Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 15, 20 Σεπτεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


     ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Εντυπωσιακή ταύτιση απόψεων μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου διαπιστώθηκε κατά την κοινή τους παρουσία στη Μακεδονία. Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και χαρακτήρισε παραχαράκτες της ιστορίας όσους την αμφισβητούν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους Έλληνες να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις τους και σημείωσε με έμφαση ότι η αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα έχει αγαθές επιπτώσεις στην ιστορία του Ελληνισμού. Τόνισε την ανάγκη της συνέχισης της Χριστιανικής αγωγής στα σχολεία, διότι είναι αγωγή γνώσης και ελευθερίας, ενώ καυτηρίασε την ευδαιμονιστική αντίληψη της ζωής.

Κατά έναν καθόλου παράδοξο τρόπο, οι καίριες αυτές αναφορές του Οικουμενικού Πατριάρχου, απασχόλησαν από ελάχιστα έως καθόλου τα Μ.Μ.Ε.


«ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ»

Έτσι χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την παρουσία – περιοδεία στην Μακεδονία, από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συλλειτουργήσουν δύο φορές, στην Έδεσσα (14/9) και στην Φλώρινα (18/9/2005). «Αυτά τα συλλείτουργα μάς δείχνουν την ενότητα της πίστης και της εν Χριστώ αγάπης. Αποδεικνύουν τους κοινούς στόχους και τα οράματα για τις Εκκλησίες μας και για την ενότητα της Ορθοδοξίας στο σύνολό της…», τόνισε.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο που τον συνόδευσε στην ολιγοήμερη περιοδεία του στη Βόρειο Ελλάδα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται στην Αθήνα (20/9/2005) για να αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου (21/9/2005) και να τιμηθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (Π. Βουλή, 22/9/2005). Επίσημο γεύμα προς τιμήν του θα παραθέσει η Ιερά Σύνοδος (21/9/2005)


ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Την έλλειψη ειλικρινούς διάθεσης, αλλά και την αδυναμία της να προσαρμοσθεί στα Ευρωπαϊκά δεδομένα και την απόσταση που τη χωρίζουν από αυτά, επέδειξε, για άλλη μια φορά, η Τουρκία αρνούμενη στον Πάπα Βενέδικτο 16ο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Τον Ρωμαίο Ποντίφικα είχε προσκαλέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ως Εκκλησιαστικό ηγέτη και όχι ως Αρχηγό του Κράτους του Βατικανού, όπως δήλωσε πρόσφατα από τη Μακεδονία ο κ. Βαρθολομαίος, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Θρονική εορτή του Πατριαρχείου.

Την Τουρκική στάση έντονα επέκρινε το Βατικανό. Η εφημερίδα “Avenire” επίσημο όργανο της Επισκοπικής Συνόδου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, χαρακτηρίζει την τουρκική στάση «απρεπή, αυθαίρετη και χυδαία» (18/9/2005).

Η Τουρκία έδειξε και πάλι ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να υιοθετήσει τις Ευρωπαϊκές αρχές περί Δημοκρατίας και Θρησκευτικής ελευθερίας.


ΤΟ Ζ΄ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΙΕΡΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΝ

Με φορέα διοργάνωσης την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Λειτουργικής Αναγεννήσεως, η Ιερά Σύνοδος διοργανώνει το Ζ΄ Λειτουργικό Συμπόσιο Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων. Το Συμπόσιο, με γενικό θέμα «Το Μυστήριον της Ιερωσύνης», πραγματοποιείται στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας (19 – 22/9/2005).
Δείτε περισσότερα.

Απευθυνόμενος στους συνέδρους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημείωσε σε μήνυμά του, μεταξύ άλλων: «Στις μέρες μας βλέπουμε να εντείνεται η διάθεση κρίσεως και κατακρίσεως των πράξεων και των φορέων της ιερωσύνης. Οι κρίνοντες δεν κατανοούν, εν αγνοία τους ή σκόπιμα, ότι ο χειροτονών τους ιερείς είναι ο ίδιος ο Θεός, ο οποίος ανέχεται και τους τυχόν αναξίους κληρικούς. Οι πιστοί μπορεί να βλέπουν τα σφάλματα του ανθρώπου ιερέα, αλλά οφείλουν να προσεύχονται γι’ αυτόν, ως πνευματικόν τους πατέρα και όχι να ρίπτουν τον λίθο του αναθέματος για τα εν λόγω ή έργω, εκουσίως ή ακουσίως, ενεργούμενα πλημμελήματά του… Εμείς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι κρίνοντες και πολεμούντες σήμερα τα Εκκλ/κά πράγματα, επειδή δε μπορούν να πολεμήσουν τον Θεόν, μεταφέρουν την κριτική και πολεμική τους, αδιακρίτως και ακρίτως, στο πρόσωπό των κληρικών. Αυτό δεν πρέπει να μας πτοεί αλλά να μας εμβάλλει σε σκέψεις προσευχής, προσοχής και συνέσεως…»
Δείτε περισσότερα


Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το δικό της παρών δίνει στην 70ή Δ.Ε.Θ. η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο περίπτερο 12 και σε ειδικά διαμορφωμένο stand, κλιμάκιο της «Αλληλεγγύης» ενημερώνει καθημερινά τους επισκέπτες για τη δράση του Οργανισμού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, σε ειδική θεματική ενότητα, στον ξενώνα «Στοργή» για την κακοποιημένη γυναίκα και το παιδί, ο οποίος θα εγκαινιαστεί στις 7 Οκτωβρίου στην Κυψέλη.
Δείτε περισσότερα


ΜΝΗΜΗ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των αειμνήστων πατέρων μας της Ιωνικής γης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18/9/2005 σε όλη τη χώρα, για την 83 επέτειο από τη γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Επιμνημόσυνη δέηση εψάλη στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, παρουσία Κλήρου, Αρχών και Λαού, ενώ στεφάνι κατατέθηκε στον ανδριάντα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, όπισθεν του Ναού και στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.
Δείτε σχετικά: Σ. Καργάκου: Ο Εθνομάρτυς Χρυσόστομος ο ΣμύρνηςΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ