Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 155, 23 Ιανουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Έργα του λαϊκού ζωγράφου
παρουσιάζουμε στο eikastikon.
Δείτε δημιουργίες του Θεόφιλου
από τη συλλογή Ξύδη, αλλά κι
άγνωστες φωτογραφίες από
εκκλησιές στο Πήλιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ


Εκτάκτως συγκαλείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (23/1/2007), με μοναδικό θέμα στην Ημερησία Διάταξη την αποδοχή ή όχι της παραιτήσεως του Μητροπολίτου Μεγάρων κ. Βαρθολομαίου, εκ των Συνοδικών του καθηκόντων.
Ο κ. Βαρθολομαίος στην παραίτησή του επικαλείται λόγους υγείας και επικαλείται ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Ιερά Μητρόπολή του.Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ


Το φαινόμενο των αόριστων και ανυπόγραφων καταγγελιών γενικώς κατά του Ιερού Κλήρου, στις οποίες οι καταγγέλλοντες αρνούνται να βάλουν την σφραγίδα του ονόματός τους, καυτηρίασε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά την χειροτονία νέου Διακόνου στον Ι. Ναό Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου (21/1/2007).
Ο Μακαριώτατος τόνισε στον νεοχειροτονθέντα ότι η Ιερωσύνη είναι χάρισμα δοσμένο από τον Θεό σε ορισμένους και όχι σε όλους τους ανθρώπους. Τού ζήτησε, επίσης, να αγωνίζεται για την αξιοποίηση του χαρίσματος, καθιστώντας τον εαυτό του εργατικό και πονετικό προς τους ανθρώπους, συγκοινωνό και αποδέκτη των προβλημάτων τους, εμφορούμενο από ένθεο ζήλο.
«Τα τελευταία χρόνια», παρατήρησε ο Αρχιεπίσκοπος, «πολλοί εκστρατεύουν κατά της Εκκλησίας, θέλοντας να γενικεύσουν αυθαίρετα μεμονωμένα παραδείγματα αναξίων κληρικών και παρουσιάζουν στους ανθρώπους τους κληρικούς ως δήθεν διεφθαρμένους... Τα περιστατικά υπάρχουν και όταν τα διαπιστώνουμε, εμείς που έχουμε την ευθύνη, τα πατάσσουμε άμεσα...»
Στηλιτεύοντας, στη συνέχεια, τις ανεύθυνες και ανυπόγραφες καταγγελίες κατά του Ιερού Κλήρου, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Η Εκκλησία δε μπορεί να σύρεται πίσω από τους δημοσιογράφους και τα Μ.Μ.Ε., ούτε μπορεί να θέτει σε δοκιμασία τις συνειδήσεις εκλεκτών τέκνων της, συνεργατών και στελεχών της, επειδή υπάρχουν κάποιοι με απύλωτο στόμα, που, όταν καλούνται να υπογράψουν τις καταγγελίες τους, αρνούνται να το πράξουν...»

Κορυφή σελίδας


Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

«Η πραγματική χαρά και ευθυμία βιώνονται όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κοινωνία με τον Θεό. Πρόκειται για ψυχική κατάσταση που εξαρτάται από το ποιοτικό περιεχόμενο της κοινωνίας του καθενός μαζί Του...». Αυτά, μεταξύ άλλων, σημείωσε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στο κήρυγμά του, κατά την ακολουθία του Εσπερινού, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ευθυμίου Κυψέλης (19/1/2007).
«Η ευθυμία της καρδιάς μας εξαρτάται από την πνευματικότητα μας. Σήμερα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τις λεγόμενες ψυχικές ασθένειες, αισθάνονται ανασφάλειες, ενώ και μικρά παιδιά, ακόμη, παρουσιάζουν φαινόμενα μελαγχολίας. Πώς είναι δυνατόν τόσοι νέοι να παραιτούνται από τον αγώνα της ζωής, κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που βιώνουν στη ζωή τους;... Η σημερινή κατάσταση πρέπει να μάς προβληματίσει, τα ψυχικά νοσήματα έχουν άλλη προέλευση που είναι η απομάκρυνση από τον νόμο και το θέλημα του Θεού...».

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Εόρτια εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντριών του Τομέα Διακονίας ασθενών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού (21/1/2007), παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.
Στην ομιλία του ο Μακαριότατος συνεχάρη τις εθελόντριες για το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούν, προβάλλοντας, διά αυτού, το πνεύμα της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο άνθρωπος έχει μέσα του ένα μυστηριώδες περιεχόμενο, που ίσως ούτε οι ψυχικές, ούτε οι ψυχολογικές επιστήμες είναι σε θέση να ερευνήσουν σε βάθος... Ο παλαιός άνθρωπος, κατά τους Αγίους Πατέρες, δημιουργεί μέσα μας άλλη κατάσταση, που δεν είναι δυνατόν από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε... Στο παρελθόν διατυπώθηκαν διάφορες θεωρίες, όπως π.χ. του ντετερμινισμού, σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος τελεί κάτω από την εξουσιαστική επιρροή εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων, τις οποίες δε μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτό αναιρεί την σειρά της πνευματικής του κατάστασης και προσπάθειας, την οποία πρέπει να καταβάλει, προκειμένου να βελτιωθεί. Ο ντετερμινισμός δεν ισχύει απόλυτα
σήμερα, παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας βλέπουμε να επαναλαμβάνεται ότι ο άνθρωπος δεν ευθύνεται για το κακό που διαπράττει, αλλά ευθύνονται τα γονίδια και το DNA του, γεγονός που προσκρούει στην αλήθεια της πίστεώς μας ότι είμαστε πλασμένοι κατ’ εικόνα Θεού, προορισμένοι για το καθ’ ομοίωσιν...»
Τέλος, ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «Η Χάρις του Θεού μάς βοηθάει πρωτίστως για την αντιμετώπιση των εσωτερικών μας προβλημάτων και κατ’ επέκτασιν επικουρικώς η βοήθεια της Επιστήμης και των Εθελοντών της αγάπης... Χωρίς να αναιρούμε την επέμβαση της επιστήμης, πάνω στα θέματα της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας, επικαλούμαστε, παράλληλα, την βοήθεια του Θεού...»

Κορυφή σελίδας


ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για τα νέα βιβλία της ιστορίας θα πραγματοποιηθεί στο Πολεμικό Μουσείο (23/1/2007), με φορέα διοργάνωσης τον Όμιλο για την Δημοκρατία και την Πατρίδα, στην οποία θα πάρουν μέρος ο Βλάσης Αγτζίδης, ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο Νίκος Λυγερός, ο π. Γεώργιος Μετάλλινος, ο Αντώνης Παυλίδη, ο Κων/νος Χολέβας και ο Στέλιος Παπαθεμελής. Τη συζήτηση θα διευθύνει ο Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος Δημήτρης Κοσμόπουλος.
Με δήλωσή του στον «ΠΡΟΝΑΟ» ο εκ των ομιλητών κ. Κων/νος Χολέβας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εκκλησία» επισημαίνει τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια εκφράζεται, από μία ομάδα διανοητών και εκπαιδευτικών, η άποψη ότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας με τους γειτονικούς λαούς θα λυθούν αν αλλάξουμε το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων ιστορίας και αν παύσουμε να μιλούμε στα παιδιά μας για ήρωες, Εθνομάρτυρες και Νεομάρτυρες. Η άποψη αυτή μιας μικρής μειοψηφίας συμπολιτών μας έχει διεισδύσει, δυστυχώς, σε ορισμένα σχολικά βιβλία της ιστορίας και, κυρίως, στο εγχειρίδιο που διδάσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2006 στην Στ΄ Δημοτικού. Το βιβλίο αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και από ειδικούς επιστήμονες, διότι εξωραΐζει την Οθωμανική περίοδο, αποσιωπά τον ρόλο της Εκκλησίας και διαστρεβλώνει τα γεγονότα του 1922, του 1940 κ.λπ. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν συμφωνεί με την καλλιέργεια εθνικού φανατισμού, μέσω του σχολείου, όμως, δεν πρέπει να φτάνουμε στο άλλο άκρο και να ψαλιδίζουμε επιλεκτικά την ιστορία μας, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης ή της «ελληνοτουρκικής φιλίας».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Στους καιρούς μας παρουσιάζεται το κωμικοτραγικό φαινόμενο να αγωνίζονται για τα ατομικά δικαιώματα άνθρωποι που πάνε με αυτά να κατοχυρώσουν την ύπαρξη όχι ενός πραγματικά ελεύθερου ατόμου, αλλά ενός προσώπου με αγελαία γνωρίσματα, απολύτως αιτιοκρατικά προσδιορισμένου, ενός στην ουσία ανελεύθερου πλάσματος. Κυνηγούν τις ατομικές ελευθερίες για να περιβάλουν με αυτές τον ανελεύθερο άνθρωπο, ενώ όλο αυτό το αυξανόμενο πλήθος των ατομικών δικαιωμάτων δικαιώνεται μόνο αν είναι όρος απαραίτητος για τη δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων, δηλ. συναισθηματικά και πνευματικά ελεύθερων ανθρώπων, ανθρώπων των οποίων ο λόγος ο επιστημονικός, ο αισθητικός και ο θρησκευτικός, λειτουργεί αυτόνομα και ελεύθερα»

Κων/νος Τσάτσος
«Ο σύγχρονος κόσμος», Εκδόσεις των Φίλων, σελ. 10.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ