Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος      Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 146, 22 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ»

ΟΚΤΩ ΝΕΟΙ ΡΩΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΕΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.


"Το Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας"

Μάθετε που μπορείτε να βρείτε δωρεάν φαγητό, ξενώνες για κακοποιημένους ανθρώπους, παροχή αιμοδοσίας για χειρουργημένους και πολλά άλλα, επιλέγοντας εδώ.


Κάλαντα και Ύμνοι
των Χριστουγέννων


Στο τμήμα Ψαλτικής του ecclesia μπορείτε ν’ ακούσετε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, του Πόντου και της Καλαβρίας, αλλά και βυζαντινούς ύμνους από μεγάλες χορωδίες.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ποιμαντική επίσκεψη στην περιοχή του Αγρινίου που συνταράχτηκε, προ ημερών, από το πενταπλό έγκλημα, εις βάρος νεαρών κυνηγών, πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος αρχικά λειτούργησε στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου (21/12/2006). Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Μακαριώτατος σημείωσε τα εξής: «Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, να παρηγορήσουμε αυτούς που έμειναν πίσω αλλά και να προσευχηθούμε για αυτούς που έφυγαν τόσο νωρίς. Θέλω να παρακαλέσω τους συγγενείς να συγκρατήσουν την οργή τους και να εκδικηθούν εκείνους, που τους βύθισαν στο πένθος, με την αγάπη, τη συγχωρητικότητα, την προσευχή τους. Το καθήκον των ποιμένων είναι να είναι μαζί με όλους τους ανθρώπους να ελέγχουν, να στηρίζουν, να παρηγορούν, να παροτρύνουν».

Δηλώσεις έκανε ο Αρχιεπίσκοπος και στους εκπρόσώπους των Μ.Μ.Ε. προς τους οποίους είπε τα εξής: «Επιτελέσαμε ένα χρέος ποιμαντικό απέναντι στους ανθρώπους που βυθίστηκαν στο πένθος. Ήρθαμε να τους στηρίξουμε, να τους παρηγορήσουμε, να τους υπενθυμίσουμε πως η πίστη στην Εκκλησία είναι η καλύτερη παρηγοριά, όταν κανείς έχει χάσει τους δικούς του ανθρώπους με τόσο τραγικό τρόπο. Οι άνθρωποι έχουν μια καρτερικότητα (συγγενείς), που μου έχει κάνει εντύπωση. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλλιεργημένοι, έχουν ευγενικό χαρακτήρα. Δεν έχει περάσει από το μυαλό τους καμία σκέψη εκδικητικότητας...».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ»

Καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος πραγματοποίησε ποιμαντικές επισκέψεις στα ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της πρωτεύουσας, μεταφέροντας την αγάπη και τον λόγο της Εκκλησίας στους πάσχοντες αδελφούς.

Την Τρίτη 19/12/2006 επισκέφθηκε τις Στέγες Γερόντων των Ι. Ναών Αγίας Παρασκευής Αττικής και Αγίου Σπυρίδωνος Σταδίου, το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Καλλιθέας και τον ξενώνα «Μέριμνα» για τους συγγενείς των ασθενών της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σε όλους τους χώρους τους οποίους επισκέφθηκε, ο Μακαριώτατος απηύθυνε λόγους αγάπης και παρηγορίας, τονίζοντας την διαρκή μητρική μέριμνα της Εκκλησίας προς όλους τους έχοντες την ανάγκη Της, μια μέριμνα που δεν εξαντλείται μόνο στην εορταστική περίοδο, αλλά πραγματώνεται καθημερινά, με τρόπο αφανή και διακριτικό.

«Η Εκκλησία δεν περιορίζεται μόνο στη θεραπεία των ψυχών», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «αλλά ασχολείται και με την θεραπεία των σωμάτων, έχει αναλάβει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, ο οποίος δεν έχει τελειωμό…»

Κορυφή σελίδας


ΟΚΤΩ ΝΕΟΙ ΡΩΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις οκτώ νέων παιδιών, φιλοξενεί η εφημερίδα «Πολίτης» (21/12/2006).
Τα ερωτήματα αφορούν θέματα όπως η ίδρυση Πανεπιστημίου από την Εκκλησία, η ανεργία, η ιστορικότητα του Ιησού, η ίδρυση Τζαμιού στην Αθήνα, οι μετανάστες στην Ελληνική κοινωνία, η φύση του Θεού, οι προγαμιαίες σχέσεις.

Για την ίδρυση Πανεπιστημίου ο Μακαριώτατος σημειώνει πως «Έχοντας εμπειρία αιώνων στα θέματα της Παιδείας και της Εκπαίδευσης η Εκκλησία, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ανοικτή Παιδεία ανωτάτου επιπέδου με Ορθόδοξη προοπτική».

Για τους μετανάστες επεσήμανε: «Η Εκκλησία δεν παύει να αποτελεί καταφύγιο και να ανοίγει την φιλόξενη αγκαλιά Της για τους φίλους μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας… καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε κρούσμα ρατσισμού και ξενοφοβίας και κάθε λογική μισαλλοδοξίας…».

Μάθετε περισσότερα για το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Για το ζήτημα των προγαμιαίων σχέσεων σημείωσε: «Η Εκκλησία ευλογεί τον γάμο και την ολοκληρωμένη αγάπη μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας, που αυτός κρύβει, ως μέγα και ιερό μυστήριο. Δεν θέλει το ατελές. Εν πάσει περιπτώσει, χρειαζόμαστε μια ηθική αγωγή που να στηρίζεται στην αμοιβαία σοβαρότητα, πέρα από μία βιολογική ενστικτώδη παρόρμηση. Μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος και το σώμα του είναι ο αυτός και παλαιά και σήμερα και αύριο. Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε να έχουμε στη ζωή μας και την έννοια της αυτοσυγκράτησης»

Κορυφή σελίδας


ΕΙΣΟΔΟΣ ΝΕΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με την ευκαιρία της εισόδου της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιερά Σύνοδος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος απέστειλαν συγχαρητήριες επιστολές προς τους Μακαριωτάτους Πατριάρχες και στους Προέδρους των δύο χωρών αντιστοίχως (20/12/2006).

Προς τους Πατριάρχες Ρουμανίας Θεόκτιστο και Βουλγαρίας Μάξιμο ο Μακαριώτατος σημειώνει, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Δι’ ημάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς η είσοδος εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν και άλλων Ορθοδόξων Κρατών της Ευρώπης, έχει ιδιαιτέραν σημασίαν, καθ’ ότι ενισχύεται η φωνή της Ορθοδοξίας σε αυτή διά την από κοινού αντιμετώπισιν των ποικίλων προβλημάτων και ιδιαιτέρως των αρνητικών αποτελεσμάτων διά τον σύγχρονον άνθρωπον και τους λαούς της γης εκ της παγκοσμιοποιήσεως και της λεγομένης Νέας Εποχής, αι οποίαι δεν περιορίζονται μόνον εις οικονομικάς επιδιώξεις, αλλά, υπό μορφήν οδοστρωτήρος, ισοπεδώνουν πολιτισμούς και κατά τόπους παραδόσεις, αποβλέπουσαι εις την μαζοποίησιν και τον αφανισμόν πάσης εθνικής ή θρησκευτικής ιδιοπροσωπίας…».

Προς τους Προέδρους των δύο χωρών Traian Basescu και Georgi Parvanov ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει: «… ευελπιστούμεν εις την μεταξύ Υμών και ημών καλήν συνεργασίαν διά την προάσπισιν των Χριστιανικών αρχών επί των οποίων εθεμελιώθη και ανωκοδομήθη η Ευρωπαϊκή σκέψις και η δομή της ζωής των κοινωνιών της Ευρώπης, αλλά και εις την περιφρούρισιν των παραδόσεων των λαών ημών, ιδιαιτέρως ημών των Ορθοδόξων εν τη Ευρωπαϊκή Ενώσει…».

 • Διαβάστε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Μακαριωτάτο Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μάξιμο
 • Διαβάστε την επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς τον Μακαριωτάτο Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Θεόκτιστο
 • Διαβάστε την επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Βουλγαρίας
 • Διαβάστε την επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Ρουμανίας

  Κορυφή σελίδας


  ΕΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

  Συγχαρητήριες ευχές, προς τον νέο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν, απέστειλε Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος (19/12/2006), με την ευκαιρία της ανάληψης των υψηλών καθηκόντων του.

  Στην επιστολή του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Έχουμε την χαρά να σάς συγχαρούμε, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας σας, ως του όγδοου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια θεωρείται ως μία γέφυρα λογικής και ειρήνευσης εκεί όπου οι ατομικές προσπάθειες των χωρών – μελών του δεν κατάφεραν να εγκαθιδρύσουν την λογική και την ειρήνευση.
  Να είστε σίγουρος ότι η πολλά υποσχόμενη προσφώνησή σας χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τους λαούς κάθε χώρας – μέλους, που έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα χέρια σας…»

  Κορυφή σελίδας

  ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

  «Ένας πολιτισμός και μια θεωρία έχει αξία όταν έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει την αγωνία του ανθρώπου και τα στοιχεία του πολιτισμού που συναντά και να τα γονιμοποιεί δημιουργικά. Αυτό έκανε πάντα η Ορθόδοξη Εκκλησία και αυτό πρέπει να είναι και σήμερα το μεταμορφωτικό Της έργο…».

  Μητροπολίτης Ναυπάκτου & Αγίου Βλασίου Ιερόθεος
  «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 4/1/2004.


 • ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

      


  ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ