Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 161, 13 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

ΠΙΚΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ

Η ΑΤΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:«Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΒΛΗΘΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ»

ΤΙ ΖΗΤΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ;

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ;
ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑΔείτε στην Πινακοθήκη
eikastikon

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

Εκοιμήθη εν Κυρίω σε ηλικία 85 ετών ο Μητροπολίτης πρώην Αιτωλοακαρνανίας κυρός Θεόκλητος. Ήταν απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών, ενώ διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας εξελέγη το 1965 και παρέμεινε στη θέση του για πάνω από 40 χρόνια, όταν και παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Συνέγραψε σειρά βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου.

Η εξόδιος ακολουθία του εκλιπόντος ιεράρχου θα τελεστεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2007 στις 16:00 στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου.

Κορυφή σελίδας


Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Θέση στη συζήτηση που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την δημιουργία αποτεφρωτήρα στο Α΄ νεκροταφείο των Αθηνών και την αντιμετώπιση, από μέρους της Εκκλησίας, των Ορθοδόξων πιστών που θα επιλέξουν την καύση για την, μετά θάνατον, διάλυση του σώματός τους, πήρε η Ιερά Σύνοδος (9/2/2007).
Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου, η Δ.Ι.Σ. υπενθυμίζει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος συνιστά στους Ορθοδόξους πιστούς, μέλη του ποιμνίου της, να ακολουθούν την ταφή, που είναι ο παραδοσιακός τρόπος αποσύνθεσης του νεκρού σώματος. Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας απόκειται να λάβει αποφάσεις, μετά από ενδελεχή μελέτη όλων των παραμέτρων του ζητήματος, για τον τρόπο ποιμαντικής αντιμετωπίσεως, με βαθειά αγάπη και κατανόηση, των περιπτώσεων εκείνων Ορθοδόξων πιστών που, ενδεχομένως, θα επιμένουν στην επιλογή της καύσεως και όχι της ταφής…»

Κορυφή σελίδας


ΠΙΚΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ

Με απόλυτη ομοφωνία η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε «την πικρία και την δυσαρέσκειά Της για τα όσα ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, περιφρονητικά και υποτιμητικά και οπωσδήποτε αντιδεοντολογικά, αναφέρει για την λειτουργία Της, καθώς και για τον συντονιστικό ρόλο του Μακαριωτάτου Προέδρου Της. Η Δ.Ι.Σ. αντικρούει τις άδικες κατηγορίες του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης επιβεβαιώνοντας την, μοναδικώς, για τα δεδομένα της Ανατολικής Εκκλησίας, δημοκρατική διαδικασία λειτουργίας Της, με το γεγονός ότι ο κάθε Επίσκοπός Της έχει την δυνατότητα, ακόμη και υβριστικά – αν αυτό απορρέει από το ήθος του – ενίοτε και να Την αδικεί».
Η πιο πάνω ομόφωνη ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου (9/2/2007) προήλθε από επιστολή του εν λόγω Ιεράρχου προς τα Μέλη Της, στην οποία κατηγορούσε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για αντιδημοκρατική και αντισυνοδική νοοτροπία.

Κορυφή σελίδας


Η ΑΤΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Στην ατομοκρατία που τείνει να παγιωθεί στη σύγχρονη κοινωνία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων (11/2/2007).
Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λέμε πως ζούμε σε μια πολιτισμένη κοινωνία, με ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά, δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι ζούμε σε μια σκληρή κοινωνία που δεν αναγνωρίζει δικαιώματα, υποχρεώσεις και καθήκοντα και συνθλίβει εκείνον που δε συμφωνεί με την κυρίαρχη ιδεολογία, η οποία επιβάλλεται με το ζόρι στους ανθρώπους… όποιος έχει διαφορετική γνώμη, αντίληψη και άποψη απέναντι σε πρακτικά κοινωνικά προβλήματα της καθημερινής ζωής πρέπει να φύγει από τη μέση, να εξοντωθεί…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ:«Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΣ ΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΒΛΗΘΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ»

Σε εκδήλωση – αφιέρωμα στους διαπρεπείς κληρικούς του Ναού της Παναγίας της Χρυσοσπηλιώτισσας παραβρέθηκε και μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (11/2/2007).
Ο Μακαριώτατος ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Ο 20ος αι. υπήρξε τραχύς, χάρισε στην ανθρωπότητα δύο Παγκοσμίους πολέμους, αλλά και σε ιδεολογικό επίπεδο απετέλεσε αφ’ ενός μεν την προβολή, εν συνεχεία δε τη συντριβή του ιστορικού μαρξιστικού υλισμού ο οποίος από τον 19ο αι. έφθανε μέχρι τις παρυφές του 20ου. Ο υλισμός αυτός έκανε μεγάλη πορεία στη ζωή της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κατά το διάστημα του μεσοπολέμου αποτελούσε κυρίαρχη ιδεολογία η οποία στρεφόταν εναντίον του Θεού, της πίστεως και της Εκκλησίας. Η Εκκλησία, είτε απολογούμενη, είτε αμυνόμενη, είτε επιτιθέμενη, αντεπεξήλθε στο έργο αυτό χάρη στους χαρισματικούς ηγέτες της και σ’ όλο το ενεργητικό, το έμψυχο υλικό των πατέρων της, των εφημερίων, των θεολόγων και όλων των πνευματικών της δυνάμεων προκειμένου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, να διασώσει την αληθινή πίστη…
Ο Ναός της Χρυσοσπηλιώτισσας απετέλεσε ένα από τα κέντρα της Ορθόδοξης πνευματικότητας στα χρόνια του μεσοπολέμου και ιδιαίτερα μετά στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο όταν και ο Ελληνικός λαός επέστρεφε στην πίστη νοσταλγώντας την παρηγοριά του Θεού. Αυτός ο Ναός αλλά και άλλοι, έχοντας επικεφαλής θρησκευτικές προσωπικότητες, απετέλεσαν τα κέντρα αναφοράς των θρησκευόμενων ανθρώπων...»

Κορυφή σελίδας


ΤΙ ΖΗΤΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ;

Βαρυσήμαντη ομιλία προς τους συμμετέχοντες στην κοινή συνεδρία της Ελληνικής Χειρουργικής εταιρείας και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου και στην τελετή εγκατάστασης του νέου Προεδρείου της Εταιρείας, εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με θέμα «εις μίαν σύμπνοιαν του σώματος» (9/2/2007).
Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος κατέγραψε και κατήγγειλε τις πρακτικές εκείνες που οδηγούν στον εκφυλισμό και διασυρμό της επιστημονικής ή ιατρικής δεοντολογίας και ως τέτοιες σημείωσε το εμπόριο οργάνων, την ευγονική, την παρέμβαση στο DNA, την κλωνοποίηση του ανθρώπου.
Στο τέλος της ομιλίας του και μετά την περιγραφή του ζοφερού αυτού κλίματος μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η σύγχρονη επιστήμη, ζήτησε από τους ιατρούς: «Να έχετε πλήρη συνείδηση και ως ιατροί και ως άνθρωποι, ότι την ανθρωπιά μας δεν την έχουμε δεδομένη αλλά τη διεκδικούμε, τη χτίζουμε βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, με κάθε μας επιλογή. Ότι δε μπορούμε να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας όσο και να νοιαζόμαστε γι’ αυτήν, παρά μόνον εάν προτάσσουμε την αφοσίωση από την απόλαυση, την υπέρβαση του εαυτού μας από την προσφορά… Ζητούμε από σάς, ως χειρούργοι, να βλέπετε στο ανθρώπινο σώμα το χέρι του Δημιουργού…»

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Πατρικό χαιρετισμό στους συμμετάσχοντες στην διημερίδα του Ινστιτούτου Γκαίτε, Πανεπιστημίου Αθηνών και Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (9/2/2007), με θέμα «Η ενοχή των άλλων», απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.
Στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Συνέπεια του αγαπητικού ρόλου της Εκκλησίας είναι και η αρραγής θέση της κατά κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς. Η ξενοφοβία δεν βλαστάνει στους κόλπους της Ορθόδοξης παράδοσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τον, σε υψηλό βαθμό ευρισκόμενο, πήχυ της μέριμνας των ενοριών μας υπέρ των ξένων και των οικονομικών μεταναστών στη χώρα μας. Είναι εντολή του Θεού να αντιμετωπίζουμε τους ξένους ό,τι και αν πράξουν, ωσάν να ήταν αυτόχθονες και να τους αγαπούμε όπως τον ίδιο τον εαυτό μας… Έπειτα η Εκκλησία είναι εναντίον κάθε είδους βασανιστηρίων ως και κατά της θανατικής ποινής. Σέβεται απολύτως κάθε ανθρώπινη προσωπικότητα όσο και αν έχει εγκληματίσει. Αναμένει πάντοτε και διδάσκει τη μετάνοια…»

Κορυφή σελίδας


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Άλλη μία πρωτοβουλία της Εκκλησίας στον αγώνα Της για την πρόληψη του προβλήματος των ναρκωτικών ξεκινά σήμερα Τρίτη 13/2/2007. Πρόκειται για το Σεμινάριο με θέμα «Κατηχητικές συνάξεις – Πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας», που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης του Ιδρύματος Ψυχοκοινωνικής Αγωγής και Στήριξης «Διακονία» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Σκοπός του Σεμιναρίου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους κατηχητές και γενικότερα τα στελέχη του νεανικού έργου της Εκκλησίας σε ζητήματα που αφορούν στην ουσιοεξάρτηση, να ενισχύσει τον ρόλο τους και να προωθήσει την πρόληψη στην κατηχητική τους ομάδα.
Τα Σεμινάρια θα είναι συνολικά εννέα και θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία του Ιδρύματος, στο κτίριο της Αρχιεπισκοπής.

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΜΕΙΣ;

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Κύπρο το βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, το οποίο βρίθει ανακριβειών κυρίως όσον αφορά στην τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί, όσο και στην αναφορά για βόρειο και νότιο τμήμα της Κύπρου.
Όπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας κ. Νεοκλής Συλικιώτης στο Ρ.Ι.Κ. (9/2/2007) «Πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των αλλαγών στο βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, καθώς έχουν διαπιστωθεί κενά, ελλείψεις και διαστρεβλώσεις αναφορικά με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου».
Από τη μεριά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής έκανε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου θα διαβιβάσει εντός των επομένων ημερών στο Ελληνικό Υπουργείο τις παρατηρήσεις του για το θέμα, οι οποίες θα δοθούν και στα σχολεία, με στόχο να μπορούν οι δάσκαλοι να εντοπίζουν τις ιστορικές ανακρίβειες και να διδάσκουν τα πραγματικά γεγονότα. Επεσήμανε, επίσης, ότι μελετάται η σύσταση επιστημονικής επιτροπής για τη συγγραφή νέων βιβλίων της νεότερης ιστορίας της Νήσου για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Την επίμαχη έκδοση καταδίκασε, τέλος, ευθέως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα οι «προοδευτικές δυνάμεις» του τόπου υπερθεματίζουν το ανιστόρητο βιβλίο διακηρύσσοντας ως πολύτιμο αγαθό την ιστορική ένδεια και λήθη των νεοελλήνων!!!

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με την ιστορία όπως τα παιδιά με τους γονείς τους: στρογγυλοκάθονται στο τραπέζι και τρώνε, πίνουνε, μα δε ρωτάνε ποτέ τί βάσανα τράβηξαν η μάνα και ο πατέρας για να μπει το τσουκάλι στη φωτιά, για ν’ αχνίσει το φαΐ στα πιάτα, για να ΄ναι όλα έτοιμα»

Άρης Φακίνος
«Το κάστρο της μνήμης», σελ. 266.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ