Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 147, 25 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ
"Το Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας"

Μάθετε που μπορείτε να βρείτε δωρεάν φαγητό, ξενώνες για κακοποιημένους ανθρώπους, παροχή αιμοδοσίας για χειρουργημένους και πολλά άλλα, επιλέγοντας εδώ.


Κάλαντα και Ύμνοι
των Χριστουγέννων


Στο τμήμα Ψαλτικής του ecclesia μπορείτε ν’ ακούσετε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, του Πόντου και της Καλαβρίας, αλλά και βυζαντινούς ύμνους από μεγάλες χορωδίες.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Την ανάγκη διαφύλαξης της πνευματικότητας της εορτής των Χριστουγέννων επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «Τα Χριστούγεννα δεν θα πρέπει να τα αφήσουμε να εκκοσμικευθούν. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να μείνουν στην άγνοια, μη γνωρίζοντας τί γιορτάζουμε. Οι ευχετήριες κάρτες μας δεν θα πρέπει να εικονίζουν άσχετα προς την Γέννηση τοπία και χιονισμένα δένδρα. Η γιορτή δεν θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά αφορμή για ανάπαυση και σχόλη. Ο κόσμος γύρω μας σπαράζεται και πολλοί θα επιθυμούσαν να γίνει και ο λαός μας «το ζαλισμένο κοπάδι». Να μην αντιδρά στην ισοπέδωση. Να αποδεχτεί το ρόλο του ως καταναλωτικής μονάδος, χωρίς πνευματικότητα, χωρίς Ορθόδοξη προοπτική, χωρίς ιστορική συνέπεια, χωρίς τη δυνατότητα του αυτοπροσδιορισμού. Και οι γιορτές να εκφυλιστούν σε εποχιακές ευκαιρίες για ανταλλαγή εικονικών ευχών και δώρων.
Τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία για την πνευματική μας ανάταξη, για την συνοχή της οικογένειας, για την αναχαίτιση της νεοταξικής επικυριαρχίας που αλλάζει τις σταθερές του πολιτισμού μας, για την αντίσταση στην αχαλίνωτη παγκοσμιοποίηση, που ισοπεδώνει και εξαφανίζει τις ηθικές έννοιες μαζί με τις γεωπολιτικές, για την απόρριψη της «κουλτούρας του εφήμερου», για την ανάκλιση στην ενέργεια των ψυχικών μας κοιτασμάτων, για την ανάταση και ανάστασή μας. Είναι ευκαιρία για υπέρβαση της πεζής καθημερινότητος, για βίωση του μυστηρίου της αγάπης, για κατοχύρωση του έκπαλαι συνειδησιακού βηματισμού μας...»

Κορυφή σελίδας


Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΟΔΟΔΕΙΚΤΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ


Πατρικές συμβουλές προς νέο Διάκονο, τον οποίο χειροτόνησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κυπριάδου, προσέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (24/12/2006).
Το πρώτο το οποίο τού επεσήμανε είναι ότι οφείλει να αποκτήσει την ταπείνωση του Ιησού Χριστού, ο οποίος καταδέχθηκε να κατέβει από τον ουρανό και να προσλάβει την ανθρώπινη φύση. Αυτή η ταπείνωση πρέπει να είναι για τους κληρικούς οδοδείκτης πορείας μέσα στον κόσμο.
Το δεύτερο είναι ότι ο Ιερεύς πρέπει να είναι εφοδιασμένος με διάθεση να αναδεχθεί τις ύβρεις και τις λοιδορίες των μισούντων την Εκκλησία και τους Λειτουργούς Της.
Το τρίτο, το οποίο υπογράμμισε, είναι ότι την δόξα ο Κύριος δεν την έλαβε από τους ανθρώπους, αλλά προήλθε από τον ουρανό. Αυτό το όραμα πρέπει να διακατέχει και τον κάθε κληρικό. Όχι η αναγνώριση των ανθρώπων αλλά η δικαίωση από τον ίδιο τον Θεό.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Γιατί, όμως, «γεννάται» και όχι «εγεννήθη;». Είναι πολύ συνηθισμένο, βέβαια στους ρήτορες, όπως λέει ένας παλαιός ερμηνευτής «να προσφέρουν τα περασμένα πράγματα εις χρόνο ενεστώτα, για να δείξουν αυτά ως παρόντα εις τα ομμάτια των ακροατών και ακολούθως να κάμουν αυτούς περισσότερον θεατάς, παρά ακροατάς». Όμως, για τον καθένα Χριστιανό που το ακούει, το διαβάζει ή το ψάλλει, εκείνο το «γεννάται» δηλώνει μια καινούργια γέννηση του Χριστού μέσα του. Τώρα, αυτή τη στιγμή «γεννάται» ο Χριστός. Ετοίμασε το σπήλαιό σου – λέγει στον καθένα μας. Διώξε από μέσα σου κάθε αμαρτωλή σου πράξη ή σκέψη και τρέξε να τον προϋπαντήσεις. Υψώσου από τη γη κι από τα γήινα για να δώσεις την αγάπη σου όλη σ’ Εκείνον, που κατεβαίνει τώρα στη γη για σένα. Αν δεν έχεις τίποτα άλλο να του προσφέρεις για δώρο, όπως οι Μάγοι και οι Ποιμένες, βγάλε από πάνω σου τις αμαρτίες και πρόσφερέ τις – θ’ αδειάσει έτσι ο «τόπος εν τω καταλύματί» σου, για να φιλοξενήσεις τον Ερχόμενον ως νήπιον. Μην αργείς και μην αναβάλλεις. Τώρα «Χριστός γεννάται». Τώρα υποδέξου Τον στη φάτνη της ψυχής σου...»

Π.Β. Πάσχος, «Έρως Ορθοδοξίας»,
Εκδόσεις Αποστολικής Διακονίας, Αθήνα 1987, σελ. 24.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ