Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.



Τεύχος 16, 26 Σεπτεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.


    ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ;

Στο ζήτημα αυτό δίνει μιαν απάντηση χρήσιμη, ο πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου, Cambridge. Αξίζει να τη διαβάσετε.


ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Στο επίσημο γεύμα της Ι. Συνόδου προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Αρχιεπίσκοπος αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Πατριάρχου, αναφέρθηκε στις σχέσεις Εκκλησίας –κράτους, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές υπηρετούν τον ελληνικό λαό, διότι είναι στενές μεν αλλά με πλήρη σεβασμό των διακριτών ρόλων.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους αγώνες του Πατριάρχου για το οικολογικό πρόβλημα, για την υπέρβαση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, για τη διαφύλαξη της ενότητας των Εκκλησιών, και για την επανέναρξη του θεολογικού διαλόγου με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. «Εις τας Θεοφιλείς επιδιώξεις Υμών», τόνισε, η Εκκλησία της Ελλάδος, συμπαρίσταται με όλες της τις δυνάμεις στο πλευρό Σας, και με τις προσευχές και με τις πράξεις της.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την τιμητική συνοδεία στην περιοδεία του στη Β. Ελλάδα, σημείωσε ότι το γεύμα αυτό εγκαινιάζει περίοδο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, καθώς αυτή είναι απαραίτητη διότι απαιτείται συναπόφαση και κοινή αντιμετώπιση στην εποχή μας ζητημάτων όπως: οι σχέσεις Κράτους –Εκκλησίας, κυρίως όπου ο Ορθόδοξος πληθυσμός πλειοψηφεί, η συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στους Θεολογικούς διαλόγους, που πρέπει να συνεχιστούν για να μη βρεθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία απομονωμένη και στερηθεί της δυνατότητας να προβάλει την αλήθεια την οποία πρεσβεύει, αλλά επίσης σε προβλήματα βιοηθικής, που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν με πανορθοδόξο συμφωνία, κι ακόμη, η δράση σχισματικών – παλαιοημερολογιτών, η εξύψωση και κατάρτιση του Κλήρου.

Στο γεύμα που παρέθεσε η Ι. Σύνοδος (21/9/2005), παρακάθισαν η Υπουργός και ο Υφυπουργός Εθν. Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και Γιώργος Καλός, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης, η συνοδεία του Πατριάρχου, μέλη της Ι. Συνόδου και υπηρεσιακοί Εκκλησιαστικοί παράγοντες.


Η Ε.Ε. ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ

Απαντητικές επιστολές έλαβε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος από αξιωματούχους της Ε.Ε. σχετικά με τη διαμαρτυρία της Ι.Συνόδου για τη συνεχιζόμενη δίωξη και φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννου από το κράτος των Σκοπίων.

Σε επιστολή του ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Javier SOLANA (5/9/2005) σημειώνει ότι «η ελευθερία της έκφρασης και η θρησκευτική ελευθερία είναι αρχές που βρίσκονται κοντά στο αίσθημα της Ε.Ε. Είναι επίσης μια κεντρική πτυχή της αξιολόγησής μας για την απόκτηση της ιδιότητας μέλους η οποία υποβλήθηκε πέρυσι από την Π.Γ.Δ.Μ. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περίπτωση του κ. Ιωάννη».

Σε ανάλογη επιστολή του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Luzius Wildhaber (14/9/2005),απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο γράφει: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας σχετικά με την κατάσταση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη και εκτιμώ βαθύτατα το ενδιαφέρον σας για το δικαίωμα οποιουδήποτε να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα ελεύθερα στην Π.Γ.Δ.Μ Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να κάνει επίσημη αίτηση στο Δικαστήριο. Με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον που εγείρεται θα ληφθεί δεόντως υπόψιν από το Δικαστήριο».


ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΜΠΕΣΛΑΝ

Η υπόσχεση που είχε δώσει η Εκκλησία της Ελλάδος πριν ένα χρόνο, μετά τα τραγικά γεγονότα στο σχολείο του Μπεσλάν της Οσετίας, όπου δεκάδες μαθητές, με τους δασκάλους τους έχασαν τη ζωή τους από τις βόμβες της ανθρώπινης παραφροσύνης, γίνεται πραγματικότητα. Το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου θεμελιώνεται στη μαρτυρική πόλη Μπεσλάν το «Κανίδειο» Σχολείο, εις μνήμην του μάρτυρα Έλληνα δασκάλου Γιάννη Κανίδη, προσφορά του Οργανισμού «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του, ο Δ/ντής της «Αλληλεγγύης» κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης τόνισε: «Τιμώντας τη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της τραγωδίας του Μπεσλάν, η Ελλάδα συνεχίζει να συμβάλει με ουσιαστική βοήθεια προς τους επιζώντες μαθητές. Η πρότασήγ μας για ανέγερση σχολικού συγκροτήματος έγινε άμεσα αποδεκτή από τις αρχές της Β. Οσετίας και με τον τρόπο αυτό η χώρα μας, μέσω της «Αλληλεγγύης» της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού ΥΠ.ΕΞ. καταθέτει, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, την έμπρακτη βοήθειά της σε μια πληγείσα περιοχή με την οποία μάς συνδέουν ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί».


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

Μεγάλη αποδοχή συνταντά η υπηρεσία Χριστιανική Αλληλεγγύη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το ειδικό πρόγραμμά της για τους κρατουμένους όλων των φυλακών της Ελλάδας.

Οι κρατούμενοι, με επιστολές τους, απευθύνονται στον Αρχιεπίσκοπο, αναφέροντάς του τα ποικίλα προβλήματά τους, κυρίως οικονομικά. Η Κοινωνική Λειτουργός κ. Ευδοκία Κόλλια, εξακριβώνει τα προβλήματα, μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας των φυλακών, και ενισχύει ηθικά και οικονομικά τους κρατουμένους και τις οικογένειές τους.

Σημειώνεται ότι πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος δραστηριοποιούνται, με θαυμαστά αποτελέσματα, στον τομέα της ποιμαντικής των κρατουμένων.


ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Στην πραγματοποίηση διορθόδοξων προγραμμάτων, με τη συμμετοχή νέων από όλο τον κόσμο, δραστηριοποιείται το Γραφείο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής. Στο πλαίσιο αυτό έγινε η πρώτη ανταλλαγή με νέους από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια (2-12/9/2005).

Οι νέοι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε νεανικές συναντήσεις, να πάρουν την ευλογία του Μακαριωτάτου και να επισκεφθούν Εκκλησιαστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.







ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ