Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 156, 26 Ιανουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ»

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΜΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ

ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΗΘΟΣ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟΆγιος Ιωάννης,
ο Χρυσόστομος

Κείμενα, Ψαλμοί
και Εικόνες
σε ένα πολύπλευρο αφιέρωμα,
που ξεχωρίζει.

Είσοδος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΚΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

Βαρυσήμαντη παρέμβαση έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με δήλωση του (24/1/2007), εξ αφορμής των εκτρόπων και των καταστροφών στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εν ονόματι του ασύλου και της βεβήλωσης Ιερών Εικόνων στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος αναφέρει: «Ορισμένες πιο ακραίες εκδηλώσεις, όπως το κάψιμο, παλαιότερα, της Ελληνικής Σημαίας και τώρα η βεβήλωση Ιερών Εικόνων μέσα στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, συνιστούν, πέραν των άλλων, απαράδεκτη ασέβεια έναντι ιερών συμβόλων, τα οποία τιμά η ολότητα του Ελληνικού λαού.
Η Εκκλησία δεν είναι δυνατόν να σιωπήσει ενώπιον της επιχειρούμενης, από μία ισχνή ομάδα νέων, προσβολής της θρησκευτικής συνείδησης του λαού, σε εποχή, μάλιστα, που οι περιστάσεις επιβάλλουν τη συσπείρωση όλων των Ελλήνων πέριξ των πνευματικών των ερεισμάτων, προς ενίσχυση των αντανακλαστικών αντίστασης στη φθορά, την εξουθένωση και την παραίτηση από το δικαίωμα της αξιοπρέπειας. Γι’ αυτό και καταδικάζει απερίφραστα την ασέβεια και υψώνει φωνή έντονης διαμαρτυρίας για την αποτολμηθείσαν, από επιλήσμονες του πολιτισμού και της παράδοσής μας, αισχρή και ανόσια πράξη που μόνο μία μονοσήμαντη στερεοτυπική αντίληψη θα μπορούσε ίσως να δικαιολογήσει.
Επισημαίνουσα τα ανωτέρω η Εκκλησία καλεί όλες τις δυνάμεις του έθνους να αποδοκιμάσουν και καταδικάσουν την υφέρπουσα καταισχύνη των ολίγων, διασώζοντας αγρυπνούσαν την συνείδηση των πολλών»

Κορυφή σελίδας


ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Μεγάλο και ανυπέρβλητο κενό άφησε στην Θεολογική Επιστήμη και ιδιαίτερα στον τομέα της Λειτουργικής η εκδημία του Ομοτίμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννου Φουντούλη.
Επί τω ακούσματι του θανάτου του, συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον υιό του Μιχαήλ απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (25/1/2007) στο οποίο αναφέρει τα εξής: «Επί προς Κύριον εκδημία του πεφιλημένου πατρός υμών αειμνήστου Ιωάννου Φουντούλη, διακεκριμένου Πανεπιστημιακού Διδασκάλου, κορυφαίου Λειτουργιολόγου και πολύτιμου συνεργάτου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζομεν υμίν συλλυπητήρια Ιεράς Συνόδου, ευχόμενοι όπως ο Κύριος τάξη την ψυχήν αυτού εν χώρα ζώντων και σκηναίς Δικαίων, επιδαψιλεύη δ’ υμίν την εξ ύψους παρηγορίαν»
Η κηδεία του αειμνήστου καθηγητού εψάλη στον Ι. Ναό Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Ανθίμου. Την Ιερά Σύνοδο εκπροσώπησε ο Συνοδικός Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ»

Στην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (25/1/2007) και μίλησε στους σπουδαστές με θέμα «Η πνευματική, εθνική μας αυτοσυνειδησία όρος επιβίωσής μας».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μακαριώτατος επεσήμανε την γενικότερη κρίση που μαστίζει τη σύγχρονη Ελληνική κοινωνία, την υποχώρηση των πνευματικών μας ερεισμάτων και την ανάγκη διατήρησης της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «Κανένας λαός δε μπορεί να διατηρηθεί όρθιος εάν δεν έχει εθνική και πνευματική ταυτότητα… Οι ρίζες που προσδιορίζουν τα στοιχεία μας προέρχονται από την ιστορία, την οποία χρειάζεται να γνωρίζουμε. Και αυτή η ιστορία γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφεί μόνο και μόνο για να διασαλευτούν τα θεμέλια πάνω στα οποία εδράζεται η εθνική μας αυτοσυνειδησία…»
Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο ανιστόρητο βιβλίο της νεώτερης ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού και σημείωσε: «Στο βωμό της ελληνοτουρκικής φιλίας θυσιάζουμε την αλήθεια. Είμαστε εύκολοι στο να καταργήσουμε τα πάντα στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων… Καμία Ευρωπαϊκή εξουσία δεν μάς υποχρεώνει να απαρνηθούμε αυτό που είμαστε…»
Για το επίμαχο βιβλίο μια σπουδαία εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο (23/1/2007), με πρωτοβουλία του Βουλευτού κ. Στέλιου Παπαθεμελή και τη συμμετοχή εγκρίτων ομιλητών. Στο τέλος της εκδήλωσης το ακροατήριο, το οποίο γέμισε ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα και τους γύρω χώρους, ζήτησε επιτατικά από το Υπουργείο Παιδείας την άμεση απόσυρση του προσβλητικού για την Ελληνική ιστορία βιβλίου της Στ΄ Δημοτικού.

Κορυφή σελίδας


«ΕΦΥΓΕ» Ο ΜΙΜΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΙΖΗΣ

Ο προστάτης των φτωχών και των αστέγων του κόσμου, ο Αββάς Πιέρ, πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού, σε ηλικία 94 ετών.

Δείτε τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου για τον Αββά Πιέρ

Κορυφή σελίδας


ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ


Δεκτή έκανε η Δ.Ι.Σ., σε έκτακτη συνεδρίασή της (23/1/2007), την παραίτηση του Μητροπολίτου Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου από τα Συνοδικά του καθήκοντα, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Μητρόπολή του, καθώς και προβλημάτων υγείας.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος στα πρεσβεία της Αρχιερωσύνης Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

Κορυφή σελίδας


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΗΘΟΣ

Μια νέα προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων κυρίως ανθρώπων σε ζητήματα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος θέτει σε λειτουργία η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Πρόκειται για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης, που σκοπό έχει την πνευματική καλλιέργεια των νέων και την συμβολή στην περιβαλλοντική αγωγή των νέων μας και την ευαισθητοποίησή τους, σε ανάλογα θέματα, μέσα από τις αρχές και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης μας.
Τα εγκαίνια του Κέντρου, το οποίο φιλοξενείται σε χώρους του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, θα τελεστούν τη Δευτέρα 29/1/2007, στις 12.00 από το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, παρουσία της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου.

Κορυφή σελίδας


ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΗΒΕΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ


Ένα πολύ ενδιαφέρον Σεμινάριο για τους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση, πραγματοποιεί το Γραφείο Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (26 – 28/1/2007) στο αμφιθέατρο του μεγάρου της Εθνικής Τραπέζης (Αιόλου – Σοφοκλέους), προς τιμήν των προστατών της Ελληνικής Παιδείας Τριών Ιεραρχών, με γενικό θέμα «Εφηβεία: Βιώνοντας νέες πραγματικότητες σε κοινωνίες που αλλάζουν».
Στο Σεμινάριο, στο οποίο θα παραστούν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και η Υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, διακεκριμένοι επιστήμονες θα προσεγγίσουν επιμέρους θέματα όπως «Ποιός είναι ο έφηβος των αρχών του 21ου αιώνα:», «Ο έφηβος και οικογένειά του», «Η εφηβεία σε κρίση;», «Ο έφηβος στην Εκπαίδευση» και « Τί να προτείνουμε, ως κοινωνία, σε ένα νέο σήμερα».Κορυφή σελίδας


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Εκατόν είκοσι νέους και νέες της Ελληνικής Διασποράς δέχθηκε στο γραφείο του ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (22/1/2007), οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνική γλώσσα και πολιτισμός» που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησε στα παιδιά να βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις πατρογονικές τους ρίζες και τόνισε: «Τίποτε δε σας εμποδίζει να αναγνωρίζετε και τις πιο παλιές ρίζες που προέρχονται από αυτή την χώρα, που όλοι οι λαοί θαυμάζουν για την ιστορία, τη φιλοσοφία και την προσφορά της στον πολιτισμό…
Αυτή την ώρα θεμελιώνετε το οικοδόμημα της ζωής σας. Εσείς έχετε ενθουσιασμό ψυχής και εμείς την πείρα του νου. Ελάτε να συνενώσουμε τον ενθουσιασμό σας με την πείρα μας και θα δείτε το αποτέλεσμα…»

Κορυφή σελίδας


Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ


Τεράστια, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά στοιχεία, είναι η προσφορά της Εκκλησίας μας στον ευαίσθητο τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της συγκεντρώσεως φιαλών αίματος, για τους έχοντες την ανάγκη του ασθενείς.
Συγκεκριμένα, ύστερα από τις σύντονες προσπάθειες του Γραφείου Αιμοδοσίας της Διεύθυνσης Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το έτος 2006 συγκεντρώθηκαν, στα πλαίσια της Αρχιεπισκοπής, 6.305 μονάδες αίματος. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, την τελευταία δεκαετία, η αύξηση των μονάδων αίματος που συγκέντρωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή αγγίζει το 500%.

Κορυφή σελίδας


ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

Στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλίκης Βαξεβάνογλου, υπό τον τίτλο «Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων. Από την ίδρυση στην καθιέρωση» παραβρέθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (24/1/2007). Στη ίδια εκδήλωση παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γεώργιος Καλός, ο τ. Πρωθυπουργός κ. Ιωάννης Γρίβας κ.άλ. επίσημοι.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση αποβλέπει στην απότιση φόρου τιμής στους ιδρυτές της Σχολής η οποία έχει ζωή δεκαετιών και έχει προσφέρει στην τεχνολογική εκπαίδευση πολύτιμες υπηρεσίες. Η καθιέρωση της Σχολής οφείλεται στους ανθρώπους που μόχθησαν όλα τα χρόνια της υπάρξεώς της…»
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμός του ο Μακαριώτατος σημείωσε πως «Η Ελλάδα ζει και θα ζει επειδή εξακολουθεί να έχει στους κόλπους της ανθρώπους με οράματα, που πιστεύουν σε αρχές και αξίες, που, σε πείσμα των καιρών, εξακολουθούν να είναι ιδεολόγοι, ρομαντικοί, αλλά και τόσο ρεαλιστές, ώστε να διασώζουν μια τόσο σημαντική παράδοση που παραλάβαμε από τους προγόνους μας. Την τιμούμε και θέλουμε να την συνεχίσουμε και θα το κάνουμε όσο έχουμε τα μάτια μας ανοικτά και τη γλώσσας μας ελεύθερη…»

Κορυφή σελίδας


ΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ


Την τέταρτη κατά σειρά ανθρωπιστική αποστολή στο Λίβανο πραγματοποίησε η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος (22/1/2007). Η βοήθεια περιλαμβάνει 156 τόνους από φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Διευθυντής της «Αλληλεγγύης» κ. Δημήτρης Φουρλεμάδης, οποίος είχε επαφές με στελέχη της Λιβανικής Κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, μετά τις πολεμικές συγκρούσεις του περασμένου καλοκαιριού. Την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της Λιβανικής Πολιτείας εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και επικεφαλής της νεοσυσταθείσης Επιτροπής Διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας Στρατηγός Γιάχια Ραάντ.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ανάγκη επιτακτική, αν θέλουμε να επιζήσουμε ως έθνος, να ξαναρχίσουμε να αντλούμε από το πλούσιο παρελθόν μας και μαζί να φτιάχνουμε όνειρα για το μέλλον μας. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια χρόνου, αφού και το παρόν μας στένεψε τόσο, ώστε να περιορίζεται μόνο στο σήμερα».

Μενέλαος Παλάντιος, Ακαδημαϊκός
«Ό,τι χρείη ποιείν», σελ. 33


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ