Πληροφοριακό δελτίο. Κυκλοφορεί κάθε Τρίτη και Παρασκευή, δωρεάν.
Προσοχή: οι απόψεις και ειδήσεις που δημοσιεύονται εδώ δεν απηχούν οπωσδήποτε τις απόψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υπεύθυνος έκδοσης: Θεοφάνης Δρακόπουλος     Συντάκτης: Ε.Α.Ο.Τεύχος 136, 17 Νοεμβρίου 2006            Επικοινωνήστε μαζί μας            Γραφτείτε συνδρομητές δωρεάν


 Αυτό το ενημερωτικό newsletter, αποστέλλεται ΔΩΡΕΑΝ σε επιλεγμένους αποδέκτες.
Αν θέλετε να σταματήσει η αποστολή του σε σας, κάντε κλικ εδώ.
Αν λαμβάνετε περισσότερες από μια φορές το ίδιο τεύχος ΠΡΟΝΑΟ, κάντε κλικ εδώ.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΕΝ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΕΙΧΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ»

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ»

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

ΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ

Το έργο του Παναγιώτη Γράββαλου
στην Πινακοθήκη μας δίνει αφορμή
να ξαναδιαβάσουμε του στίχους
του Αλεξανδρινού ποιητή.
Μυριόβιβλος Βιβλιοθήκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΕΝ ΕΥΘΕΤΩ ΧΡΟΝΩ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, επιστολή της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την οποίαν τίθενται παλαιά και νεώτερα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου (15/11/2006), «Το θέμα της επιστολής και το περιεχόμενό της θα το εξετάσει, εν ευθέτω χρόνω, η Ιερά Σύνοδος, με την δέουσα προσοχή, καθώς, όπως και οι δύο Προκαθήμενοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει, τα όποια Εκκλησιαστικά ζητήματα, που αφορούν στις δύο Εκκλησίες, συζητούνται μεταξύ των δύο πλευρών, εν πνεύματι Χριστού, καλόπιστου διαλόγου και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Δείτε το πλήρες Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου

Κορυφή σελίδας


ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και παρουσία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου και του Υφυπουργού Παιδείας κ. Γεωργίου Καλού, έδωσαν (16/11/2006) την νενομισμένη διαβεβαίωσή τους οι δύο νεοχειροτονηθέντες Μητροπολίτες Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Οι ενθρονίσεις των δύο Ιεραρχών στις έδρες τους θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Κορυφή σελίδας


ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

Την δράση και την παρουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έμφαση στη σημασία της Ορθόδοξης μαρτυρίας που αυτή δίδει στην Γηραιά Ήπειρο, εξέθεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Paul Johannes Koller – Hauser, ο οποίος τον επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην Αρχιεπισκοπή (15/11/2006). Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν τις αγαστές σχέσεις που διέπουν τις δύο χώρες και τους πολιτιστικούς δεσμούς που χαρακτηρίζουν την ιστορική τους διαδρομή.

Την ίδια μέρα ο Μακαριώτατος δέχθηκε τον νέο Πρέσβη της Ιορδανίας, ο οποίος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος στο θρήσκευμα, κ. Zaid Zuraikat. Ο Ιορδανός Πρέσβης εξέφρασε τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και την Εκκλησία της Ελλάδος και την ευγνωμοσύνη του για την ανθρωπιστική βοήθεια, με την οποία αυτή, έχει, πολλάκις, ενισχύσει τον Ιορδανικό λαό.

Την επομένη (16/11/2006) τον Μακαριώτατο επισκέφθηκε και η Πρέσβης της Τσεχίας κ. Hana Mottlova.

Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «ΔΕΝ ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΤΕΙΧΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ»

Καλλιτεχνική εκδήλωση τιμής και μνήμης στους μακαριστούς Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Χρυσόστομο Βούλτσο, καθηγητή Νικόλαο Νησιώτη και μαέστρο και μουσικοπαιδαγωγό Βασίλειο Κορποδίνη πραγματοποιήθηκε στη κατάμεστη Λυρική Σκηνή (13/11/2006), παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, με φορέα διοργάνωσης την Συνοδική Υποεπιτροπή Καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά των τριών τιμηθέντων και τόνισε ξεχωριστά για τον καθένα, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ήταν ο Επίσκοπος της απλότητας, του χαμόγελου, ο αντικομφορμιστής, που δεν έμπαινε σε καλούπια… Ο Νικόλαος Νησιώτης πρόβαλε την Ορθοδοξία μέσα στην ετεροδοξία της Δύσης, κάτι όχι και τόσο εύκολο και, ταυτόχρονα, πρόβαλε την πατρίδα μας… Ο Βασίλης Κορποδίνης ήταν ο άνθρωπος της μελωδίας, των ήχων, που είναι η έκφραση της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο, η έκφραση της αγάπης του ανθρώπου προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο…» και κατέληξε: «Οι τρεις έφυγαν από την παρούσα ζωή, η στρατευομένη Εκκλησία τούς στερήθηκε, η θριαμβεύουσα τους απολαμβάνει. Τώρα τί γίνεται που βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνδυασμένη επίθεση εναντίον της Εκκλησίας και θέλουμε ανθρώπους του Λόγου, της Πράξης και της Μελωδίας;

…Δεν πρέπει να καμπτώμεθα, ούτε η ελπίδα να μάς εγκαταλείπει, έστω κι αν περνάμε μέρες παρακμής, έστω κι αν βλέπουμε φαινόμενα που μάς τρομάζουν, πολλές φορές, καθώς βλέπουμε την έκπτωση των πνευματικών και ηθικών αξιών, τις δυνάμεις του υλισμού, της κακότητας, της αθεΐας να έχουν πάρει τα πάνω τους στην εποχή μας. Όπως αυτοί οι τρεις υπήρξαν μάρτυρες της πίστεώς μας, έτσι και εμείς, αν θέλουμε πράγματι να τιμούμε ανθρώπους που πέρασαν από αυτή τη ζωή, αν θέλουμε να δίδουμε το ενδόσιμο της πνευματικής μας συνοχής, θα πρέπει με αισιοδοξία, με ελπίδα, με ανοικτούς ορίζοντες, να βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, δεν φοβόμαστε κανέναν, δεν αποξενωνόμαστε από κανέναν, δεν υψώνουμε τείχη απομόνωσης, αλλά είμαστε ανοικτοί προς όλους, γιατί είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που πιστεύουμε είναι το τέλειο, το γνήσιο, η αποκαλυμμένη αλήθεια του Θεού…».

Κορυφή σελίδας


ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: «Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ»

Πατρικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος προς τους αποφοίτους του Εκπαιδευτικού Ομίλου «LE MONDE», σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κολέγιο Αθηνών (16/11/2006).

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Τουρισμός αποτελεί ένα σπουδαιότατο κεφάλαιο για την πατρίδα μας και ιδιαίτερα εσείς, οι νέοι θεραπευτές του πολιτιστικού αυτού αγαθού, θα πρέπει πολύ να προσέξετε ώστε η ποιότητα συνεχώς να είναι ανερχόμενη και οι φίλοι μας, ξένοι τουρίστες, αλλά και οι ντόπιοι, να αισθάνονται καλλίτερα, να νιώθουν πολιτισμένα, να χαίρονται τα αγαθά της γης, του ουρανού και της θάλασσας, να ωφελούνται πνευματικά και να ξεκουράζονται ψυχικά. Σεις κάλλιστα, με την εκπαίδευση που λάβατε, μπορείτε να καταστείτε φορείς του καλού Τουρισμού και της ευγένειας της συμπεριφοράς, της επικοινωνίας, μεταξύ των ανθρώπων…».

Κορυφή σελίδας


ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Συνέδριο, με θέμα «Ο Απόστολος Παύλος στην Ιστορία και στην Τέχνη», πραγματοποιείται στην Πάτρα (17 – 19/11/2006), υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Πατρών και του Υπουργείου Πολιτισμού, με φορείς διοργάνωσης το Πανεπιστήμιο Πατρών, την 6η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάτρα 2006».

Στο Συνέδριο μήνυμα απέστειλε ο Μακαριώτατος κ. Χριστόδουλος, στο οποίο αναφέρει και τα εξής: «Η Αποστολική μορφή την οποία ευλαβώς περιποιείσθε, με πλήθος σχετικών εισηγήσεων, αποτελεί εύλαλο στόμα μυστικής σιωπής. Σιωπά μεν διότι δεν μάς έχει περισωθεί γραπτό κείμενο του αδελφού του Πρωτοκορυφαίου, μυσταγωγεί, όμως, διότι η χάρη των λειψάνων του και η οικειοποίηση του Αγίου θεμελίωσε και συγκρατεί Εκκλησίες ολόκληρες… Η τιμή του Αγίου Ανδρέα είναι συνεχής αλλ’ όχι τυχαία… Ο Απόστολος βοά στις καρδιές των πιστών, η παρουσία του είναι έντονη και ζώσα στις βιοτικές συγκυρίες, τόσο, ώστε η τοπική κοινωνία να τον εξαίρει και να του αφιερώνει Ναό, επειδή ο ίδιος πρώτος τής αφιέρωσε την πεπαρρησιασμένη αγάπη του…».

Κορυφή σελίδας


ΟΙ ΝΑΥΑΡΧΟΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΝΑΥΑΡΧΟ

Ασφαλώς σε ένα Δημοκρατικό περιβάλλον ο καθείς μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα περί της πίστεως ή της απιστίας του. Δε μπορεί, όμως, να λοιδορεί, απαξιώνει και διακωμωδεί την πίστη των άλλων. Αυτό συνιστά εκτροπή από τα δημοκρατικά, λεγόμενα, δικαιώματα και δεικνύει έλλειμμα Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα ως άνω αφορούν την περίπτωση του επιτίμου Αρχηγού Γ.Ε.Ν. Αντώνη Αντωνιάδη και τις γνωστές δηλώσεις στις οποίες προέβη, προσφάτως, σχετικά με την Χριστιανική πίστη, τον Ιερό Κλήρο και την θρησκευτικότητα των ανθρώπων. Στον κ. Αντωνιάδη απάντηση έδωσαν επτά προκάτοχοί του στην αρχηγεία του Ελληνικού Ναυτικού, οι οποίοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν τα θλίψη τους «για τέτοιου είδους απαράδεκτες απόψεις», ενώ πιστεύουν ότι αυτές «αποτελούν ασέβεια προς το Πολεμικό Ναυτικό, διασύρουν τον τίτλο του Επιτίμου Αρχηγού Γ.Ε.Ν. και αμαυρώνουν αδίκως την καλή εικόνα που ο Ελληνικός λαός έχει για το Πολεμικό Ναυτικό».

Σημειώνουν, επίσης: «Τα όσα υποστηρίζει, πέραν του ότι μπορούν να θεωρηθούν κολάσιμα, μάς βρίσκουν ριζικά αντίθετους, μάς προκαλούν θλίψη, αλλά και εύλογα ερωτηματικά. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ο κ. Αντωνιάδης, αν διακατέχεται από αυτές τις απόψεις, τις οποίες τώρα οψίμως εκφράζει, δημοσίως, μετά θορύβου, να έζησε επί 40 και πλέον χρόνια και μάλιστα σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας, καταπιεζόμενος, προφανώς, στο περιβάλλον του Πολεμικού μας Ναυτικού, όπου το κρατούν πνεύμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα δηλώνει και πιστεύει;»

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Ναύαρχοι ε.α. Νικόλαος Παππάς, Λεωνίδας Βασιλακόπουλος, Ευάγγελος Λαγάρας, Ιωάννης Στάγκας, Ηρακλής Δρίκος, Λεωνίδας Παληογιώργος, Γεώργιος Θεοδωρουλάκης.
Τα περαιτέρω σχόλια περιττεύουν!

Κορυφή σελίδας

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΕΣ

«Το θαύμα που σήμανε η επικράτηση του Χριστιανισμού έσωσε και το Ελληνικό πνεύμα. Χωρίς το πνεύμα της Ελλάδος δε θα μπορούσε να διαμορφωθεί ο κόσμος, όπως τον ξέρουμε, ας πούμε ο Δυτικός κόσμος. Αλλά και χωρίς τον Χριστιανισμό, το Ελληνικό πνεύμα θα είχε ταφεί και χαθεί κάτω από τα ερείπια του Ρωμαϊκού κόσμου…».

Παναγιώτης Κανελλόπουλος, «Ο Χριστιανισμός και η εποχή μας»,
«Εκδόσεις των Φίλων», σελ. 74.


ΧΟΡΗΓΟΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ