Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 162, 16 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΙΕΡΑΡΧΩΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ

ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑΔείτε στην Πινακοθήκη
eikastikon

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Οι πρωτοφανείς για το ήθος και την ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος δηλώσεις του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου, περί συμμετοχής του Αρχιεπισκόπου στο παραδικαστικό κύκλωμα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής και της ανοχής απέναντί του. Ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος προτίθεται να φέρει το θέμα στην επόμενη συνεδρία της Δ.Ι.Σ. προκειμένου να υπάρξει Συνοδική απόφαση επ’ αυτού. Ο εν λόγω Ιεράρχης, επανέλαβε ακρίτως τις προ διετίας ανάλογες ανυπόστατες φήμες, οι οποίες ουδέποτε απασχόλησαν σοβαρά την Ελληνική Δικαιοσύνη, παρά μόνον την απίστευτη προπαγάνδα της εποχής.
Σε σχετική του δήλωση (14/2/2007) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος τόνισε: «Τον συγκεκριμένο Μητροπολίτη, για μία ακόμη φορά, προσωπικά τον συγχωρώ, δεδομένου ότι γνωρίζω πλήρως τα εις βάρος του Αρχιεπισκόπου κίνητρά του. Οι πρωτοφανείς, συκοφαντικές και άθλιες δηλώσεις του θα αποτελέσουν θέμα της προσεχούς Ιεράς Συνόδου, διότι τα όρια της ανεκτικότητος έχουν από μακρού εξαντληθεί»

Κορυφή σελίδας


ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Ζακύνθου σχολίασαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (15/2/2007) οι Μητροπολίτες Σύρου και Πειραιώς.
Ο κ. Δωρόθεος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ««Νομίζω ότι εμείς οι Επίσκοποι πρέπει να είμεθα πολύ προσεκτικοί σ’ αυτά τα οποία λέμε ή δηλώνουμε δημοσίως, διότι πολλές φορές γίνονται βέλη στη φαρέτρα των εχθρών της Εκκλησίας μας, οι οποίοι καιροφυλαχτούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι εμείς λέμε, προκειμένου να πλήξουν το σώμα της Εκκλησίας μας και το κύρος Της. Εμείς οι Επίσκοποι οφείλουμε να διαφυλάξουμε το κύρος του προσώπου του Προκαθημένου της Εκκλησίας μας, να το περιφρουρούμε και άλλωστε ο Μακαριώτατος έχει καταδείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι σέβεται απολύτως όλους στο Συνοδικό μας σύστημα και ότι είναι δεκτικός να δεχθεί και να ακούσει τον καθένα μας για ό,τι θα ήθελε να του πει…»
Ο κ. Σεραφείμ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις αυτού του τύπου δεν βοηθούν την Εκκλησία, αλλά ούτε τους πιστούς. Αντιθέτως, κάνουν ζημιά και προκαλούν την θυμηδία των εχθρών της Πίστεως. Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι. Ζούμε σε μία εποχή αμφισβητήσεως της Ευαγγελικής Αληθείας, σε μία εποχή που προσβάλλεται κατά κόρον η εθνική μας ιδιοπροσωπεία και νομίζω ότι το ύψιστο καθήκον όλων, και κυρίως των Ιεραρχών, είναι όχι μόνο η ομόνοια και η ενότητα εν τη Πίστη και Αληθεία, αλλά είναι και ο σεβασμός και η αλληλοπεριχώρηση των προσώπων…
Θα πρέπει να είμεθα πολύ αυστηροί στον εαυτό μας, όταν προβαίνουμε σε κρίσεις κατά αδελφού και πρωτίστως κατά του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος δίνει έναν αγώνα ζωής και Πίστεως για να κατορθώσει να έχει η Εκκλησία την πραγματική δόξα που Της ανήκει, δηλαδή την αγάπη των παιδιών Της».

Κορυφή σελίδας


ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΙΕΡΑΡΧΩΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Την διαφωνία του προς την επιστολή των δέκα Ιεραρχών προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, με την οποία ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκαλείται για το σχέδιο Νόμου περί της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης και τις σχέσεις της Εκκλησίας μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνος, μιλώντας στον Δημοσιογράφο Αντώνη Γιαννακόπουλο, του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος (15/2/2007).
Ο κ. Κωνσταντίνος τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι τελείως αντίθετος προς την νέα αυτή επιστολή». Παράλληλα, δεν καταδέχθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οποίες δήθεν εκβιάστηκε και τρομοκρατήθηκε για να μην υπογράψει το κείμενο της επιστολής των δέκα.

Κορυφή σελίδας


Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Πατρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς το περιοδικό «Αιμοδοσία και Εθελοντισμός» (Φεβρουάριος 2007), του Πανελληνίου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος επισημαίνει την άγνοια ως ένα σοβαρό λόγο που αποτρέπει τους ανθρώπους, κυρίως στην πατρίδα μας, να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Συγκεκριμένα, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η φιάλη της Εκκλησίας είναι γεμάτη από το ζωοποιό αίμα του Χριστού. Φυσιολογικά, θα έπρεπε όλοι οι εμποτισμένοι με το αίμα του Κυρίου μας να ήμασταν εθελοντές αιμοδότες. Έχουμε πολλούς και καυχόμαστε γι’ αυτό, αλλά δεν τους έχουμε όλους. Έτσι, θαυμάζουμε όταν έθνη με ασθενέστερη θρησκευτικότητα παρέχουν στρατιά από συνειδητοποιημένους εθελοντές αιμοδότες, αιμοπεταλιοδότες, δωρητές πλάσματος, δωρητές μυελού των οστών. Από όποια πλευρά και αν θελήσουμε να αναλύσουμε το φαινόμενο καταλήγουμε στην ίδια διαπίστωση. Η άγνοια, ηθελημένη είτε αθέλητη, είναι αυτή που στερεί τα εμπερίστατα μέλη της κοινωνίας μας από το ζωτικό αυτό αγαθό…»

Κορυφή σελίδας


Η ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ

Με σαφήνεια τοποθετήθηκαν κατά της καύσης των νεκρών οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Πατρών.
Ο κ. Ιγνάτιος μιλώντας στην εφημερίδα «Θεσσαλία» (15/2/2007) δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Εκκλησία της Ελλάδος συστήνει τον παραδοσιακό τρόπο αποσύνθεσης του νεκρού σώματος, καθώς οτιδήποτε άλλο θα είναι ουσιαστική παράβαση της παράδοσής μας. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αποφασίσει για τον αποτεφρωτήρα και για όσους Ορθοδόξους επιμένουν να επιλέγουν την καύση. Το θέμα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς η Εκκλησία θα αντιμετωπίσει ποιμαντικά αυτά τα άτομα. Πάντως, για όλα αυτά τα θέματα, θα αποφασίσει σχετικά η Ιεραρχία…»
Από την μεριά του ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» (15/2/2007): «Η Εκκλησία μας έχει την διδασκαλία της, την παράδοσή της, την λειτουργική και λατρευτική της πράξη και δε συμφωνεί με το ζήτημα της καύσης των νεκρών… Για εμάς η καύση των νεκρών σημαίνει μηδενισμό. Στην Ορθοδοξία πιστεύουμε στην ανάσταση των νεκρών…». Σε ερώτηση σχετικά με την ποιμαντική αντιμετώπιση όσων Ορθοδόξων επιλέξουν την μετά θάνατον καύση του σώματός τους επεσήμανε ότι «Αυτό είναι ένα ζήτημα το ποίο θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος»

Κορυφή σελίδας


ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Άλλη μία σπουδαία πρωτοβουλία της Εκκλησίας μας στον ευαίσθητο χώρο της κοινωνικής παρέμβασης και προσφοράς, καταγράφεται στη Μητρόπολη Δημητριάδος. Το ανύστακτο ενδιαφέρον του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου οδήγησε στην έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του Σταθμού Πρώτων Κοινωνικών Βοηθειών της Μητροπόλεως, στον οποίο θα στεγαστούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας.
Στον Σταθμό θα φιλοξενηθούν η Κοινωνική Λειτουργός της Μητροπόλεως, το Ίδρυμα «Λειτουργοί της αγάπης», ο Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Εσταυρωμένος», η Σχολή Κοινωνικής Προσφοράς, καθώς και η Τράπεζα ρουχισμού και τροφίμων.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η Ορθόδοξη αντίληψη για την παράδοση δεν είναι στατική αλλά δυναμική, δεν την θεωρεί ως μία νεκρή αποδοχή του παρελθόντος, αλλ’ ως μία ζώσα αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος στο παρόν. Η παράδοση, ενώ εσωτερικά είναι αμετάλλακτη (επειδή ο Θεός δεν μεταβάλλεται), συνεχώς αναλαμβάνει καινούργιες μορφές που συμπληρώνουν τις παλιές χωρίς να τις εκτοπίζουν»

Επίσκοπος Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία», σελ. 14.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ