Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 142, 9 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΕ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ»

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 2Ο ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΕΝ ΧΗΡΕΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2006»

ΑΚΑΤΑΛΥΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΟΥΣ

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
Futurum
(Το μέλλον της Ευρώπης)
50 χρόνια ζωής μετρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική αρχή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου από το βιβλίο του Η Ψυχή της Ευρώπης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Εκδήλωση – αφιέρωμα στα 50 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών & Ενημέρωσης (7/12/2006), υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου «Η ψυχή της Ευρώπης». Στην παρουσίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας, ο κ. Γεώργιος Κασιμάτης, Δ/ντής και Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Γεράσιμος Αρσένης και ο Καθ. Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο Δημοσιογράφος κ. Κων/νος Ζούλας.
Στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο όραμα των ιδρυτών της Ευρωπαϊκής Ενότητας, που οδήγησε στην Συνθήκη της Ρώμης. «Ένα όραμα που», όπως τόνισε, «δεν έχει σβήσει αλλά και δε φωτίζει τον ορίζοντα της Ευρώπης. Διαπιστώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φοβάται να αναφερθεί σ’ αυτούς που τη γέννησαν. Φοβάται να μιλήσει για το ρωμαϊκό Δίκαιο, φοβάται ν’ αναφερθεί στον Χριστιανισμό. Προωθεί την εικόνα ενός αόριστου συνόλου, ενός μορφώματος χωρίς ρίζες, χωρίς ταυτοτικά στοιχεία, χωρίς δεσμευτικές προϋποθέσεις. Δεν θα σχολιάσω την πολιτική της, θα πω, όμως, ότι πάντως δεν έχει σχέση με το όραμα που τη γέννησε. Και θα προσθέσω, με πολύ μεγάλη θλίψη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι διαρκώς και περισσότερο απομακρύνεται από τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό…».
«Έτσι, η σημερινή επέτειος δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς μόνον, αλλά επίσης για περίσκεψη. Όσοι από μας, έστω κι αν δεν είναι ενθουσιώδεις ευρωπαϊστές, θέλουν όμως η Ευρώπη να είναι το σπίτι μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να είναι σπίτι μας, πρέπει να αναπαύει τη συνείδησή μας. Η πολιτική ηγεσία πρέπει όχι μόνο να μη φοβάται τον Ευρωπαίο, αλλά να τον προστατεύει και να είναι υπερήφανη γι αυτόν. Δεν μπορεί να προσπαθεί να μας κρύψει κάτω από το χαλί, ούτε να θέλει να μάς εξαλλοιώσει».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΕ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ»

Στους στενούς δεσμούς που έχει ο Ελληνικός λαός με την ορθόδοξη πίστη του αναφέρθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος στο κήρυγμά του, κατά τη διάρκεια του Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας (5/12/2006).
Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «Σ’ αυτό το έθνος είναι δύσκολο ο λαός να χωριστεί από την πίστη του… Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια η Εκκλησία να απωθηθεί στο περιθώριο του δημόσιου βίου και να παύσει να είναι η ηγέτιδα του λαού. Γίνεται προσπάθεια να μην ακούγεται πουθενά καμπάνα, ούτε να φαίνεται ο Σταυρός, γιατί αυτό ενοχλεί τους ανθρώπους της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων…».
Και κατέληξε: «Όσο πολιτικοί έχουν τέτοια στο μυαλό τους και δεν είναι βέβαια όλοι, αλλά ορισμένοι, φέρνουν για πολλοστή φορά στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής το αίτημα για χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η Κυβέρνηση βέβαια, έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν αποδέχεται αυτό το αίτημα και δεν πρόκειται να το υποστηρίξει. Κάποιοι, όμως, επιμένουν στην αποδυνάμωση της Εκκλησίας, ώστε ο λαός να μείνει αθωράκιστος, χωρίς ασπίδα και προστασία…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Τέσσερα συγκεκριμένα σημεία επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους Έλληνες ομογενείς, με χαιρετισμό που απηύθυνε στην 6η Τακτική Συνέλευση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη (8/12/2006).
Το πρώτο είναι η διατήρηση και γιγάντωση της πίστης στο Θεό, σε καιρούς δύσκολους για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το δεύτερο είναι η διαφύλαξη της οικογένειας, το τρίτο είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και το τέταρτο η σπουδαία συνήθεια πολλών ονομαστών ομογενών να ευεργετούν την πατρίδα και να συντρέχουν το έθνος στις ανάγκες του. Και κατέληξε: «Μη ξεχνάτε ποτέ, όσες μεγάλες θάλασσες και ωκεανοί σάς χωρίζουν, τον ευλογημένο τούτο τόπο. Από το καμπαναριό του χωριού, που θα ανεγείρετε με δαπάνες σας για να χτυπά η καμπάνα και να θυμίζει τον Θεό, μέχρι το σχολείο για την σπουδή των παιδιών και το νοσοκομείο για την θεραπεία των ασθενειών, η προσφορά σας είναι πράξη αρετής και φιλαδελφείας. Είναι πράξη των ευγενών αισθημάτων σας. Τέτοια ωραία έργα μένουν και τα χαίρονται οι συνάνθρωποί μας και τιμούν το όνομά σας…».

Κορυφή σελίδας


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 2Ο ΓΑΜΟ ΤΩΝ ΕΝ ΧΗΡΕΙΑ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Απαντητική επιστολή στην υπ. αριθμ. 757/10/8/2006 επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Εκκλησία της Ελλάδος, σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης αδείας για την τέλεση 2ου Γάμου από τους εν χηρεία κληρικούς, απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (21/11/2006), στην οποία σημειώνει και τα εξής: «Η Ιερά Σύνοδος… έγνω ότι η χορήγησις αδείας δια την τέλεσιν δευτέρου Γάμου εις τους εν χηρεία κληρικούς, δέον όπως γίγνηται μόνον κατ’ άκραν οικονομίαν υπό του Ανωτάτου Συνοδικού οργάνου της οικείας αυτού Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, εξετασάσης, ενδελεχέστατα, κεχωρισμένως και κατά περίπτωσιν έκαστον σχετικόν αίτημα, μη δυναμένης της οιασδήποτε ληφθησομένης αποφάσεως ίνα λάβη καθολικήν ισχύν, μηδέ εις αυτάς ταύτας τας ομοίας αυτή περιπτώσεις. Τούτο δ’ όλον δύναται να κυρωθή μόνον μετά ομόφωνον Απόφασιν Πανορθοδόξου Συνόδου, επί τω τέλει της κοινής εφαρμογής αυτής υφ’ απασών των υπ’ ουρανών Αγίων του Θεού Εκκλησιών…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας


ΝΕΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ «ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2006»

Ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμού 2006», πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (8 – 10/12/2006), με τη συμμετοχή 3.000 νέων από όλη την Ελλάδα και με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητας (Υποεπιτροπή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων).
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί το 2ο Επιμορφωτικό Συνέδριο, με θέμα «Καλλιτεχνική δημιουργία και προσωπική ολοκλήρωση», καθώς και μεγάλη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη, με την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΡΤ. Την Κυριακή δε 10/12/2006 ο Μακαριώτατος θα τελέσει Θεία Λειτουργία για τους συμμετέχοντες νέους στον χώρο του Ποδηλατοδρομίου.
Για τις εκδηλώσεις «Γέφυρες Πολιτισμού 2006», Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης και ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος (6/12/2006).
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Η Εκκλησία προσπαθεί να δώσει εποικοδομητικές διεξόδους στους νέους, στα πλαίσια της ιστορίας και της παράδοσης. Θέλουμε τους νέους με ανοιχτούς ορίζοντες και, ταυτόχρονα, να είναι συνειδητοί πιστοί. Μέσα από την καλλιτεχνία, την τέχνη και τον πολιτισμό, θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά έναν υγιή τρόπο έκφρασης…».
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι με την Εκκλησία της Ελλάδος, με μεγάλη χαρά και θέλω να προσφέρω προς χάριν του Αρχιεπισκόπου, τον οποίο αγαπώ και πιστεύω και χαίρομαι να ακούω το λόγο του…».
Τέλος, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε: «Είναι μεγάλη τιμή για την ΕΡΤ που συμμετέχει στην διοργάνωση. Μέριμνά μας είναι να προβάλουμε την δημιουργικότητα των νέων…».

Κορυφή σελίδας


ΑΚΑΤΑΛΥΤΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΩΣΣΟΥΣ

Την επίσκεψη του Ρώσου Αντιπροέδρου και Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σεργκέι Ιβανόφ δέχθηκε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος (5/12/2006). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις αγαστές σχέσεις με την Εκκλησία της Ρωσίας, που συμβάλουν στην ωφέλεια των δύο Ορθοδόξων λαών. «Εμείς οι Ορθόδοξοι», σημείωσε, «ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για το καλό όλων των λαών και αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο, έχοντας επίγνωση της αποστολής μας…».
Από την πλευρά του, ο κ. Ιβανόφ ευχαρίστησε την Εκκλησία της Ελλάδος για το μήνυμα ειρήνης που στέλνει και την προσφορά της στο μαρτυρικό Μπεσλάν και τόνισε την βαθύτατη εκτίμηση που τρέφει ο Ελληνικός λαός για Αυτήν. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ρωσική Πολιτεία στέκεται αρωγός στην Εκκλησία της Ρωσίας και συνεργάζεται με αυτήν αρμονικά επ’ ωφελεία του λαού.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας


ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

Τη σημαντική εθελοντική δράση της Μ.Κ.Ο. «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τα ανθρωπιστικά προγράμματα που αναπτύσσει σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, βράβευσε, σε ειδική εκδήλωση (6/12/2006) το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απένειμε στον Δ/ντή της «Αλληλεγγύης» κ. Δημήτρη Φουρλεμάδη το βραβείο «Διεθνούς Δράσης της χρονιάς» και ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει την προσφορά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την κληρονομιά που έχουν αφήσει, τις ελπίδες και το παράδειγμα δημοκρατίας που δίδουν. Από τη μεριά του, ο κ. Φουρλεμάδης τόνισε ότι «η Εκκλησία και η Πολιτεία, όταν έχουν κοινό δρόμο, τότε μπορούν να κάνουν σπουδαία έργα».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ο Θεός μάς χάρισε μια γλώσσα ζωντανή, εύρωστη, πεισματάρα και χαριτωμένη, που αντέχει ακόμη, μολονότι έχουμε εξαπολύσει όλα τα θεριά για να τη φάνε. Έφαγαν όσο μπόρεσαν, αλλά απομένει η μαγιά, έτσι θα έλεγα, παραφράζοντας τον Μακρυγιάννη. Δεν ξέρω πόσο θα βαστάξει ακόμη αυτό. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η μαγιά λιγοστεύει και δε μένει πια καιρός για να μένουμε αμέριμνοι. Δεν είναι καινούργια τα σημεία που δείχνουν πως, αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο, αν αφεθούμε μοιρολατρικά στην δύναμη των πραγμάτων, θα βρεθούμε στο τέλος μπροστά σε μια γλώσσα εξευτελισμένη, πολύσπερμη και ασπόνδυλη».

Γιώργος Σεφέρης
«Η γλώσσα στην ποίησή μας», 1964.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ