Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 158, 2 Φεβρουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»

ΑΚΡΑΙΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ

«ΕΛΛΑΔΑ, 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»

ΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΦΩΤΙΟ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΩΝΙΆ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ


Η παρουσία της πίστης
στη ζωγραφική της εθνεγερσίας

Μεγάλοι Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι
εμπνεύστηκαν από την εθνική
επανάσταση του '21. Στο eikastikon
παρουσιάζουμε αφιέρωμα με έργα
απαράμιλλης εικαστικής δύναμης,
που δείχνουν την άρρηκτη σχέση
μεταξύ Έθνους και Εκκλησίας.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ»

Για τη σύζευξη των εννοιών Έθνους και Εκκλησίας έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος κατά την τελετή κοπής της πίττας του Αεροδικείου Αθηνών (1/2/2007).

Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «Ο Ελληνικός λαός πάντοτε πίστευε και πιστεύει στον Θεό και στην πατρίδα, ενώ, όταν πριν από χρόνια είχε τεθεί σε αμφισβήτηση η Ελληνικότητα της Μακεδονίας, τη σημαία για την προάσπιση της αλήθειας την πήραν οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, δίνοντας έτσι μάθημα ορθοφροσύνης, ότι ο λαός μας δεν πρόκειται να πεθάνει όταν στις ψυχές των νέων είναι εδραιωμένες οι αρχές και οι αξίες του πολιτισμού και της θρησκείας…»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μακαριώτατος ανέφερε: «Πολλές φορές, διάφοροι νεολόγοι μάς έχουν επικρίνει ότι έχουμε υποτάξει τάχα την οικουμενικότητα της Εκκλησίας στην εθνικότητα της Ελλάδος. Η σύζευξη Έθνους και Εκκλησίας σημαίνει ότι ο καθένας από τους δύο αυτούς παράγοντες διατηρεί την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του και έτσι, δε μπορούμε να λέμε ότι η Θρησκεία, με το να συνεργάζεται με το Έθνος, αλλοιώνει τον οικουμενικό της χαρακτήρα…»

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ιστορική αλλοίωση που απροκάλυπτα επιχειρείται στο βιβλίο ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και παρατήρησε: «Αποσιωπάται ο ρόλος που έπαιξε η Εκκλησία… Ποιός έχει το ανάστημα να τα διαγράφει όλα αυτά με τόση ευκολία; Τι υπηρετούν αυτά τα σχέδια; Τις διακρατικές σχέσεις, την ειρήνη του κόσμου, την καλή γειτονία; Και είναι αυτά ισχυρά ώστε να δικαιολογούν την υπονόμευση της ιστορίας;…»

Κορυφή σελίδας


ΑΚΡΑΙΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΕΣ

«Πρωτοφανής και απαράδεκτη» χαρακτηρίστηκε από όλους τους σώφρονες παράγοντες αυτού του τόπου η απόπειρα κατάληψης του Ναού της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου (30/1/2007), την ώρα της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας!!! Το γεγονός συνιστά κατάφορη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και των αυτονόητων δημοκρατικών δικαιωμάτων στην πατρίδα μας.

Αναφερόμενος στα έκτροπα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος δήλωσε: «Ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει είναι «ντροπή!». Παρακαλώ τα παιδιά να ακολουθήσουν όχι τον κίβδηλο δρόμο, αλλά τον γνήσιο δρόμο των παραδόσεων του έθνους. Είναι πλάνη των παιδιών αλλά δεν φταίνε μόνο αυτά. Φταίνε και όλοι όσοι προσφέρουν στα παιδιά κακά πρότυπα, τα οποία εκείνα ακρίτως ακολουθούν. Καλώ τα παιδιά να μετανοήσουν. Και, εάν συμβεί αυτό, θα τους παράσχω τη συγγνώμη μου. Μην παίζουμε εν ου παικτοίς. Θεός ου μυκτηρίζεται».

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκαναν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (30/1/2007) ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός (φωτογραφία) και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κων/νος Μουτζούρης. Ο κ. Καλός αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν στο όνομα των αγώνων κάποιων που τους σεβόμαστε, έστω και αν διαφωνούμε, για τη διατήρηση του ασύλου, να καταπατούν τις Συνταγματικά, θεσμικά και παγκοσμίως σε κάθε ελεύθερο κράτος, κατοχυρωμένες θρησκευτικές ελευθερίες; Διότι το δικαίωμα στη λατρεία, το δικαίωμα στην τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι θεμελιώδες σε όλα τα Συντάγματα των ελευθέρων χωρών και είναι υπό την εγγύηση της κάθε ελεύθερης Πολιτείας. Είναι, λοιπόν, δυνατόν να σηκώνουν τέτοια σημαία εκείνοι που κατά τα άλλα αγωνίζονται για να κατοχυρώσουν ένα χώρο Πανεπιστημιακό ως άσυλο; Εγώ στέκομαι στο ότι δεν είναι δυνατόν στο όνομα της υπεράσπισης της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών να καταπατάται η θεμελιωδέστερη ελευθερία της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων».

Από την πλευρά του ο κ. Πρύτανης δήλωσε με νόημα: «Δεν νομίζω ότι θα απηχούσε καλύτερα την ψυχική μας κατάσταση άλλη έκφραση: «Περίλυπος εστί η ψυχή μου έως θανάτου».

Κορυφή σελίδας


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ

Τα πρωτοφανή και απαράδεκτα επεισόδια, που προκάλεσαν φοιτητές στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου στον Ναό των Αγίων Τριών Ιεραρχών, με σκοπό τη διακοπή της Θείας Λειτουργίας, σχολίασε ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Αθανάσιος Λεβέντης, (φωτογραφία) στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (31/1/2007)

«Είναι κάτι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο (το χθεσινό περιστατικό), γιατί εδώ έχουμε δημοκρατία, έχουμε ελευθερία και προπαντός, έχουμε κατοχυρωμένη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και των εκδηλώσεων που θέλει ο κάθε πιστός να ακολουθήσει. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρέμβει κανένας σε αυτό το Ιερό δικαίωμα και να το εμποδίσει. Δεν μπορεί σήμερα, στον 21ο αιώνα, να παρεμβαίνουμε με αυτό τον τρόπο στην Λατρεία και μάλιστα σε χώρους που είναι κλειστοί. Ο κλειστός χώρος είναι Ιερός και απαραβίαστος. Για μένα αυτό είναι κατηγορηματικό…

Αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι καταδικάζω ανεπιφύλακτα τέτοιες πράξεις, τέτοιες ενέργειες».

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Στο μέγιστο πνευματικό και παιδαγωγικό έργο των Αγίων Τριών Ιεραρχών αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος κατά την Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό των Πετραλώνων (30/1/2007).

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τους Τρεις Ιεράρχες στους οποίους οφείλουμε το γεγονός της συνάντησης του Ελληνισμού με τον Χριστιανισμό… Είχαν μεν διαφορετικό μεταξύ τους χαρακτήρα, αλλά είχαν κοινή την μεγάλη αγάπη τους στον Θεό και στον άνθρωπο… Πρέπει να τους έχουμε ως πρότυπα στη ζωή μας προκειμένου αυτός ο τόπος να επιδιώκει την αληθινή πρόοδό του… Η πρόοδος των λαών συντελείται όταν διδασκόμαστε από την ιστορία και όχι όταν την σβήνουμε… Η ιστορική μνήμη δεν είναι κάτι που πρέπει να λησμονούμε, αλλά πρέπει να τη διατηρούμε και να διδασκόμαστε από αυτήν…»

Κορυφή σελίδας


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ


Στη δημοσιότητα έδωσε η Χριστιανική Αλληλεγγύη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τα στοιχεία που αφορούν τον Έρανο Αγάπης του 2006, ο οποίος διεξήχθη με την βοήθεια 5.000 εθελοντών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσόν που συγκεντρώθηκε είναι 1.002.736 ΕΥΡΩ, αυξημένο κατά 5,85%, σε σχέση με το 2005. Από τα έσοδα του Εράνου υποστηρίζεται μία σειρά έργων αγάπης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παροχή στέγης, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε υπερήλικες, κατακοίτους, άτομα με ειδικές ανάγκες, ορφανά παιδιά κ.άλ., την καθημερινή σίτιση και ένδυση αστέγων, απόρων, μεταναστών και προσφύγων και γενικά την ενίσχυση του ευρύτατου φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

Μάθετε περισσότερα για το έργο που προσφέρει η Χριστιανική Αλληλεγγύη.

Κορυφή σελίδας


«ΕΛΛΑΔΑ, 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ»

Ημερίδα για τα 25 χρόνια της Ελλάδος στην Ε.Ε. θα πραγματοποιήσει η Ιερά Σύνοδος στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Μονή Πεντέλης (3/2/2007), με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών θεμάτων.

Την Ημερίδα θα χαιρετήσουν Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, η Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ρόδη Κράτσα, οι επικεφαλής των Ευρωβουλευτών των Ελληνικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο κ. άλ.

Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν ο κ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνική ταυτότητα», η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, τ. Επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε., με θέμα «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και Ελληνικός Πολιτισμός» και ο κ. Αντώνιος Παπαντωνίου, αναπληρωματικό μέλος της Εδικής Συνοδικής Επιτροπής, με θέμα «Το Ευρωπαϊκό μοντέλο κοινωνίας ως πρόκληση ποιμαντικής μαρτυρίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος για την Ευρώπη.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΦΩΤΙΟ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορτασθεί και φέτος η εορτή του Προστάτου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιερού Φωτίου.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 5/2/2007 θα τελεστεί Μέγας Συνοδικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών, στη διάρκεια του οποίου θα τιμηθούν με την ανώτερη διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, προσωπικότητες από τον Εκκλησιαστικό και Ακαδημαϊκό χώρο.

Την επομένη, 6/2/2007, θα τελεστεί Συνοδική Θεία Λειτουργία στην Ι. Μονή Πεντέλης και αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί στο Διορθόδοξο Κέντρο, η καθιερωμένη κοινή σύσκεψη της Ιεράς Συνόδου με τους διδάσκοντες των Θεολογικών Σχολών Αθηνών & Θεσσαλονίκης. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο κ. Κων/νος Κορναράκης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Τί εστίν έργον άρχοντος: Επισημάνσεις διαχρονικής αξίας από τον Ιερό Φώτιο, στην επιστολή του προς Μιχαήλ, τον άρχοντα της Βουλγαρίας, περί των όρων και προϋποθέσεων του άρχειν»

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΩΝΙΆ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (29/1/2007), παρουσία της Υπουργού και του Υφυπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου και Γεωργίου Καλού.

Κατά την ομιλία του ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει άμεσο ενδιαφέρον για το οικολογικό πρόβλημα… Ο άνθρωπος νομίζει ότι στο σπίτι του Θεού είναι ιδιοκτήτης, ενώ ουσιαστικά είναι νοικάρης… Η Εκκλησία θεώρησε πως έχει καθήκον να συμβάλει στην περιβαλλοντική αγωγή και εκπαίδευση των νέων παιδιών, προκειμένου να βοηθήσει ώστε να γίνει κατανοητό ότι κινδυνεύουμε, αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και διέξοδος από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιπέσει. Τα νέα παιδιά πρέπει να διδαχθούν πως η περιβαλλοντική κακοποίηση είναι ένα πνευματικό ζήτημα που πρέπει να τους απασχολεί…»

Από τη μεριά της η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι «Η Πολιτεία πρέπει να κάνει προσπάθειες για να ενσωματώσουν στην αντίληψη και στη λογική τους τα παιδιά ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε από τις μελλοντικές γενιές αυτό που δικαιούνται και ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την φύση…»

Κορυφή σελίδας


ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Επειδή η 10 Φεβρουαρίου του 2007, ημέρα μνήμης του Αγίου Χαραλάμπους συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο, η ακολουθία του οποίου είναι, σύμφωνα με το Ορθόδοξο Τυπικό, αμετάθετη, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την μετάθεση της εορτής του Ιερομάρτυρος, την επομένη (11/2/2007), ως είχε δικαίωμα να πράξει, «διά την λαμπρότητα της μνήμης του εορταζομένου Αγίου», σύμφωνα με ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας.
Έτσι, καθίσταται ευνόητο ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι και η αρμοδίως εκτελεστή για την Ελλαδική Εκκλησία.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ο πολιτισμός μας περνά σήμερα κρίση και οι κίνδυνοι γίνονται ολοφάνεροι, ακόμα και στα λιγοστά προκατειλημμένα πνεύματα. Κρίση φαινομενικά οικονομική και πολιτική, είναι πριν από όλα κρίση πνευματικότητας και πολιτισμού. Δεν έχω να προτείνω άλλη θεραπεία, στον ταπεινό χώρο που κατέχω, από την «επιστροφή στην Ελλάδα». Αν η επιστροφή αυτή στην ολόφωτη τούτη χώρα με το ακτινοβόλο παρελθόν της δεν αρκεί ίσως να γιατρέψει τα πάντα, βοηθά πάντως να υπομείνουμε θαρραλέα, καλόκαρδα τα σημερινά μας βάσανα, γιατί η χώρα τούτη διδάσκει την ελπίδα».

Rene Puoux
«Ελλάδα, γη αγαπημένη των Θεών», σελ. 18.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ