Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 150, 5 Ιανουαρίου 2007            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ»

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Η ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ




Τρία σημαντικά κείμενα του Αλ. Παπαδιαμάντη
Χριστούγεννα”, “Πρωτοχρονιά”, “Φώτα
Διαβάστε στη Μυριόβιβλο





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ»

Στην Μητρόπολη Δημητριάδος, την οποία ποίμανε για 24 ολόκληρα χρόνια, βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, φιλοξενούμενος του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου. Ο Μακαριώτατος, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στον Βόλο, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί Ιερές Μονές και να συναναστραφεί με αγαπημένα πρόσωπα από τα χρόνια της εκεί διακονίας του.

Παράλληλα, του δόθηκε η ευκαιρία να παραστεί και να ομιλήσει (3/1/2007) στην εορταστική εκδήλωση της Ενώσεως Πολυτέκνων Νομού Μαγνησίας, στην οποία ήταν παρούσες οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος πολυτέκνων οικογενειών.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα, που από όλους θεωρείται και αναγνωρίζεται ως το υπ’ αριθμόν 1 εθνικό μας πρόβλημα, δεν είναι ούτε οικονομικό, όπως ισχυρίζονται πολλοί, ούτε ζήτημα κρατικών παροχών, καθώς οι πολύτεκνες οικογένειες συνήθως ανήκουν στο μικρομεσαίο οικονομικά χώρο της Ελληνικής κοινωνίας, ενώ και το κράτος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προχωρεί στην παροχή ποικίλων εισφορών για την ανακούφιση των πολυτέκνων οικογενειών. Όπως σημείωσε, το δημογραφικό είναι πρωτίστως πρόβλημα πνευματικό και έχει σχέση με το αν βλέπουμε τη ζωή κάτω από τα πρίσμα του ευδαιμονισμού και της ευημερίας ή υπό το πρίσμα των πνευματικών αξιών και αγαθών και της πίστης μας στον Ιησού Χριστό. «Αν στηριχθούμε περισσότερο στον Θεό και λιγότερο στις δυνάμεις μας», επεσήμανε ο Μακαριώτατος, «τότε πολλά από τα προβλήματά μας θα βρουν τον δρόμο της επίλυσής τους…»

Κορυφή σελίδας


ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σε ηλικία 92 ετών παραιτήθηκε από της θέσεώς του ο Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Στέφανος, λόγω γήρατος.

Ο γηραιός Ιεράρχης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1915 και υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε διευθυντής του Πνευματικού Φροντιστηρίου Πεντέλης, υπήρξε συγγραφέας, ποιητής και υμνογράφος, ενώ έλαβε υψηλές τιμητικές διακρίσεις από πολλές Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας εξελέγη το 1960.

Η παραίτηση του κ. Στεφάνου αναμένεται να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η οποία θα συνέλθει στις 9 Ιανουαρίου 2007.

Κορυφή σελίδας


Η ΑΓΑΠΗ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Πατρικό μήνυμα προς τα μέλη του ΛΑ΄ Παιδαγωγικού Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Χριστιανική Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών (3/1/2007), απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η αγωγή των νέων αποτελεί το ουσιωδέστερο έργο και το πλέον υπεύθυνο καθήκον των πρεσβυτέρων, κατά την ηλικία, διότι δι’ αυτής, μεταλαμπαδεύονται οι αιώνιες ηθικές αρχές και αξίες, μεταδίδονται οι γνώσεις, βοηθείται η εξέλιξη, υπενθυμίζεται η πολιτισμική παράδοση και κατανοείται η κληρονομιά του κάθε λαού…»

Σε άλλο σημείο του μηνύματός του ο Μακαριώτατος επισημαίνει ότι «Οι σύγχρονοι άθρησκοι παιδαγωγοί διερωτώνται αν ο Εκπαιδευτικός χωρίς αγάπη μπορεί να πετύχει στην εργασία του. Για μάς τους Χριστιανούς δεν τίθεται καν το ερώτημα. Μόνο με την αγάπη, όπως την δίδαξε ο Κύριός μας και την περιέγραψε ο Απόστολος Παύλος, ο Εκπαιδευτικός μπορεί να πετύχει. Με την αγάπη που εμπεριέχει την αυτοθυσία, το ήθος, την επικοινωνία, την απλότητα, την ανιδιοτέλεια. Με αυτήν την αγάπη δημιουργείται το ενδιαφέρον του μαθητού και παράγεται θετικό έργο για τον ίδιο, για την οικογένειά του, για την κοινωνία…»

Κορυφή σελίδας


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου υπέβαλε ο Βουλευτής Μιλτιάδης Έβερτ σχετικά και την μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο κ. Έβερτ στη ερώτηση του επισημαίνει ότι «Η αποστολή των ιερωμένων στην Ελληνική κοινωνία είναι σημαντική. Κάθε κληρικός επιτελεί στην ενορία του έργο κοινωνικό, πνευματικό, ηθικό. Είναι ο συμπαραστάτης του φτωχού, του αδικημένου, του ανθρώπου που έχει κάθε είδους προβλήματα, αλλά ακόμη και του περιθωριακού. Σε όλους πρέπει να είναι κοντά: να ενισχύει, να νουθετεί, να δίνει λύσεις σε προβλήματα…

Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν μπορεί να ξεφύγει από το άγχος της επίλυσης των προσωπικών και οικογενειακών του αναγκών, αφού οι μισθοί που λαμβάνουν οι κληρικοί, γενικώς, βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα οι κληρικοί της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης λαμβάνουν 611 ευρώ, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 715 ευρώ, της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 800 ευρώ και της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 837 ευρώ…

Κατόπιν τούτου, ερωτά ο κ. Έβερτ τους δύο Υπουργούς, ποιά οικονομικά μέτρα και πότε θα λάβουν ώστε η διαβίωση των κληρικών να καταστεί αξιοπρεπής και αντάξια του λειτουργήματος που επιτελούν;»

Κορυφή σελίδας


ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η εποχή μας με την πολυπολιτισμικότητα, την επικοινωνία και τη συνεργασία των λαών, φέρνει τον κόσμο πολύ κοντά γεωγραφικά. Δεν δικαιολογούμεθα πια να μένουμε φανατικοί τοπικιστές, κλεισμένοι στα στεγανά του παρελθόντος και αδιάφοροι για την κοσμογονία της επικοινωνίας που επιτελείται γύρω μας. Άλλως τε και το πνεύμα της Εκκλησίας μας είναι πνεύμα οικουμενικότητος και αδελφοσύνης. Πριν τις σημερινές διακηρύξεις περί ισότητος, πρώτος ο Απόστολος Παύλος έκανε την μεγάλη τομή σ’ ένα κόσμο δουλείας και ανισοτήτων λέγων: «Πάντες γαρ υιοί Θεού εστέ διά της πίστεως εν Χριστώ Ιησού… ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος, ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ…» (Γαλ. 3,28)…»

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος
Ποιμαντορική Εγκύκλιος Χριστουγέννων 2006










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ