Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη, ή και συχνότερα αν υπάρχουν πολλές ειδήσεις, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Παν. Δρακόπουλος     Συντάκτης: Α.Ε.Ο.Τεύχος 14, 15 Σεπτεμβρίου 2005              Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


     ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Β. Ελλάδα, στις Ιερές Μητροπόλεις Εδέσσης και Φλωρίνης.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (13/9/2005) ο οποίος, στην προσφώνησή του σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ως Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σας καλωσορίζω στην Ελληνική Μακεδονία και σας εύχομαι καλή επιτυχία στην επίσημη επίσκεψη, την οποία πραγματοποιείτε μετά της τιμίας συνοδείας σας. Σας εκφράζω δε τη χαρά και τη συγκίνηση όλων των μελών της Ι. Συνόδου και παντός του κλήρου και του λαού για την παρουσία σας αυτή στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο βορειοελλαδική γη.»

Αντιφωνώντας ο Παναγιώτατος τόνισε: «Με συγκίνηση αναπολούμε την ιστορία καθώς οι πατέρες μας προέρχονται από τις Μικρασιατικές περιοχές που αποτελούν επαρχίες του Οικουμενικού θρόνου. Οι αρχαίοι δεσμοί πατρικής αγάπης και στοργής, οι οποίοι συνέδεαν τους πατέρες μας με την Εκκλησία της Κων/λεως, εξακολουθούν να συνδέουν και εμάς και διατηρούνται στις καρδιές μας. Εμείς μείναμε να διαφυλάξουμε τα ιερά της πίστεώς μας, ενώ όσοι έφυγαν ανέπτυξαν ιδιωτική, οικονομική και κοινωφελή δραστηριότητα υπό συνθήκες περισσότερο ευνοϊκές…Κατά την εδώ παραμονή μας, θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να συναντηθούμε, να ενισχύσουμε τους ήδη ακατάλυτους και στενούς δεσμούς μας»

Οι δύο Προκαθήμενοι συλλειτούργησαν για πρώτη φορά, μετά την Εκκλησιαστική κρίση του 2004, στην Έδεσσα (14/9/2005), ενώ θα συλλειτουργήσουν και πάλι στη Φλώρινα (18/9/2005), επιβεβαιώνοντας το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.


ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Την Ιερά Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος (15/9/2005), και προέστη των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Πολιούχου της Καλαμπάκας Αγίου Βησσαρίωνος.

Κατά το κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος ανέπτυξε τις τρεις βασικές ιδιότητες της Εκκλησίας, την οποία χαρακτήρισε πολύτιμο δώρο που μάς έδωσε ο Θεός και το οποίο όλοι μας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο.

«Η Εκκλησία είναι το εργαστήρι της αγιότητας, καθώς μέσα σ’ αυτή καλλιεργούνται τω ψυχικά χαρίσματα και τα πνευματικά τάλαντα. Είναι ο στύλος και το εδραίωμα της αληθείας, γιατί, μέσα από την αποκεκαλυμμένη αλήθεια ο άνθρωπος οδηγείται στη Θεογνωσία. Είναι το καταφύγιο των αμαρτωλών και το ιατρείο των παθών της ψυχής και του σώματος, διότι είναι ο μόνος χώρος που δέχεται τον άνθρωπο όπως είναι. Η θεραπευτική διαδικασία στο χώρο της Εκκλησίας είναι επιστήμη η οποία διενεργείται διά του μυστηρίου της μετανοίας που συντελεί στην εσωτερική κάθαρση και τελείωση του ανθρώπου.»

Ο Αρχιεπίσκοπος, στα πλαίσια της παραμονής του στην Καλαμπάκα, επισκέφθηκε και τη Μοναστική Πολιτεία των Μετεώρων.


ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Με γενικό τίτλο «Οι Εκκλησιολογικές βάσεις του Πολιτεύματος της Εκκλησίας», πραγματοποιήθηκε στο Urbino της Ιταλίας το Συνέδριο της Εταιρίας Δικαίου Ανατολικών Εκκλησιών (15 -16/9/2005).

Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος σημειώνει πως «Στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Συνοδικό σύστημα βρίσκεται στη βάση της διοικητικής δομής της.» Η Σύνοδος των Επισκόπων, τόνισε, είναι «ο έσχατος κριτής των εκκλησιαστικών υποθέσεων». Στην Ορθοδοξία, πρόσθεσε, δεν επεκράτησε ποτέ το παπικό μονοκρατορικό σύστημα διοικήσεως και γι’ αυτό «ουδέποτε, ούτε Πατριάρχες, ούτε Αρχιεπίσκοποι, ούτε Επίσκοποι μεμονωμένα ενεργούντες, διενοήθησαν να παραβιάσουν την θεμελιώδη αυτή αρχή».

Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «Είναι ευθύνη της Ιεραρχίας να μελετήσει νέους τρόπους αντιμετώπισης των ραγδαίων εξελίξεων, ώστε η Εκκλησία να είναι πάντοτε στην πρωτοπορία της επίλυσης των πνευματικών και κοινωνικών προβλημάτων του λαού μας, με τη δύναμη του φερέγγυου εκκλησιαστικού λόγου και με συγκεκριμένες καθοριστικές ενέργειές της. Η αναβάθμιση, κατά ταύτα, του ρόλου της Ιεραρχίας μέσα στο όλο διοικητικό σύστημα της Εκκλησίας προβάλλει σαν επιτακτική προτεραιότητα. Πάνω στη συνοδικότητα στηρίζεται η αποτελεσματικότητα.»

Στο συνέδριο, την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησαν οι. καθ. κ.κ Σπύρος Τρωιάνος και Παναγιώτης Χριστινάκης, και ο κ.Αναστάσιος Μαρίνος.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ, ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ & ΑΓΑΠΗΣ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε μήνυμά του προς το Β΄ Διεθνές Συνέδριο Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών, που πραγματοποιείται στην Καβάλα (15 -18/9/2005), ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος έγραψε: «Θα ήθελα να σας τονίσω την έννοια της σκέπης της μάνας Ορθόδοξης Εκκλησίας για την ενότητα, ειρήνη, συμφιλίωση, αγάπη και συνεργασία των ανθρώπων. Αείποτε η Εκκλησία έδωσε τρανά δείγματα γραφής, όχι διασπάσεως και έχθρας μεταξύ των ανθρώπων, αλλά ζωντανά και θυσιαστικά υποδείγματα αγάπης και ενότητας ψυχών. Ποτέ δε χρησιμοποίησε τη δύναμη μιας εξουσιαστικής βίας ή κοσμικής ισχύος, αλλά χρησιμοποίησε την άλλη δύναμη, εκείνη του πνεύματος, του Χριστιανικού ήθους, σε τελευταία ανάλυση, την πειθώ.»

Και ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε: «Σε μια εποχή ποικίλων διασπάσεων, σε καιρούς επιβολής ενός μοντέλου ζωής ατομοκρατίας και απομονωτισμού η Εκκλησία μάς καλεί να σμιλεύουμε την ενότητα και τη συνεργασία.»ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ