Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 160, 9 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ & ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ


ΝΙΚΟΣ ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ


Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια
από τη γέννησή του Ν. Εγγονόπουλου.
Δείτε το σχετικό αφιέρωμα με εικόνες,
ποιήματα, αλλά και ηχητικό απόσπασμα,
όπου ο ίδιος απαγγέλλει ποίημά του.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Ιερού Φωτίου, Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στη διάρκεια της καθιερωμένης κοινής σύσκεψης της Ιεράς Συνόδου με τους διδάσκοντες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Διορθόδοξο Κέντρο, στην Μονή Πεντέλης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο πλαίσιο σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Στο Σύνταγμα, στο άρθρο 3, διακηρύσσεται μεν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους Ιερούς Κανόνας και τις Ιερές Παραδόσεις, ωστόσο, όμως, διοικείται, κατά την εσωτερική ζωή και τάξη της, επί τη βάσει νόμου, ο οποίος λέγεται Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το κείμενο αυτό είναι νόμος του κράτους και ψηφίζεται όχι από την Εκκλησία, αλλά από την Πολιτεία, την Βουλή των Ελλήνων…»
Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος κάλεσε όλους να σταθούν με ρεαλισμό απέναντι σ’ αυτή την πραγματικότητα και επεσήμανε: «Αυτή είναι η ρεαλιστική αντιμετώπιση του ζητήματος και εγώ είμαι μαζί με εκείνους που διακηρύσσουν την προτεραιότητα των Ιερών Κανόνων και των Ιερών Αποστολικών Παραδόσεων στην διοίκηση της Εκκλησίας. Αλλά είμαι και ρεαλιστής και βλέπω ότι, αν πάμε κόντρα στους νόμους, τότε οι νόμοι θα ακυρώνουν όλες τις πράξεις μας. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, αν θέλουμε πραγματικά να είμεθα ρεαλιστές και να γνωρίζουμε ότι υπάρχει η κρατική εξουσία, η οποία μπορεί προς στιγμή να μην κάνει εμφανή την δύναμή της, αλλά, σε περίπτωση συγκρούσεως, μπορεί πράγματι να την παρουσιάσει…»

Κορυφή σελίδας


ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την μνημόνευση του ονόματος του εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχου στις Σταυροπηγιακές Μονές των Μητροπόλεων των λεγομένων «Νέων Χωρών», που λειτουργούσαν σ’ αυτές προ του 1928, αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος (7/2/2007), σε εφαρμογή του όρου Ι΄ της Πατριαρχικής Πράξεως του 1928.
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος τόνισε ότι «δεν υφίσταται καμία αντιδικία μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στην Εκκλησία τυχόν άλλη άποψη σε μερικά ζητήματα, από τους Αποστολικούς χρόνους έως σήμερα, αποτελεί έκφανση ελευθερίας, κυρίου στοιχείου του ανθρωπίνου προσώπου, όπως το δημιούργησε ο Θεός. Αντιδικία σημαίνει εκκοσμίκευση της Εκκλησίας και παράβαση του μακαρισμού του Κυρίου «μακάριοι ο ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται» (Ματθ. Ε΄, 9)»

Κορυφή σελίδας


ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ & ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ύστερα από την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, αποδοχής της παραιτήσεως του Μητροπολίτου Τριφυλίας κ. Στεφάνου, η Ιερά Σύνοδος όρισε Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Τριφυλίας & Ολυμπίας τον Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό. Ο 92χρονος Μητροπολίτης κ. Στέφανος είχε υποβάλει την παραίτησή του, στα τέλη του 2006, λόγω γήρατος.

Κορυφή σελίδας


ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Γραπτές εξηγήσεις από τον Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο ζήτησε η Ιερά Σύνοδος (7/2/2007), εξ αφορμής καινοφανών αγιογραφιών που ιστορήθηκαν σε Ναό της Αξιούπολης και έχουν προκαλέσει ποικίλα σχόλια μεταξύ ειδικών και μη, αλλά και μεταξύ των πιστών.
Η Ιερά Σύνοδος ζητεί να πληροφορηθεί το σκεπτικό που οδήγησε στην αγιογράφηση του Ναού με παραστάσεις και πρόσωπα αδόκιμα με την αγιολογική κατάταξη των τοιχογραφιών, καθώς και εάν ελήφθησαν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την αρμόδια υπηρεσία της Ναοδομίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΚΗΡΥΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΤΗΣ

Από τους Μητροπολίτες Καρυστίας κ. Σεραφείμ και Σταγών κ. Σεραφείμ ενημερώθηκε η Ιερά Σύνοδος, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν για την εξομάλυνση των σχέσεων των μοναζουσών της Μονής Αγίων Κηρύξου και Ιουλίτης Σιδηροκάστρου και τον οικείο Μητροπολίτη κ. Μακάριο, η διατάραξη των οποιων είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των μοναζουσών, χωρίς να ακολουθηθεί η κανονική τάξη της Εκκλησίας.
«Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στην Γερόντισσα Χριστονύμφη και τις Μοναχές της ως άνω Ιεράς Μονής συνιστώντας την άμεση επιστροφή τους στην Ιερά Μονή της μετανοίας τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η κανονική τάξη και να τηρηθούν οι μοναχικές αρετές οι οποίες κόσμησαν το οσιακό στερέωμα της πίστεώς μας και της Ορθοδόξου εμπειρίας μας», τονίζεται σε σχετικό ανακοινωθέν.

Κορυφή σελίδας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Την Ιερά Σύνοδο ενημέρωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (7/2/2007) για την προσφυγή του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από το οποίο ο εν λόγω Ιεράρχης ζήτησε την αναστολή της αποφάσεως της προσκλήσεώς του ως μέλους της Δ.Ι.Σ. σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Μητροπολίτου Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου.
Η Δ.Ι.Σ., με πλειοψηφία 10 προς 2, αποφάσισε ότι δικαιούται να συνεχίσει τις εργασίες Της, καθώς ο κ. Χρυσόστομος έχει νομίμως κληθεί και εφ’ όσον δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής Αναστολών του Σ.τ.Ε.

Κορυφή σελίδας


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία οικολογικής ευαισθησίας αναλαμβάνει η Μητρόπολη Δημητριάδος. Πρόκειται για τον διαγωνισμό με θέμα «Αγία Γραφή και Οικολογία», ο οποίος θα διεξαχθεί από 24 Φεβρουαρίου έως 24 Μαρτίου 2007 και στον οποίο θα συμμετάσχουν τα μέλη της Χριστιανικής Νεολαίας της τοπικής Εκκλησίας.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο τού Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου προς τους Ιερείς Νεότητος των ενοριών της Μητροπόλεως, η τοπική Εκκλησία διεξάγει τον διαγωνισμό «έχοντας υπόψιν την διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας αναφορικώς προς το οικολογικό πρόβλημα, καθώς και την αίσθηση ευθύνης που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, έναντι του φυσικού μας περιβάλλοντος και αισθανόμενη βαθύτατα την υποχρέωσή της να διδάξει στην νεότητα τον ζωηφόρο λόγο του Θεού, καθιστώντας την ταυτόχρονα κοινωνό των συγχρόνων ανθρωπίνων προβλημάτων…»

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΡΙΚΚΗΣ

Σε μια σπουδαία κίνηση κοινωνικής ευαισθησίας προχώρησε η Μητρόπολη Τρίκκης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Άγιος Βησσαρίων» της Μητροπόλεως (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2006), με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου κ. Αλεξίου η τοπική Εκκλησία «προσέφερε πολύτιμη δωρεά στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, συμβάλλοντας στην κάλυψη τoυ ιατρικού μηχανολογικού εξοπλισμού του. Πρόκειται για τη δωρεά ενός καρδιογράφου για την οποία η Διοίκηση του Νοσοκομείου, απέστειλε, διά του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μάνθου Τζιαστούλη, στην Ιερά Μητρόπολη ευχαριστήρια επιστολή “για την ευγενική χειρονομία” της».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Πρέπει το συντομότερο να επανασυνδεθεί γλωσσικά ο μαθητής με τις γλωσσικές του ρίζες, να ξαναβαπτισθεί στα νάματα του αρχαίου Ελληνικού λόγου και της ευρύτερης γλωσσικής μας παράδοσης. Πρέπει η Ελληνική γλώσσα να διδαχτεί στη διαχρονική της διάσταση, δηλ. στην αμφίδρομη σχέση της αρχαίας και της νέας μορφής της. Άλματα αιώνων στη γλώσσα σημαίνουν γλωσσικά χάσματα, που οδηγούν αναπόφευκτα στο γλωσσικό χάος και στη σύγχυση»

Γεώργιος Μπαμπινιώτης
τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ