Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 151, 9 Ιανουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΛΛΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ»

ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ

ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ: «ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ»
Ο Βυζαντινός Μυστικισμός

Τα κυριότερα ρεύματα και οι κορυφαίες μορφές του αναλύονται από τον καθηγητή Βασίλειο Τατάκη.
Διαβάστε στη Μυριόβιβλο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΙΑ

Με την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος στην πατρίδα μας η μεγίστη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων (6/1/2007) και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή του αγιασμού των υδάτων.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς και, στη συνέχεια, αγίασε τα νερά στο πρώτο λιμάνι της χώρας, σε μία λαμπρή τελετή, στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Τραγάκης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι πρώην Πρωθυπουργοί Γεώργιος Γρίβας και Κων/νος Σημίτης, η Υπερνομάρχης Αττικής κ. Φώφη Γεννηματά, ο Νομάρχης Πειραιώς Γιάννης Μίχας, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φασούλας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων κ.άλ., καθώς και πλήθος κόσμου.
Στο τέλος της τελετής ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, τον οποίο πλαισίωναν οι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ και πρ. Νέας Ζηλανδίας κ. Ιωσήφ, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της εορτής των Θεοφανίων και επεσήμανε το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Καινή Διαθήκη, τη στιγμή της Βαπτίσεως του Θεανθρώπου, παρατηρήθηκε εμφάνιση και των τριών προσώπων της Παναγίας Τριάδος. Ευχήθηκε δε, «ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος να φωτίζει όλους τους ανθρώπους καλής θελήσεως…»

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΑΛΛΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΓΝΗΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ»

Τη Σχολή Εθνικής Αμύνης επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (8/1/2007), προσκεκλημένος της Διεύθυνσης και μίλησε στους Αξιωματικούς με θέμα «Σχέση Θρησκείας και Ενόπλων Δυνάμεων».
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ανέκαθεν οι Έλληνες, στους αγώνες για την διατήρηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους έβαζαν μπροστά την πίστη και μετά την πατρίδα, διότι οι κατακτητές είχαν, κατά βάση, στόχο να οδηγήσουν τους Έλληνες εκτός της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι ο Χριστιανισμός είναι θρησκεία που απευθύνεται σε όλους. Αυτή η Οικουμενικότητά του δε μπορεί α συμβιβαστεί με τον εθνικισμό, καθώς άλλο είναι ο εθνικισμός και άλλο ο γνήσιος πατριωτισμός. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια ώστε η έννοια του έθνους να υποχωρήσει ως τεχνικό κατασκεύασμα. Η ισοπέδωση του πολιτισμού, που επιχειρείται με την παγκοσμιοποίηση, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. Έχουμε πολιτισμό, θρησκεία, παραδόσεις που μάς στηρίζουν σ’ ένα κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται.

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ»

Την ομάδα μπάσκετ Α.Γ.Ε. Χαλκίδος δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (8/1/2007).
Ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στους αθλητές και, μεταξύ άλλων, τούς είπε ότι «στον αθλητισμό άλλοτε κερδίζεις και άλλοτε χάνεις. Η ήττα, πολλές φορές, είναι το εφαλτήριο για μια νέα νίκη. Η ύπαρξη αυτής της προοπτικής λειτουργεί ως κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια… Πολλές φορές, χάριν στον αθλητισμό, ο νέοι αποφεύγουν εκτροπές και, επομένως, αυτός γίνεται τρόπος διαφυγής από πρακτικές που δε συνιστώνται..»

Κορυφή σελίδας


ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ

Τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Πρωτεύουσα του Κονγκό Κινσάσα κ. Χριστοφίλης (5/1/2007), ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ανάγκες σε επισιτιστική βοήθεια του λαού του Κονγκό, γεγονός για το οποίο η Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η συνομιλία των δύο ανδρών είχε ως αποτέλεσμα τον σχεδιασμό νέας αποστολής μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας, σε τρόφιμα, κυρίως, για την ανακούφιση των αναγκών του ντόπιου πληθυσμού και περαιτέρω ενίσχυση της Ορθόδοξης Ελληνικής παρουσίας στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο αυτή χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι στο Κονγκό, από πολλών ετών, δραστηριοποιούνται Ορθόδοξες Ιεραποστολές, το πνευματικό και κοινωνικό έργο των οποίων είναι τεράστιο, υπό την εποπτεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και την διαρκή στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ

Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε (5/1/2007) ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Βουλευτή κ. Μιλτιάδη Έβερτ, για την πρωτοβουλία του τελευταίου να υποβάλει ερώτηση στη Βουλή (4/1/2007), σχετικά με την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, η οποία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα».
Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «Ήδη ο εφημεριακός κλήρος έχει πληροφορηθεί την πρωτοβουλία σας και ως εικός, αναμένει την τελικήν έκβασιν του θέματος. Ιδιαιτέρως εχάρην διά την αληθή, ειλικρινή και ουσιαστική αιτιολογίαν της ερωτήσεως. Το σκεπτικό σας είναι ρεαλιστικό και συγχρόνως λίαν θετικό, υπέρ των κληρικών μας και εν γένει υπέρ της μάνας του Έθνους της Αγίας μας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εκφράζω τας θερμοτάτας συγχαρητηρίους μου προσρήσεις…»

Διαβάστε την επιστολή του Μακαριωτάτου.

Κορυφή σελίδας


ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ: «ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ»

Βαρυσήμαντη συνέντευξη στην εφημερίδα «Κοινή Γνώμη» της Σύρου παραχώρησε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος (22/12/2006), σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό.
Ο κ. Δωρόθεος, ο οποίος συμμετείχε στην επίσημη ακολουθία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Θεωρώ ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έκανε ένα μεγάλο βήμα, το οποίο έγινε σε μία ώριμη στιγμή ιστορική και χρονική. Το ταξίδι αυτό ήταν επιτυχές σε όλα του τα σημεία. Η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του, από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρώμης, τους Καρδιναλίους, τους Επισκόπους, τους πρεσβυτέρους, τους Μοναχούς και τις μοναχές ήταν τόσο εγκάρδια ως να έβλεπαν ανθρώπους γνώριμους απέναντί τους και αυτό είναι πού σημαντικό. Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έχει μια δυναμική που δε είναι καθόλου αξιοκαταφρόνητη.
Όμως, όλα αυτά δεν φτάνουν. Πρέπει να σκεφθούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα, με σταθερά και πολύ προσεκτικά βήματα, να μην ανοίξουμε θέματα πίστεως και να πορευθούμε μαζί σε μια κοινωνία αγάπης καρδιών. Κανένα σπίτι δεν ξεκινά να χτίζεται από τα κεραμίδια. Εάν, λοιπόν, ξεκινήσουμε να χτίζουμε αυτή την κοινωνία σιγά – σιγά από τα θεμέλια, να γνωριζόμαστε μεταξύ μας, γιατί όσο καλύτερα γνωρίζονται οι άνθρωποι, όσο καλύτερα γνωρίζονται οι Εκκλησίες, τόσο διαπιστώνει η κάθε μία ποιά είναι η θέση της μέσα στον κόσμο, ποιό είναι το παρελθόν και η ιστορία της, αλλά, περισσότερο, ποιά είναι η εσχατολογία της…»

Κορυφή σελίδας


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Πιστεύετε ότι απειλείται η Εκκλησία από την Επιστήμη;»

«Η Εκκλησία δεν απειλείται, γιατί η αλήθεια δεν απειλείται. Αν η επιστήμη απειλεί την αλήθεια, τότε απειλείται και η Εκκλησία. Αν η επιστήμη συμμαχεί με την αλήθεια, τότε συμμαχεί και με την Εκκλησία. Ακούμε συχνά να γίνεται λόγος για το τέλος του Θεού. Τέλος θα μπορούσε να έχει η επιστήμη που ασχολείται με τα πεπερασμένα και πιστεύει πως το τέλος του ανθρώπου είναι τέλος. Όχι ο Θεός. Στην Εκκλησία τέλος σημαίνει αρχή και τελείωση»

Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Συνέντευξη, «Βήμα», 24/1/2006


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ