Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 154, 19 Ιανουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΟ 2007 ΕΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΗ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ»

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
Διαβάστε στη Μυριόβιβλο
το εγκώμιο του Αγίου Αθανασίου
για τον Πρωτόκλητο Απόστολο
και δείτε εικόνες του από
την Ορθόδοξη παράδοση,
στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΟ 2007 ΕΤΟΣ ΙΕΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο αφιέρωσε Ιερά Σύνοδος το έτος 2007, καθώς εφέτος συμπληρώνονται 1600 χρόνια από την κοίμησή του.

Με Εγκύκλιό της προς τον πιστό λαό η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει ότι την Τετάρτη 24/1/2007 θα μεταφερθεί τμήμα του Ιερού Λειψάνου του μεγάλου Εκκλησιαστικού Πατρός από την Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων στον προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου, παραπλεύρως του φοιτητικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας και θα τεθεί προς προσκύνηση μέχρι τις 27/1/2007. Επίσης, ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28/1/2007 θα τελεστεί πανηγυρική Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

Στην ίδια εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στην προσωπικότητα και το έργο του Ιερού Χρυσοστόμου και, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι από τους μεγαλύτερους Πατέρες της Εκκλησίας. Θεωρείται ως το λαμπρότερο υπόδειγμα πλήρους και ολοκληρωτικής αφιερώσεως στην ποιμαντική διακονία του λαού του Θεού. Το υπόδειγμα αυτό αποτυπώθηκε τόσο με το συγγραφικό του έργο, το οποίο απετέλεσε πηγή εμπνεύσεως για όλη την Εκκλησία, όσο και κυρίως, με την άσκηση της Αρχιερατικής του διακονίας και αποστολής. Επί πλέον, διακρίθηκε από την μοναδική ποιμαντική ευαισθησία και αγωνία του για την σωτηρία της λογικής ποίμνης του Χριστού. Στο πλαίσιο αυτό της υψηλής διακονίας και ευθύνης του και προκειμένου να ανταποκριθεί στην ιερατική αποστολή του δεν εδίστασε να έλθει σε σύγκρουση με την διαφθορά της εποχής του. Σύγκρουση η οποία του εστοίχησε όχι μόνο την απομάκρυνσή του από τον Αρχιερατικό θρόνο, αλλά και την εξορία και, τελικά, τον ίδιο τον θάνατό του…»

Δείτε το κείμενο της Εγκυκλίου

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΘΕΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΗ»

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Αντωνίου Πατησίων λειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (17/1/2007) και στο κήρυγμά του έκανε λόγο για την κρίση που ταλανίζει διάφορα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας στην εποχή μας.
Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι «γίνεται μια προσπάθεια οι άνθρωποι να απομακρυνθούν από τις πνευματικές και ηθικές αξίες και η ζωή μας να γίνει μονοσήμαντη… Εκείνο που δίνει υπόσταση στους οραματισμούς μας είναι ότι έχουμε διαχρονικότητα, ψυχή αθάνατη, ζούμε από τώρα στην αιώνια Βασιλεία του Θεού, καθώς συμμετέχουμε στην Εκκλησιαστική ζωή… Κάθε Θεία Λειτουργία είναι μία Ανάσταση. Αυτό η Εκκλησία μας το προβάλλει, όχι γιατί επιθυμεί να αγνοήσει τη σύγχρονη επίγεια κατάσταση, η οποία επηρεάζει τη ζωή μας, αλλά γιατί επιθυμεί να μάς δώσει την όλη διάσταση της ζωής, που δεν είναι μόνον αυτός ο κόσμος…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ»


«To καθήκον κάθε γνησίου Χριστιανού είναι να μην προσθέτει τίποτα σ’ εκείνα που παρέλαβε από τους Πατέρες σ’ ό,τι αφορά τα δόγματα της πίστεως αλλά και να μην αφαιρεί», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, κατά το κήρυγμά του στην ακολουθία του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Αθανασίου Θησείου (17/1/2007) και συνέχισε:
«Η Οικουμενική Σύνοδος είναι εκείνη που ερμηνεύει τα δόγματα της πίστεως. Σήμερα παρατηρείται, όχι τόσο στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να τηρεί όσα παρέλαβε, αλλά στους κόλπους της ετερόδοξης Χριστιανοσύνης το φαινόμενο καινοτομιών σχετικά με την ερμηνεία της Αγίας Γραφής, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται δόγματα της πίστεως και να οδηγούνται οι άνθρωποι στο να πιστέψουν ότι τίποτα το απόλυτο δεν υπάρχει στην Εκκλησία αφού μπορούν να αλλάξουν όλα όσα περιλαμβάνει η Αγία Γραφή, κυρίως με αποφάσεις ανθρώπων οι οποίοι, πολλές φορές, καινοτομούν και δημιουργούν σύγχυση στις συνειδήσεις του απλού λαού.
Σήμερα παριστάμεθα μάρτυρες τέτοιου είδους καινοτομιών στις προτεσταντικές, κυρίως, κοινότητες και στην Αγγλικανική Εκκλησία, η οποία σπαράζεται διότι κάποια στελέχη της παραθεωρούν και ασεβούν απέναντι στα δόγματα και στην ερμηνεία των δογμάτων και του Ευαγγελίου με το να φέρουν στο προσκήνιο νέα ήθη τα οποία έρχονται σε ευθεία αντίθεση με αυτά που διδάσκει η Αγία Γραφή, υποκύπτοντας έτσι στον πειρασμό της παγκοσμιοποίησης και θέλοντας να αποδείξουν ότι οι Εκκλησίες τους είναι εκσυγχρονιστικές. Ακολουθούν τον συρμό της εποχής μετατρέποντας την Εκκλησία από ηγέτη σε ουραγό.
Εμείς οι Ορθόδοξοι θεωρούμαστε συντηρητικοί. Είμαστε παραδοσιακοί, ακολουθούμε πιστά τα δόγματα των Πατέρων γιατί γνωρίζουμε ότι η σωτηρία μας εξαρτάται από αυτά που πιστεύουμε, που δεν μπορεί να είναι αυτά που διάφοροι πρεσβεύουν, αλλά αυτά που η Αποστολοπαράδοτος Εκκλησία διδάσκει…»

Κορυφή σελίδας


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς – Γκερτ Πέτεριγκ, επί τη αναλήψει των νέων υψηλών του καθηκόντων, απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (17/1/2007), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και ευχόμεθα ειλικρινώς για μία εμπνευσμένη και καρποφόρα προεδρία. Η μακρά πολιτική σας θητεία αποτελεί πειστήριο για μια επιτυχημένη και ευοίωνη εκτέλεση των νέων, υψηλοτάτων καθηκόντων σας, στα οποία εκτιμούμε ότι η κ. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια…»
Αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Μακαριώτατος και στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή κ. Κράτσα, η οποία ανεδείχθη Α΄ Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαίρομεν υμάς ολοψύχως και βιαβεβαιούμεν διά την προσευχητικήν ημών θέσιν ενώπιον του Κυρίου, όπως Σάς χαρίζει υγείαν, σοφίαν και δύναμιν εις την εξάσκησιν των υψηλών νέων Σας καθηκόντων…»

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η Ορθοδοξία, εμπλουτίζοντας την λαμπρή πολιτιστική παράδοση της κλασικής αρχαιότητας, απετέλεσε μαζί της το ισχυρό πνευματικό και ηθικό βάθρο του Ελληνισμού. Τη συνεκτική του ουσία. Τον φωτοδότη του. Αλλά και την πηγή της δυνάμεώς του. Η Ορθοδοξία φώτισε τα βήματα του Γένους και κατηύθυνε την πορεία του κατά τη μακρά νύχτα της δουλείας.
Γι’ αυτό και οι έννοιες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας συνυφάνθηκαν αναπόσπαστα στη συνείδηση του έθνους»

Κωνσταντίνος Καραμανλής
«Επίλεκτα κείμενα», σελ. 358


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ