Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.



Τεύχος 137, 21 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 



Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: «Ο ΙΕΡΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ»





Δείτε στην Μυριόβιλο
Η Θεολογική έννοια
του Ανθρώπινου Προσώπου

του Βλαδιμίρ Λόσκυ





ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Πρόταση για την διοργάνωση Διεθνούς Διαγωνιστικού Φεστιβάλ Βυζαντινών χορωδιών, ανά διετία, υπέβαλε η Ιερά Σύνοδος, με επιστολή της, προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γεώργιο Βουλγαράκη (10/11/2006).

Στην επιστολή της η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για την σπουδαιότητα της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, ως απαράμιλλου πολιτιστικού αγαθού και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Βυζαντινή Μουσική, ως φυσική συνέχεια και εξέλιξη της Αρχαίας Ελληνικής μουσικής, έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό, σε καλλιτεχνική αξία και μέγεθος, κληροδότημα των Ελλήνων στον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πολιτισμό. Με τη δωρική της λιτότητα και με την αισθητική της ανωτερότητα, σαγηνεύει, επί πολλούς αιώνες, όχι μόνο τους προσευχομένους, δι’ αυτής, αλλά και κάθε ακροατήριό της, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ταυτότητος ή καταγωγής...».

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον των Εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Σύνοδο στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στη Μονή Πεντέλης (18/11/2006), με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις ειδικών, επί του θέματος, κληρικών και λαϊκών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η Εκκλησία πρέπει να βρει νέους τρόπους μετάδοσης των αληθειών της πίστεως στα νέα παιδιά και ένας από αυτούς είναι και οι νεανικές κατασκηνώσεις, στη διάρκεια των οποίων, μπορούν να μεταγγιστούν στα παιδιά κάποιες βασικές αρχές.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την νέα πραγματικότητα στην οποία εισέρχονται τα εκπαιδευτικά πράγματα στην Ελλάδα, στην οποία δε διδάσκονται ικανά στοιχεία για την πίστη και την παράδοση του τόπου, ενώ και τα διδάγματα που δέχονται από το σπίτι συχνά δεν επαρκούν για την σωστή πνευματική και ηθική τους διαμόρφωση.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας


Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Βαρυσήμαντη συνέντευξη παρεχώρησε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» (19/11/2006) ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Ερωτηθείς για τις επικείμενες επισκέψεις του Πάπα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου στο Βατικανό, ο κ. Θεόφιλος τόνισε:

«Σήμερον η Ορθόδοξος Εκκλησία, όσον ποτέ άλλοτε, καλείται να δώσει τη δική Της μαρτυρία, μέσα από τη δική της Χριστοκεντρική εμπειρία, της απορρίψεως της μεταφυσικής και της ηθικολογίας και της ομολογίας της Πατερικής Θεολογίας περί της Ενανθρωπίσεως του Λόγου και περί θεώσεως της ανθρωπίνης φύσεως, δηλ. περί θεραπείας και μεταμορφώσεώς της και μαζί του κτιστού κόσμου. Η Ορθοδοξία, εδραζομένη επί της εν Χριστώ και δια Χριστού αποκαλυφθείσης αλήθειας, ουδέν έχει να φοβηθεί, αρκεί να μην παρεκκλίνει από τα όρια τα οποία, εν Πνεύματι Αγίω, έθεσαν ο έγκριτοι και Άγιοι της Εκκλησίας Πατέρες. Η ενότης των Ορθοδόξων Εκκλησιών επιβάλλεται, όσον ποτέ άλλοτε, προκειμένου να δυνηθεί η Ορθόδοξος Εκκλησία να βοηθήσει την Ρωμαιοκαθολική να αποκτήσει το ανόθευτο, προ του σχίσματος των Εκκλησιών, Πατερικόν φρόνημα».

Κορυφή σελίδας


ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: «Ο ΙΕΡΟΣ ΚΛΗΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ»

Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος παρεχώρησε ο Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος, στην εκπομπή «Επί προσωπικού» και στον Δημοσιογράφο Κων/νο Μπλάθρα (16/11/2006), στην διάρκεια της οποίας έκανε εκτενή αναφορά στον ρόλο και στην προσφορά της Εκκλησίας στην Κατοχή και στην Εθνική Αντίσταση.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «…Υπήρξαν πάρα πολλοί Mητροπολίτες, που πήραν ενεργό μέρος στην Aντίσταση. Δεν μιλάμε ως διάθεση αλλά ενεργό μέρος. Μπορώ να πω ως διάθεση ήταν το σύνολο, ως ενεργό αντίδραση πάρα πολλοί ανέβηκαν και στο βουνό και στη μία πλευρά και στην άλλη και στον EΛAΣ και στον EΔEΣ πήγαν Mητροπολίτες, στάθηκαν επικεφαλής του λαού στον αγώνα του. Δηλ. και με το Σταυρό και με το όπλο στο χέρι πολέμησαν τον κατακτητή. Mπορούμε να πούμε ότι έχουμε τη μεγάλη προσπάθεια με τα λαϊκά συσσίτια, την οργάνωναν μαζί με τις αντιστασιακές οργανώσεις. Eγώ θυμάμαι τώρα, ως γραμματέας της EΠON στη συνοικία μου, στο Bοτανικό, μαζί με όλους τους παπάδες της Aγίας Mαρκέλας, οργανώναμε από κοινού το πώς θα κάνουμε τα συσσίτια τα λαϊκά. Πώς θα βρούμε τα λεφτά, τί θα κάνουμε, πώς θα βρούμε τα τρόφιμα. Δηλ. υπήρχε κοινή συνεργασία των αντιστασιακών οργανώσεων με τον κλήρο…».

Δείτε την πλήρη συνέντευξη

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Ιστορικώς και κανονικώς πιστεύω ότι οι Ελληνικές παραδόσεις διαμόρφωσαν ένα διαφορετικό ήθος, που διαχωρίζει την Ελληνική Εκκλησία από όλες τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες (Καθολικούς, Προτεστάντες, ακόμα και Ορθοδόξους, άλλων περιοχών). Σταματώ εδώ και ομολογώ ότι δε μπορώ να είμαι αντικειμενικός, δεδομένου ότι, ως ένα βαθμό, ο ψυχικός και μουσικός μου κόσμος διαμορφώθηκε μέσα στις τοπικές Ελληνικές Εκκλησίες από τα παιδικά μου ακόμα χρόνια. Πρέπει ακόμα να πω ότι η λατρεία μου προς την Ελληνική κληρονομιά δε δημιούργησε μέσα μου καμία αντίφαση ως προς την συναισθηματική μου σχέση με τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού, όπως, λ.χ. το «αγαπάτε αλλήλους», αλλά και ορισμένες από τις παραδόσεις της Ελληνικής Εκκλησίας που έχουν ταυτιστεί με τα ήθη και τα έθιμά μας, είτε με τα μουσικά μας ακούσματα, που, εμένα προσωπικά, με επηρέασαν βαθύτατα...».

Μίκης Θεοδωράκης, «Πού να βρω την ψυχή μου», σελ. 76.










ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ