον άκρατο τραπεζικό δανεισμό, καρπούς του πνεύματος του υπερκαταναλωτισμού που επικρατεί στις μέρες μας.
Ο κ. Αμβρόσιος συνιστά, με ποιμαντική αγωνία, στο λαό της περιοχής του: «Εφιστώμεν την προσοχήν σας, πριν προβείτε σε οιανδήποτε ενέργεια δανεισμού, να βασανίζετε πολύ την σκέψιν σας και να συλλογίζεσθε τας οικονομικάς δυνατότητας που διαθέτετε διά την αποπληρωμήν του, καθώς, επίσης και την περίπτωσιν να έχετε κάποιο απρόοπτο συμβάν (αρρώστια, ανεργία κ.λπ.), που, εάν προκύψει κατά το διάστημα αυτό, θα σάς υποχρεώσει σε αδυναμία αποπληρωμής, όσο κι αν έχετε την καλή διάθεση. Επίσης, να μην παρασύρεσθε από τον βομβαρδισμό που γίνεται μέσω των Μ.Μ.Ε. με προτροπή στον υπερκαταναλωτισμό της κοινωνίας μας και την εύκολη απόκτηση αγαθών, με πιστωτική κάρτα, που η αποπληρωμή των, διά τους ως άνω ίδιους και πάλι λόγους, θα γίνει δύσκολη ή και αδύνατος, με τις ίδιες πάντα δυσάρεστες συνέπειες. Λάβετε υπόψιν σας ότι αντικείμενο των διαφόρων πιστωτικών οργανισμών είναι η κερδοφορία και όχι η ζημία».
Στην ίδια εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στην καθημερινή βοήθεια που η Μητρόπολη Καλαβρύτων, όπως και όλες οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, προσφέρουν σε οικογένειες που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τραπεζικά δάνεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τα σπίτια ή και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ«Δημοκρατία δίχως μόρφωση και ηθικές αξίες είναι φενάκη και αυτοί που τάζουν στο λαό Συντάγματα δίχως να νοιάζονται για την μόρφωσή του, αγύρτες»

Ιωάννης Καποδίστριας
Πρώτος Πρωθυπουργός της ελεύθερης Ελλάδος


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ