Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 141, 5 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

«ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΝΤΑΙ»

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΔΙΑΝΟΗΤΗ




"50 ΧΡΟΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ"

Ο Κλάδος Πολιτιστικών Προγραμμάτων & Διαδικτύου διοργανώνει την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση για τα 50 χρόνια
της Συνθήκης της Ρώμης.


Η παρουσία της Εκκλησίας
στον ορίζοντα της Ευρώπης

50 χρόνια ζωής μετρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική αρχή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου από το βιβλίο που πρόκειται να επανεκδοθεί το μήνα Δεκέμβριο    Η Ψυχή της Ευρώπης




ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ο ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Την αναγκαιότητα του Διαθρησκειακού διαλόγου, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματά του, επισημαίνει η Ιερά Σύνοδος (4/12/2006), με Δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε εν όψει της επίσημης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό (13 – 16/12/2006).

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «από την συνάντηση της 14ης Δεκεμβρίου η Εκκλησία της Ελλάδος προσδοκά ουσιαστικότερη συνεργασία με την Εκκλησία της Ρώμης πάνω σε μείζονα κοινωνικά ζητήματα και συνεχίζει να προσεύχεται για την ενότητα των Χριστιανών σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη…».

Στη συνέχεια σημειώνει ότι εργάζεται συστηματικά «για την επικράτηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο, του υψίστου αυτού αγαθού που συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης που, στην εποχή μας, γίνεται έρμαιο πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων. Ιδανικό μέσο για την απόκτηση της ειρήνης είναι ο διάλογος λαών και πολιτισμών. Οι θρησκείες, ως φορείς πολιτισμού και ηθικών αξιών, δεν έχουν την πολυτέλεια της απομόνωσης, αλλά καλούνται να επικοινωνήσουν και να ενώσουν τους ανθρώπους κάθε φυλής. Ο Διαθρησκειακός διάλογος πρέπει να γίνει τόπος κοινής αναζήτησης λύσεων και διεξόδων από τους θρησκευτικούς ηγέτες αυτού του κόσμου, και να χαράξει την ελπίδα για τον πραγματικό εξανθρωπισμό της ανθρωπότητος…».

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας


ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Επιστολή με τις θέσεις της επί του περιεχομένου των βιβλίων θρησκευτικών των τριών τάξεων του Γυμνασίου απέστειλε η Ιερά Σύνοδος (27/11/2006) προς την Υπουργό Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου. Στη επιστολή γίνεται θετική αναφορά στην βελτίωση της αισθητικής εμφανίσεως των βιβλίων, καθώς και στην επαγωγικότητα της προσφερόμενης ύλης, εκφράζονται, όμως και παρατηρήσεις για την δογματική ορθότητά της.

Μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος παρατηρεί ότι τα βιβλία «φέρουν, κατά το περιεχόμενον, χαρακτήρα θρησκειολογικόν με έντονα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ορθολογιστικής προτεσταντικής και, κυρίως, γερμανικής θεολογίας, η οποία είναι ασυμβίβαστος με την Ορθόδοξον Χριστιανικήν Πίστιν περί Τριαδικού Θεού, περί ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού, περί Δημιουργίας του κόσμου εκ του μηδενός, πλάσεως και πτώσεως του ανθρώπου, περί θείας Αποκαλύψεως και θεοπνευστίας της Αγίας Γραφής και περί του απολυτρωτικού έργου του Σωτήρος Χριστού, με συνέπειαν να υποτιμάται το Ορθόδοξον Χριστιανικόν Δόγμα, ο ομολογιακός και εκκλησιολογικός χαρακτήρ του μαθήματος, αφ᾿ ετέρου δε διακρίνονται από τάσιν υποβιβασμού τού Χριστιανισμού εις επίπεδον καθαρώς ανθρώπινον, προϊόν του ορθού λόγου, μηδεμίαν έχοντος σχέσιν με την Θείαν Αποκάλυψιν…».

Κορυφή σελίδας


Ο ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Χειροτονία Πρεσβυτέρου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (3/12/2006), στη διάρκεια της οποίας μίλησε στον νέο Ιερέα για τα ιδιώματα εκείνα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κληρικό της εποχής μας.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι πρέπει να είναι παραδοσιακός, καθώς ο κληρικός κουβαλά την παράδοση που ο ίδιος ο Χριστός δημιούργησε και η Εκκλησία διασώζει στους αιώνες. Ο ιερεύς οφείλει να διατηρεί την παράδοση αμόλυντη, γνήσια και ανόθευτη.

Παράλληλα, ο κληρικός πρέπει να είναι και προοδευτικός και αυτό δε συνιστά ανακολουθία σε σχέση με την παραδοσιακότητα, καθώς η ρίζα της προόδου βρίσκεται στην παράδοση. Η προοδευτικότητα, όταν βρίσκεται εντός των ορθών ορίων, συνιστά υψηλή διακονία της Εκκλησίας στον κόσμο.

Τέλος, ο Μακαριώτατος ζήτησε από τον νέο Πρεσβύτερο να είναι κοινωνικός και διαλεκτικός, να επιδιώκει τη συνάντηση με τον σημερινό άνθρωπο και να διαλέγεται μαζί του, αντιπαραθέτοντας τον λόγο του Θεού, όχι τον ανθρώπινο λόγο, που είναι σχετικός και δεν έχει σχέση με την απολυτότητα της Θείας Αποκάλυψης.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας


«ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΟΝΤΑΙ»

Επίκαιρο μήνυμα, εξ αφορμής της Διεθνούς Ημέρας κατά του AIDS, απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο επισημαίνει ότι «το ζήτημα του AIDS δεν είναι μόνο θέμα καταστολής, αλλά πρωτίστως, πρόληψης».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ευχόμεθα η επιδημία αυτή να λάβει τέλος και οι επιστήμονες – ερευνητές να προχωρήσουν, το ταχύτερο δυνατό, στην εύρεση των καταλλήλων ιατρικών μέσων και φαρμάκων για την αντιμετώπιση του δαίμονος αυτού που κατατρώγει το πολύτιμο αγαθό της υγείας. Αλλά και οι ιατροί και νοσηλευτές να έχουν πολλήν την δύναμη, την ψυχραιμία και την διάθεση διακονίας για την θεραπεία των ασθενών, όποιοι κι αν είναι αυτοί…».

Και καταλήγει: «Στα μέτρα πρόληψης, συνήθως, δεν αναφέρεται το ύψιστο μέτρο της ηθικής αυτοσυγκράτησης. Η Εκκλησία δεν θα παύσει να διακηρύττει ότι υγεία και ηθικές αξίες εναρμονίζονται».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΠΑΙΝΟΣ ΣΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Πατρικό μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (3/12/2006) απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σήμερα, ημέρα αφιερωμένη στις δυνατές προσωπικότητες της ζωής, με τις ειδικές δεξιότητες και ανάγκες, ανοίγω τα φυλλοκάρδια μου και με ειλικρινή αισθήματα πατρικής αγάπης, για μία ακόμη φορά, εκφράζω τον έπαινόν μου για την δύναμη της ψυχής τους.

Μια δύναμη υπόδειγμα για όλους μας. Γιατί τα πρόσωπα αυτά και όχι άτομα, όπως επικράτησε να λέγεται αδόκιμα, ξέρουν να αγωνίζονται στον στίβο της καθημερινότητας και να ανεβαίνουν ανηφόρες δοκιμασιών ψύχραιμα, θαρρετά και αισιόδοξα. Ξέρουν τον λόγο του πονεμένου και δοκιμασμένου Αποστόλου των Εθνών Παύλου «ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ό δύνασθε».Ευχή και προσευχή μου ο Φιλάνθρωπος Θεός να ευλογεί και προστατεύει νύκτα και μέρα όλα αυτά τα παιδιά του».

Δείτε το πλήρες μήνυμα του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΟΧΙ ΜΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Το Β΄ Διαβαλκανικό Συνέδριο, με θέμα «Ο ρόλος των νέων στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Ευρωπαϊκών κρατών», το οποίο διοργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» και το «Ίδρυμα Δεληγιώρη», εξελίσσεται στον Βόλο (3 – 6/12/2006).

Το Συνέδριο χαιρέτησε με μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος επεσήμανε: «Οι νέοι, με τον δυναμισμό τους, με την τόλμη τους, με την διατριβή τους στα νέα δεδομένα της επιστήμης, της παιδείας και της τεχνολογίας, με την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον, αποτελούν μία δυναμική όλως αισιόδοξη και ευεργετική. Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι στα χέρια τους και αυτοί είναι οι κτίστες της. Το ερώτημα, όμως, που συνεχώς τίθεται ενώπιόν μας και ενώπιον των νέων, είναι με τί υλικό θα κτίζεται το νέο αυτό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Βαλκανικών κρατών. Μπορεί να οικοδομηθεί ένα νέο σπίτι με σαθρά υλικά, με αντιπνευματικά και αντιανθρώπινα δεδομένα;…

Αν το συνέδριό σας έχει κάτι να πει είναι τούτο: Ναι, κτίζουμε, όλοι μαζί, το κοινό σπίτι της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όχι με σύγκρουση πολιτισμών, αλλά με συναίνεση, με κατάθεση της κοινής εμπειρίας για την διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πίστεως στη Θεία ύπαρξη, στην αγάπη στον συνάνθρωπο…».

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΓΝΗΣΙΟΥ ΔΙΑΝΟΗΤΗ

Ημερίδα στη μνήμη ενός σπουδαίου πολιτικού και διανοητή, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, διοργάνωσε στο Πολεμικό Μουσείο (4/12/2006), η «Εταιρεία Φίλων Παναγιώτη Κανελλόπουλου».

Στην Ημερίδα ανεγνώσθη χαιρετισμός του Μακαριωτάτου κ. Χριστοδούλου, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, για τον αείμνηστο πολιτικό: «ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος υπήρξε υπόδειγμα ενός γνήσιου διανοητή. Δηλ. ενός σοβαρού επιστήμονος, λογίου ανδρός και φιλοσόφου, ο οποίος έθετε εις την βάσανον του λόγου και της φρονήσεως το σκεπτικό του και έβλεπε καθαρά τα πράγματα, χωρίς ημιμάθεια και υποκρισία. Έτσι είδε και το ύψιστο θέμα του Χριστιανισμού στις σύγχρονες κοινωνίες. Δεν υποβάθμισε, ούτε περιφρόνησε, ούτε λοιδόρησε και συκοφάντησε την Χριστιανική πίστη και διδασκαλία. Γράφει στο βιβλίο του «ο Χριστιανισμός και η εποχή μας»: “Ανάμεσα στα ερχόμενα υπάρχει και ο Ερχόμενος, ο αιώνια Ερχόμενος… αν τα γεγονότα που έρχονται είναι κρίσιμα και φοβερά, ο Ερχόμενος είναι πράος και απαλός. Χτυπάει τη θύρα τους τόσο ήρεμα και διακριτικά, που δεν τον ακούνε. Ωστόσο, μπορούν να τον ακούσουν. Θα τον ακούσουν σήμερα λίγοι, αύριο περισσότεροι. Και θα Τού ανοίξουν την θύρα για να μπει. Και θα δειπνήσει μαζί τους”.

Σήμερα, λοιπόν, όπου ένας ύπουλος ηθικός και πνευματικός κίνδυνος διαβιβρώσκει ημέραν με την ημέραν τα θεμέλια της πατρίδος μας, ο Κανελλόπουλος δίνει ένα μάθημα πολιτισμού. Και αυτό το μάθημα είναι ο σεβασμός στα αιώνια και πνευματικά…».

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Η Ελληνική γλώσσα είναι το όργανο της πίστεως. Ο ιμάντας διακινήσεως των μηνυμάτων της διδασκαλίας του Χριστού και των Αποστόλων…

Έτσι σωθήκαμε ως έθνος. Με σωτήρα τη γλώσσα μας. Σήμερα, αν θέλουμε να μείνουμε Έλληνες, να ζήσουμε ως εθνική και πολιτισμική οντότητα, αναγνωριζόμενη μέσα από την ιστορία, ως συνέχεια αξιακού συστήματος, που προτείνει αενάως στην ανθρωπότητα προτάσεις ποιότητας και νοήματος ζωής, πρέπει να σώσουμε τη γλώσσα μας. Έτσι θα σώσουμε την ταυτότητά μας…».


Βύρων Πολύδωρας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης,
«Απογευματινή της Κυριακής», 2/6/2002.










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ