Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 139, 28 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ

ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

80 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΥΤΕΣ

ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Η λογική της Ιστορίας
και η στρατηγική των συμφερόντων

50 χρόνια ζωής μετρά η πολιτική ένωση της Ευρώπης από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική αρχή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, που μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβάστε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου από το βιβλίο που πρόκειται να επανεκδοθεί το μήνα Δεκέμβριο Η Ψυχή της Ευρώπης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Η ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΛΞΗ

Σε κλίμα συγκίνησης και λαϊκού ενθουσιασμού τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου στη Δημητσάνα (25/11/2006), στην οποία προέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, παρουσία πλειάδος Ιεραρχών, των τοπικών αρχόντων και πλήθους κόσμου.

Προσφωνώντας τον νέο Ιεράρχη, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα πολυποίκιλα χαρίσματά του, τον χαρακτήρισε «απλοϊκό, ταπεινό, κατηρτισμένο και ιεραποστολικό» και θύμισε τις μεγάλες μορφές της πίστεως και της ιστορίας που συνέδεσαν την ζωή τους με την Γορτυνία, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄.

Ο Μακαριώτατος, επίσης, ζήτησε από τον κ. Ιερεμία ν’ αγωνιστεί για να παραμείνουν ζωντανές και ακέραιες οι αρχές και οι αξίες της Ελληνορθόδοξης ιδιοπροσωπίας μας, καθώς η πατρίδα μας διέρχεται δύσκολες ώρες, πνέουν άνεμοι που επιδιώκουν να καταβάλλουν τα πνευματικά μας ερείσματα και να τα θέσουν στο περιθώριο. Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα, ότι ο νέος Μητροπολίτης θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ευσεβούς λαού της περιοχής.

Κορυφή σελίδας


ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ


Με λαμπρότητα τελέστηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου (26/11/2006), παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, πλειάδος Ιεραρχών, εκπροσώπων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αναστασίου Παπαληγούρα, του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε. κ. Σταύρου Δήμα, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού.

Στην προσφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον νέο Ιεράρχη να μην λειτουργήσει ως απλός ιεροκήρυκας, αλλά ως πνευματικός Πατέρας, στοργικός, και επιεικής, όπως ακριβώς έχει ανάγκη ο λαός του Θεού. Τού ζήτησε, επίσης, να μην εκλάβει την αποστολή του ως αποστολή εξουσίας, αλλά διακονίας, να είναι ανοικτός προς όλους, να στέκεται δίπλα στις ανάγκες του κόσμου και να συμπαραστέκεται στα προβλήματά του, γιατί μόνο έτσι θα καταξιωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων. Του θύμισε, τέλος, ότι χρέος της Εκκλησίας, πέραν της ιεραποστολής είναι και η κοινωνική παρουσία κοντά στους πτωχούς και στους αδυνάτους, στους αποκλεισμένους από την κοινωνία, στους ανθρώπους του μόχθου.

Κορυφή σελίδας


80 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ευχετήριο μήνυμα προς την ελληνόφωνη εφημερίδα «Ελληνικός Κήρυκας» απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων παρουσίας της στην Αυστραλία.

Στο μήνυμά του ο Μακαριώτατος αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η εν λόγω εφημερίδα καθημερινώς και αδιαλείπτως προσφέρει σπουδαίο έργο στην ενημέρωση των εκεί αδελφών μας Ελλήνων της Ομογένειας και εν γένει στην ευρύτερη Αυστραλία. Η ογδοντάχρονη παρουσία της, με την αντικειμενική πληροφόρησή της, οικοδομεί, ενισχύει και στηρίζει τους αναγνώστες της και δη τους Έλληνες, οι οποίοι ευαισθητοποιούνται στα εθνικά θέματα και στα της πίστεως. Οι μέχρι τώρα γραπτές ειδήσεις, επί δεκαετίες, αποτελούν σημαντική πηγή – μαρτυρία για την διασφάλιση και διάδοση των αρχών και των αξιών της φυλής μας και την ανοδική πνευματική πορεία του Ελληνισμού…».

Κορυφή σελίδας


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΥΤΕΣ

Απάντηση σε όλους εκείνους, που κατά καιρούς ισχυρίζονται ότι ο Χριστιανισμός, για να επιβληθεί, έπνιξε τους αντιπάλους του στο αίμα, έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, μιλώντας, κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ι. Ν. Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων (24/11/2006).

Αναφερόμενος στο μαρτύριο της Αγίας Αικατερίνης, θύμισε τα εκατομμύρια των μαρτύρων της χριστιανικής πίστεως, στη διάρκεια της ιστορίας, ενώ επεσήμανε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν Χριστιανοί που πληρώνουν με τη ζωή τους την χριστιανική τους ιδιότητα, θυσία στο βωμό του καταστρεπτικού θρησκευτικού φανατισμού.

Και αναρωτήθηκε: «Άραγε, τα θύματα πρέπει να ονομαστούν θύτες; Αυτοί που οδηγήθηκαν στη θυσία διψούσαν για αίμα ή εκείνοι που τους οδήγησαν στο θάνατο;. Ποιοί είναι εκείνοι που ζητούν να χυθούν αίματα; Εκείνοι που οικειοθελώς θυσιάζονται; Είναι αιμοβόρα η θρησκεία που ζητά την αγάπη για τους εχθρούς, που λέει ότι, όταν κάποιος σε χτυπά πρέπει να γυρίσεις και από την άλλη πλευρά;

Εμείς πρέπει να διορθωθούμε και όχι ο Χριστιανισμός. Η πίστη στο Χριστό αποβλέπει στο να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να ζήσουμε ειρηνικά και να φέρουμε την ομολογία της αγάπης και της ειλικρίνειας στον κόσμο…».

Κορυφή σελίδας


ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και του Ιεροδιδασκαλείου Αγίου Καρόλου Περθ Αυστραλίας, το οποίο ξεκίνησε το 2004, με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου.

Το 2004 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή δύο Ρωμαιοκαθολικών ιεροσπουδαστών της Αυστραλιανής Εκκλησιαστικής Σχολής, οι οποίοι έτυχαν θερμής φιλοξενίας στην Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς την ορθόδοξη πνευματικότητα, επισκεπτόμενοι ιερούς τόπους και εξέχοντα εκκλησιαστικά πρόσωπα, ενώ ενημερώθηκαν λεπτομερώς για την ορθόδοξη παράδοσή μας.

Το 2005 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη αποστολή τριών ιεροσπουδαστών της Ριζαρείου, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο Περθ, ακολούθησαν ανάλογο πρόγραμμα, ενώ είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας στους Αυστραλούς συναδέλφους τους.

Από τις 27/12/2006 έως τις 7/2/2007 θα πραγματοποιηθεί η τρίτη αποστολή αποτελούμενη από δύο Αυστραλούς σπουδαστές και δύο συνοδούς τους, οι οποίοι θα βρεθούν στην Ελλάδα και εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφθούν και την Κρήτη, προκειμένου να ακολουθήσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Ι. Μ. Πρεβέλης κ. ά. Για τον λόγο αυτό, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος απέστειλε σχετική επιστολή στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, δια της οποίας ζητεί την φιλόφρονα υποδοχή και φιλοξενία των ξένων επισκεπτών από την Εκκλησία της Κρήτης.

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

[Κατά τον μεγαλύτερο ορθόδοξο θεολόγο του 20ού αιώνα, τον π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, «ο Ελληνισμός διαμελίστηκε από την μάχαιρα του Πνεύματος, πολώθηκε και διαιρέθηκε και ένας Χριστιανικός Ελληνισμός δημιουργήθηκε». Ο Ελληνισμός πολιτογραφήθηκε, έτσι, με μία νέα ταυτότητα στην ιστορία, ως Ελληνοορθοδοξία, ή ορθότερα, Ορθοδοξία, δηλ. ως αιωνία κατηγορία της Χριστιανικής υπάρξεως].

π. Γεώργιος Μεταλληνός, περιοδικό «Πειραϊκή Εκκλησία»,
Μάιος 1993.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ