Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 153, 16 Ιανουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ πρ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ
Ο Λόρδος Βύρων στο European Spirit
Ξεκίνημα για το Athenaeum, τη νέα κατηγορία
του European Spirit, με κείμενα που φωτίζουν την
πολιτιστική ιδιοπροσωπία του Ευρωπαίου.
Στις σελίδες του θα βρείτε
συνοπτικό βιογραφικό του Βύρωνα,
έργα του και μάθετε σχετικούς ιστοχώρους γύρω
από τη ζωή του μεγάλου Ρομαντικού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΗΣ

Τον έντονο προβληματισμό της εκφράζει η Ιερά Σύνοδος, με ανακοινωθέν που εξέδωσε (15/1/2006), σχετικά με τα όσα υπερβολικά και ανακριβή καταγράφηκαν σε μερίδα του Τύπου αναφορικά με τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξαιτίας διαφόρων ανακυψάντων ζητημάτων.
Ως προς την φιλολογία που αναπτύχθηκε σχετικά με την αποστολή ή όχι στο Φανάρι του προσχεδίου του Σχεδίου Νόμου περί Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης, το οποίο ενέκρινε τον περασμένο Οκτώβριο το ανώτατο Διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σύνοδος της Ιεραρχίας, στο ανακοινωθέν αναφέρονται και τα εξής: «… Η Ιερά Σύνοδος έχει ήδη αποστείλει προς την Μητέρα Εκκλησία απαντητική επιστολή, δια της οποίας σημειώνει ότι την ευθύνη για την νομοτεχνική επεξεργασία και την τελική διαμόρφωση του προσχεδίου, αλλά και για την εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή έχει το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίον και έχει, μόνον αυτό, το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας κατά το Σύνταγμα. Προσέτι δε, δι’ εγγράφου Της προς την Υπουργό κ. Μαριέττα Γιαννάκου, εζήτησε την αποστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο του τελικού κειμένου του σχεδίου νόμου όταν τούτο καταρτισθεί οριστικώς…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Στο ίδιο ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος δίνει απάντηση και για την παραφιλολογία που αναπτύσσεται στον Τύπο, σχετικά με τις αποσπάσεις των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εξωτερικό, που προβάλλεται ως δήθεν «αιτία πολέμου» μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «… Προς την κατεύθυνση της νομότυπης αντιμετώπισης του όλου ζητήματος βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου και της αρμοδίας Ελληνικής Πολιτείας με σκοπό την κατάρτιση σχετικού κειμένου που θα ρυθμίζει κάθε σχετική εκκρεμότητα κατά τρόπον που και την Εκκλησία της Ελλάδος να κατοχυρώνει πλήρως και υπό πάσαν έννοιαν και τις Μητροπόλεις του εξωτερικού να εξυπηρετεί. Η σχετική διαδικασία ολοκληρώνεται συντόμως και το σχετικό κείμενο, αφού εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο και την Ελληνική Πολιτεία, θα ρυθμίσει συνολικά το σχετικό θέμα. Περί αυτού άλλωστε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει ενημερωθεί προφορικώς και εκτενώς από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο, τόσο στο Φανάρι τον παρελθόντα Ιούνιο, όσο και στην Αθήνα τον παρελθόντα Οκτώβριο…»
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος έκανε σαφή και εκτενή αναφορά στο ζήτημα κατά την αντιφώνησή του στον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Γεννάδιο, όταν επισκέφθηκε τον Ναό του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, κατά το επίσημο ταξίδι του στη Ρώμη (15/12/2006). Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος είχε τονίσει, εκτός κειμένου ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, με χαρά και ενδιαφέρον, προσφέρει τις υπηρεσίες της και αποστέλλει Ιερείς στις Ορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού για την κάλυψη των κενών εφημεριακών θέσεων και παρά τις ανακύψασες δυσκολίες, μαζί με την Ελληνική Κυβέρνηση, αναζητούν και ασφαλώς θα βρουν λύση και νομικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα συνεχιστεί απρόσκοπτά αυτή η βοήθεια»

Κορυφή σελίδας


70 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ

Με μία λαμπρή καλλιτεχνική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής (13/1/2007) η Αποστολική Διακονία, ο μεγαλύτερος Ιεραποστολικός και εκδοτικός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος, γιόρτασε τα 70 χρόνια της δράσης και της προσφοράς της στον Ορθόδοξο κόσμο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, Ιεραρχών, της Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέτας Γιαννάκου, Ακαδημαϊκών, Πρέσβεων κ.άλ.
Μιλώντας για την σπουδαία αυτή επέτειο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Τις νέες αυθεντικές προοπτικές της ζωής προσδίδει στον άνθρωπο και την κοινωνία μας, η Αγία, Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία μας και, κατ’ επέκτασιν, ο καθ’ ημάς Οργανισμός της Αποστολικής Διακονίας. Στην Εκκλησία μας ο όρος που χαρακτηρίζει κάθε δραστηριότητά της είναι η διακονία. Τόσο το διακονείν, όσο και το θεραπεύειν, το υπηρετείν και, εν συνεχεία, το λατρεύειν και το λειτουργείν, διαπερνούν κάθε πτυχή του Εκκλησιαστικού βίου, θεωρουμένων ως το κατεξοχήν γνώρισμα των Χριστιανών και όχι απάδον ή μειωτικό. Με άλλες λέξεις, η διακονία του Θεού ανάγεται, εν τέλει, στη διακονία του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως εθνικής, θρησκευτικής, φυλετικής, πολιτικής ή άλλης τινός διακρίσεως… Και τούτο είναι το μήνυμα της σημερινής πανηγυρικής επετείου της συμπληρώσεως εβδομήντα χρόνων συνεχούς λειτουργίας και μαρτυρίας του αρχαιοτέρου εν Ελλάδι, Εκκλησιαστικού Οργανισμού, της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: ότι θα συνεχίσει να ευαγγελίζεται την μαρτυρία Ιησού Χριστού διακονώντας τον άνθρωπο «εις πάντα έθνη» και «έως εσχάτου της γης», προς δόξαν Θεού…»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ πρ. ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟ

Την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου, μετά Διπλώματος, απένειμε η Δ.Ι.Σ. στον Γέροντα Μητροπολίτη πρ. Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Αγαθόνικο, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα (11/1/2007).
Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος μίλησε για την πορεία του κ. Αγαθονίκου μέσα στην Εκκλησία και, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:«Γνωρίζοντας εκ του πλησίον την πορεία του και την προσφορά του πειθόμεθα για το ότι υπήρξε αντάξιος των περιστάσεων κληρικός αλλά και Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως την οποία παρέδωσε στον άξιο διάδοχό του προικισμένη με ιδρύματα, Ναούς, έργα φιλανθρωπίας κ.α…. Η σεμνότητα βασική αρετή του. Ιεράρχης, ο οποίος με ταπείνωση διοίκησε την Μητρόπολη, με υπερβολή αγαθότητος η οποία αιχμαλώτιζε τις ανθρώπινες ψυχές. Ουδέποτε τον είδαμε να παρεκτρέπεται, να εξοργίζεται, πάντα γλυκύς εξέφραζε το πνεύμα της επιείκειας απέναντι ακόμη και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν αντάξιοι επιείκειας και αγάπης. Έμεινε πιστός στην αρχή του να είναι σεμνός, άνθρωπος υπερβολικής αγάπης και ευγένειας, προσέφερε τον εαυτό του ως παράδειγμα προς μίμηση. Δόξασε το όνομα του Ιησού Χριστού τίμησε την Εκκλησία, έδωσε μάθημα σε όλους ότι δεν θα πρέπει κανείς να είναι εφ’ όρου ζωής γαντζωμένος στην εξουσία και παρέδωσε τα ινία σε άλλον αδελφό Ιεράρχη ο οποίος και βαδίζει στα ίχνη του γέροντος Αγαθονίκου…»
Ο Μητροπολίτης Αγαθόνικος, από τη μεριά του, σημείωσε και τα εξής: «Αισθάνομαι συγκινημένος και έμπλεος χαράς για την τιμητική αυτή διάκριση. Δοξάζω το Θεό που με στήριξε, ώστε ερχόμενος ως πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, το 1974, να προβώ στον σχεδιασμό και προγραμματισμό πλείστων έργων εκ του μηδενός…»
Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μακαριώτατο, στον διάδοχό του Μητροπολίτη κ. Νικόλαο και σε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδας


ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΧΤΥΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α.

Επιστολή συμπαράστασης στον Πρέσβη των Η.Π.Α. στην Αθήνα απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (12/1/2007), εξ αφορμής του χτυπήματος που δέχθηκε η Αμερικανική Πρεσβεία, δυσφημώντας, ασφαλώς τη χώρα μας διεθνώς.
Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος αναφέρει: «Στο άκουσμα της απρόκλητης εχθρικής ενέργειας κατά της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα επιθυμώ να σάς διαβεβαιώσω για την συνεχή πνευματική μου στήριξη και να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για την επίθεση. Πιστεύω σθεναρώς ότι κανείς δε θα ηδύνατο να έχει οποιονδήποτε λόγο, δικαίως ή αδίκως, να πλήξει την εξοχώτητά σας, είτε άλλον Διπλωμάτην, εργαζόμενον στην Πρεσβεία. Επί δε τούτοις, σάς ζητώ να συνεχίσετε να εξασκείτε τα υψηλά σας καθήκοντα, έχοντες ουδένα φόβο από τους φιλήσυχους Αθηναίους…»
Εξάλλου, δήλωση, με την οποία καταδίκαζε την επίθεση στην Αμερικανική Πρεσβεία, έκανε και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, ο οποίος μετέφερε και τον αποτροπιασμό της Ιεράς Συνόδου.

Κορυφή σελίδας


Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Χειροτονία Ρώσου Διακόνου, εις Πρεσβύτερον τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος της Ρωσικής παροικίας των Αθηνών (14/1/2007), παρουσία του Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα και πλήθους Ορθοδόξων μεταναστών από την Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο ο Μακαριώτατος, παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική περικοπή, τον κάλεσε να προσφέρει και να διδάξει στους ανθρώπους τον Χριστό της Ορθοδοξίας, που ενώνει στο κοινό ποτήριο, στην κοινή πίστη ανθρώπους διαφορετικής εθνολογικής και φυλετικής προέλευσης, τον Χριστό που είναι το πραγματικό φως του κόσμου, σε μια εποχή που οι άνθρωποι αδυνατούν να νοηματοδοτήσουν τη ζωή τους, επιλέγοντας τα τεχνητά και υλικά φώτα της κοσμικής και μακράν του Θεού ζωής. Τού συνέστησε, επίσης, να μεταδώσει στους ανθρώπους τον Χριστό, που είναι η μόνη ελπίδα του κόσμου, εκείνος, που, σε αντίθεση με την ανθρώπινη πρακτική, ουδέποτε απογοητεύει και αποστρέφεται τον άνθρωπο που καταφεύγει στην σκέπη και την προστασία Του.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον νέο Ιερέα να κηρύξει το κήρυγμα της μετανοίας, σε μια εποχή που έννοιες αμαρτία και μετάνοια, προσκρούουν στη λογική των πολλών, οι οποίοι αδυνατούν να καταλάβουν ότι η αμαρτία είναι αυτή που απομακρύνει τους ανθρώπους από τον Θεό και τους αποξενώνει από την έννοια της σωτηρίας.

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε, με επιτυχία, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μονή Πεντέλης, Σύναξη υπευθύνων υπηρεσιών γυναικείων θεμάτων των Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου της Αττικής που ως θέμα της είχε: «Δικτύωσις και συνεργασία των Γυναικών των Ιερών Μητροπόλεων».
Η σύναξη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων.
Κατά την έναρξη της συνάξεως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος Επιτροπής Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος και σκοπός της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων θεμάτων και της δημιουργίας του Διαμητροπολιτικού Δικτύου είναι να υπερασπιστούμε και να προβάλουμε την αξία του γυναικείου προσώπου μέσα στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και μέσα στον ευρύτερο χώρο της κοινωνίας. Δεν είναι η κίνησή μας αυτή ένα φεμινιστικό κίνημα με στόχους κοσμικών άλλων κινημάτων, δεδομένου ότι η Εκκλησία έχει άλλο χρώμα και άλλη ευλογία και δοθέντος ότι και αυτά τα λεγόμενα φεμινιστικά κινήματα, κατά πολύ, έχουν ξεπεραστεί».

Κορυφή σελίδας


ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Από την έκθεση του εντεταλμένου της Ιεράς Συνόδου για την επικοινωνία και την επαφή με τους εν Ελλάδι Μουσουλμάνους, Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, ενημερώθηκε η Ιερά Σύνοδος (12/1/2007), για την πορεία των μεταξύ τους επαφών.
Ο κ. Παντελεήμων ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. για τις συναντήσεις και συζητήσεις τις οποίες είχε με τους κ.κ. Αχμέτ Μοαβίαν (Πρόεδρο του Ελληνικού φόρουμ Μεταναστών) και Μαζίν Ρασσά (Πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ενώσεως Ελλάδος). Στις συναντήσεις των δύο πλευρών συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της κοινωνικής προόδου, ευημερίας και ειρήνης στην χώρα μας.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Το "Ορθόδοξος" δεν είναι μόνο θρησκευτικός, αλλά και εθνικός προσδιορισμός. Προσδιορίζει την εθνική ταυτότητα των σημερινών και, ελπίζω και των μελλοντικών Ελλήνων. Η Ελληνικότητα, στη μορφή που τη βιώνουμε, επί δύο σχεδόν χιλιετίες, χωρίς την Ορθοδοξία, θα ήταν μια ανάπηρη Ελληνικότητα»

Σαράντος Καργάκος
Συγγραφέας – Ιστορικός


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ