Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 140, 1 Δεκεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ»

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΕΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ»

ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΝΤΙΜΗ ΠΡΩΤΙΑ

ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΝΟΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ. ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ


Δείτε το αφιέρωμα
στον Άγιο Ανδρέα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ»

Από την Πάτρα, όπου βρέθηκε για να προστεί των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του πολιούχου της, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (29/11/2006), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επίσκεψη του Πάπα στο Φανάρι:

«Η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στις σχέσεις των Εκκλησιών. Όλοι οι ηγέτες των Εκκλησιών ενδιαφερόμαστε να υπάρχουν αυτές οι επαφές, γιατί διευκολύνουν την μεταξύ μας αλληλοκατανόηση και την εγκαθίδρυση της ειρήνης και της αγάπης στον κόσμο».

Κατά την ομιλία του δε στον πανηγυρικό Εσπερινό, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε για το ίδιο θέμα ότι «Οι επαφές των εκκλησιαστικών ηγετών έχουν σημασία, γιατί ενισχύουν το όραμά Της. Εμείς οι Χριστιανοί δεν είμαστε ενωμένοι όπως θα έπρεπε. Επομένως, οι επαφές αυτές διευκολύνουν τη γνωριμία των Χριστιανών και ενισχύουν την πορεία για την τελική ενότητα. Οι επαφές προλειαίνουν το έδαφος, προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στον κόσμο. Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι ό,τι χειρότερο για τον άνθρωπο και δυσφημεί την Εκκλησία, παρουσιάζοντάς την δήθεν μισαλλόδοξη…».

Κορυφή σελίδας


«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΕΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Για τις έννοιες της ελευθερίας και της αρετής μίλησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πολύ συχνά οι άνθρωποι υμνολογούν την αρετή, αλλά λοιδορούν τον ενάρετο. Η έννοια της αρετής προϋποθέτει τον πνευματικό αγώνα, τον οποίο κάνει κάποιος μέσα του για να υπερβεί τις εσωτερικές δυσκολίες… Η ελευθερία εξαρτάται από την εσωτερική πνευματική κατάσταση του ανθρώπου. Δεν είναι ελεύθερος εκείνος που απλώς δεν έχει δεμένα τα χέρια και τα πόδια, αλλά εκείνος που έχει φρόνημα ελεύθερο και είναι απελευθερωμένος από τα εσωτερικά του πάθη…».

Τον Μακαριώτατο στις λατρευτικές εκδηλώσεις πλαισίωσαν οι Μητροπολίτες Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Μαντινείας κ. Αλέξανδρος, Κυρηνείας Παύλος, Σερρών κ. Θεολόγος και Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας


ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ»

Για την επίσκεψη του Πάπα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και το επερχόμενο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό, μίλησε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (29/11/2006), ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Όσον αφορά την πρώτη στα χρονικά επίσκεψη Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σημείωσε: «Νομίζω όλες οι μορφές και προσπάθειες διαλόγου και επικοινωνίας είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι πολύ θετικό. Επομένως, έτσι πρέπει να δούμε κάθε τέτοια περίπτωση. Άλλωστε, και η παρούσα επίσκεψη του Πάπα εξυπηρετεί αυτό το στοιχείο, το στοιχείο αυξήσεως δυνατοτήτων επικοινωνίας και διαλόγου, όχι μόνο μεταξύ Χριστιανών, αλλά και μη Χριστιανών, Μουσουλμάνων, Βουδιστών, Ιουδαίων κ.λ.π. Επομένως, η προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου πρέπει να θεωρηθεί υπό το φως της δυνατότητος αυξήσεως επικοινωνίας και επαφών μεταξύ των θρησκευτικών ομάδων».

Όσον αφορά στις ενστάσεις ορθοδόξων κύκλων σχετικά με τα ανοίγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς την Δυτική Χριστιανοσύνη επεσήμανε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο κυκλοφορεί, νομίζω, μονίμως, γιατί για κάθε πράγμα που γίνεται, ακόμη και για το ιερότερο των πραγμάτων, υπάρχουν οι φόβοι ότι μπορεί να μετατραπεί σε αρνητικό στοιχείο. Επομένως, αυτό δεν είναι καινούριο και δεν έχει σχέση μόνο με αυτό το γεγονός. Αλλά το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων ή αρνητικών εξελίξεων, για κάτι το οποίο αυτό καθ’ εαυτό μπορεί να αποδειχτεί θετικό, δεν μπορεί να εμποδίσει και δεν πρέπει ποτέ να εμποδίσει την κοινή προσπάθεια να γίνονται αυτές οι επικοινωνίες. Απλούστατα, εκείνο το οποίο ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το Του Κυρίου περί αγρυπνίας πνεύματος, περί εγρηγόρσεως, αλλά όχι αποφυγής μιας επικοινωνίας, η οποία αυτή καθ’ αυτή είναι, τουλάχιστον, ουδετέρα. Αλλά νομίζω ότι μπορεί να είναι και πρέπει να είναι θετική…» .

Δείτε την πλήρη συνέντευξη

Κορυφή σελίδας


ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


Σε μία ακόμη ουσιαστική κίνηση στήριξης των παλαιφάτων Πατριαρχείων της Ανατολής προχώρησε η Εκκλησία της Ελλάδος.

Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου (31/10/2006), με την οποία οι Αρχιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα καλύπτονται με ιδιωτική ασφάλιση που θα λειτουργεί ως πρόσθετη ασφάλιση σε αυτή του ΟΓΑ. Τη σχετική εξέλιξη γνωστοποίησε, με επιστολή του, στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (28/11/2006).

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας


ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ


Με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμά επικοινώνησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος (30/11/2006), προκειμένου να τού εκφράσει την ευαρέσκεια και τα συγχαρητήριά του για την άμεση κινητοποίηση τόσο του ιδίου, όσο και της τοπικής Εκκλησίας, εξ αφορμής του πενταπλού φονικού, που συνέβη προ ημερών στην περιοχή του, με θύματα πέντε νέους κυνηγούς.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και προσπάθησε να τις στηρίξει ηθικά για ν’ αντιμετωπίσουν την τρομερή τραγωδία, επιδεικνύοντας αξιομνημόνευτη ποιμαντική ευαισθησία.
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο και τόνισε ότι έπραξε το ιερό καθήκον του, όπως το επιβάλει η θέση του μέσα στην Εκκλησία και στην τοπική κοινωνία.

Κορυφή σελίδας


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΝΕΝΤΙΜΗ ΠΡΩΤΙΑ

Το 3ο Πανελλήνιο Αθλητικό Συνέδριο, με θέμα «Αθλητικός νόμος – Lex Sportiva: Διαφορές, Αδικήματα, Δίκη», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (30/11/2006), από το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Αθλητικού Δικαίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΤΕΦΑΑ).

Στους συνέδρους πατρικό χαιρετισμό απέστειλε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, στον οποίο, μεταξύ άλλων παρατηρεί: «Στην lex sportiva και την τήρηση της έννομης τάξης οφείλουμε την ζωντανή παρακολούθηση των αθλητικών γεγονότων. Εάν δεν τηρείται ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες, οι αγώνες θα μεταδίδονται μόνο από τα ηλεκτρονικά μέσα ψυχαγωγίας. Η ποιότητα και η σοβαρότητα της διοργάνωσης, καθώς και η διακριτική επιτήρηση συμβάλλουν στη δημιουργία υγιούς αθλητικού κλίματος εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Όσον δε αφορά στη χρήση αναβολικών ουσιών, δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό από ορισμένους αθλητές και προπονητές ότι η συμμετοχή στον αγώνα και η αγαθή μνήμη αυτής της συμμετοχής, για πολλά χρόνια αργότερα, αποτελεί μεγαλύτερη καταξίωση από μία ανέντιμη πρωτιά, διαβλητή και αμφισβητούμενη…».

Κορυφή σελίδας


ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΝΟΕΡΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ


Ομιλία περί νοεράς και καρδιακής προσευχής εκφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τα μέλη του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (30/11/2006) και είχε ως θέμα τις «Σύγχρονες προόδους στην καρδιολογία και την καρδιοχειρουργική».

Στην ομιλία του ανέφερε και τα εξής: «Η προσευχή μέσα στην καρδιά βρίσκεται σε οικείο τόπο. Συναντά, κατά τον Διάδοχο Φωτικής, τη Χάρη του Βαπτίσματος και την βιώνει. Εφόσον δε μιλούμε περί βιώματος, οφείλουμε να είμαστε ακριβολόγοι. Δεν πρόκειται περί μιας εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά περί μιας σωματικής αλλοίωσης. Η καρδιά νιώθει τη συντριβή από την αγάπη του Θεού και την ανακάλυψη των οικείων παθών. Χωρίς να πρόκειται για νοσηρή κατάσταση, συμμετέχει σε αυτό το συναίσθημα και το περικάρδιο, ώστε να σκιρτά. Η επισκόπηση της ψυχικής κατάστασης του προσευχομένου φέρνει μια ευαισθησία η οποία εκδηλώνεται με όμβρους δακρύων, αβίαστη επανάληψη της ευχής, χωρίς νοητική προσπάθεια. Η Ευχή λειτουργεί πλέον αυτόνομα και συντονίζεται με έναν παλμό διαφορετικό του φυσικού καρδιακού μυ. Αυτενεργείται. Θερμαίνεται και μεταδίδει αυτή τη θερμότητα σε όλο το σώμα…».

Δείτε την πλήρη ομιλία του Μακαριωτάτου

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

Μια πολύ σπουδαία επιστημονική πρωτοβουλία υλοποιεί ο Τομέας Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Θ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα «Ο Ελληνισμός εις την Μικράν Ασίαν» το οποίο πραγματοποιείται στη Συμπρωτεύουσα (1 – 2/12/2006).

Το συμπόσιο χαιρέτησε, με μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η γεωγραφική διάταξη της Μεσογειακής λεκάνης, με τον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος προς δυσμάς, τα ασιατικά παράλια προς ανατολάς και τη νησιωτική χώρα στο μέσον, αποτελούσε, επί χιλιετίες, ένα δοχείο πολιτιστικών ανταλλαγών, πνευματικών ζυμώσεων και αναγεννήσεων. Ιδιαίτερα οι Μικρασιατικές ακτές έχουν να επιδείξουν στο αιωνόβιο αντίκρισμά τους προς το Αιγαίο μια σταθερή και γόνιμη αναπτυξιακή πορεία, ζωτική για τον Ελληνισμό, αλλά και για τους εξ Ανατολών γείτονες, οι οποίοι έβλεπαν να συντελείται, χάριν του Ελληνισμού, μια αλλοίωση που κατακερμάτιζε τους εθνικούς, λείαινε τις διαφορές Ανατολής και Δύσης και μετάγγιζε το Ελληνικό και αργότερα το Ελληνοχριστιανικό πνεύμα στους αλλόδοξους γηγενείς και τους αλλογενείς παρεπιδήμους…».

Κορυφή σελίδας


ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ. ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Ένα σπουδαίο Διαβαλκανικό Συνέδριο, το 2ο κατά σειρά, με θέμα «Ο ρόλος των νέων στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανικών Κρατών, πρόκειται να ξεκινήσει την Κυριακή 3/12/2006 στον Βόλο. Το συνέδριο οργανώνει η Μητρόπολη Δημητριάδος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής».

Στο συνέδριο, τη γενική ευθύνη του οποίου έχει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, θα συμμετάσχουν επιστήμονες αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από τις Εκκλησίες της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Μολδαβίας και της Αλβανίας, ενώ στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθεί και το 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Χορωδιακής Μουσικής. Τέλος, οι σύνεδροι θα συμμετάσχουν και στην εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου, κατά την οποία πανηγυρίζει ο ομώνυμος Μητροπολιτικός Ναός του Βόλου.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ποίος είναι ο διευθυντής της ορχήστρας του σύμπαντος;»
«Η αβίαστη απάντηση είναι ο Θεός. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να δεχθώ ότι όλη αυτή η αρμονική συνεργασία τρισεκατομμυρίων έμβιων οργανισμών είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας χαοτικής συμπεριφοράς. Επομένως, θα ένιωθα περισσότερο άνετα με μια απάντηση που θα είχε τον Θεό στο ρόλο αυτό. Οι αισθήσεις μας αντιλαμβάνονται μόνο ένα μικρό ποσοστό της πραγματικότητας που μάς περιβάλλει. Υπ’ αυτήν την έννοια, κανείς δε μπορεί να μάς εγγυηθεί ότι το μυαλό μας, όσο πολύπλοκο και εξελιγμένο και αν είναι, μπορεί να συλλάβει όλες ή και κάποιες διαστάσεις του νοήματος της δημιουργίας».


Άρης Πατρινός
Αναπληρωτής Δ/ντής του γραφείου επιστημών
του Υπουργείου Ενέργειας των Η.Π.Α.
Συνέντευξη στο περιοδικό «Κ» (Καθημερινή), 10/4/2005.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ