Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 159, 6 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΜΑΣ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ


Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΙΔΗ

Στο eikastikon παρουσιάζουμε έργα
από τη νέα δουλειά του ζωγράφου.
Τις φωτογραφίες συνοδεύει το
κριτικό σημείωμα του δημοσιογράφου
Νίκου Ξυδάκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑ

Δελτίο Τύπου για τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχου στις Σταυροπηγιακές Μονές που βρίσκονται στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου (5/2/2007). Σύμφωνα με αυτό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος πρόκειται, στην συνεδρία της Δ.Ι.Σ. της 7ης Φεβρουαρίου, ολοκληρωθείσης της προεργασίας της μελέτης του ζητήματος αυτού, να εισηγηθεί την τήρηση από τους Ιεράρχες των Νέων Χωρών του όρου Ι΄ της Πράξεως του 1928, δηλ. να μνημονεύεται το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχου στις Σταυροπηγιακές Μονές που υπήρχαν στις περιοχές αυτές προ του 1928.
Η διευκρίνιση αυτή προέρχεται εξ αφορμής σχετικών ερωτήσεων δημοσιογράφων.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΜΑΣ»


Τους κινδύνους που εγκυμονεί για την κοινωνία μας και κυρίως για τους νέους, η νέα τάξη πραγμάτων, επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του σον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πευκακίων (4/2/2007).
Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Στην εποχή μας οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που ίσχυαν παλαιότερα. Απαιτείται από πολλές κατευθύνσεις η απάρνηση των μέχρι τώρα αρχών και αξιών. Οι νέες αρχές και αξίες είναι το κέρδος, η υπερκατανάλωση, η πολυπολιτισμικότητα, η απάρνηση των δήθεν ξεπερασμένων ιδεών στις οποίες πίστευαν οι πατέρες μας… Η νέα τάξη πραγμάτων είναι αδυσώπητη και απαιτεί πλήρη υποταγή στα κελεύσματα των δυνάμεων που θέλουν να επιβάλουν μια νέα μορφή ζωής, η οποία δε θα έχει σχέση ούτε με την παράδοση, ούτε με την Εκκλησία, αλλά με την ηθική ασυδοσία…. Η νέα τάξη πραγμάτων θέλει να ξεκαθαρίσει το έδαφος και να πείσει ή να εξαναγκάσει αυτούς που στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά της, είτε να φύγουν από τη μέση, είτε να σιωπήσουν. Και, εάν δε το κάνουν, η τύχη που τους περιμένει είναι η ηθική εξόντωση…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Στους διωγμούς και τις θυσίες των ανθρώπων που οδηγήθηκαν στην αγχόνη, κατά τη γενοκτονία το Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του Εσπερινού, στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας (3/2/2007), με την ευκαιρία της ελεύσεως τεμαχίου Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντος.
Στην ίδια ομιλία στηλίτευσε την στάση της Τουρκίας, η οποία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει την γενοκτονία, ενώ την ίδια στιγμή ζητά αδαπάνως να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στον Ναό της Πολυτεχνειούπολης, κατά την εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών και εξέφρασε τη λύπη του για τις πράξεις ενός ελαχίστου τμήματος της Ελληνικής νεολαίας. «Είμαι έτοιμος να συγχωρήσω αυτά τα παιδιά», είπε, «γιατί τούς καταλογίζω επιπολαιότητα και πλάνη, η οποία προέρχεται από συστηματική προπαγάνδα που γίνεται στη χώρα μας εναντίον της πίστεως, της παρουσίας του ιερέως και του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, του Χριστού και πάντων…»

Κορυφή σελίδας


ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

Την συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην συνεργασία των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την ομιλία του στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος (3/2/2007), εξ αφορμής της συμπληρώσεως 25 ετών από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε.
Στην πορεία αυτής της συνεργασίας ο Αρχιεπίσκοπος κατάγραψε τρεις βασικούς σταθμούς. «Ο πρώτος ήταν η φιλοξενία Συνεδρίου Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών το 2005, εδώ στην Αθήνα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά σε ορθόδοξο περιβάλλον. Το γεγονός αυτό έδωσε σοβαρή ώθηση στο ρόλο της Εκκλησίας μας μέσα στα Χριστιανικά όργανα της Ευρώπης…»
Ο δεύτερος σταθμός «είναι η επίσκεψίς μας στην έδρα του Π.Σ.Ε. το 2006, με σκοπό την εμπέδωση και ανάπτυξη της συνεργασίας μας σε πλείστα θέματα της σημερινής Ευρωπαϊκής κοινωνίας…»
«Το τρίτο καθοριστικό γεγονός υπήρξε η επίσκεψίς μας στην Εκκλησία της Ρώμης. Η επίσκεψή μας ασφαλώς, δεν είχε σκοπό την καλλιέργεια καλών σχέσεων, όσο κι αν αυτές είναι χρήσιμες. Είχε σκοπό την καλλιέργεια των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κοινή δράση πάνω σε θέματα Ευρωπαϊκής προοπτικής…»

Κορυφή σελίδας


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ


Πατρικό χαιρετισμό στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Συλλόγου Αρκάδων Αργολίδος «Η Αρκαδία», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο (4/2/2007), με θέμα «Τέχνες – Γράμματα – Πολιτισμός», απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.
Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος, παίρνοντας αφορμή από τον τίτλο της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι «η μαγεία των λέξεων «τέχνες, γράμματα, πολιτισμός» είναι αληθινή όταν και το περιεχόμενό τους είναι αυθεντικό και γνήσιο. Όταν, δηλ. δεν κάνουμε τέχνη για την τέχνη, όταν τα γράμματα δεν υποβαθμίζονται και όταν ο πολιτισμός δεν καταντά υποκουλτούρα. Την ημέρα που οι πανάρχαιες αξίες ανατρέπονται και τη θέση τους καταλαμβάνουν κοντόφθαλμες συλλογιστικές στους ευαίσθητους αυτούς τομείς της ανθρώπινης ύπαρξης, σεις όλοι, μικροί και μεγάλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί και παιδιά, κρατήσατε τον ιερό εκείνο πάπυρο που γράφει «Ελληνικός και Ορθόδοξος πολιτισμός» σε γράμματα και τέχνες…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η μεγάλη επιστημονική και τεχνική πρόοδος των ημερών μας, έργο του ίδιου μας του νου και των χεριών μας, ξεπέρασε ή έστω, πάει να ξεπεράσει τον εαυτό μας. Το δημιούργημα πάει να ξεπεράσει τον Δημιουργό του, δημιουργώντας, αυτόματα, με τη σειρά του κι αυτό, τέτοιους αντικειμενικούς όρους ζωής – παραγωγικούς, συγκοινωνιακούς, πληθυσμιακούς – που ο έλεγχος του ανθρώπου επάνω στους όρους αυτούς, για να οργανωθεί παγκόσμια έχει να περάσει από πολλά στάδια, που, ώσπου να τα διανύσουν οι άνθρωποι όλα, δεν ξέρω αν θα αντέξουν για να φθάσουν στο τέρμα ή πόσες καταστροφές θα πρέπει να υποστούν, καταστροφές βιολογικές και ηθικές, για να φθάσουν στο τέρμα»

Παναγιώτης Κανελλόπουλος
«Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας», σελ. 94.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ